Tujina

'Pripravljajo nas na to, da bo morda ujet več let.' Putin pa nič

Ljubljana, 28. 12. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
479

Medtem ko se svet pripravlja na bučen vstop v novo leto, bo ukrajinski Donbas vstopil v peto leto, ko prebivalci območja živijo v negotovosti. Analitiki menijo, da je razplet odvisen od Rusov. Dokler bodo pripravljeni plačevati za Putinove kaprice, tako dolgo bo Rusija lahko vztrajala pri samosvoji zunanji politiki.

Medtem ko skušajo prebivalci, ki so ostali na območju, (pre)živeti, mnogi opozarjajo, da se nekoč živahna območja spreminjajo v novi Pripjat, kraj, ki ga je jedrska nesreča spremenila v mesto duhov.
Medtem ko skušajo prebivalci, ki so ostali na območju, (pre)živeti, mnogi opozarjajo, da se nekoč živahna območja spreminjajo v novi Pripjat, kraj, ki ga je jedrska nesreča spremenila v mesto duhov. FOTO: AP

"Ljudje, ki živijo v ukrajinsko-ruskem konfliktu, so v izjemno težkem položaju. Potrebujejo mir, varnost in humanitarno pomoč," o situaciji pravi ameriški diplomat Kurt Volker, posebni odposlanec Bele hiše za Ukrajino. A nič od tega ni na vidiku. Ruski predsednik Vladimir Putin namreč ne popušča.

Glas, vreden štruco kruha in 10 jajc

Ljudje na vzhodu Ukrajine konfliktu, ki je iz domov pregnal 1,5 milijona ljudi in vzel več kot 3000 življenj, kljubujejo vsak po svoje. Večina skuša najti "občutek normalnosti v nenormalni situaciji".

Medtem ko par blogerjev iz tega dela države na spletu pišejo o tem, kako se Doneck, nekoč cvetoče mesto, spreminja v Pripjat – ukrajinsko mesto duhov, ki se je izpraznilo po katastrofi v Černobilu, ljudje pa so tako obupani, da so na spornih lokalnih volitvah za proruske upornike glasovali v zameno za štruco kruha, deset jajc, celo skodelico čaja ali dober evrov vredno kartico za polnjenje računa na mobilnem telefonu, drugi skušajo ne le preživeti, ampak živeti. Novinarji Euronewsa so tako na območju našli celo tečaje joge za upokojence, tečaje angleščine, tečaje uporabe računalnika in ponudbo za turiste, ki se lahko poskusijo kot pastirji ovc.

Glavna nevarnost te vojne je, da nas izčrpa prej, kot bo izčrpala sovražnika. Naša edina možnost za zmago in mir je, če dosežemo, da se Rusija preda, ker se ji konflikt več ne izplača, predala pa se bo na dan, ko se bo znašla v situaciji, ko bosta tako oblast kot narod preklinjala dan, ko se je začela invazija. Jurij Andrukovič, ukrajinski pisatelj
Vendar turistov ni prav veliko. Še humanitarne pomoči ni, tarnajo domačini. Na območjih, ki jih obvladujejo proruski separatisti, humanitarne organizacije, kot je Rdeči križ, niso zaželene, domačini so tako odvisni od dobrote, predvsem pa zmožnosti lokalnih humanitarnih organizacij, cerkve in prostovoljcev, ki se združujejo v različne iniciative.

Niso redki dnevi, ko na območja na "kontaktni črti" med proruskimi uporniki in ukrajinskimi oblastmi, ni omogočen dostop niti nujni medicinski pomoči in gasilcem. Dobava vode in elektrike je pogosto prekinjena, vprašanje ogrevanja je podobno igranju loterije. Ni malo gospodinjstev, kjer je v peči že končala večina pohištva.

Domačini se še spomnijo časa, ko so na območju potekali bučni festivali, ko so kraji, kjer so danes večinoma prazne hiše, na katerih luknje in druge poškodbe jasno kažejo na to, da gre pravzaprav za vojno območje, dihali s polnimi pljuči.

Vseeno mnogi ostajajo optimistični, upajo, da se bo življenje, ko bo ukrajinsko-ruski konflikt rešen, vrnilo. V ta namen pri življenju celo ohranjajo muzeje in podobne stavbe – v upanju, da bodo imeli obiskovalci kaj videti, ko se bodo vrnili.

Čeprav je bilo na območju najhuje leta 2014 in 2015, ko so bili spopadi pogosti, varnostna situacija ostaja napeta. Redko mine teden, mesec, ko ni slišati strelov, domačine pa boli, ko gledajo stavbe, ki so jim spopadi odnesli strehe, kako propadajo. Denarja za obnovo ni. Ponekod so se najnujnejših del na zdravstvenih domovih, knjižnicah, šolah in podobnih stavbah lotili kar domačini sami. Vendar le redke v polnosti služijo svojemu namenu – številne namreč (spet) imajo streho, ne pa tudi elektrike in ogrevanja.

Putin Porošenku, ki je razglasil vojno stanje, nehal dvigovati telefon

V teoriji je precej jasno, kaj bi se moralo na območju zgoditi, da bi ljudje spet lažje živeli. "Urediti bi morali dostop za humanitarno pomoč, ljudem omogočiti, da se vrnejo domov, v polnosti uresničiti dogovor iz Minska. To pomeni, da bi bile na območju možne lokalne volitve, da bi vzhod Ukrajine dobil poseben status z lastno ustavo, a znotraj Ukrajine. Prišlo bi do amnestije za upornike, ljudje pa bi imeli možnost, da si izberejo legitimne lokalne voditelje," je Volker razložil na posebnem srečanju z novinarji, ki je s pomočjo video konference potekalo pred nekaj dnevi.

A vse to je lažje reči, kot storiti, že nekaj let ugotavlja mednarodna skupnost. Pogovori, s katerimi se išče izhod iz krize, potekajo predvsem na relaciji Ukrajina–EU–ZDA. "V Bruslju sem, da bi opravil pogovore z evropskimi partnerji, zvezo NATO, o njihovih pogledih na zadnje dogodke," je dejal Volker.

A ključni manjkajoči člen – Rusija – v debati že zdavnaj ne sodeluje več. Ruski predsednik Vladimir Putin ukrajinskemu kolegu menda niti več ne dvigne telefona.

Vsaj tako je ukrajinska stran dejala po novembrskem incidentu  v Kerški ožini, ko je Rusija zajela tri ukrajinska plovila in 24 mornarjev na njih. Šlo je za vlačilec in še dve vojaški plovili, ki so hoteli iz Črnega morja preko ožine pri Kerču vpluti v ukrajinska pristanišča v Azovskem morju.

Ukrajina se je na to odzvala z uvedno vojnega stanja. Ukrajinski predsednik Peter Porošenko je ukrep včeraj odpravil, četudi bi ga lahko še podaljšal. Menda za to, ker slabo vpliva na njegove možnosti za ponovno izvolitev na predsedniških volitvah, ki bodo marca. Incident z zajetjem mornarjev namreč še zdaleč ni rešen, ti še kar ždijo v priporu.

"Ne pozabite nas"

Najmlajši zajeti mornar Andreii Eider je pred dnevi v ujetništvu praznoval svoj 19. rojstni dan. Življenjski mejnik, ki ga je njegova družina obeležila v solzah. "Odvetniki nas pripravljajo na to, da se lahko situacija vleče celo več let. Pri tem pa ima škarje in platno v rokah Putin. On je tisti, ki jih lahko izpusti ali pa jih obdrži v ujetništvu," pravijo njegovi starši.

Da pot na svobodo ne bo trajala leta, upa sam Eider, ki je v pismu zapisal, da upa na "hitro politično rešitev". Predvsem pa, da "ljudje ne bodo pozabili nanje".

Ujeti mornarji upajo na hitro rešitev.
Ujeti mornarji upajo na hitro rešitev. FOTO: ENEX

Protistrup za škodljive učinke pokojninske reforme?

Motiv za operacijo Kremlja je bil sicer jasen. Okrepiti svojo pozicijo v Azovskem morju in omejiti dostop Kijeva do ukrajinskih vzhodnih pristanišč.

Po oceni Mednarodnega denarnega sklada so sankcije z ruskega BDP odnesle od 1 do 1,5 odstotka. Vendar pa to doslej še ni bilo dovolj, da bi spremenile rusko vedenje.
Prav tako nova konfrontacija z Ukrajino Putinu omogoča, da domača javnost nekoliko pozabi na lastne probleme. Kontroverzna pokojninska reforma je Putinovo domačo priljubljenost strmoglavila na 58 odstotkov, potem ko ga je lani podpiralo 75 odstotkov Rusov.

"Zavezniki pravijo, da jih zadnji incidenti skrbijo," je dejal Volker. Rusija je bila po dogodkih v Kerški ožini tarča kritik Zahoda. V Kijevu so pričakovali še kakšno ostrejšo besedo, vseeno je Porošenko odpravo vojnega stanja pospremil z besedami, da "so podpora mednarodnih partnerjev in njihov pritisk na Kremelj v kombinaciji z vojnim stanjem, preprečili najhujši scenarij, ki ga je načrtovala Rusija". Ocenil je, da se je Putinu preprečilo, da bi prečkal novo rdečo črto.

Putin žuga, da bi se celo delitev cerkvenega premoženja lahko "krvavo končala"

Vladimir Putin situacijo seveda vidi drugače, predvsem v njegovi interpretaciji Rusija ni agresor.

Tudi letos je ob koncu leta odgovarjal na vprašanja novinarjev in za dogajanje v Azovskem morju pričakovano okrivil Ukrajino, ki da ji vladajo "rusofobi, ki jim ni mar za interese lastnega naroda". Dogajanje je označil ukrajinsko provokacijo, katere namen naj bi bila pred predsedniškimi volitvami pomoč Porošenku, ki ga sicer ni omenil z imenom, je pa bilo precej jasno, koga misli.

Okrcal je tudi nedavno ustanovitev samostojne ukrajinske pravoslavne cerkve, kar po njegovem služi le poglabljanju razkola med Rusi in Ukrajinci, delitev cerkvenega premoženja pa bi se po njegovem lahko krvavo končala.

Sankcije, ki (ne) delujejo

Zahod se je doslej, ko je šlo za "kaznovanje Rusije" zaradi delovanja v Ukrajini, vedno zatekel k sankcijam. Volker je prepričan, da te delujejo: "Sankcije imajo vpliv na Rusijo. S tem Rusiji pokažemo, da reagiramo in bomo reagirali na podobne akcije v prihodnosti. Prav tako je dobro, da so v Črnem morju in varnih delih Ukrajine prisotne mednarodne sile. To pošilja sporočilo, da gledamo."

A po drugi strani sankcije, ki so odnesle milijarde tako Rusiji kot tistim, ki so jih uvedli, Kremlja očitno ne ganejo dovolj, da bi se Putin vzdržal, akcij kot je bila zadnja v Kerški ožini. Številni so prav ta incident videli kot dokaz, da sankcije ne delujejo, in pojavili so se pozivi k razmisleku o novi strategiji, ko gre za pristop k odnosu z Moskvo.

EU je sankcije zaradi ruskega delovanja v Ukrajini prvič uvedla leta 2014, ko si je Putin priključil Krim in jih vsakih šest mesecev obnavlja na osnovi dejstva, da sporazum iz Minska ni implementiran. Dodaten motiv pa predstavlja tudi zastrupitev nekdanjega vohuna Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, zdaj pa tudi incident na morju.

A v tem času ne evropske ne ameriške sankcije niso ustavile ruske invazije na Ukrajino, ne ruskih napadov na zahodne demokracije s pomočjo kibernetskih napadov ali širjenja lažnih novic. Pravzaprav za zadnji incident niso niti uporabili proruskih separatistov, ampak so ga izvedli odprto, vsem na očeh. Mnogo analitikov tudi meni, da niso bile sankcije tiste, ki so Rusijo ustavile, da pri okupaciji ukrajinskega ozemlja ne izpolni svojih bolj ambicioznih načrtov, ampak je to storila predvsem mobilizacija Ukrajincev, ki so dali Moskvi jasno vedeti, da se ne bodo vdali brez resnega boja.

Drži sicer, da sankcije vplivajo na Rusijo, po oceni Mednarodnega denarnega sklada so z ruskega BDP odnesle od 1 do 1,5 odstotka. Vendar pa to doslej še ni bilo dovolj, da bi spremenile rusko vedenje.

Analitiki tako menijo, da bi moral Zahod od "vzgojnih sankcij", ki so bile doslej ciljno usmerjene tako, da bi naj poslale sporočilo – na primer izgon diplomatov – preiti k sankcijam, ki imajo hiter in boleč ekonomski učinek, pri tem pa uporabiti tudi boljše komunikacijske strategije, ki bi zamajale samozavest Kremlja.

Dvomijo tudi v dejanski učinek sankcij proti določenim podjetjem in posameznikom. Čeprav moralno več kot upravičene, te sankcije običajno večje škode za Rusijo nimajo.

Prav tako menijo, da bi morali biti zavezniki v sankcijah bolj enotni in doslednejši – kar pa bo – glede na različen odnos članic EU do Rusije, morda vse težje. "Madžarska trenutno blokira ukrajinske odnose z zvezo NATO in to je nesrečen slučaj, še posebej, ker imamo državo, ki ve, kako je, če te napade Rusija," ocenjuje Volker. V središču spora med državama je odnos do manjšin.

Pa tudi odločenost ZDA, da pomagajo Ukrajini, ima svoje meje: "V nikogaršnjem interesu ni, da se odgovor na ruska dejanja v Ukrajini spremeni v dvostransko dinamiko med Rusijo in ZDA. Zato moramo biti pri vseh korakih dobro koordinirani z evropskimi zavezniki in partnerji," je jasen Volker.

Vladimir Putin kljub sankcijam ostaja neomajen.
Vladimir Putin kljub sankcijam ostaja neomajen. FOTO: AP

Prebrisani Putin breme sankcij spretno prevalil na obubožane Ruse, zato ga ukrepi se ganejo

Čeprav so sankcije oslabile rusko gospodarsko rast, je doslej Kremelj izgube uspešno pokril z nekaj triki. Eden prvih je bila devalvacija rublja. To je sicer pred polomom rešilo ruske javne finance, je pa del bremena preneslo na prebivalce, saj so uvožene stvari postale precej dražje. Po drugi strani pa se prihodki Rusov niso povečali, kar na koncu pomeni, da so državljani postali revnejši. A očitno (še) ne dovolj, da bi se obrnili proti Putinu.

Putin je v svoj prid izkoristil tudi dejstvo, da je Rusija država, kjer se nič ne zgodi brez vpletenosti države, ki nadzoruje vsako poro gospodarstva. Tako je preko bančnega sistema – mimo oči Rusov – finančno podprl sankcionirana podjetja. Strokovnjaki menijo, da je v te družbe, na čelu katerih sedijo njegovi prijatelji, poslal več milijard evrov, ki so jih zbrali z višjimi davki in nižjimi vlaganji v zdravstveni sistem, infrastrukturo, izobraževanje in podobno, meni analitik Chris Miller v zapisu za ameriški Foreign Policy Research Institute.

Pri uvajanju sankcij gre vedno za vprašanje, komu bodo škodovale bolj. In čeprav imata tako Evropa kot ZDA pri uvajanju ukrepov v mislih prav to, analitiki menijo, da manevrski prostor za strožje poteze ostaja.

Najpomembnejša žogica je zato pri Rusih. Dokler bodo na lastnih plečih pripravljeni plačevati za Putinove težnje po tujih ozemljih in širjenju vpliva, tako dolgo bo Rusija lahko trmasto vztrajala pri samosvoji zunanji politiki, še dodaja Miller.

'Rusija bo popustila tistega dne, ko bodo Rusi začeli preklinjati dan, ko so začeli invazijo'

Niso redki dnevi, ko na območja na "kontaktni črti" med proruskimi uporniki in ukrajinskimi oblastmi, ni omogočen dostop niti nujni medicinski pomoči in gasilcem. Dobava vode in elektrike je pogosto prekinjena, vprašanje ogrevanja je podobno igranju loterije. Ni malo gospodinjstev, kjer je v peči že končala večina pohištva.

Ukrajina računa, da se bo Zahod prej ali slej odločil za strožje sankcije proti Rusiji. "Glavna nevarnost te vojne je, da nas izčrpa prej, kot bo izčrpala sovražnika. Naša edina možnost za zmago in mir je, če dosežemo, da se Rusija preda, ker se ji konflikt več ne izplača, predala pa se bo na dan, ko se bo znašla v situaciji, ko bosta tako oblast kot narod preklinjala dan, ko se je začela invazija," je za Novoye Vremya Strany ocenil znan ukrajinski pisatelj in družbeni kritik Jurij Andrukovič.

Vprašanje pa je, kako bodo ukrajinski zavezniki dosegli potrebno enotnost za kaj takšnega. Nekaj držav v Evropi že zdaj ocenjuje, da je konflikt z Rusijo škodljiv ali nepotreben. Med drugim je bolgarski predsednik ocenil, da "Evropa ne sme postati talec ukrajinske notranje politike in njenih ambicij". S čimer se strinja tudi Volker, ki pa poudarja, da ima "Ukrajina sicer zelo pisano demokracijo, kjer je na volitvah veliko kandidatov", da pa pri rusko-ukrajinskem vprašanju ne gre za to: "Tu gre za rusko agresijo na Ukrajino, pravico Ukrajine, da se brani, skuša ponovno vzpostaviti mir in preprečiti Rusiji nove agresivne poteze."

V tem kontekstu bo velik izziv, kako ustaviti ruski propagandni stroj, ki je tam s polno paro deloval, še preden se je na Zahodu udomačil koncept "ruske propagande" in širjenja lažnih novic. "Razumeti ruske nekonvencionalne bojne taktike postaja vitalnega pomena," meni ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin.

Ko je proevroski del ukrajinske družbe leta 2013 upal na integracijo v EU, pot, ki je pomenila zavrnitev ruskega vpliva, kar je za Kremelj izjemno boleča in občutljiva tema, so na vzhodu Ukrajine začele nastajati napetosti, za katere ukrajinske oblasti verjamejo, da jih je v veliki meri ustvarjal ruski propagandni stroj, ki je ljudem slikal strašljivo podobo "evropske Ukrajine" in EU. 

Z enim samim ciljem – da Ukrajino oddalji od EU in vrne pod ruski vpliv. Propagandni stroj je takrat trdil, da je ruska manjšina v Ukrajini zatirana in na udaru, pokazali so celo posnetke, na katerih ukrajinska vojska strelja civiliste, kar se je kasneje izkazalo za lažno propagando.

Takrat se je vojna začela. Informacijska vojna. Ukrajina je bila prvi "laboratorij", kjer je Rusija testirala propagandne taktike, ki jih je lahko kasneje z malo prilagoditvami uporabila v drugih državah. A takrat je bila na to početje pozorna le peščica, vmes pa je težava ušla izpod nadzora. In še vedno predstavlja nevarnost – tako v rusko-ukrajinskem konfliktu kot drugod. Tudi zato, ker še vedno ni povsem jasno, kako se proti tem taktikam uspešno boriti.

Putinove sanje? Marionetna, proruska oblast

Medtem ko v Kijevu mnogi upajo, da bo novo leto državi prineslo "manj Putina", ima ta svoje načrte, po poročanju Reutersa pravi nekdanji šef ukrajinske obveščevalne službe Mikola Malomuzh.

V Ukrajini bo leto 2019 volilno leto in Putin naj bi upal, da bo to prineslo prorusko vlado, s katero bi lahko spretno upravljal iz Kremlja in bi se oddaljila od proevropskih stališč in evropske poti. Za Putina naj bi bila to rešitev, ki mu prinese ekonomsko in politično kontrolo nad Ukrajino, kar naj bi bilo zaenkrat dovolj.

Vseeno naj bi v zraku ostajala tudi možnost vojaškega posredovanja ali novih lokalnih invazij. Konca konflikta tako na obzorju še ni. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (479)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za bojši jutri
01. 05. 2019 15.43
+3
Kako bedasti in izkrivljen članek po meri amerov
topo
29. 12. 2018 12.43
+6
Ne kritizirajte vse povprek ker nimate pojma raje se ukvarjajte z domačimi politiki ki se ne morejo zment za tistih par litrov morja v piranskem zalivu.
korintos23
29. 12. 2018 12.55
+3
Kaj se pa tu imamo mi za meniti, je za nas zakonsko dogovorjeno.
kolbek460
28. 12. 2018 21.28
+7
Dajmo se dogovorit ,,,Kdo strelja in raketira ,mesta Lugansk ,Doneck ,Debalcevo, kdo ne spoštuje podpisanega premija iz Minska ,kdo na silo rekrutira vojake in jih pošilja v smrt proti svojemu narodu ,kdo se gre korupcije? ,,kdo širi laž? ,kdo straši , ?to ni Porošenko oprostite ,,novinar pop tv ja ,,
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.09
-10
za bojši jutri
28. 12. 2018 21.12
+12
Ta zločinec Porošenko otroke pošilja v ogenj po žerjavico. Demokratični ? svet pa to podpira.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.10
-11
Zločinec je Putin. Rusi uporabljajo ukrajinske civiliste za ščit.
Principat
28. 12. 2018 20.16
+13
Ukrajinski predsednik je preklical vojno stanje -zakaj ?? 3/4 pogrebov v ukrajini z nacističnimi zastavami in domačim izdajalcem iz IIWW ,, eni pišejo , kaj se jim dopade pa še traven laž , korupcija na vsakem koraku ali 100 metro od meje že parapolicija in keš
Iryna Bratchyk
28. 12. 2018 21.52
+0
Koliko pogrebov ste obiskali v Ukraini od teh 3/4?
Principat
28. 12. 2018 22.34
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.11
-3
Nacistov je v Ukrajini manj kot pri nas. Gre še za eno laž ruske kibernetske vojne.
korintos23
29. 12. 2018 10.02
+0
nightifly
28. 12. 2018 18.53
-2
missasolemnis 28.12.2018, 13:30:28 -5 night, jaz sem še vedno "študent. Kot pristen heglovec vam lahko odgovorim, da ideološki preboj vidim zgolj v pripoznanju "subjekt je substanca", postvareli Marx bi temu rekel revolucionarnost. Ta se lahko izkazuje v antagonizmu zahoda in islama; krivda ni v zahodnem svetu, ki je to skušal prikrivati, temveč, ker ni videl, da mu na lastnem dvorišču padajo heglovske zeljnate glave. Od tod homofobija. Za današnjo realnost bi pa lahko rekel, da ... stare "vrednote" morajo popolnoma razpasti, če ne, ni nič. Če omenim Žižka: "Kaj bo jutri?" Hja.... Nič. Bistvenih sprememb ne bo. Minervina sova vedno poleti, ko pade mrak.////////////////////// missa ,,,lepo ,da srecam vsake toliko kaksnega ljubitelja modrosti ,kar je z drugo besedo opisana filozofija . Ce ste zaprisezen heglovec , tudi prav ,odlicno . No ,jaz sem rad ,oz . rad se vedno eksperimentiram in vsake toliko naletim na kaksen ´´argument´´ starih dobri filotov - ki me prevzame . No ,kljub vsemu jaz ne bi zakantal ,torej pustil ob strani Nietzsche-ja , pa ne zaradi nadcloveka . Po profesiji sem popolni tehnik , torej nekdo ,ki se mora drzati striktno Newtona ,ce se pohecam ,drugace dol padem . Ko pa gre za duso , sublimacijo misli v neskoncnost , potem se prelevim v misleca , ampak takega ,amaterskega . Prav nic me ne zanima ali imam prav ali ne . In vvsem iskanju popolnosti kosmosaa , sem prisel do Yoge . Ob njej obstanejo tudi filozofi ,kot tudi vse religije . Yoga , nekateri jo imenujejo -hinduizem , je najstarejse in verjetno najmocnejse orodje cloveka , da se poveze z neskoncnim (nekateri temu recejo bog in podobno -pa ni ) . Yoga ni vere ,niti ne bo in ne sme biti . Je samo vecno iskanje . Ni religija ,ker religija je credo , pristanek cloveka ,da svojo duso in telo podari neki cerkvi ,sekti ,komurkoli . In s tem postane sledilec , kredent , vernik ,ki verjame samo v zapovedi te cerkve , ali druge . Yoga to absolutno ne sprejema . In , da skrajsam , ker bova tu se nekaj dni , zelel bi si , da bi Slovenci postali iskalci necesa , raziskovalci vsaj narave in vseh pojavov ,ki se dogajajo. In o tem sprasevali . S tem bi si ´´pridelali ´´ notranji mir . Popolnost zivljenja . Zal danes drvimo popolnoma v drugo smer . LP
nightifly
28. 12. 2018 18.55
+0
.... o subjektu kot substanci pa , zal drugic . Je subjekt res definirana substanca ... in s cim ? LP
Malinha
28. 12. 2018 19.53
+3
Najprej udri po Heglu: "Subjekt je substanca. Substanca je subjekt." Tako Hegel. Enostavno, ampak težko. Predlagam v branje Mladena Dolarja / Jogo, hinduizem, ki ju omenjate: verjetno mislite brahmanizem; le o tej je pisal tudi Žižek in izpostavil njen "kiks", kleč. Torej, za moje pojme, obratno: joga in religija obstaneta pred filozofijo. / Slovenci iskalci: "ubogih" par let smo samostojni, v času osamosvojitve smo se večinoma obrnili "podalpsko", zahodno, počasi pomikamo kler v samošnostno (avtizem je v sl. preveden kot samošnost) sfero, žal smo pa kot mala državica vsaj v glavnem prisiljeni slediti globalnemu kapitalizmu. .. Notranji mir? Še ko spim, ga nimam, ker si proizvajam more. He he. Lp.
waga7
29. 12. 2018 09.17
Pa ti tud kej vzameš, da takele kipijo iz tvoje glave??
za bojši jutri
28. 12. 2018 18.27
+23
Samo popolnoma neumni lahko govorijo o ruski agresiji na ukrajino. Vso svinjarijo, ki se tam dogaja so zakuhali ameri in njihove sluge. Naj živi Putin.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.05
-8
Če bi nam nam Madžari vzeli Prekmurje in zasedli Koroško to za vas očitno ne bi bila agresija. In bi za to bili krivi Ameri. Naj živi Orban.
korintos23
28. 12. 2018 20.09
+13
Madžari imajo pri nas vse urejeno z njihovo manjšino, Avstrijci so nam pa že dovolj vzeli.
Anti SdS
28. 12. 2018 20.56
+8
kolbek460
28. 12. 2018 21.32
+2
V kremelskih hodnikih ,ker Hruščov je bil Ukrajinec
Iryna Bratchyk
28. 12. 2018 21.56
+1
So ga zamenjal za Rostovsko oblast :) vsi uradni papirji so na voljo, ih z lahkoto najdete v 2 min. Vi se zmeraj mislite , da so ga "podarili"?:))) kr naprej berite rusko propagando...
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.19
+1
Rusija zasede Krim in Vzhod Ukrajine pa to za vas ni agresija. Če bi zasedla celo Ukrajino, bi to bila agresija ali bi še vedno bili krivi Američani??? Tisti, ki imajo izkušnje z Rusi, muislijo drugače. Poljaki so skoraj histerični, saj verjamejo, da so za Ukrajino na vrsti oni. Od ZDA zahtevajo namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju. Tudi Estonija, Litva in Latvija se bojijo ponovne ruske zasedbe. Te tri države so vsaj dosegle namestitev ameriških letal na svojih ozemljih.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.20
Manjšina je samo priročen izgovor. Prvi so ga izrabili nacisti.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.29
-1
Uradno ga je podaril Hruščov. Krim zgodovinsko seveda nikoli ni bil ne ruski in ne ukrajinski. Za Rusijo ga je zasedla Katarina Velika. Vendar so imeli na Krimu po razpadu SZ že en referendum in takrat so se ljudje odločili za Ukrajino. Koliko referendumov bi naj, po vašem biilo? Ukrajina je postala po razpadu SZ tretja jedrska sila (močnejša od Kitajske in Francije skupaj). 200 jedrskih bomb in enako število medcelinskih raket so predali Rusiji, zaradi njenega zagotovila, da bo ruska vojska (???) BRANILA nedotakljivost ukrajinskih meja. Sopodpisnici tega sporazuma sta bili ZDA in VB.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.31
+0
Krim je Tatarski. V SZ so Tatare ali pobili ali razselili po SZ in na Krim naseljevali Ruse. Prej Rusov tam ni bilo niti za vzorec.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.31
+0
Krim je Tatarski. V SZ so Tatare razselili po SZ in na Krim naseljevali Ruse. Prej Rusov tam ni bilo niti za vzorec.
korintos23
29. 12. 2018 09.59
+0
A potem referendum na Krimu ne velja? Če velja potem je Krim ruski in na njem je lahko ruska vojska po mili volji! Pa tudi 60% prebivalstva je ruskega. Kaj vam ni jasno?
samuray1
28. 12. 2018 17.49
+18
Ameriški diplomat Kurt Volker, posebni odposlanec Bele hiše za Ukrajino... bolano!
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.10
-6
Ni bolano. ZDA so zraven. ZDA, VB, Ukrajina in Rusija so podpisale sporazum, po katerem Rusija s svojo vojsko brani ukrajinske meje. V zameno za to garancijo je Ukrajina izročila Rusiji 200 jedrskih bomb in enako število medcelinskih izstrelkov. Ko se Ukrajina razoroži pa okupacija Krima in vzhoda Ukrajine.
HorstWiesel
28. 12. 2018 21.03
+8
Kaj pa dogovor o neširjenju nata (amerike) in njegovih vojaških baz na vzhod proti Rusiji?
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.35
-4
Nobenega takega dogovora nikoli ni bilo, kaj šele sporazuma. Ali lahko kdo suvereni Ukrajini ukazuje ali lahko gre v EU ali lahko gre v Nato? Bi lahko Srbija za umik JNA, zahtevala, da Slovenija ne sme vstopiti v EU ali v Nato?
korintos23
29. 12. 2018 10.04
+3
Ukrajina v NATU in EZ še desetletja ne bo.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.58
+22
Še zdej pa nisem dobil odgovor: "In zakaj je kijevska desnosektorska hunta obstreljevala, raketirala, rušila,.... nedolžne civiliste, njihove domove, vasi, letališče,....., jih pobijala,....? "
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.59
+17
Kaj so ti neoboroženi in nedolžni civilist tok hudega naredili Kijevu, Porošenku, desnemu sektroju, da jih je treba pobijat, obstreljevat,....?
nikhrast
28. 12. 2018 17.10
-16
Pa tudi zakaj Putina in Ruse sovražijo skoraj vsepovsod, posebno vzhodna Evropa, no, pa saj vemo kaj je odgovor. Sorodnikom in prijateljem, ki so Poljaki, Ukrajinci, Slovaki... sploh ne omenim Ruse, vem kam bo šla debata. No, Slovenci so lahko malo bolj prijazni do Rusov, nimajo jih za sosede.
HorstWiesel
28. 12. 2018 18.45
+9
Prvo poskusi ti odgovoriti na moje vprašnje, potem bova pa tvojo trditev obdelala.
Veles_zaš?itnik
28. 12. 2018 19.19
+12
Eh žblj, zakaj od nikhrasta sploh pričakuješ tovrstni odgovor,..., ta stavek o tem, da Slovaki, Poljaki in Ukrajinci sovražijo Ruse je na tem forumu ponovil že ene 378x če ne celo več. Ne more "it mimo" članek o Rusiji ali Putinu na 24ur, da ne pristavi svojega piskrčka in našteje pripadnike evropskih narodov, ki nimajo radi Rusov. No, takoj za povedmi o sovraštvu do Rusov sledijo izpod njegovega peresa (izpod njegovih tipk na računalniku, da smo bolj up-to-date) parole o tem, da Rusi nimajo nič izdelkov za široko potrošnjo in da je vse kar premorejo plin in nafta (pa tudi te je dovolj drugje). Jaz sem že pomislil, da je Nikhrast kak ruski disident, ki je toliko in toliko let preživel v kakem gulagu, ko toliko sovraži Ruse,... No dozdeva se mi, da pa pri njemu to bolj temelji na neki patološki osnovi.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.13
-9
žblj: sem vam že odgovoril pa vam odgovor ni všeč. Ker so jih ruske vojaške formacije uporabljale kot ščit. Hunta vlada Rusiji in ne Ukrajini!!!
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.14
-7
korintos23
28. 12. 2018 20.16
-9
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.22
-5
Ne gre za sovraštvo do Rusov ampak do njihove politike. Sto tisoči Rusov zaradi Putina bežijo na zahod; cvet ruskega naroda; inteligenca, umetniki, ... Zaradi Putinove politike najbolj trpijo Rusi, ni razvoja, revščina, obup. Ruski moški ima življenjsko dobo 66 let, delasti bi moral do 65-tega leta starosti.
korintos23
28. 12. 2018 20.37
+3
HorstWiesel
28. 12. 2018 20.51
+8
ivan, hočeš reči, da so Rusi vdrli v regijo Donbass s tanki, avioni, topovi, stalinovimi orglami, vso svojo vojno mašinerijo,...... in se skril za civilnim prebivalstvom in za njim iskal zaščito?
kolbek460
28. 12. 2018 21.34
+4
Novinar ki je sestavil ta zmazek mogoče ve ,,
kolbek460
28. 12. 2018 21.40
+4
Ni dolgo od tega ko se je izpostavilo to vprašanje ,,najbolši vojaki ,,,prvi so na lestvici ,,Gurke ,,narod izpod Nepala ,takoj z njimi so pa ruski vojaki ,,psihofizične sposobnosti vztrajati v borbi ,,da jim je dano domoljubni naboj ,,pa koder gredo gola goreča zemlja in kamen na kamnu ni moč videt ,
Iryna Bratchyk
28. 12. 2018 22.06
+1
Tocno tako! Jaz sem roena v Slavyansku, tam se zmeraj zivi moja familija...hvala bogu nase mesto ukrainska armija osvobodila cez 3 mesca okupacije.... bolj da ne veste, koliko ljudje mucil, pobijal, izsiljeval za eenar, biznis proruski "uporniki" ter placanci ( pri nas v mestu je bilo ,naprimer, ogromno čečenov....)
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.46
-2
Točno tako; vdrli so kot na Krim; organizirani, brez našitkov, z modernim orožjem. Ukrajinska vojska jih ni mogla zaustabviti. Ali verjamete, da imajo uporniki kjerkoli boljše orožje od državne vojske? In zdaj so Rusi z vojsko v mestih. Nekatere topove so postavili v naseljene predele. Če streljaš po njih, leti tudi po stanovanjskih blokih. Na vzhodu Ukrajine je padlo kar nekaj Rusov? Ste pozabili na demonstracije njihovih obupanih mater pred Kremljem?
korintos23
29. 12. 2018 10.04
+1
Krim je postal nazaj ruski z referendumom, sedaj so pa Rusi tam gazdi.
kameltrajbar
28. 12. 2018 16.50
+16
Če neb bilo putina,rusije neb blo več.....tudi geografsko ne...vse bi bilo razprodano tujim multinacionalkam....kot v afriki....😎
Polis123
28. 12. 2018 16.55
-9
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.56
+9
kameltrajbar, saj to je bil projekt takratnega zapitega Jelcina, zahodnjaške marionetke.
kameltrajbar
28. 12. 2018 17.00
+9
kameltrajbar
28. 12. 2018 17.00
+2
Polis123
28. 12. 2018 17.02
+3
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.24
-1
Brez Putina bi bila del zahoda. Z rastjo moči Kitajske bo nujna povezava Rusije z zahodom. Kitajska bo v 30-tih letih anektirala Sibirijo.
HorstWiesel
28. 12. 2018 20.52
+2
Ja, bi bila samopostrežna delikatesa za zahodnjake, ki bi si celo Rusijo nagrebl zase
Hej brigade
28. 12. 2018 16.47
+22
še en fake news članek! Nisem novinar, vendar spremljam dokodke po svetu in vem, da večina stvari, napisano v tem članku ni res. To ni novica ampak zgodbica za otroke. Pejte to prodajat kam drugam
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.27
-3
Hej brigade: Tudi vi nasedate ruski kibernetski vojni. Izmišljajo si vse živo, od fašistov v Ukrajini do hunte. Vse kar imajo sami. Putin obilno financira vso evropsko skrajno desnico, tudi Le Pennovo, De Wildersa, AfD, ...
HorstWiesel
28. 12. 2018 20.57
+4
Kam pa bil uvrstil ukrajinski desni sektor,...? Med človekoljubne organizacije? Pa njihovo paradiranje s kljukastimi križi, nacistični pozdravi,..?
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.49
So nepomembni in imajo malo podpore. Sami se hvalijo s 5000 pripadniki; poznavalci pravijo, da jih je morda 2000. Lahko pa razumem tudi naciste, kadar nastopajo proti tujemu zavojevalcu.
lakala28
28. 12. 2018 16.35
+6
Putin na celi črti dokazuje da je CAR in dobričina. Še sreča, da ga imajo (imamo). Vi to resno?
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.40
+9
Daleč od tega, da bi bil neka dobričina, je pa nujen zaradi ravnotežja amerikancem.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.30
+1
Za svoj rojstni dan si je zaželel odstranitev Politkovskaje in jo je dobil. Naslednja želja je bil Nemcov. Skripala je končno priznal; zaradi njega je zamenjal šefa FSB-ja. Na TV je izjavil, da sta bila agenta popolna amaterja in da se čudi, da nista šla v Londom z rdečimi zvezdami na kapah.
Razumnež
28. 12. 2018 15.59
-8
Upam, da se bodo kmalu rešili ruskega primeža tudi ostali narodi v Rusiji.... kot smo se Slovenci v Jugoslaviji.
vertex
28. 12. 2018 16.02
-2
slovenija je nastala v jugoslaviji...prej ni obstajala..niso nam dovolili...na kolena in se zahvali jugoslaviji
User416781
28. 12. 2018 16.11
+16
A Slovenija da ni obstaja pred Jugoslavijo? A nisi prej rekel, da moram brati knjige? Groza, kakšne eni tukaj lupate. Drži, ni obstajala kot država, ampak slovenski narod na območju Slovenije pa živi že cca. 1.400 let, torej davno pred Jugo. Malo moraš ti brati, se mi zdi.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.14
-4
pero, tebi pa zgodovina ni ravno močnejša stran. Slovenija kot ozemlje se prvič pojavi po ww2.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.16
+6
Prej smo imeli razne dežele pa banovine, nikoli pa nismo imeli republike Slovenije
User416781
28. 12. 2018 16.23
+7
Hahaha. Od kod si ti padel, iz Marsa. Že kraljevina SHS je bila pred WW2 - a veš kaj pomeni SHS? Kje pa je torej bil rojen moj dedek? Če pa ti enačiš Republiko Slovenijo s slovenstvom, potem pa ne vem, kaj ti naj na to odgovorim.
nightifly
28. 12. 2018 16.26
+5
pero ,,,,,,bo treba vzeti v roke kaksno bukvo ..... pa ne eno . """
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.27
+0
Miško neuki, v kraljevini SHS nismo imeli Slovenije ampak je bila Dravska banovina. Ne govorim jaz o Slovenstvu ampak o našem ozemlju, ki se imenuje Slovenija. Bili smo ravno tako kot Palestinci, Kurdi,.... narod brez svoje države, po katerem vsi plezajo.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.28
+2
Vertex je govoril o Sloveniji in ne Slovencih, Slovenstvu,...
User416781
28. 12. 2018 16.28
-1
Aja, torej so se Slovenci kar naekrat znašli v Sloveniji po drugi svetovni vojni in moj dedek je rojen kje že...?
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.30
+6
A ti na ušesih sediš al kaj? Vertex in jaz govoriva o ozemlju, ki se imenuje Slovenija in ne o Slovencih, Slovenstvu,...
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.32
+9
Ne vem kje je tvoj dedek rojen, moj je bil v Avstroogrski, v deželi Kranjski.
kameltrajbar
28. 12. 2018 16.44
+9
User416781
28. 12. 2018 16.46
-6
Bumbarji ste vi ki povezujete nastanek države z njenim imenom. To je butasto.
kameltrajbar
28. 12. 2018 16.52
+6
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.54
+6
Pero, ampak žal ga ti malce pihaš mimo. Država kot taka je administrativna, upravna tvorba in ime svoje ime. Že res, da so pred zdajšnjo Slovenijo na tem območju bile druge upravne in administrativne tvorbe ampak se niso imenovane Slovenija in tudi ozemeljsko, površinsko niso bile identične zdejšnji. Npr. Dravska banovina je bila za celo Primorsko manjša od zdejšnje Slovenije.
kaktusar1
28. 12. 2018 16.58
+4
kolbek460
28. 12. 2018 21.16
+2
Suverenost na Balkanu so pa zagotovili Rusi ko so potolkli Turke na ustju Donave in z Budimpeškim sporazumom 1789 leta ,
nightifly
28. 12. 2018 15.43
+1
Britanski general je prisel na idejo , jasno -medijsko , da vidi odziv strokovne in laicne javnosti , da bi Nato kar s floto vojaskih bark izsilil prehod v ozini Kerc . No , ko general tole trajba po cajtngih je jasno ,da se je ze prej podelal v hlace ,preden je zinil kaj takega . Dzenerali pac ne morejo poceti takih stvari . Atomsko orozje ni pasja bombica . Sicer pa - Rusi so ze napovedali . Prvi dve Nukes bosta sli v britanijo in jo sesuli ,ter tako zakljucili 500 letno vojno med Rusi in Briti .
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.35
-2
Do zasedbe Krima se državi nista obveščali o prehodu ladij skozi ožino. Morje je bilo skupno. Tudi Rusi niso, do letos, tega zahtevali. Pa so se spomnili, da bi jih Ukrajinci morali prositi za pot v svoja pristanišča. Kot da bi mi morali prositi Hrvate za dostop naših ladij v Koper.
nightifly
28. 12. 2018 15.16
+11
avtor:"Natalija Švab" ------- Analitiki menijo, da je razplet odvisen od Rusov. Dokler bodo pripravljeni plačevati za Putinove kaprice, tako dolgo bo Rusija lahko vztrajala pri samosvoji zunanji politiki. //////////// _To je zame eden najbolj pristranskih pamfletov ,ki jih lahko zasledim na netu. Ze prej sem bil brisan zaradi taega ,ker sem pozval na bi-partisan urednisko politiko . Prosil bi novinarko ,da mi napise imena vsaj nekaj analitikov ,ki to pravijo ...o Putinovih kapricah .Poslusam Putina ,ki odkrito ,posteno in drzavnisko predstavlja Rusijo . Posebej opozarja Zahod in ves svet ,da naj se vzdrzijo agresivne politike do Rusije in nehajo producirati zaplete . Vse to vodi samo k 3. svet . vojni . Od kje pravica Zahodu ,da od leta 91 ( oz . kar od koncem 80-ih ) ,ko se je Rusija zavezala k umiritvi strasti , afresivni politiki z vseh strani in podobno ,ter je bila o tem podpisana tudi deklaracija , Amerikanci so se tudi javno zavezali z Natom vred ,da od takrat ne bodo pomaknili svojih enot niti za ped proti Rusiji . Zahod je prekrsil vse dogovore . Cisto vse ,ter se z vsemi moznimi nacini -tudi medijsko in obvescevalno spravil na Rusijo ,da joo oslabi ,in ekonomsko spravi na kolena . Torej gospša novinarka- svab , katere so te Putinove kaprice ,mi jih lahko nanizate ? Raje se vsi skupaj zahvalimo miru ,ki ga ima v sebi Putin ,da prenasa vse te grde stvari ,ki jih Zahod pocenja Rusom . ..............nota ; upam, da si moderator ne bo vzel pravice brisati to .
puspan
28. 12. 2018 15.57
-13
Si se izkašljal night? Tvoj vlak je že davno odpeljal mimo tebe, čeprav tega še opazil nisi.
kameltrajbar
28. 12. 2018 16.47
+8
Švabova je butara....za par cekinov se amerom prodaja....😨😨😨
lakala28
28. 12. 2018 18.33
+0
E moj nočni, ti pa maš gene bratov Grimms. Nihče ne govori o tem, da so Američani kao dobri. S tem da jim Putin nagaja na plečih nekoga drugega ga enači z njimi. In s tem še ni protiutež. Halo? Kjer je Rus je Rusija? Za kaj že je bila zadnja vojna na Balkanu? Kjer je...
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.39
-2
Lahko krajše? So ZDA okupirale katerikoli del katere evropske države? Rusi so Krim in vzhod Ukrajine, čeprav bi morali s svojo vojsko braniti nedotakljivost ukrajinskih meja. V zameno za ta sporazum med Ukrajino, Rusijo, VB in ZDA so se Ukrajinci razorožili in dali svojih 200 jedrskih bomb in enako število medcelinskih izstrelkov Rusov. Če tega ne bi storili, bi bil tako Krim kot vzhod Ukrajine še vedno ukrajinski.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.56
-3
ZDA se nikoli niso zavezale proti širitvi na vzhod!!! Tudi, če bi se, a po vašem suverena Ukrajina ne sme odločati o tem ali gre v Nato in v EU? Putin nima kapric; bolestno je obseden z obnovitvijo SZ in za vladanje svetu. S Trumpom imamo še enega takega norca v Beli hiši! Putin je tisti, ki izziva svetovno vojno, saj je prvi v Evropi, ki je po 2. svetovni vojni, zasedel del tuje države in ga priključil k svoji državi.
rekapaka
28. 12. 2018 13.30
+10
22. julija 2016 je Varšava – Poljski parlament, v katerem ima večino desnica, je danes sprejel resolucijo, s katero je pokol okoli 100.000 Poljakov, ki so ga med drugo svetovno vojno zagrešili ukrajinski nacionalisti, označil za genocid. Resolucijo je podprlo 432 poslancev v 460-članskem poljskem parlamentu. Ukrajina je doslej zavračala, da bi pokol priznala kot genocid, poroča Slovenska tiskovna agencija. Člani ukrajinske uporniške vojske (Upa) so med letoma 1942 in 1945 na območju regije Volin do smrti preganjali poljske žrtve ter v vodnjakih utopili na tisoče žensk, otrok in starejših ljudi. Volin je sedaj del severozahodne Ukrajine. Ti pokoli so spodbudili krvavo maščevanje poljskih partizanskih skupin, ki so ubili 20.000 Ukrajincev. Pokol v Volinu je bil v času komunizma od 1945 do 1989 dolgo časa zamolčan, saj si je avtoritativni režim na Poljskem prizadeval ohraniti dobre odnose z Ukrajino, ki je bila takrat del tedanje Sovjetske zveze. Spomin na pokol se je ohranil globoko v poljski nacionalni zavesti. Leta 2013 je takratna liberalna vlada sprejela milejšo različico resolucije, v kateri je pokol v Volinu označila za »etnično čiščenje z značilnostmi genocida«, še piše STA.
User416781
28. 12. 2018 13.49
-6
Ja in? Podobno lahko zapišeš o večini evropskih narodov med in po drugi svetovni vojni. Naredijo pa to sranje taki gobezdači kot ti.
Malinha
28. 12. 2018 13.52
+8
Petarda, že lep čas si nesramen do sogovornikov. Nesramen si pa zato, ker ti, kar je očitno, manjka dobrega orožja: knjige. Knjiga je orožje, vzemi jo v roke.
User416781
28. 12. 2018 14.10
-6
Žal imam alergijo na rusofile in si ne morem pomagati. Ne razumem, kako so ljudje lahko tako zaostali v razmišljanju.
vertex
28. 12. 2018 14.56
+3
pero...med komentatorji ravno ti izstopaš v zaostalem razmišljanju...premalo bereš preveč govoriš
User416781
28. 12. 2018 15.02
-2
A ker nisem za Ruse, sem zaostal v razmišljanju? Dobra, dobra. Mogoče sem pa preveč prebral, pa se zaradi tega nekako ne morem poistovetiti z vašim načinom razmišljanja. Fuj zahod, Rusija oh in sploh. Ne vem kaj je z vami...res ne razumem.
korintos23
28. 12. 2018 15.23
+3
pero, nismo mi za Ruse, mi nismo za Amere, kapiš?
User416781
28. 12. 2018 15.37
+0
Ok, tukaj se strinjava. Ampak nehajte prosim zagoarjati Rusijo, ker ni nič drugačna kot ZDA.
korintos23
28. 12. 2018 15.43
+7
pero, 2x so nas Rusi rešili pred okupatorjem, zakaj jih naj sovražimo?
User416781
28. 12. 2018 16.13
+0
Zaradi dogajanja po vojni. In njhovega načina razmišljanja. Pa nikoli nisem rekel, da je potrebno nekoga sovražiti. Vendar pa idelaizirati tudi ni potrebno. Pa niso nas osvobodili Rusi ampak zavezniki.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.24
+3
V bistvu so nas, narode na občju Jugoslavije več ali manj osvobodili partizani. Res da je nekaj bila pristona tudi rdeča armada, zahodni vojaških zaveznikov pa na našem prostoru ni bilo.
lakala28
28. 12. 2018 16.34
+2
Tudi Rusi so naredili pokol na Poljskem (tik pred voljno so v katinskem gozdu pobili celoten vrh vojske), pozneje pa so na cedilu pustili še poljske upornike v boju z Nemci in to že proti koncu vojne (okrog 200.000 mrtvih). Skratka, Rusom jaz verjel ravno ne bi NIČ. Še tistega ne kar vidim.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.38
+4
lakala28, točno tako, tudi Rusi oz. natančneje Sovjeti. Daleč največji pokol na Poljskem pa so naredili Nemci
User416781
28. 12. 2018 16.41
+1
@žblj - upoštevati moraš koordinacijo celotne akcije, ne samo to, da so nas osvobodilk Rusi (čeprav so nas v resnici partizani). Eni so imeli zahodno fronto, drugi vzhodno in so se srečali v Berlinu. Zato pravim, da so nas osvobodili zavezniki, četudi nekateri od njih niso bili neposredno na našem ozemlju.
HorstWiesel
28. 12. 2018 16.48
+2
Res je. Je pa še nekaj in sicer le dve okupirani, zasedeni,... državi sta se sami osvobodili, brez zavezniške prisotnosti in to sta bivša SZ in bivša SFRJ. Vse ostale o okupatorjev zasedene države so moral osvobajat zavezniki.
User416781
28. 12. 2018 17.00
+2
Ja, ampak brez zaveznikov se tudi Jugoslavija ne bi mogla sama osvoboditi.
lakala28
28. 12. 2018 18.37
Ja žblj, to z Nemci je itak dejstvo. Hotel sem samo spomniti da Rusov ni ravno v zvezde za kovati. Vsaj jaz jih ne bi. Pa te avanture v Ukrajini jim tudi ne odobravam. Pa še katere ne. Če hoče biti boljši naj dirka z boljšimi (npr. Avstralci), ne pa s slabšimi (ZDA).
HorstWiesel
28. 12. 2018 18.43
+0
pero, res je, res je pa tudi, da je partizansko gibanje v jugi nase vezalo precej enot wermacta in ss, katere bi sicer sodelovale v operaciji Barbarosa in bi posledično Sovjetom malce trša pela.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.42
Se spomnite ruskih pobojev ukrajinskih oficirjev? in ali veste, da so Rusi potisnili v 2. svetovni vojni celo Poljsko za 15o km na zahod. Ker niso mogli vzeti nemškega ozemlja, so vzeli poljsko.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.44
+1
ZDA so spremenile tako potek prve kot druge svetovne vojne. Ne gre za sovraštvo do Rusov ampak do njihove politike. Največja žrtev te pa so tako Rusi.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.45
Partizani so dovolili ruski vojski vstop na jugoslovansko ozemlje. Rusov nismo nujno potrebovali.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.46
+1
Poljsko so napadli v dogovoru S Hitlerjem.
korintos23
28. 12. 2018 13.25
+0
Pero..., ti mogoče veš koliko Rusov živi v Ukrajini, in koliko Romov?
User416781
28. 12. 2018 13.31
-4
Dol mi visi. Jaz vsem samo, da je Ukrajina (bila) suverena država. Rusi pa če jim kaj ne paše, se lahko eno kot ti odselijo v Rusijo. Sicer pa tudi jaz znam googlat podatke.
korintos23
28. 12. 2018 13.45
+4
Ni malo Rusov v Ukrajini, skoraj 18%, in sedaj naj Putin dopusti da jih Porošenko izžene?
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.47
-2
HorstWiesel
28. 12. 2018 13.13
+6
In zakaj je potem kijevska desnosektorska hunta obstreljevala, raketirala, rušila,.... nedolžne civiliste, njihove domove, vasi, letališče,....., ji pobijala,....?
HorstWiesel
28. 12. 2018 14.20
+2
Le kaj so jim neoborožene starke, otroci, mlada dekleta,.... tok hudega storili, da jih je treba tako kruto...
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.51
-1
Rusi so jih vzeli za talce. Borili so se z rusko vojsko in ne z Ukrajinci. Desni sektor se sam hvali, da ima 5000 članov, čeprav jim poznavalci ne verjamejo, da jih je toliko. Na Majdanu jih je bilo med 100.000 ljudmi, po ocenah, nekaj sto. Desnosektorska hunta je ruska izmišljotina.
ivan res grozni
29. 12. 2018 09.59
+0
Če napišem, kaj so Rusi delali, mi moderator izbriše.
korintos23
28. 12. 2018 13.11
+9
Rusi dosti vlagajo v moderno i sodobno orožje, Hrvati pa kupujejo ameriške avione stare 38 let.
User416781
28. 12. 2018 13.14
-4
Rusi bi raje vlagali v svojo infrastrukturo, v razvoj, da bi ljudje bolje živeli. Orožja imajo že dovolj. Itak jih noben ne bo napadel, ker si ne upa.
korintos23
28. 12. 2018 13.18
+7
pero, Ameri in nato so večkrat števični od Rusov, in eni imajo okupatorske nazore.
sagesse
28. 12. 2018 13.23
+1
Oboji jih imajo, kdor misli drugače je sanjač.....
korintos23
28. 12. 2018 13.47
+6
User416781
28. 12. 2018 13.50
-2
Celo vzhodno Evropo ne tako dolgo nazaj...?
korintos23
28. 12. 2018 13.57
+4
User416781
28. 12. 2018 14.11
+4
A Nemci so jih silili v 50letno okupacijo vzhoda? Dobro, da ni kriv Janša...
vertex
28. 12. 2018 14.57
+3
User416781
28. 12. 2018 15.03
+2
...in ti meni pišeš o intelegenci. Nisem volilec Janše, ampak mi je vseeno smešno, da je vedno za vse kriv Janša. To je farsa. Enako kot vaše verovanje v "carsko Rusijo".
korintos23
28. 12. 2018 15.22
+2
pero, Zahod so vzeli Ameri, vzhod pa Rusi, po dogovoru!
User416781
28. 12. 2018 15.41
+2
Ne, Rusi so vzhod okupirali. Zahod ni nikoli branil svojim ljudem, da potujejo kamor želijo, noben jih ni omejeval v čemerkoli, kar za vzhod ne moremo trditi. Kako lahko rečeš, da denimo vzhodna Nemčija ni bila okupirana, če so ljudi streljali, ker so želeli na zahod?
korintos23
28. 12. 2018 15.44
-1
Da Rusi tega niso naredili takrat bi že davno v Evropi vojna bila. Samo tako so zavlekli mir.
User416781
28. 12. 2018 16.14
+4
Ne razumem. Razloži na kakšen način so s tem preprečili vojno?
lakala28
28. 12. 2018 18.41
+0
Pero ne trudi se: prepričanega ne moreš prepričati. Kori me tu preseneča. Je tudi Zemljino oblo zravnal po novem? Pa koga so Američani npr. okupirali? Še Nemčije niso. A vam je veseli december zgodovino pomešal? Dajte malo na NG prešaltat
korintos23
28. 12. 2018 19.21
-1
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.55
korintos. Ni dovolj prostora na forumu. Po 2. svetovni vojni kar polovico Evrope. Vzhodna Evropa je samo zamenjala okupatorja. Estonijo, Litvo in Latvijo so kar priključili Sovjetski zvezi. V zadnjih letih zasedli Krim in vzhod Ukrajine, del Gruzije.
ivan res grozni
28. 12. 2018 20.59
korintos23: Zasedeni Nemci so jih silili, da zasedejo še druge? Ta pa je močna!
ivan res grozni
28. 12. 2018 21.01
+1
Janša in Putin imata marsikaj skupnega. Prej fanatična komunista, zdaj desničarja. Tudi Orban je blizu. Bil je funkcionar madžarske komunistične mladine in med študijem Sorosev štipendist.
ivan res grozni
28. 12. 2018 21.04
Rusi so s tanki zaustavili tako Madžarsko kot Češko, ko sta hoteli več demokracije. Se spomnite česa podobnega na ameriški strani? Američani so ostali, ko so videli, da Rusi niso osvobodili vzhodne Evrope ampak so jo okupirali.
Vapo
29. 12. 2018 10.40
+1
Recimo ena majhna državica, ki se ji reče Vietnam...
rekapaka
28. 12. 2018 13.08
+0
Če lahko peropedarda označuje ljudi na forumu z bedak, potem si bedak tudi ti, da bedakom ne bo dolgčas! Pa kronanim oslom tudi ne
User416781
28. 12. 2018 13.51
+2