Tujina

Jordanska princesa zapustila dubajskega šejka in pobegnila s 35 milijoni evrov

Dubaj, 03. 07. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ne samo hčerki oblastnega dubajskega šejka, stran od njega je pobegnila tudi ena od njegovih šestih žena. Princesa Haya naj bi se zatekla v London in tam zaprosila za politični azil. S seboj je odpeljala sina in hčerko, vzela pa je tudi 35 milijonov evrov. Aktivisti za pravice žensk ob tem opozarjajo na številne druge trpinčene ženske, ki nimajo denarja in niso kraljeve krvi.

45-letna princesa Haya, polsestra jordanskega kralja Abdulaha, je v začetku leta zapustila svojega moža, dubajskega šejka Mohameda bin Rašida al Maktouma, in se s 7-letnim sinom in 11-letno hčerko najprej zatekla v Nemčijo, kjer je zaprosila za politični azil. Pri begu naj bi ji pomagal nek nemški diplomat, za začetek novega življenja pa je s seboj odnesla tudi 31 milijonov funtov (skoraj 35 milijonov evrov), poroča Daily Mail.

Zdaj se po poročanju BBC-ja v strahu za svoje življenje skriva v Londonu in se s pomočjo odvetnikov pripravlja na ločitveni boj. Vzrok za beg so po besedah virov blizu nje na novo odkrita dejstva o lanskem pobegu šejkove hčerke Latife, ki so jo močno razburila. Posledično je bila pod nenehnim pritiskom svojega moža in njegove družine, zaradi česar se tam ni več počutila varno. Boji se, da bodo zdaj ugrabili tudi njo in jo odpeljali nazaj v Dubaj, še poroča BBC.

Princesa Haya se je v strahu pred svojim oblastnim možem zatekla v London.
Princesa Haya se je v strahu pred svojim oblastnim možem zatekla v London. FOTO: AP

Šejk: Naj gre k tistemu, s katerim se je zapletla!

69-letni šejk Mohamed je podpredsednik in premier Združenih Arabskih Emiratov (ZAE), emir Dubaja in navdušen lastnik dirkalnih konjev. Njegovo premoženje je ocenjeno na deset milijard evrov. Par se je poročil leta 2004, ona pa je ena od njegovih šestih žena. Z vsemi naj bi imel sicer 23 otrok, še poroča BBC.

Po ženinem izginotju jo je šejk na Instagramu obtožil izdaje in zapisal, naj "gre k tistemu, s katerim se je zapletla". Oblasti v Berlinu je pozval, naj princeso, njegovega sina in hčerko izročijo ZAE. Njihov negativen odgovor pa je med državama izzval začetek diplomatske krize.

Princesa Haya pa ni prva ženska, ki je zapustila oblastnega šejka. Enako je storila tudi njegova 37-letna hčerka Šamsa, ko je bila stara 19 let, a so jo njegovi možje ujeli in pripeljali nazaj. Njegova 33-letna hčerka Latifa pa je s pomočjo nekdanjega francoskega tajnega agenta pobegnila lani, a jo je indijska policija ujela na ladji ob indijski obali in jo odpeljala nazaj v Dubaj. Nobene od teh hčera javnost po pobegu ni več videla, aktivisti za zaščito človekovih pravic trdijo, da ju družina vse od tedaj zadržuje v ujetništvu.

"Kadar koli nekdo zaprosi za politični azil, to stori, ker je ogroženo njegovo življenje, ker je trpel zlorabo, nasilje ali druge kršitve njegovih pravic," je povedala Radha Stirling, vodja organizacije Pridržani v Dubaju (Detained in Dubai). "Vemo, da je njegova hčerka, princesa Latifa, ZAE zapustila zaradi pretiranega nadzora svojega očeta. Zdi se, da je enako storila tudi princesa Haya," je še dejala.

Princesa Haya in dubajski šejk Mohamed na eni izmed konjskih dirk v Veliki Britaniji leta 2012.
Princesa Haya in dubajski šejk Mohamed na eni izmed konjskih dirk v Veliki Britaniji leta 2012. FOTO: AP

'Princesa Haya je le vrh ledene gore'

Ob zgodbi princese Haye, ki je v medijih precej odmevna, pa organizacija Pridržani v Dubaju opozarja tudi na zgodbo povsem nepoznanih deklet – življenje savdskih sester Due in Dalale Kalid je prav tako ogroženo, pa nimata milijonov, s katerimi bi si na poti do svobode lahko pomagali.

Dua in Dalala Kalid
Dua in Dalala Kalid FOTO: Detained in Dubai

"Medtem ko cel svet spremlja pobeg princese Haye, ki naj bi s seboj odnesla milijone, se sestri Kalid skrivata v Turčiji v nenehnem strahu za svoje življenje in si obupano prizadevata za azil, preden ju družina najde," so zapisali in opozorili, da je zatiranje žensk v zalivskih državah široko razširjeno. "Niso vse ženske, ki bežijo od svojih nasilnih družin, kraljeve krvi. Latifa in Haya sta le vrh ledene gore. Nasilje v družini in zatiranje žensk je tako močno razširjeno, da ga najdemo tudi v najvišjem družbenem sloju. Niti žene in hčerke voditeljev niso varne, situacija za običajne ženske pa je še veliko slabša."

Kot je povedala Radha, princesa Haya sploh še ni spregovorila, pa je njena zgodba že zasenčila zgodbo Due in Dalal, ki na družbenih omrežjih že več tednov, odkar sta v nevarnosti, prosita za pomoč. Zdaj, ko sta se odrekli islamu in imena svojih mučiteljev javno objavili, je njuno življenje resno ogroženo.

"Dua in Dalal sta trpeli zlorabo, diskriminacijo, tiranijo in podrejanje vse od otroštva do danes. Še po pobegu v Turčijo ju preganjajo, strah pred deportacijo in vrnitvijo v grozljive pogoje pa ju spremlja vsak dan. V Savdski Arabiji bosta obtoženi izdaje, opustitve, pobega ... za takšne grehe jima grozi, da bosta javno obglavljeni. Vsak dan, ko sta v Turčiji, sta ogroženi. Navsezadnje so savdske oblasti umorile Džamala Hašokdžija. Nimata milijonov na bančnih računih in kontaktov visoko v družbi. Nista slavni in nista kraljeve krvi. To, kako se bo mednarodna skupnost odzvala na njun primer, bo pokazalo, kako resni smo glede pravic žensk v arabskem svetu, ker gre za dve povsem običajni dekleti z veliko poguma, a brez sredstev," so še zapisali.

Moška dominacija je v tej regiji endemična in če ne bo sprememb, bo od doma bežalo vse več žensk, še opozarjajo. "Nujno je, da zahodne države tem trpinčenim ženskam ponudijo zatočišče in jim omogočijo novo življenje, brez zatiranja. Sčasoma bo družba v zalivskih državah spoznala, da mora narediti spremembe."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jst_21
04. 07. 2019 07.50
+16
Upam da jih ne najdejo in da čim bolj mirno živijo. Američani, ki tako radi širijo demokracijo jih pa še podpirajo. Pa še to, ilegalni migranti, ki vsak dan masovno prihajajo v evropo niso nič drugačni. Obglavljenje ali kamenjanje do smrti se jim ne zdi nič spornega...
akmt
04. 07. 2019 09.49
+9
Saj to je to! Ali je Merklova vedela, kaj pomeni izraz druga kultura??? In kaksna je ta druga kultura? Jaz sem v soku od 1.dne teh migracij, zame je to okupacija Evrope, s soglasjem vecine evropskih predsednikov. Cez 100 let bo na nasem ozemlju samo se seriatsko pravo. Albanci vdirajo s papirji, tile pa itak brez vsega. Z Evropo je konec.
Malinha
04. 07. 2019 11.01
-1
akamćka; v šoku si. In to od prvega dne. Torej, mislil sem ti postaviti vprašanje, ali si bila s svojim podhimalajskim osem ur ali osem dni. Zdaj opažam, da ni bilo samo osem ur. Namreč, če si po, upam, da ne, šele osmih dnevih izvedela, spoznala svojega izbranca iz Pakistana in vso njegovo negativnost, katero si že in jo še vedno izpričuješ do njega in ostalih drugače mislečih, potem je tvoja dojemljivost žal malce okrnjena. No, upam, da ni vse skupaj trajalo dan ali dva. S tvojim Pakistancem namreč.
Karantanija
03. 07. 2019 21.19
+17
Uboge ženske.
Karantanija
03. 07. 2019 21.14
+23
So morali napisati, da je v Londonu, da jo bodo tam iskali!? Čudno, da niso še ulico izdali ....
akmt
03. 07. 2019 20.25
+9
Poglejte si video princese Latife al Maktoum, ki je ponovno pobegnila lani, vendar so jo spet ujeli. Boste razumeli vse....
HellWolf
03. 07. 2019 20.08
+29
Upam da pobegne nekam stran kjer jo ne bojo dosegli šeriatski kremplji šejkov. Mogla bo popolnoma spremenit identiteto drugače jo bojo tej prepotentni bradači izsledili kjerkoli se skrije. Potem bo pa sledil zakon šeriatskega prava kar pomeni zanjo smrt. Toliko o čudoviti religiji...
Lzak128
03. 07. 2019 19.51
+0
Azil? Seveda postavi se v vrsto in v dom azilantov. A nismo vsi enaki. Neeee zaradi 35 milijonov ji verjetno nebo težko
freakica123
03. 07. 2019 19.46
+16
Vsaj v nečem prekašamo angleže. Oni dobijo samo eno arabkinjo. Mi pa v le nekaj dneh dobimo na stotine arabcev (kdo ve kakšna je prava statistika). Vsaj v nečem vodimo. Bravo Cerar in Šarec, ki sta nam to omogočila.
1918
03. 07. 2019 19.27
+13
zlata kletka ni zastonj
Melaj
03. 07. 2019 18.49
-4
Si je najdla primernega jezdeca. Sejk gotovo ni bil.
asdfghjklč
03. 07. 2019 17.43
+38
6 žena … ko ti ena ni dovolj … Prav je naredila, še več bi mu mogla ukrasti. Šejki so najbolj len narod na svetu … še bolj od bosancov ali katerih se že drži mit, da en dela, ostali pa gledajo zraven. Ampak pobegnila je pa prav v Veliko Britanijo, kjer mrgoli arabcev. … Jaz bi na njenem mestu pobegnil nekam v Kanado … si spremenil ime takoj po ločitvi in me skoraj zagotovo več ne bi nikoli našli.
LXG
03. 07. 2019 17.43
+33
bohinj je zakon
03. 07. 2019 17.24
-15
Ženska posla..........pobegnila z milijoni?...........Načrtovano že pred poroko?
mmickica
03. 07. 2019 17.23
+58
Zato pa jaz pravim, da ne verjamem muslimankam, ki zivijo na zahodu, da z veseljem in po svoji vesti nosijo naglavne rute in ostale oprave. Saj si ne upajo recti kaj drugega! Tako da mislim, da jim naredimo uslugo, ce to prepovemo. Tam pri njih bodo pa morale pocasi same stopit v akcijo in si priboriti pravice, tako kot so jih nam nase prababice, ne gre drugace.
ZIPPO
03. 07. 2019 15.59
+91
Tole dejanje princese Haye zahteva izreden pogum, pobegniti šejku in s sabo odpeljati še otroke.... Seveda ji želimo vso srečo!
jung
03. 07. 2019 14.39
-6
Italijani bi rekli : je že karne morto ....ne bo jim ušla
Redalerta
03. 07. 2019 14.28
-8
To je ona iz Kovacevicevega spota prevarena.
Miran Vovk
03. 07. 2019 14.28
+53
Kaj ji koristi zlata kletka, če še v njej ne sme mislit s svojo glavo.
acco98
03. 07. 2019 14.27
+53
Ta ne bo mirno živela.
ALEXBADBOY
03. 07. 2019 14.20
+51
Lahko pride k meni na Gorenjsko......😊
fortunas
03. 07. 2019 14.15
+2
A te ženske se bodo tukaj združile z moškimi, ki so že prišli in še prihajajo?
no pa mamo
03. 07. 2019 14.51
-19
akmt
03. 07. 2019 17.21
+14
A nisi dobro prebral, da sta se pobegli sestri ODPOVEDALI ISLAMU? Prav tako se je Al Maktoumova hcerka? Sicer so jo ujeli in odpeljali nazaj. Princesa se bo sigurno odpovedala islamu, ker je to veliko vec kot vera. Taksnih muslimanov prakticno NI,da bi se odpovedali veri.
Quatflow
03. 07. 2019 18.49
-2
Vedno vec muslimanov preide h katoliski veri. Lahko utipkate v yt.
akmt
03. 07. 2019 20.26
-5