Črna kronika

Primer Pukanić: Osumljenec priznal umor?

Zagreb, 30. 10. 2008 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Deset osumljencev umora Iva Pukanića in Nika Franjića so zasliševali ves dan. Eden naj bi se zlomil in policistom vse priznal, poročajo hrvaški mediji.

Preiskava serije umorov, ki so pretresli Hrvaško, še traja.
Preiskava serije umorov, ki so pretresli Hrvaško, še traja. FOTO: dnevnik.hr
Policija navedb ni hotela komentirati, je pa odvetnik Roberta Matanića potrdil, da je njegova stranka uradno osumljena.

Znana je identiteta glavnih osumljencev za umor lastnika tednika Nacional Iva Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića. Po poročanju hrvaških medijev so to Robert in Luka Matanić, Amir Mafalani in Slobodan Đuranović, ki velja za desno roko najnevarnejšega srbskega kriminalca, Joca Amsterdama. Četverica je po trditvah odvetnika Matanićev tudi uradno osumljena ubojev.

Predstavnik policije Krunoslav Borovec o imenih ni želel govoriti, povedal le, da so včeraj aretirali deset oseb, osem Hrvatov in dva Srba. Šest so jih aretirali v Zagrebu, štiri pa blizu meje s Srbijo. Med slednjimi naj bi bila bratranca Matanić ter oba Srba – eden od njiju je Đuranić – ki naj bi jima pomagala pobegniti čez mejo. Prijeli naj bi jih specialci, oblečeni v uslužbence bencinske črpalke. Danes popoldne so vsem desetim pripor podaljšali še za 24ur.   

Za danes konec zaslišanj

Osumljence so zasliševali ves dan, šele nekaj po 20. uri so jih odpeljali s sedeža kriminalistične policije. Po poročanju hrvaških medijev, so ob tem veljali izjemno strogi varnostni ukrepi. Specialci, ki so imeli obraze pokrite, so jih potiskali k tlom, zasebna kombija, s katerima so jih peljali, pa je spremljalo več policijskih vozil. 

Nova TV medtem poroča, da se je eden od osumljencev zlomil in priznal svojo vlogo pri atentatu na Pukanića, v katerem je umrl tudi Franjić. Kot piše Index.hr, bi to lahko bil Robert Matanić. Njegov odvetnik Zoran Pilipović je namreč že dopoldan povedal, da je njegov klient želel govoriti z nekom iz USKOKA (Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala), da bi zatrdil, da ni kriv za umor, za katerega ga bremenijo. "Dejal je, da ga s smrtjo Pukanića mogoče povezujejo nekatere okoliščine, vendar ne vem, kaj je s tem mislil," je razložil.

Kršenje človekovih pravic?

Pojavljajo pa se tudi namigovanja, da je bila policija pri aretacijah pretirano nasilna. Odvetnik Pilipović tako trdi, da se Matanić ni upiral, niti ni bežal, ampak je sedel na sestanku, policija pa naj bi bila kljub temu izjemno nasilna. Osumljenca naj bi celo večkrat udarili z orožjem po glavi. Odvetnik je dejal, da je Matanića komaj prepoznal, ko ga je zagledal krvavega in povitega.

Borovec pa je povedal, da so pripadniki posebnih enot hrvaške policije Kobra pri treh aretacijah morale uporabiti silo, ker so se osumljenci upirali. Pri tem sta bili dve osebi poškodovani; nudili so jima zdravniško pomoč.

Skrivnostno srečanje ob meji

Vpletenost članov srbskega podzemlja naj bi bila povod za današnji tajni sestanek direktorjev hrvaške in srbske policije, Vladimirja Faberja in Milorada Veljovića. Srečala sta se v Slavonskem Brodu. Ni pa znano, ali so zaradi tega na avtocesti med omenjenim krajem in srbsko mejo na vsakih nekaj kilometrov postavljene skupine hrvaških specialcev v polni bojni opremi. "Policija vam ne bo dajala informacij o tem. Tudi informacij o preiskavi raznih kriminalnih dejanj ne. Ne bomo razlagali korakov vsakega policista,“ je povedal Borovec. Mediji poročajo, da česa takega niso videli že od konca vojne.

Oglasilo se je 20 prič

Po objavi posnetkov moškega, ki naj bi pred stavbo Nacionala pripeljal motor z razstrelivom, je policija dobila 20 prijav meščanov. Njihove informacije preverjajo. Zagrebčane še vedno pozivajo, naj jim sporočijo kakršne koli informacije v zvezi s primerom.

Na posnetku domnevnega napadalca na Pukanića naj bi bila napaka.
Na posnetku domnevnega napadalca na Pukanića naj bi bila napaka. FOTO: dnevnik.hr

Na posnetku pa so že opazili napako. V zgornjem kotu je namreč zapisan datum 25. oktober 2008, kar pomeni, da je, če datum ni zmanipuliran, posnetek nastal dva dni po umoru. Policija, kot kaže, ne ve natančno, zakaj je tako. Zadnje pojasnilo je bilo, da datum označuje dan, ko so posnetek spremenili v format za tiskane medije.

Po poročanju Jutarnjega lista naj bi domnevne storilce izsledili prav s pomočjo motorja, uporabljenega v napadu. Čeprav je bil skoraj povsem uničen, je namreč policiji uspelo razbrati serijsko številko in tako dobiti podatke o lastniku.

Nove aretacije

Zjutraj naj bi po poročanju hrvaških medijev na sedež kriminalistične policije pripeljala še dva kombija z zatemnjenimi šipami, s katerimi so posebne enote pripeljale nekoga, ki je verjetno prav tako osumljen omenjenih umorov.
Policija sicer trdi, da bo aretacij zelo verjetno še več, saj je intenzivna preiskava zajela območje celotne države. 

Povezava s preiskavo o tihotapljenju cigaret?

Italijanski tožilec Giuseppe Scelsi pa je za časopis Il Picolo izjavil, da je bil umorjeni Ivo Pukanić njihova glavna priča v preiskavi o tihotapljenju cigaret na Balkanu, v kar naj bi bil vpleten tudi nekdanji premier in predsednik Črne gore Milo Đukanović, poroča Index.hr.

Zanimivo je, da je bila še ena izmed osrednjih prič v tem primeru – odgovorni urednik črnogorskega časopisa Dan Duško Jovanović – prav tako likvidirana maja 2004.

Kdo so osumljenci?

Bratranca Matanić, stara 23 in 30 let, sta bila pred leti osumljena vpletenosti v niz mafijskih ubojev v bolgarski prestolnici Sofija. Starejši je bil zato nekaj časa v zaporu, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. V preteklih napadih naj bi osumljeni sodelovali kot plačanci srbskega mafijskega šefa, znanega pod nadimkom Joco Amsterdam. Prav o njem je pred smrtjo pisal Pukanić. Med drugim tudi, da poskuša prevzeti 300 milijonov kun vredne posle upokojenega hrvaškega generala Vladimirja Zagorca. Zato so ga omenjali že po likvidaciji hčere Zagorčevega odvetnika Ivane Hodak.

Zagorec prestal preizkus z detektorjem laži

Ob izjemno strogih varnostnih ukrepih je policija Zagorca prav danes privedla na zaslišanje. Izprašali so ga o ozadju smrti Pukanića, osredotočili pa so se na umor Hodakove. Njena likvidacija sredi Zagreba je v začetku meseca pretresla hrvaško javnost. Zasliševali so ga več ur, moral pa je tudi na test z detektorjem laži. Prestal ga je brez težav. "Policija me je prosila, naj nagovorim Zagorca k testu z detektorjem laži, da bi tako ovrgli vse obtožbe, ki jih o njem objavlja Nacional. Test je prestal in menim, da je s tem ovrgel vsak sum,“ je bil kratek njegov odvetnik Zvonimir Hodak. Trditve, da sta umora Pukanića in njegove hčere Ivane povezana, je ostro zavrnil. Prav tako je za popolno izmišljotino označil navedbe o Zagorčevih poslovnih povezavah z Jocom Amsterdamom. "Zagorec Joca ni poznal niti ga ni nameraval spoznati," je dejal.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POLE
31. 10. 2008 07.55
Take prijeme kot jih ima hrvaška policija bi bili dobri tudi pri nas.SKB banka še ni raziskana ,tudi druge stvari so še vtemi in človek se vpraša kdo stoji za tem.
MILEVOLLIDISCO
31. 10. 2008 07.26
alc19 mater se razburjaš.Najbrž so policaji gdaj teb tud stopil na prstke v nečednih poslih , pa zdaj tako pišeš. Hvala bogu da so, in da take kot si ti in tisti ki so na slikah pospravljajo v zapore,zraven pa še svoja življenja reskirajo.Ti in tebi podobni tega nikoli ne boste razumeli! Žal!.
hejaho
31. 10. 2008 07.07
Ja hudiča če so ga zlomil pol je bil zlomljen jasno!
McMxL
31. 10. 2008 00.10
@alc19 matr si pameten, a niti ne razločiš razlike med kriminalcem, od katerega ima država samo stroške in med podivjanimi vozniki, od katerih lajko denar lepo priteka v državno blagajno.. Takim, kot si ti bi jaz prepovedal interenet!
Apocalypse
30. 10. 2008 22.54
haha dobil so ga ja...tistega ki je to naredil ne bodo nikol dobil, sj ni to naredu en amater. Takega policija nikoli ne dobi :)
IVANCANKAR
30. 10. 2008 22.24
cehinja ma pozabu sm, preveč sm biu živčn pa se mi ni dal pisat poj spet hehe :)
hint
30. 10. 2008 22.19
Neverjamem, da so ga dobil. Zihr so enga revčka tuk cajt matral, da je že sam zarad tega priznol.
luckylee
30. 10. 2008 22.13
eden je bil tako zlaman, da se je pol še sam zlomil in vse prizal :)
kritika@email.si
30. 10. 2008 22.08
To pa je blitz akcija! Upam, da so kolegi s hrvaške policije svoje delo opravili res profesionalno, da zadeva ne bo padla in, kar je pomembneje, da prekinejo niz umorov in nasilja na ulicah.
ehs64
30. 10. 2008 19.53
Kaj je bil Pukanić slovenski boter,da že cel teden poročate o njem?Bog mu pomagaj,ker je fliknu,ker novinarji mu tako ne morete pa , če svinčnike znucate.Vse vredu,da se novica objavi ampak toliko govorjenja za enega Hrvata je pa že preveč.
cehinja
30. 10. 2008 18.10
zakaj se oseba, ki je na posnetku ne javi sama, če ni vpletena v to zadevo....ali pa se ne prepozna;) ;) ;)
cehinja
30. 10. 2008 18.07
IVAN CAKAR lol:):):):):) dej še 1x napiši...
fantodfare
30. 10. 2008 15.35
To ni glavna novica? A se ne streljajo po Zagrebu z bazukami? Eh tisto ni bil tako pomemben politik
Tomaks
30. 10. 2008 15.21
zANIMIVO. Tale z video posnetka verjetno zud je s čelado na glavi.. lol
urip
30. 10. 2008 15.03
ivan cankar daj še enkrat napiš kaj so zbrisali
stonedking@email.si
30. 10. 2008 14.46
pa ne vem kar sem jest tukaj prebral , če je za verjeti, ker vam pač ne verjamem več, so hrvaški policaji malo manj nesposobni kot naši, ampak še vedno nesposobni
IVANCANKAR
30. 10. 2008 11.49
ma mamu vm jebe*m pose*rjem se na celo uredništvo 24 ur kva mi brišete komentarje a je to svoboda govora v demokratični sloveniji a ni? budal*e zab*ite
byteME
30. 10. 2008 11.01
treba je dobit akterje da se posnetek lahk sploh nardi... ka vam ni jasn?
alduri
30. 10. 2008 10.57
me zanima, kdaj bo nasa drzava razcistila z mafijo in vsem zaplenila premozenja. Nobene uporabe zakonitih sredstev, to so psihopati in rak rana druzbe, po potrebi tidi likvidacija pa pika. Pa mafijskim odvetnikom tudi lisice na roke, obogateli so se z denarjem, ki izvira iz kaznivih dejanj. Demokracijo lahko branis samo z represivnimi sredstvi, tko pac je.
morski_sadez
30. 10. 2008 10.43
Bojim se da je tudi pri naših sosedih mafija v policijskih vrstah in da preiskava ne bo obrodila nikakršnih sadov.