Tujina

Prijeli pomagača obtoženih za vojne zločine

Bijeljina, 08. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Bijeljini na vzhodu BiH so prijeli bosanskega Srba Dragana Vasiljevića, ki je obtožen nudenja pomoči obtoženim za vojne zločine na begu. Vasiljevića, sicer telesnega stražarja haaškega obtoženca Ljubomirja Borovčanina, so prijeli v njegovi hiši v središču mesta.

Vasiljevića so prijeli na njegovem domu v središču mesta
Vasiljevića so prijeli na njegovem domu v središču mesta FOTO: Reuters

Akcija je bila izvedena v okviru prizadevanj Sfor za razbitje mreže podpore obtoženim vojnih zločinov. Vasiljević je v priporu Sfor, kjer ga bodo zaslišali, nato pa ga predali oblastem Republike srbske, na ozemlju katere je bil aretiran. Sfor sicer lahko osumljenca zadržuje v priporu za nedoločen čas. Tokrat je prvič, da je Sfor aretiral osebo, ki nudi pomoč obtožencem haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Borovčanina je haaško sodišče obtožilo vojnih zločinov v muslimanski enklavi Srebrenica med vojno v BiH (1992-1995). Septembra lani je stopil v stik s haaškim sodiščem, da bi preučil možnost prostovoljne predaje, vendar si je premislil in je sedaj na begu.

Predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown je marca sprožil postopke proti podpornim mrežam osumljenih za vojne zločine
Predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown je marca sprožil postopke proti podpornim mrežam osumljenih za vojne zločine FOTO: Reuters

Marca so začeli pritiskati na podporne mreže

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown je pred nekaj tedni začel akcijo za razbitje mreže oseb, ki že leta podpirajo vojne zločince na begu. Marca so zamrznili bančne račune kontroverznega poslovneža Momčila Mandića, ki naj bi finančno podpiral nekdanjega predsednika Republike srbske Radovana Karađića. Mandića so zaradi domnevne vpletenosti v umor srbskega premiera Zorana Đinđića tik zatem aretirali v Beogradu, Karađića pa je haaško sodišče pred osmimi leti obtožilo genocida in vojnih zločinov proti Hrvatom in Muslimanom v BiH.

SORODNI ČLANKI