Tujina

Ministrov ZDA, VB in Francije ne bo na savdski konferenci

Istanbul/Washington/Sydney/Pariz, 18. 10. 2018 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H. / V.Š. / STA
Komentarji
21

Turški preiskovalci so razširili območje preiskave in savdskega novinarja Hašokdžija iščejo v bližnjem gozdu in sosednji provinci. Eden od Savdijcev, ki jih turške oblasti sumijo vpletenosti v izginotje novinarja Hašokdžija, naj bi umrl v prometni nesreči v Rijadu. Medtem so ministri ZDA, Velike Britanije, Francije in Nizozemske odpovedali udeležbo na savdski konferenci.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je sporočil, da se ne bo udeležil konference v Rijadu, na kateri naj bi savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman predstavil svoje gospodarske reforme. Kot je sporočil na Twitterju, je odločitev sprejel po sestanku s predsednikom Donaldom Trumpom in državnim sekretarjem Mikom Pompeom.

Obisk konference odpovedali tudi britanski, francoski in nizozemski minister

Britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox je ob odločitvi za odpoved udeležbe dejal, da zdaj ni pravi čas za obisk Rijada.

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je prav tako dejal, da mu trenutne okoliščine ne omogočajo, da bi odšel v Savdsko Arabijo. Ob tem je poudaril, da je izginotje Džamala Hašokdžija, kritika savdskega režima, zelo resna zadeva.

Zaradi Hašodžijevega izginotja se vrstijo odpovedi visokih gostov na prihajajoči savdski konferenci, ki jo nekateri imenujejo tudi "Davos v puščavi".
Zaradi Hašodžijevega izginotja se vrstijo odpovedi visokih gostov na prihajajoči savdski konferenci, ki jo nekateri imenujejo tudi "Davos v puščavi". FOTO: AP

Udeležbo na konferenci je odpovedal tudi nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra. Nizozemska je prav tako odpovedala za december načrtovan obisk gospodarske delegacije v Savdski Arabiji.

Seznam odpovedi udeležbe na konferenci, imenovani tudi "Puščavski Davos", je tako vse daljši. Pred tem je prihod v Rijad že odpovedalo več direktorjev podjetij iz zahodnih držav in medijev, v sredo se je za to odločila tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Turška policija razširila območje preiskave

Turška policija pa je razširila območje preiskave Hašodžijevega izginotja. Pogrešanega novinarja, za katerega domnevajo, da je bil umorjen, iščejo tudi v gozdu Belgrad v Carigradu in na kmetiji v sosednji provinci Yalova, pišejo turški mediji. 

Po poročanju nekaterih lokalnih medijev naj bi namreč na dan Hašodžijevega izginotja videli kombi z nekaterimi savdskimi osumljenci v omenjeni provinci. Območje je sicer zelo priljubljeno med arabskimi turisti zaradi bogate narave in term. 

Turški pravosodni minister Abdulhamit Gül je za državno agencijo Anadolu dejal, da poteka temeljita preiskava in da "rezultate pričakujejo kmalu"

Ena od možnosti, ki naj bi jo preiskovali, je tudi, da so se Savdijci trupla znebili s pomočjo močne kisline, poroča Sky News

Eden od osumljencev za izginotje Hašodžija naj bi umrl v prometni nesreči

Turški časnik Yeni Safak poroča, da je eden od 15 ljudi, ki jih turški preiskovalci sumijo sodelovanja pri domnevnem umoru Hašokdžija, umrl v "sumljivi prometni nesreči" v Rijadu. Gre za 31-letnega Mašala Saada Al-Bostanija poročnika savdskih zračnih sil. Je eden od 15 osumljencev, ki so 2. oktobra prispeli v Turčijo in jo zapustili še isti dan, po tem ko so obiskali konzulat Savdske Arabije v Istanbulu ravno v času, ko je tja prišel urejat dokumente Hašodži. 

Kakšna je bila Al-Bostanijeva vloga pri izginotju novinarja, za zdaj še ni znano. Prav tako niso znane podrobnosti prometne nesreče, v kateri naj bi umrl osumljenec. Turški analitiki špekulirajo, da bi lahko podobna usoda čakala tudi konzula Mohammada Al Utajbija, ki se je v Savdsko Arabijo vrnil na dan, ko so turške oblasti preiskale konzulat. 

Turški preiskovalci so včeraj nadaljevali s preiskavo na savdskem konzulatu v Istanbulu.
Turški preiskovalci so včeraj nadaljevali s preiskavo na savdskem konzulatu v Istanbulu. FOTO: AP

Washington Post zahteva, naj Hašodžijevo izginotje razišče Svet ZN za človekove pravice

Ameriški časopis Washington Post v kritičnem uredniškem komentarju zahteva, naj izginotje in najverjetnejšo smrt njegovega kolumnista Džamala Hašodžija razišče Svet ZN za človekove pravice, vlado predsednika Trumpa pa obtožuje diplomatskega pometanja zadeve pod preprogo.

Komentar z zgovornim naslovom Zakaj Trumpova vlada čisti nesnago Savdske Arabije kritizira državnega sekretarja ZDA Mika Pompea, ki je šel v torek v Rijad, da od savdskih vladarjev zahteva pojasnila, vendar je ves nasmejan s savdskim prestolonaslednikom bin Salmanom ob strani deloval veliko manj odločen, da izve resnico, kot pa da de facto vladarju Savdske Arabije pomaga pobegniti krizi, ki jo je sprožil.

Turški mediji so včeraj poročali o posnetku zaslišanja in mučenja Hašodžija v konzulatu. Sliši se, kako mu režejo prste in ga na koncu obglavijo. Savdski konzul Mohamed Al-Utajbi na posnetku mučiteljem naroči, naj to storijo zunaj konzulata, ker ga bodo spravili v težave. Eden od mučiteljev mu odvrne, naj utihne, če želi ostati živ po povratku v domovino.

Časopis dodaja, da je najboljša metafora za Pompeovo diplomacijo to, kar so novinarji videli pred savdskim konzulatom v Istanbulu – čistilno ekipo z vedri, čistili in metlami za brisanje. Trump po mnenju časopisa nakazuje, da je več kot pripravljen pomagati pri tem izmikanju odgovornosti. Med drugim s svojim tvitom o telefonskem pogovoru s savdskim vladarjem, ki mu je zanikal, da bi kaj vedel o Hašodžiju.

Trump nenehno opozarja, da Hašokdži ni ameriški, ampak savdski državljan, in s tem namiguje, da Washingtonu ni potrebno ukrepati, čeprav je Hašodži živel v ZDA z dovoljenjem za delo in bivanje oziroma tako imenovano zeleno karto. Potem tudi nenehno prinaša na dan 110 milijard dolarjev vredne pogodbe za prodajo orožja Rijadu, skupaj z nekaterimi kongresnimi zavezniki pa poudarja, da je Savdska Arabija pomemben zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu, s katero skupaj pritiskajo na Iran.

Trump je sicer v sredo skušal zanikati, da pomaga Savdski Arabiji, da bi se izognil odgovornosti. "Ne, nikakor ne, želim le izvedeti, kaj se je zgodilo. Nič ne bom zakrival," je dejal in povedal, da do konca tedna pričakuje celovito poročilo Pompea.

Trumpu se je zdelo pomembno tudi tvitniti, da nima nobenih investicij v Savdski Arabiji, tako kot jih nima niti v Rusiji. To je sicer res, vendar imajo Rusi in Savdijci investicije v Trumpovih nepremičninah, savdska vlada pa je najboljša stranka Trumpovega hotela v Washingtonu, kar sproža kritike, da je ameriška vlada naprodaj.

Osumljenec za mučenje naj bi bil znan kot pogost spremljevalec princa Mohameda bin Salmana, trije so člani njegove osebne varnostne službe, eden od osumljencev pa naj bi bil medicinski strokovnjak za trupla oziroma obdukcije. Slednji naj bi bil doktor Salah al Tubajgi. Turške oblasti naj bi ga videle z žago za kosti, ko je priletel in odletel iz Istanbula. 

Washington Post zahteva tudi, da morajo, dokler ne bo razkrita resnica o Hašodžijevi usodi, ameriška podjetja prekiniti posle s savdskim režimom, ameriški kongres pa naj ustavi vso prodajo orožja. Savdski prestolonaslednik ima naslednji teden veliko mednarodno investicijsko konferenco in nekaj ameriških podjetij je udeležbo že odpovedalo. V sredo se je za to odločila tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

O čem je nazadnje pisal Hašokdži?

Časnik je objavil tudi zadnji Hašodžijev prispevek, ki so ga hoteli z njim še urediti, a, kot je zapisala urednica Karen Attiah, ga ne bo več nazaj. V tem prispevku Hašodži piše o pomenu svobode medijev v arabskem svetu.

"Arabski svet se sooča s svojo verzijo železne zavese, ki pa je niso vsilili zunanji akterji, ampak domače sile, ki se borijo za oblast," je zapisal in pozval k vzpostavitvi "neodvisnega mednarodnega foruma, ki bi bil prost vpliva nacionalističnih vlad, ki s propagando širijo sovraštvo", da bi bili prebivalci lahko obveščeni o dogodkih v svetu.

Turčija trdi, da so med preiskavo prostorov dobili dokaze o umoru

Turška policija je v sredo preiskala rezidenco savdskega konzula, ki je že v torek odletel v Rijad. Menda je imel to že prej v načrtu, Ankara pa vztraja, da ga niso izgnali. Že v ponedeljek so temeljito preiskali prostore konzulata in predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da so našli strupene snovi, ki so bile sveže prebarvane.

Številni ameriški mediji na podlagi neimenovanih virov že poročajo, da je scenarij Rijada v dogovoru z Washingtonom ali vsaj z njegovim blagoslovom, da bi sedaj vse skupaj prikazali kot spodletelo zaslišanje Hašokdžija in na videz kaznovali enega ali dva odgovorna, vsaj dokler zadeva ne potihne.

Hašokdžija, kritika savdskega režima, so nazadnje videli živega na posnetku varnostne kamere 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, da si uredi papirje za poroko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deratizacija
18. 10. 2018 15.24
+4
Po štirinajstih dneh so se naveličali polnjenih paprik, tako da imajo sedaj v ambasadi SA v Carigradu na jedilniku sarmo.
Bitktamp
18. 10. 2018 15.14
+15
počasi podo vsi vpleteni umrli
zinaaziza
18. 10. 2018 22.37
+3
brusilec
18. 10. 2018 15.03
+3
Trump je pravi poslovnež .. dlje od denarja ne vidi .. kdor je tle primerjal Hillary in njega, se je pošteno uštel. Da ga grejo pa iskati tega reveža.. jasno je da če so profiji, ni varijante da ga najdejo.
nikhrast
18. 10. 2018 16.42
+2
Trump je ta pravi poslovnež, spozna se na bankrote, kolikokrat je že bankrotiral?
grumf
18. 10. 2018 14.29
+24
No, en od 15. mesarjev, ki so za en dan prišli iz Riada, je po povratku Riad umrl v prometni nesreči. Filmski scenarij se kar sam piše...
Bitktamp
18. 10. 2018 15.20
+9
willhelmtell
18. 10. 2018 13.37
+11
Barbarstvo!!!!
Prototip
18. 10. 2018 13.33
+15
Potem se čudimo mafijskim postopkom,,,,a je tole kaj drugače?? Le z blagoslovom najvišjih državnih uradnikov,,,,
detect
18. 10. 2018 13.13
-6
pogledajo naj še za starim kozolcem okrog deset metrov proti jugu.
Boško1980
18. 10. 2018 13.30
+6
Arabo Hest
18. 10. 2018 11.48
+66
Zanimivo, kako še niso izgnali nobenega saudijskega dražvnega predstavnika iz vseh evropskih dežel, kot so ruske... in vsi so tiho... Kje so sedaj britanci, pa nizozemci, pa avstralci,...
Sputnik
18. 10. 2018 12.04
+36
to je bila moja prva misel. če bi se na ruskem veleposlaništvu to zgodilo bi že bil vik in krik. o novičoku se pa tudi nič ne govori več ko so rusi uspeli dopovedat večini ljudi da so angleži sami neki skuhali
kajpavzdevek
18. 10. 2018 11.39
+32
Pravljice ! In seveda bodo rekli da je ravno ta kao umrli v prometni nesreči pospravil novinarja
Boško1980
18. 10. 2018 11.06
+34
Pucajo za sabo
Rolesx
18. 10. 2018 11.20
-23
MrKritik77 .
18. 10. 2018 10.53
+26
Gotovo ni pogledal levo in desno, preden je prečkal cesto.
avgustina
18. 10. 2018 10.52
+32
Tako bojo cepal, kot uni iz enote ko je "ubila" Bin Ladna....
rekapaka
18. 10. 2018 10.32
+36
Drugi se bo zadušil z ribjo kostjo, tretjega bo kap.... Samo Ibrahim ne bo naredil samomora, ker ga nikoli ne bodo našli doma!
reaf
18. 10. 2018 10.29
+61
Smrdi, smrdi, zelo smrdi! Triprekatna greznica tele ZDA in SA! Bojkotirat vse kar prihaja iz teh dveh diktatur ... no, to bo pa že mal težje. Ceu svet je šeu u ...
Rolesx
18. 10. 2018 11.21
-1