Tujina

Prijeli še tretjega osumljenca za teroristični napad na tednik Charlie Hebdo

Pariz, 21. 12. 2018 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skoraj štiri leta po terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu je francoska policija prijela še zadnjega osumljenca, ki naj bi pomagal bratoma Kouachi pri grozljivem dejanju.

Po poročanju tujih medijev je policija v obmorski državi Džibuti na vzhodu Afrike (gre za nekdanjo francosko kolonijo leži pa med Rdečim morjem in Adenskim zalivom) prijela še tretjega osumljenca terorističnega napada na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki se je zgodil leta 2015 in je pretresel ves svet.

Napad na ustvarjalce satiričnega tednika se je zgodil pred skoraj štirimi leti, natančneje 7. januarja 2015, in sprožil v Franciji tri dni obsežne iskalne akcije osumljenih.
Napad na ustvarjalce satiričnega tednika se je zgodil pred skoraj štirimi leti, natančneje 7. januarja 2015, in sprožil v Franciji tri dni obsežne iskalne akcije osumljenih. FOTO: AP

36-letni Peter Cherif, znan tudi pod imenom Abou Hamza, naj bi bil sodelavec bratov Cherifa in Saida Kouachija, odgovornih za smrt 12 ljudi, med katerimi so bili tudi štirje znani karikaturisti in dva policista. Enajst ljudi je bilo v napadu ranjenih, štirje izmed njih kritično. Osumljenci so uredništvo tednika v 11. pariškem okrožju napadli z avtomatskim orožjem, se na ulici zapletli v streljanje s policisti in nato z avtomobilom pobegnili s prizorišča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napad se je zgodil pred skoraj štirimi leti, natančneje 7. januarja 2015, in sprožil v Franciji večdnevno obsežno iskalno akcijo osumljenih. Satirični tednik Charlie Hebdo je znan po objavah provokativnih karikatur političnih in verskih voditeljev, med njimi tudi preroka Mohameda, kar je pred leti izzvalo bes številnih muslimanov po svetu. Zadnja karikatura pred terorističnim napadom izpred štirih let se je norčevala iz voditelja skrajne skupine Islamska država Abuja Bakra Al Bagdadija.

Cherif, ki je trenutno v priporu francoske policije v Džibutiju, naj bi bil v roku nekaj dni pripeljan v Francijo. Gre za enega najbolj iskanih francoskih islamistov, ki se je znašel tudi na ameriškem seznamu 'globalnih teroristov' kot član večjega števila terorističnih organizacij, med drugim tudi podružnice Al Kaide v Jemnu.  

Z napadom na satirični tednik se je začela serija terorističnih napadov v Franciji. Vrhunec so bili 13. novembra 2015 pariški napadi s 130 smrtnimi žrtvami in 14. julija 2016 pokol v Nici, v katerem je umrlo 86 ljudi.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
21. 12. 2018 19.37
-8
Ma nehajte no le kako lahko umre človek s strelno rano brez kaplje krvi na tleh! Kot je nekdo izjavil po tistem, takrat v gostilni , da ni še videl tako higijenskega odstrela!
Acidic
21. 12. 2018 19.12
+5
Kako se nalepi sliko v komentar. Mam eno dobro od Momota z bombo...
tornadotex
21. 12. 2018 18.03
+29
V zaporu ga čaka prevzgoja na račun davkoplačevalcev in čez nekaj 10 let ga bodo vrnili v normalno življenje.....zblojeni zahodnjaki...medtem ko islamisti to rešijo v nekaj sekundah z hladnim orožjem in prišparajo ogromno denarja,živcev ...
BUONcaffee
21. 12. 2018 18.01
+3
Sem mislil, da je te zgodbe že zdavnaj konec. No ja nekdo je kriv, čeprav ne vemo, če je res .
aazz
21. 12. 2018 17.36
+11
ja, saj imamo pri nas tud velik takih ki jih " razumejo", obogatitev in podobne buče press
mariomandzukic
21. 12. 2018 17.33
+4
hitr jim je ratal