Tujina

Kavanaugh uspešno čez prvo oviro, za dramo med glasovanjem 'kriv' Jeff Flake

Washington, 28. 09. 2018 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Navkljub očitkom o spolnih napadih je odbor ameriškega senata za pravosodje s tesno večino priporočil Bretta Kavanaugha za položaj vrhovnega sodnika ZDA. Samo glasovanje pa je imelo tudi dramatičen zasuk, saj so v ozadju potekala prigovarjanja republikanskega senatorja Blaka, naj glasuje proti Trumpovem kandidatu.

Kavanaugh vztraja, da ni zakrivil nobenega spolnega napada.
Kavanaugh vztraja, da ni zakrivil nobenega spolnega napada. FOTO: AP

Po včerajšnjem približno deset ur trajajočem zaslišanju kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha v senatnem odboru za pravosodje, v okviru katerega je pred ameriške senatorje stopila tudi dr. Christine Blasey Ford in spregovorila o podrobnostih spolnega napada, ki naj bi ga republikanski sodniški kandidat zakrivil pred nekaj manj kot štirimi desetletji v Marylandu, se je ob 19.30 uri po srednjeevropskem času začelo glasovanje članov odbora o tem, ali bo Kavanaugh postal uradni kandidat za položaj vrhovnega sodnika ZDA.

Bo Brettu Kavanaughu vendarle uspelo zasesti položaj vrhovnega sodnika ZDA?
Bo Brettu Kavanaughu vendarle uspelo zasesti položaj vrhovnega sodnika ZDA? FOTO: AP

Samo glasovanje je pospremilo dramatično dogajanje v ozadju velike dvorane. Razlog za več kot 20-minutno zamudo je bilo čakanje na republikanskega senatorja Jeffa Flaka iz Arizone, znanega tudi kot občasnega krtika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so ga v trenutkih pred glasovanjem demokratski senatorji prepričevali, da se jim pridruži v 'glasovih proti Kavanaughu'. Čeprav je Flake v četrtek izrazil pomisleke glede podpore, je na koncu vendarle glasoval tako kot večina njegovih republikanskih kolegov. Je pa ob tem poskrbel tudi za hladen tuš, ko je člane odbora pozval, da se FBI še pred velikim glasovanjem v celotnem stočlanskem senatu loti preiskave o podrobnostih domnevnega spolnega napada na Blasey Fordovo. "Mislim, da bi bilo primerno, da se glasovanje celotnega senata odloži za največ teden dni," je predlagal Flake. 

Med glasovanjem v senatnem odboru so bile vse oči nekaj časa uprte v republikanskega senatorja.
Med glasovanjem v senatnem odboru so bile vse oči nekaj časa uprte v republikanskega senatorja. FOTO: AP

Še pred razpravo o njegovem predlogu se je predsedniku odbora Chucku Grassleyju, senatorju iz Iowe, mudilo z glasovanjem. Senatorji so v nadaljevanju z 11 glasovi za in 10 proti Kavanaughu izglasovali zeleno luč. Po razglasitvi rezultata pa je Grassley zahteval odmor. Prvi komentarji na celotno dogajanje na današnji seji s strani posameznih članov odbora so bili, da pravzaprav "ne vedo, kaj točno se dogaja". 

Pred začetkom glasovanja so v zaodrju potekali pogovori med demokratskimi senatorji in republikancem Flakom.
Pred začetkom glasovanja so v zaodrju potekali pogovori med demokratskimi senatorji in republikancem Flakom. FOTO: AP

Trump še naprej trdno prepričan v svojega kandidata

Donald Trump se je ob robu srečanja s čilenskim predsednikom komentiral tudi dogajanje v senatnem odboru.
Donald Trump se je ob robu srečanja s čilenskim predsednikom komentiral tudi dogajanje v senatnem odboru. FOTO: AP

Na današnje z dramo pospremljeno dogajanje se je že odzval tudi predsednik Trump, ki še naprej trdno stoji ob svojem kandidatu. Povedal je, da bo prepustil senatorjem, da sprejmejo končno odločitev. Na vprašanje, kakšno se mu je zdelo četrtkovo zaslišanje Blasey Fordove, je odvrnil, da je bilo njeno pričanje "zelo prepričljivo". 

"Mislil sem, da je bilo Brettovo pričanje prav tako res nekaj, česar še nisem videl, bil je neverjeten trenutek v zgodovini naše države," pa je komentiral tudi včerajšnji nastop Kavanaugha.

Vztraja, da ni kriv

Včerajšnja izpoved domnevne žrtve Blasey Fordove pred odborom se je zdela verodostojna tako demokratom kot republikancem, vendar pa je bil za ohranitev enotnosti drugih odločilen ognjevit nastop Kavanaugha, ki je s solzami v očeh vztrajal pri nedolžnosti in ostro kritiziral demokrate.

Včerajšnje zaslišanje Bretta Kavanaugha je spremljala tudi njegova žena Ashley.
Včerajšnje zaslišanje Bretta Kavanaugha je spremljala tudi njegova žena Ashley. FOTO: AP

Predsednik odbora Grassley je ob razpisu glasovanja o potrditvi kandidature dejal, da ne vidi nobenega razloga, da Kavanaughu odrekajo sedež na vrhovnem sodišču ZDA. Demokratski člani odbora so izražali ogorčenje, ampak zaman, saj so v manjšini. Republikanci imajo namreč v senatu 51 sedežev, demokrati skupaj z dvema neodvisnima pa 49. Vendar pa kljub temu vse še ni bilo izgubljeno, saj bi lahko demokrati  njegovo kandidaturo preprečili, če bi proti njemu glasovala zgolj dva republikanca. 

V času zasedanja senatnega odbora so pred stavbo Vrhovnega sodišča v Washingtonu potekali protesti, ameriški državljani pa so protestirali tudi drugod po državi.
V času zasedanja senatnega odbora so pred stavbo Vrhovnega sodišča v Washingtonu potekali protesti, ameriški državljani pa so protestirali tudi drugod po državi. FOTO: AP

Temelji dogajanja na današnji seji, ki ga je dodobra zaznamoval predlog preiskave FBI s strani senatorja Flaka, so se začeli postavljati že zjutraj, ko je senator iz Arizone sporočil, da bo Kavanaugha na današnjem glasovanju podprl, nakar so ga na hodniku senatne zgradbe obkrožile jezne protestnice. Senator je gledal v tla, ko se je umaknil v dvigalo pred izjavami, da je ženskam poslal sporočilo, naj bodo še naprej tiho o spolnih napadih, saj njihova pričanja ne pomenijo nič. 

Več podrobnosti s četrtkovega zaslišanja Christine Blasey Ford pa lahko preberete tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
29. 09. 2018 08.16
+4
to so igrice demokratskih zgub!! Ženska si pa tudi zasluži kazen a krivo pričanje!!
nikhrast
30. 09. 2018 14.39
Zgleda da nisi nikoli živel kot študent v kakšnem študentskem domu, kot dormitor, fraternity..., ne boš verjel kakšni pujsi so fantje, pa iz premožnih družin, pokvarjeni pijanci, lažnivci, goljufi, tati...
BobbyP
28. 09. 2018 21.58
+7
Panika v bajti. Donnie jih je spravil v totalno paranojo. 😂
babicagrenajug
28. 09. 2018 21.57
+4
Najostreje obsojam kakršenkoli napad na žensko nedotakljivost ampak tej povarjeni baburini ne morem oprostiti, da tako občutljive zadeve izkorišča v politične namene. Fuj.
Devilz Pff
28. 09. 2018 21.44
+7
35 let so bile tiho zdaj pa kar naenkrat zlorabljene...pa kdo še verjame temu?!
MrKritik77 .
28. 09. 2018 21.15
-1
Resno, folk? To naj bo nova "default" pozicija, da avtomatično ne verjamemo ženski? Kaj če bi za začetek priznali, da ne vemo, kdo laže in kdo govori resnico? Potem bi pa upoštevali predlog tega republikanskega senatorja in preiskavo zaupali ljudem, ki se s tem poklicno ukvarjajo, torej FBI. Obstaja seveda možnost, da se tudi FBI-ju ne bo uspelo dokopati do resnice, ampak vsaj poskusiti bi bilo treba, ker drugače obstaja možnost, da bo na izjemno pomemben položaj imenovan človek, ki tja pač ne sodi.
dannyer
28. 09. 2018 21.25
+11
6 krat ga je FBI preiskal tudi takrat ko je dobil največji dostop do tajnih info in jederskih kod. ženska je mogoče neki doživela a pomešala in po nedolžnosti okrevila njega take primere poznamo. to da njene priče ovržejo njeno zgodbo ki nima repa in glave. ti pove vse
dannyer
28. 09. 2018 21.28
+7
FBI sproži enak postopek kot so ga imeli če obstajajo dokazi. tukaj jih pa ni. noben tožilec v zda nebi vzel tak primer. tukaj niti ni več njegova beseda proti njeni saj ona ne ve nič. kdaj ,kje kako pri pričanju pa še povedala zgodbo ki je mal čudna.
MrKritik77 .
28. 09. 2018 21.32
-1
@dannyer FBI ga ni nikoli preiskoval glede te konkretne zadeve, ker je pač šele zdaj prišla na dan. Dostopa do jedrskih kod pa sodnik nima, tako da ne govori neumnosti.
dannyer
28. 09. 2018 21.47
+5
ima ker je delal v beli hiši in je ime dostop do vsej tajnih dopisih ali CL10. fbi je izprašal vse s katerimi je bil šli so vse do srednje šole pa niso nič našli .na take položaje gredo čisti ljudje. pa niso našli nič nič
dannyer
28. 09. 2018 21.54
+7
pa za razmislek na zaslišanju sta bila dva senatorja demokratov eden ki je priznal nadlegovanje drugi pa se je delal da je kao služil v viertnamu, članica me too pa je bila z mladoletnikom. res super demkrati
dannyer
28. 09. 2018 21.59
+3
bil je staf secretar za predsednika zda in je imel največji dostop do top secret tudi do jederskih kod in ga je fbi preiskal dobesedno vse do sredne šole skom je bik in takrat niso našli nič imel je to dovolenje ne trdim pa da je šel pogledat kake so.
dannyer
28. 09. 2018 22.03
+3
bil je staff sekretar za predsednika zda in je imel največji dostopno dovolenje ki jo ima zda . in s tem tudi do jederskih kod. fbi ga je preiskal vse do srednje šole in isprašal vse skom je bil njegove punce prijatelej skom se je družil pogovarjal šli so do konca. in če bi našli te pravljice ne bi dobil največjo sostopnost do zaupnih informacij ki jih ima zda.
Uporabnik1543440
28. 09. 2018 21.02
+9
Končno je zmagala pravica! Ves ta cirkus z lažnjivimi posilstvi se je začel, ker demokrati še vedno ne prenesejo poraza iz leta 2016. Demokrati so kot dojenčki, katerih ne zanima pravica ali enakopravnost ampak demokratska diktatura, kjub vsem žrtvam ki jih proizvede njihova ignorantna vsiljiva smer. Kavanaugh JE NEDOLŽEN, tako kot velika večina načelno in napačno obtoženih moških! Dragi moški in fantje, v 21. stoletju se moramo bati vsake ženske, potrebno je ekstremno paziti, kaj delamo, saj nikoli nebomo vedeli katera ženska nas hoče načelno uničiti. To je feministična verzija "enakopravnosti" uničiti vsakega moškega, kateri se jim ne podvrže!
SVETTEL5
28. 09. 2018 21.19
+3
minkica91
28. 09. 2018 20.54
+11
tudi pri nas se to dogaja in to kar naprej. poznam velike dame, ki so do kariere in položaja prišle le preko postelje, aja pa še političarke in to najvišje, to sem skoraj pozabila, pa še kako je to aktualno,
minkica91
28. 09. 2018 20.48
-2
to se je vedno dogajalo in se bo, dokler bodo moški in ženske. Vemo, kaj se je dogajalo na šolskih plesih, dekleta so šla s fanti, kaj je pa mislila, da ji bo kar diamantni prstan kupil. Mogoče bi bilo bolje, da bi bile doma in ne bi letale okrog. Zgleda da bi rada še napredovala. če je tako pametna, naj ga pusti na miru, zagotovo ji je kak dec pomagal pri karieri, ona pa je veselo odslužila. Bo še po mojem čez nekaj časa tega ovadila. Na stara leta vse prav pride.
aazz
28. 09. 2018 20.27
+9
in medtem v Ljubljani, podobna zgodba,pa je vse tiho
dannyer
28. 09. 2018 19.59
+7
naj bolj ne okusno s strani medijev je to, da so priče ovrgle njene laži. pa so tiho. in to 2 njeni priči pa še to ona je tudi psihologinja.
minkica91
28. 09. 2018 20.52
+2
seveda, kaj bi si pa o psihologih mislili drugače, večne traume, pa če so ali pa jih ni. če jih ni jih pa naredijo. tako je to.
CestniKolesar370Wattov
28. 09. 2018 19.46
+4
Poglejte si zasliševanje Clarenca Thomasa, pa povejte, če danes 20 let kasneje ne gledamo iste farse.
korintos23
28. 09. 2018 19.34
-1
Toti Ameri so čisto vsekani, da je dedec stvar pošteno opravil, potem tega s*anja ne bi imel!
1918
28. 09. 2018 19.46
+13
dannyer
28. 09. 2018 19.24
+15
FN popova novinarka lampretova je uporabila besednjak kot da je bil obsojen kar je sramota za medij in res pristransko delovanje dobesedno norčevanje iz ljudmi. Priča ni bila kredibilna prve dve sta bili povsem ne kredibilni. tale dr pa je v mes lagala. jasno je da tukaj nesmejo dopustiti da laž zmaga demokrati nimajo časti so naj bolj radikalni in nevarni sramota.
aazz
28. 09. 2018 20.27
+9
a si kdo upa napisat kaj o farmacevtskih zgodbah?