Tujina

Priprave na kopenski spopad

Kabul/Islamabad, 11. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V./Reuters/STA
Komentarji
0

Talibanski veleposlanik v Pakistanu Zaef trdi, da se bo vojna v Afganistanu začela šele s prihodom ameriških vojakov. Oblasti v Kabulu so na mejo z Uzbekistanom napotile 10.000 vojakov.

Abdul Salam Zaif
Abdul Salam Zaif FOTO: Reuters

Kot poroča Reuters, so begunci iz Kandaharja povedali, da sta bila v včerajšnjih letalskih napadih na Kandahar ubita tudi dva sorodnika talibanskega voditelja mule Mohameda Omarja. Šlo naj bi za njegovega 10-letnega sina in očima. Someščani so tudi povedali, da je talibanski voditelj ravno odšel od doma, ko je bomba zadela eno od njegovih hiš v kandaharski mestni četrti Sansigar. V hiši je bilo takrat še več članov njegove družine.

Na trditve, da sta bila včeraj ubita sorodnika verskega vodje Mohameda Omarja, je Abdul Salam Zaef odvrnil, da je ta živ, in dodal, da so vsi Afganistanci njegovi sorodniki.

Šiitska milica zadala hud udarec talibanom

Milica muslimanskih šiitov, ki so poleg Severnega zavezništva največji nasprotniki talibanskega režima, je zavzela glavno mesto na cesti iz Kabula v Herat, zajeli pa naj bi tudi okoli 1200 talibanskih vojakov. Gre za območje, ki ni pod neposrednim nadzorom nobene izmed sprtih strani.

Akcija muslimanskih šiitov je nov hud udarec talibanskemu režimu, potem ko je Severno zavezništvo zasedlo še drugo cesto, po kateri so talibani oskrbovali svoje enote na severu Afganistana.

Ruševine po letalskem napadu na Kandahar
Ruševine po letalskem napadu na Kandahar FOTO: Reuters

Prvič po napadu na Afganistan je muslimane doma in po svetu nagovoril talibanski verski voditelj mula Mohamed Omar. Muslimanski svet je pozval v boj proti ZDA. V posnetku, ki ga je včeraj poslal uredništvu britanske televizije BBC, je pozval vse muslimane sveta k uporu proti aroganci ZDA. Omar, ki se je odzval prvič po začetku ameriških napadov v Afganistanu, je pozval "prave vernike" (muslimane), da združeno in z božjo voljo porazijo aroganco nevernikov (ZDA), navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Mula Mohamed Omar pozval prave vernike k boju
Mula Mohamed Omar pozval prave vernike k boju FOTO:

Slabitev talibanskega režima?

Zveza afganistanskih organizacij, ki se je oblikovala v Skupščino za mir in nacionalno enotnost Afganistana, je pozvala nekdanjega afganistanskega kralja Mohameda Zahirja Šaha, Severno zavezništvo in določene talibanske kroge, naj združeni in pod njenim okriljem najdejo rešitev za nastalo krizo. Skupščina, ki ni izrecno obsodila napadov v Afganistanu, je pozvala ZDA in OIK, naj najdejo politično rešitev, še preden se začne ameriški kopenski poseg.

Zračni napadi protiteroristične koalicije na oporišča Osame bin Ladna in talibanskega režima v Afganistanu že vplivajo na talibansko enotnost, je dejal britanski minister za obrambo Geoff Hoon. Podatki kažejo, da so nekateri dosedanji privrženci talibanskega voditelja, mule Mohameda Omarja, slednjemu že odrekli podporo in dezertirali, je povedal Hoon in dodal, da ti znaki sicer še ne pomenijo propada talibanskega režima. Poudaril je, da so napadi zelo učinkoviti v uničevanju talibanske protiletalske obrambe in bin Ladnovih vadbenih centrov.

Deset britanskih letal, ki so nudili podporo ameriškim silam, je po Hoonovih besedah doslej poletelo dvajsetkrat. Gre za letala za oskrbo z gorivom tipa VC10 in tristar ter izvidniška letala tipa boeing E3-D. Načelnik generalštaba britanske vojske Michael Boyce pa je dejal, da bi bila brez britanske pomoči pri oskrbovanju z gorivom učinkovitost ameriških lovcev in bombnikov mnogo manjša. Boyce je tudi ocenil, da bi lahko ameriška operacija v Afganistanu trajala vse do poletja 2002.

Mušaraf odredil strožje varnostne ukrepe

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki se vse od začetka ameriških napadov v Afganistanu sooča z množičnimi protesti dela prebivalstva, je odredil strožje varnostne ukrepe po vsej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Pakistanu kmalu prepoved protestov
V Pakistanu kmalu prepoved protestov FOTO: Reuters

Mušaraf, ki se je danes sestal z vladnim kabinetom in načelniki policij z območij, kjer potekajo protesti, je še dejal, da vlada mora ukrepati, saj želi manjšina izrabiti nastale razmere sebi v prid. Islamski voditelji v provinci Baglan na severozahodu države pa so med demonstracijami, na katerih se je zbralo okoli 5000 ljudi, ponovno pozvali k sveti vojni proti ZDA. V Pakistanu jutri pričakujejo nove protiameriške proteste.

Talibani pa so danes preprečili odhod konvoja s hrano Programa ZN za prehrano, saj so zahtevali "nesprejemljive" davke (32 dolarjev na tono hrane), je sporočil predstavnik ZN v Islamabadu Francesco Luna. Konvoj s 475 tonami hrane naj bi danes iz Kvete na zahodu Pakistana odšel proti mestu Herat na zahodu Afganistana, še navaja AFP.

V pričakovanju kopenskega posega

Ameriško obrambno ministrstvo o kopenskem posegu še molči
Ameriško obrambno ministrstvo o kopenskem posegu še molči FOTO: Reuters

Talibanski režim v Afganistanu je države protiteroristične koalicije posvaril pred invazijo na Afganistan. V tem primeru se bo začela "resnična vojna", je poudaril talibanski veleposlanik v Pakistanu Abdul Salam Zaif. "Borili se bomo proti vsakemu napadalcu, ki bo prišel v državo," je še dodal.

V pričakovanju posega ameriških kopenskih sil v Afganistanu pa je svoje mnenje o takšnem spopadu izrazil predsednik ruske republike Ingušetije Ruslan Aušev, ki se je tri leta boril v Afganistanu. Po njegovem mnenju bodo v primeru posredovanja ameriških kopenskih sil talibani vodili dolgo in vztrajno gverilsko vojno, v kateri bodo ameriški vojaki v gorati pokrajini predstavljali "žive tarče" za talibane.

Talibanski veleposlanik v Pakistanu Abdul Salam Zaeef
Talibanski veleposlanik v Pakistanu Abdul Salam Zaeef FOTO: Reuters

Aušev ocenjuje, da opozicijsko Severno zavezništvo tudi z novim orožjem ni sposobno zavzeti celotnega Afganistana, saj pričakuje zmanjšanje intenzivnosti ameriških napadov po začetku zime. To bo talibanom omogočilo, da si oddahnejo in potisnejo sile Severnega zavezništva na izhodiščne položaje. Iskanje bin Ladna v Afganistanu bo podobno iskanju igle v kopici sena, še dodaja inguški voditelj.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0