Tujina

Britanski zunanji minister tarča kritik, ker je EU primerjal s Sovjetsko zvezo

Birmingham, 01. 10. 2018 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
4

Britanski zunanji minister Hunt je Evropsko unijo primerjal s Sovjetsko zvezo in zaporom, s čimer si je 'prislužil' grajo Evropske komisije. Do njegovih besed so kritični tudi nekateri nekdanji zunanji ministri Velike Britanije. Poljski politik pa zaradi njegovih besed zahteva opravičilo.

Jeremy Hunt razburja s svojimi izjavami glede EU.
Jeremy Hunt razburja s svojimi izjavami glede EU. FOTO: AP

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je na letnem kongresu konservativcev v Birminghamu zbranim delegatom dejal, da želi Evropska unija kaznovati Veliko Britanijo zaradi brexita. Odnos EU je nato primerjal s prizadevanji nekdanje Sovjetske zveze, da bi preprečila osamosvojitev posameznih republik, in s tem povzročil razburjenje.

"Očitno menite, da lahko klub obdržite s kaznovanjem članice, ki ga želi zapustiti," je Hunt nagovoril Bruselj. "EU je bila ustanovljena za zaščito svobode. Sovjetska zveza je ljudem preprečila odhod," je dodal.

"Izkušnja iz zgodovine je jasna: Če boste EU spremenili v zapor, se želja po odhodu ne bo zmanjšala. Rasla bo in ne bomo edini zapornik, ki bo želel pobegniti," je še dejal.

'Te bedarije niso dostojne britanskega zunanjega ministra'

Predstavnik za stike z javnostmi Evropske komisije Margaritis Schinas je takole pokomentiral njegove opazke: "Spoštljivo bom dejal, da bi vsem prišlo prav – še posebej pa ministrom za zunanje zadeve – da na vsake toliko časa odprejo zgodovinske učbenike." 

Tudi dva nekdanja britanska zunanja ministra sta obsodila Huntove opazke. "Te bedarije niso dostojne britanskega zunanjega ministra," je dejal Peter Ricketts, ki je bil minister med leti 2006 in 2010. "EU ni sovjetski zapor. Njena pravna ureditev je prinesla mir in blagostanje po stoletju vojne. Naša odločitev, da jo zapustimo, je vedno pomenila, da bomo na slabšem," je dejal. 

Z Rickettsom se je strinjal tudi njegov naslednik Simon Fraser. "Karkoli si mislite o brexitu, gre za šokantno napako presoje, ko britanski zunanji minister Evropsko unijo primerja s Sovjetsko zvezo," je dejal. 

'Opravičite se, Jeremy Hunt'

Radoslaw Sikorski, poljski politik in nekdanji zunanji minister v vladi Donalda Tuska, zahteva opravičilo od Hunta. Poudaril je, da je primerjava EU in Sovjetske zveze "cenena in žaljiva, še posebej za tiste, ki so živeli pod Sovjetsko zvezo". "Vas je Rdeča armada prisilila, da se pridružite? Koliko milijonov je Bruselj iztrebil? Gulag, če zahtevate referendum o neodvisnosti? Opravičite se, Jeremy Hunt," je zapisal na Twitterju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hunt je za današnji Daily Telegraph povedal, da Velika Britanija ne bo popustila pritiskom EU pri pogajanjih glede brexita. "Odziv Britanije ne pomeni, da razpada ali se podreja, temveč se bori nazaj," je dejal zunanji minister. "Prišel je čas, ko lahko rečemo, da si ne bomo pustili ukazovati in če niste resni glede dogovora, tudi mi ne bomo," je dodal.

Jeremy Hunt je postal britanski zunanji minister 9. julija, potem ko je njegov predhodnik Boris Johnson zaradi nestrinjanja s premierko Thereso May glede brexita odstopil s položaja. Velika Britanija bo iz EU izstopila 29. marca prihodnje leto.

Zanimivo je, da je bil Hunt eden tistih politikov, ki so bili med referendumsko kampanjo proti brexitu. Po razglasitvi referendumskih rezultatov je predlagal nov referendum na dogovor o izstopu, ki bi ga izpogajala vlada. Sam se je zavzemal za to, da bi Velika Britanija ostala znotraj enotnega trga. Lani pa je sporočil, da si je premislil glede izstopa iz EU in da ga zdaj podpira, zaradi, kot je dejal, "arogance Evropske komisije".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
01. 10. 2018 18.17
+0
Ker ima prav to da bivši begunci iz sovjetske zveze sedaj bižijo nazaj v rusijo in celo v zda ti je vse jasno kličejo celo zlobni dvojček ker eu v tem trenutko je točno to kar je bila SZ oz skor princip je enak.
Pikabalonca
01. 10. 2018 15.58
+14
Res je taka gniloba kot JUNKER, Tusk in ostali v Evro parlamentu pa v RUSIJI NI..
Pikabalonca
01. 10. 2018 16.02
+9
In RUSI so upravičeno užaljeni..Ja Juncker, Tusk, ki je s svojim vedenjem, kot so pijančevanje, objemanje, slinjenje, šlatanjem voditeljev članic EU dokazal, da je EU na nivoju javnega WC-ja. Če še dodaš neke Šalamastike ala Bulčevo, Fajonko pravo strašilo za na nivo KORUZE.. je TRUMP genij in Putin vzor za te PRIMITIVNE Evro Japeke..pardon PRIMATE..
antilevi?ar
01. 10. 2018 15.56
+4
Ja in ni se zmotil. Razlika je, da ravno to kar imenujemo nekoč sovjetska zveza se odpira in napreduje, medtem, ko se EU zapira v svojo demokratičnost-beri enoumje in v svoj objem sprejema vse kar dvigne 2 prsta.