Tujina

Primer izročitve Assangea ZDA: sodišče zavrnilo zahtevo za preložitev sojenja

London, 21. 10. 2019 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
3

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki ga je Washington obtožil izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA, se je prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu. Sodišče je zavrnilo zahtevo njegovih odvetnikov za preložitev sojenja.

Proces o izročitvi Assangea ZDA se bo nadaljeval februarja prihodnje leto, kot je bilo načrtovano, saj je sodnica Vanessa Baraitser zavrnila zahtevo njegovih odvetnikov za trimesečno preložitev, da bi imeli več časa za pripravo na sojenje.

Za 19. december je določila nov narok za zaslišanje, ki bo potekal pred glavno obravnavo v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA februarja prihodnje leto.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange se je prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu.
Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange se je prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu. FOTO: AP

48-letni Avstralec se je na sodišču v Westminstru, ki je obravnavalo časovnico zaslišanj pred glavno obravnavo o izročitvi ZDA, pojavil sveže obrit, oblečen v moder pulover, belo srajco in modro jakno.

Assange se je na zaslišanju zdel zmeden, zdelo se je, da se težko spomni svojega rojstva, na koncu obravnave pa je sodnici sporočil, da ne razume, kaj se je zgodilo. Pritožil se je tudi nad pogoje pridržanja v londonskem zaporu Belmarsh na jugovzhodu Londona. 

"Ne morem dostopati do svojih objav, zelo težko je karkoli narediti, ti ljudje pa imajo neomejene vire, imajo nepošteno prednost," je dejal s komaj slišnim glasom.

Med današnjim zaslišanjem so se pred stavbo sodišča v Londonu zbrali podporniki Juliana Assangea.
Med današnjim zaslišanjem so se pred stavbo sodišča v Londonu zbrali podporniki Juliana Assangea. FOTO: AP

ZDA od Veliki Britanije zahtevajo izročitev 48-letnega Assangea, ki ga Washington med drugim obtožuje izdaje vladnih skrivnosti. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 175 let zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
22. 10. 2019 13.19
+2
Pri Sloveniji nikoli ne veš na katero stran se nagiba, ker tako lepo 'zavozljajo' besedišče, da nikomur ni (pre)več jasno: za ali proti Assangu; za ali proti Rusiji; za svobodo Katalonijo ali vlado v Madridu. To je zagotovo 'vojna tajna' in ni pravi trenutek, da jo razkrijejo. #ob Sv.Nikoli
Al83
22. 10. 2019 09.17
+2
Hillari in neokonsi hočejo kri. Upam da ga bo Trump oprostil, če ga izločijo v ZDA.
Uporabnik443897
22. 10. 2019 19.28