Tujina

'Princesa je problematično in ranljivo dekle, ki potrebuje pomoč'

London, 28. 12. 2018 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so pred dnevi v javnost prišle fotografije več mesecev pogrešane dubajske princese Šejke Latife, na katerih pozira z nekdanjo visoko komisarko za človekove pravice pri Združenih narodih, so izjave te zdaj dvignile veliko prahu. Mary Robinson je v intervjuju za britanski BBC princeso označila za "nestabilno osebo", kritiki pa nekdanji irski predsednici očitajo, da je postala robot oblasti ZAE.

Nekdanja visoka komisarka pri Združenih narodih Mary Robinson in hkrati nekdanja predsednica Irske je po ekskluzivnem intervjuju za britanski BBC, v katerem je opisala nedavno srečanje s pogrešano dubajsko princeso Šejko Latifo, požela val neodobravanja. Organizacije, ki se borijo za človekove pravice, so njen govor že označile za sramoten in "zaigran".

Mary Robinson in princesa Latifa sta se v Dubaju odpravili na kosilo.
Mary Robinson in princesa Latifa sta se v Dubaju odpravili na kosilo. FOTO: AP

Robinsonova je v intervjuju med drugim dejala, da naj bi bila Latifa, sicer hčerka dubajskega šejka Mohameda Bin Rašida Al Maktuma, "težavna mlada dama". Princesa naj bi po njenih besedah obžalovala objavo videoposnetka, na katerem trdi, da je bila v Dubaju več let zaprta in podvržena nasilju. 

"Vsak, ki je že slišal zgodbo princese Latife in je danes poslušal intervju z Robinsonovo, je verjetno osupel nad dejstvom, da je gospa recitirala scenarij oblasti ZAE," je sporočila Radha Stirling, vodja organizacije Detained in Dubai. Ta je podprla osebi, ki sta princesi pomagali pri neuspešnem pobegu iz "zlate kletke".

Robinsonova je povedala še, da se je v Dubaj odpravila na povabilo princese Haye, žene vladarja, in sicer da bi pomagala razrešiti "družinsko dilemo".

"Latifa je ranljiva in zelo problematična. Posnela je video, ki ga obžaluje. Z njo sem šla na kosilo. Je zelo simpatično dekle, a očitno je, da potrebuje zdravstveno oskrbo, ki jo je tudi sicer deležna," je še dejala Robinsonova. Princesa naj bi imela po njenih besedah psihične težave.

Po besedah Robinsonove naj bi bila princesa težavno dekle.
Po besedah Robinsonove naj bi bila princesa težavno dekle. FOTO: AP

Princesa pobeg načrtovala več let

Dubajska princesa Latifa bin Mohamed Al Maktum je konec februarja pobegnila od doma, da bi lahko živela normalno življenje. Zaradi strogih zakonov in tiranskega očeta ji namreč to ni bilo omogočeno. Na pobegu z luksuzno ladjo so jo v mednarodnih vodah blizu indijske obale ujeli vojaki njenega očeta in jo s silo odpeljali nazaj v Združene arabske emirate. Od takrat je ni videl nihče.

Oblasti so zanikale vse obtožbe, da naj bi princeso po pobegu zaprli – po njihovih besedah naj bi bila ves čas v krogu svoje družine.

Ministrstvo za zunanje zadeve je nato 15. decembra objavilo fotografijo, na kateri princesa Latifa pozira z Robinsonovo.

"Robinsonova v intervjuju ni omenila, da je princesa pobeg načrtovala skoraj desetletje. Ni govorila o nezakonitem napadu na ladjo in tem, da je Latifa zaprosila za azil. Le robotsko je brala uradno izjavo oblasti ZAE, in to je skrb vzbujajoče," je neuspešen intervju nekdanje irske predsednice komentirala Stirlingova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Casey Ry
28. 12. 2018 14.31
+39
Bogo revo so že nafilali z pomirjevali in antidepresivi....
Militos
28. 12. 2018 14.21
+7
Kaj je princesa naredila z ustnicami?
Eastman
28. 12. 2018 13.38
+13
Že na sliki, kjer si stojita ena nasproti druge se vidi "sumljiva" drža princese.
Zmaga Ukrajini ..
28. 12. 2018 13.37
+8
Dubajski šejk Maktoum je od vseh arabskih voditeljev verjetno še najbolj odprt in "prozahodno" usmerjen. Tudi njegova druga žena Haya (rojena kot jordanska princesa) je zelo "zahodnjaška" - v Dubaju jo lahko vidiš v trenirki teči po ulicah (sicer s četo varnostnikov, pa vseeno), je predsednica številnih človekoljubnih organizacij in izven domovine povsem SAMOSTOJNO zastopa barve UAE. Šejka in njegovega sina - prestolonaslednika Hamdana lahko vidiš na konjskih dirkah v Angliji - povsem v zahodnjaških oblekah (frak, cilinder,...), v družbi Elizabete II. in drugih angleških veljakov. Tudi sam šejk se po Dubaju pogosto vozi SAM, s svojim Mercedesovim džipom, celo državnike na obisku, novinarje, ipd. pogosto kar sam prevaža naokoli. Skratka, niso tako zadrti kot npr. Saudijci, po drugi strani pa tudi nimajo neomejene svobode. In pri tej ubežniški princesi bo verjetno kar držalo, da ima psihične probleme. Živeti v zlati kletki je za marsikoga (pre)hudo breme, ne nazadnje na to kaže tudi smrt šejkovega prvega sina Rashida, ki ga je oče razrešil z mesta prestolonaslednika in imenoval njegovega mlajšega brata Hamdana. O Rashidu, sicer zelo športnem tipu so se pojavila namigovanja o zlorabi anabolikov, drogah, divjih zabavah, itd. Leta 2015 je nepričakovano umrl, kraljeva hiša pa javnosti nikdar ni pojasnila vzrokov smrti, niti tega, zakaj je oče razrešil svojega prvega sina. Tudi sicer za razliko od zahodnjakov, družinske zadeve smatrajo za absolutno zasebne. Skratka ni treba obsojat kar na »prvo žogo«, ali primerjat Dubaja s savdskim Riadom, zatiranjem žensk, ipd. Kaj je resnica v zvezi s to princeso, pa zaradi strogega varovanja zasebnosti zelo verjetno nikoli ne bomo izvedeli, pa naj bodo namigovanja še tako »iz trte izvita«.
Apostol1
29. 12. 2018 15.26
+3
Comanche ..... Ne poznam tako ,dobro razmer kot jih opisuješ ti in ob branju dosedanjih tvojih komentarjev ti verjamem. imam pa prijateljico , ki je dve leti , živela v Dubaju in tudi ona pravi , da je življenje povsem primerljivo z našim.➕➕➕➕➕👍
sonofabitch
28. 12. 2018 13.27
+35
Hudiča pa saj ima skoraj vsak z tistega konca psihične probleme le kaj je krivo.
molesterstallone
28. 12. 2018 13.02
+8
towelheadi nas imajo za norce
MojsterSplinter
28. 12. 2018 12.48
+12
Ni ji do smeha.
lunaa12
28. 12. 2018 12.44
+34
Saj je vendar logicno, da bi imel skoraj vsak psihicne tezave, ce bi ga celo zivljenje nekdo omejeval in zapiral ...
Luka Graši? 1
28. 12. 2018 11.50
-4
K men jo pošljite,jo takoj spremenim v najboljšo osebo na svetu,seveda poroka ni izključena
Frigo
28. 12. 2018 10.11
+23
Vse sfantizirano stara koklja
TargetHacker
28. 12. 2018 10.09
+24
Laži in hinavščina levičarske Robinskonke, nič novega.
elrocco77
28. 12. 2018 10.04
+53
Veseli naj bojo, da je princeska sploh še živa, ona pa tud... Tem tipom je odrezat glavo človeku al pa kozi popolnoma isto....
borec91
28. 12. 2018 09.54
+53
prodana dusa pokvarjena