Tujina

Savdska Arabija: Ne vemo, kje je Hašokdžijevo truplo

Istanbul, 21. 10. 2018 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je Savdska Arabija po 18 dneh od izginotja Džamala Hašokdžija vendarle priznala, da je novinar mrtev, njegovi prijatelji in podporniki od savdskih oblasti zahtevajo, da jim ta izroči njegove posmrtne ostanke. Riad medtem zatrjuje, da nima informacij, kje naj bi se truplo nahajalo, truplo naj bi namreč predali 'lokalnemu sodelavci'.

V soboto je Savdska Arabija preko državne televizije sporočila, da je pogrešani novinar Džamal Hašokdži mrtev. Umrl naj bi v pretepu, potem ko se je z več posamezniki sprl na konzulatu v Istanbulu. Kot so pojasnili, naj bil vzrok za novinarjevo smrt zadavitev, a dokazov, ki bi to potrdili, niso posredovali. Medtem so se pred savdskim konzulatom v soboto popoldne zbrali prijatelji in podporniki Hašokdžija in od oblasti v Rijadu zahtevali njegove posmrtne ostanke.

A Rijad sedaj pravi, da ne vedo, kje je truplo umrlega novinarja. Priznal pa je bila njegova smrt "strašna napaka" napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je obsodil poskus prikritja tega dogodka, kar da je "nesprejemljivo v vsaki vladi". Preiskava o tem, kaj se je zgodilo in kje je truplo, po njegovih besedah še poteka. Al Džubeir je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar.

Prijatelji in podporniki novinarja od Savdske Arabije zahtevajo, da jim izroči Hašodžijeve posmrtne ostanke.
Prijatelji in podporniki novinarja od Savdske Arabije zahtevajo, da jim izroči Hašodžijeve posmrtne ostanke. FOTO: AP

Medtem ko je Turčija pred dnevi sporočila, da so Hašokdžijevo truplo najverjetneje razkosali, pa je savdski predstavnik, ki želi ostati neimenovan za tuje medije trdil, da so truplo zavili v preprogo in predali "lokalnemu sodelavcu", da se ga znebi.

Želijo truplo, da ga dostojno pokopljejo

"Vrnite nam Džamala, da ga lahko vsaj dostojno pokopljemo. Da lahko vsi, ki so ga imeli radi pridejo na njegov pogreb," je povedal Turan Kislakci, vodja turško-arabske medijske organizacije.

"Točno pred 18 dnevi se je zgodil brutalen umor. Upali smo, da bo Hašokdži tako kot Saad Hariri vendarle prišel iz konzulata, a smo čez tri dni žal izgubili upanje," je še dodal. Saad Hariri je libanonski predsednik vlade, ki je bil zadržan v Savdski Arabiji lanskega novembra.

"Želimo pravico za Džamala. 18 jih ni dovolj. Želimo tiste, ki so umor naročili," so na shodu vzklikali prijatelji pokojnega novinarja.

Džamalova zaročenka, Hatice Cengiz, se je na smrt partnerja odzvala na Twitterju. Objavila je posnetek, na katerem Hašodžiju med intervjujem v naročje skoči mačka, kar novinarja dodobra nasmeji.

"Vzeli so mi tvoje telo, a tvoj prelep nasmeh bo ostal v meni za vedno," je zapisala.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Umrl med pretepom?

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da verjame savdskim pojasnilom, čeprav po njegovem mnenju nekatera vprašanja še naj ne bi bila razjasnjena. V soboto je zatrdil, da bo poklical savdskega kralja Salmana in od njega zahteval pojasnila.

Ko so ga novinarji vprašali o Hašokdžijevih poškodbah je Trump povedal: "Nihče ne ve. A vendarle nekdo že ve, a kot je rečeno, nihče od preiskovalnih ekip ne ve ničesar." Ameriški predsednik je še izrazil zaskrbljenost, da trupla nikoli ne bodo našli. Hkrati pa je zatrdil, da njegova administracija ni ne slišala, ne videla videa, na katerem bi se videlo mučenje novinarja. Tako je zanikal poročanja, da naj bi zunanji minister Mike Pompeo že pregledal posnetke.

"Pompeo ni videl ne slišal nobenih posnetkov, povedal vam bi, če bi bilo tako. Do zdaj vemo, da jih nihče ni videl," je še povedal.

Turčija: 'Ne bomo dovolili pometanja pod preprogo!'

Turške oblasti medtem ne verjamejo v kredibilnost savdskih pojasnil. Predstavnik za odnose z javnostmi vladajoče stranke Omer Celik je povedal, da Turčija z razlago ni zadovoljna, saj po njihovem mnenju Hašodži ni umrl v nesrečnem pretepu, ampak so njegov umor načrtovali.

"Turčija bo razkrila, karkoli se je zgodilo. Nihče ne bi smel nikoli dvomiti o tem," je dejal Celik in izrazil dvom v kredibilost razlage, ki jo o ozadju umora ponuja Savdska Arabija. Zatrdil je, da turška vlada ne bo dovolila, da se primer pomete pod preprogo. "Nikogar ne želimo obsoditi že vnaprej, ampak kljub temu ne bomo dovolili prikrivanja stvari," je dejal v prvem odzivu Turčije na izjavo savdskih oblasti, da se je Hašodžijeva smrt zgodila po nesreči. "Za nas je to, da se odkrije resnica, vprašanje časti. Primer bomo vzeli pod drobnogled z vsemi sredstvi, ki jih imamo na razpolago," je še povedal.

Zavezniki Savdske Arabije s pojasnili zadovoljni, drugi ogorčeni

Regionalni zavezniki Savdske Arabije so s pojasnili kraljeve palače zadovoljni in hvalijo njihovo "transparentnost", mednarodna skupnost pa je napad obsodila in zahteva dodatna pojasnila.

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila savdska pojasnila o dogodku, po njenih besedah je nemška vlada pričakovala jasnost v zvezi smrtjo in okoliščinami. Kot so sporočili, morajo biti tisti, ki so odgovorni za smrt novinarja kaznovani, informacije, ki so jih posredovali na savdskem konzulatu pa so za nemško vlado nezadovoljive.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je za nemško javno televizijo dejal, da ni razlogov, da bi Berlin odobril prodajo orožja Rijadu, dokler ne bo jasno, kaj se je zgodilo z novinarjem. S tem je pod vprašajem odločitev o prodaji nemških topniških sistemov Savdski Arabiji, poroča Reuters na svoji spletni strani. "Dokler traja preiskava in dokler ne vemo, kaj se je zgodilo, ni nobenega razloga za sprejemanje pozitivnih odločitev o izvozu orožja v Savdsko Arabijo," je dejal Maas.

Za temeljito preiskavo sta se v soboto zvečer zavzeli tudi Francija in Kanada. Slednja je ocenila, da savdskim pojasnilom "primanjkuje verodostojnosti in konsistentnosti".

Nemčija je septembra odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja letalske napade v Jemnu in je pod drobnogledom zaradi spornega izginotja savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko je vse vpletene pozvala k temeljiti, kredibilni in predvsem transparentni preiskavi.

S pojasnili Savdijcev pa niso zadovoljni niti pri Washington Postu, kjer je bil zaposlen pokojni. "Vlada Savdske Arabije je v zdanjih treh tednih sramotno in ponavljajoče javnosti posredovala laž za lažjo. Podali niso nikakršnega dokaza, tako da ne morejo pričakovati, da bo svet verjel njihovim pravljicam, da je Džamal umrl med pretepom. To ni pojasnilo, to je prikrivanje resnice," so bili odločni.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
21. 10. 2018 22.43
+1
Zadeva zna bit preprosta, seveda, če SA misli resno. Naj pokaže posnetke, ki so jih skrili!? Pa da vidmo če je šlo res za nesrečen slučaj!? Pa tud prave morilce bomo videli, ki bodo znali povedati kje so ostanki nesrečnega novinarja!?
pikantnifeferon
21. 10. 2018 22.19
+4
lokalnemu sodelavci... nepismeni ste na 24ur stalno napake ni cudno da ste medij kot ste
Nabru3
21. 10. 2018 22.00
+0
Ni nujno, da je tole zakuhal princ. Kraljevina ni enotna, vsaj 500 princev, vseh miljarderjev, je jeznih na mladega poba. Konec koncev jim je pobral polovico premoženja in jih preusmeril v državno blagajno. Lahko, da so mu tole zakuhali sestriči in strici, da se ga znebijo. So le 40 let na sceni, pod kontrolo imajo tazadnjega muhajida, pubec pa samo 2 leti. Samo v razmislek. Da so pa za naše razmere vsi divjaki, pa ni dvoma. Za nas smešno, ampak za kameljeka je veliko, da je v 2018 končno dovolil ženskam vozit. Sedaj imajo na univerzah 60 % žensk, itd...
morituri
21. 10. 2018 18.58
+12
Dokler se ne najde truplo je vse kar Savdijci govorijo, ena velika laž (po Koranu).
BUONcaffee
21. 10. 2018 17.10
Princu bodo sodili v Savdski Arabiji, zgleda, da so mu meseci šteti. Za njegov stolček se že prerivajo.
PanterTheBlack
21. 10. 2018 15.48
+2
Turki so dobro izkoristili tole zgodbo. Preko tega umrlega novinarja in medijem obtožujejo SA in silijo ZDA naj nekaj ukrene proti njim. Na koncu jih bodo pa sami dobili po tintari
Acidic
21. 10. 2018 16.02
+9
Dokler bo nafta, ni nobene možnosti da bi ZDA prekinile zavezništvo s SA
nikhrast
21. 10. 2018 16.17
+5
Trump ne govori o nafti, govori o prodaji orožja, SA zapravlja za orožje kot pijan mornar.
BUONcaffee
21. 10. 2018 17.08
+1
Vi zopet ne razumete ničesar. Ne gre se za spor Turčija-Savdska Arabija ampak spor med Turčijo (Erdoganom) in princem. Erdogan bi rad videl, da zadevo v Savdstki Arabiji prevzame nekdo drug. Trumpu pa je itak vseeno kdo vodi Savdsko Arabijo, važno da posel cveti. Erdogan pridni izkoristil tale umor v upanju, da Savdsko Arabijo prevzame nekdo drug.
puspan
21. 10. 2018 14.39
-10
Neverjetno kakšne teorije se porajajo v naših možganih, žal skoraj vse nemogoče. Raje bi sinoči poslušali strokovnjaka, ki do natanko si pozna arabski svet. To je naše gore list, gospod Ferfilja, ki je podal več možnih scenarijev tega umora. To je čisto drugi svet, ki z našim načinom življenja nima nobene zveze.
KAPIBARA
21. 10. 2018 14.59
+1
Žaj je prevečkrat uporabil besedice, ki nakazujejo dvom in ne trditev
pikantnifeferon
21. 10. 2018 22.20
zinaaziza
21. 10. 2018 14.22
+12
takoj naj izženejo iz vseh držav njihove konzulate po celem svetu
Acidic
21. 10. 2018 14.05
+2
Kar nekaj. Navedbe so o tem, kaj se je dogajalo na embasadi, navedbe so, da je bil razkosan, navedbe so kje so odvrženi njegovi ostanki, a glej ga hudiča, nihče pa nič ne ve o ničemer.
KAPIBARA
21. 10. 2018 14.58
+6
Objavljen je bil prepis prisluškvanja, same eksekucije ( v angleščini))res pa je, da ne veš ali je original ali naki ponaredek.. da pa je omenjen forenzik.. ohhooo pa ni zanemarljivo..
KAPIBARA
21. 10. 2018 14.58
Objavljen je bil prepis prisluškvanja, same eksekucije ( v angleščini))res pa je, da ne veš ali je original ali naki ponaredek.. da pa je omenjen forenzik.. ohhooo pa ni zanemarljivo..
ivan.z Doba
21. 10. 2018 12.41
+10
Trupla ne bo, ker bi svet izvedel kako so ga mučili. Pokopan bi moral biti v 24 urah po smrti.
KAPIBARA
21. 10. 2018 14.56
+6
Med njimi (15) je bil njihov najboljši forenzok- "Dexter" - za enega se že ve, da je imal kar avto-nesrečo..
Bitktamp
21. 10. 2018 12.24
+12
zakaj se ne uvede embargo
PanterTheBlack
21. 10. 2018 12.41
+12
Ma kakšen embargo neki. Še za 100 milijard bodo podpisali pogodb za nakup orožja
Bitktamp
21. 10. 2018 12.22
+15
PanterTheBlack
21. 10. 2018 11.10
-19
Vsak dan par člankov o tej temi. Kakorkoli, na koncu se bo izkazalo, da so za vse odgovorni Turki. Tudi niso v ne vem kako dobrih odnosih s SA
zoooom
21. 10. 2018 11.36
+10
PanterTheBlack
21. 10. 2018 12.29
-7
En meter pred sabo ne vidiš, pa nekaj blodiš. To je vse zrežirano za ovce
zoooom
21. 10. 2018 14.13
+1
Nekatere ovce ne rabite reziserja, si vse same zrezirate. Tudi stvari, ki so v nasprotju z zdravo pametjo.
VolkBrenin
21. 10. 2018 10.59
+8
črni humor v tem primeru bi bil ...Umrli so ga saudijci...in bo edini pokojni , ki ga svojci prejmejo iz 15. različnih krajev v paketih...
mackintosh
21. 10. 2018 12.28
+7
žal je lahko še bolj črn. končal je v bureku
KAPIBARA
21. 10. 2018 14.54
+4
Pogledati okoliške pekarne, ali ima katera akcijo 2+1...
brabusednet
21. 10. 2018 10.57
-22
Koliko ljudi je izginilo na tak način v nekdanjih komunističnih državah tudi v naši Jugi.Pa še nekateri pri nas tako opevajo ta režim.Danes se pa,ki so podobno počeli na vsa usta zavzemajo za človekove pravice.Naša sodišča so polna taki stvorov.
zoooom
21. 10. 2018 11.37
+14
No dej en primer, ko je nekdo izginil na tak nacin.
PanterTheBlack
21. 10. 2018 12.32
-10
Ti, zoom samo povsod kritiziraš. Da bi pa en komentar samostojen napisal, to seveda ne premoreš
nikhrast
21. 10. 2018 16.23
-4
Ljuba teta, kako naiven folk še živi v Sloveniji, ta stari demenco, ta mladi pa še ne vedo. Koliko nedolžnih je izginilo v komunističnih državah, kot Sovjetska zveza, Kitajska, Kampučija..., še v Jugi.
VolkBrenin
21. 10. 2018 10.56
+8
Ali so ga utekočinili in bodo svojci dobili kak liter odpadne vode iz kanalizacije ne vemo ...Če so se ga znebili v kosih je teh spet toliko ratresenih na več lokacijah da je verjetno nemogoče dobiti kakšen kos pokojnika , ki so ga že razvlekle gozdne živali...Beograd / gozd / je že omenjen...še kakšen dan in bodo krivci srbi in rusi ...
KAPIBARA
21. 10. 2018 14.52
Razkosano telo, je lažje raztopiti, kot v enem kosu..
Arabo Hest
21. 10. 2018 10.34
+6
A je konzul še vedno živ?
BUONcaffee
21. 10. 2018 10.19
+6
Morajo najti truplo da ga lahko dostojno pokopljejo. Ne verjamem da bodo storilci priznali umor in povedali kje so kosi telesa.
mackintosh
21. 10. 2018 12.30
+5
storilci mu že delajo družbo kjerkoli pač je zdaj.
mackintosh
21. 10. 2018 12.31
+8
narocniki pa ne bodo nikoli odgovarjali. žal.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.