Tujina

Primer Pukanić: Konec preiskave

Zagreb, 12. 10. 2009 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagrebško sodišče je končalo preiskavo v primeru Pukanić, a je glede podrobnosti skrivnostno. Ni znano, kdo je pričal in katere preiskave so izpeljali.

Posnetek domnevnega napadalca na Pukanića
Posnetek domnevnega napadalca na Pukanića FOTO: dnevnik.hr

Zagrebško sodišče je potrdilo, da je končalo preiskavo v primeru umorov urednika in solastnika Nacionala Iva Pukanića ter vodje prodaje Nika Franjića. Izsledke enoletne preiskave bodo do konca tedna posredovali uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki bo odločil, ali bo vložil obtožnico proti osumljenim.

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić ni želel govoriti o podrobnostih preiskave. Dejal je le, da se bo konec oktobra iztekel rok za pridržanje osumljenih za pripravo in izvedbo bombnega napada na Pukanića in Franjića. Do takrat bo tudi Uskok moral odločiti o obtožnici proti bratrancema Robertu in Luki Mataniću, Amirju Mafalaniju in Slobodanu Đuroviću, ki so v priporu v Zagrebu.

Uskok bo odločal tudi o obtožnici proti Željku Milovanoviću, ki so ga priprli v Beogradu, ter Bojanu Guduriću, ki je na prostosti. Za Gudurićem so razpisali mednarodno tiralico in nagrado v vrednosti približno 13.000 evrov. Omenjenih umorov sta sicer osumljena še Milenko Kuzmanović in Sreten Jocić, bolj znan kot Joca Amsterdam, proti katerima poteka postopek na sodišču v Srbiji.

Zagrebško preiskavo so razglasili za tajno, tako da ni znano, kdo je pričal in katere preiskave so izpeljali. Hrvaški mediji so poročali, da ima Uskok pričo, ki je sodelovala v pripravi umora in se je dogovorila s tožilstvom, da bo pričala proti drugim osumljencem.

Pukanić in Franjić
Pukanić in Franjić FOTO:

Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi Jocić preko svojega botra Đurovića naročil umor Pukanića. Bratranca Matanić in Mafalani so nekaj mesecev pred umorom zasledovali Pukanića ter kupili orožje in eksploziv za bombni napad, ki naj bi ga 23. oktobra lani pred sedežem Nacionala v središču Zagreba izpeljala Milovanović in Gudurić.

Milovanovića so s pomočjo varnostnih kamer identificirali kot osebo, ki je pripeljala skuter z eksplozivno napravo na parkirišče pred stavbo Nacionala. Gudurić pa naj bi sprožil eksploziv, ko se je Pukanić približal svojemu avtomobilu, ob katerem je Milovanović parkiral motor. Hrvaški mediji so še poročali, da je Jocić zagrebški skupini za umor Pukanića plačal okoli 1,5 milijona evrov, medtem ko je Franjić umrl v eksploziji bombe le zato, ker je bil v Pukanićevi družbi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ulikses
13. 10. 2009 11.34
acim verjetno je cela mreža ljudi, ki so v tem sodelovali...glede na to, da je bil pukanić prijatelj z mesićem in ga je celo prosil za mafijsko zaščito, so atentatorji verjetno zelo pomembne osebnosti.
Ulikses
13. 10. 2009 11.33
ma kr neki...tej hrvati se samo zajeb...jo...kake preiskave, dej,. tak primer tako hitro rešit, ni šans...kr neki...
acim
12. 10. 2009 19.11
Glavni in odgovorni za smrt Pukanića je Milo Đukanović,črnogorski politik in osamosvojitelj.