Tujina

'Pripravljeni smo se pogovarjati, a Kosova ne bomo nikoli priznali'

Beograd, 28. 08. 2010 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbija ne bo nikoli priznala Kosova, je poudaril Tadić in dodal, da je to povedal že številnim svetovnim voditeljem, niti eden pa mu ni rekel, da je priznanje Kosova pogoj za vstop Srbije v EU.

Srbski predsednik Boris Tadić je danes izjavil, da se je Srbija pripravljena pogovarjati o spremembah osnutka resolucije o Kosovu, ki jo je vložila v Generalno skupščino ZN. Obenem je sicer ponovil, da Kosova ne bodo nikoli priznali.

Tadić je še enkrat poudaril, da Srbija ne bo priznala Kosova.
Tadić je še enkrat poudaril, da Srbija ne bo priznala Kosova. FOTO: Reuters

Tadić je svoje stališče glede resolucije spremenil po četrtkovem obisku vodje nemške diplomacije Guida Westerwelleja v Beogradu. Westerwelle se je po srečanjih s srbskim vodstvom namreč jasno postavil na stran Prištine in Srbijo opozoril, da je "neodvisnost Kosova realnost".

Tadić je nato danes sporočil, da bodo predstavniki Srbije še ta teden odpotovali v Bruselj in Washington, kjer se bodo s predstavniki EU in ZDA pogovarjali o morebitnih spremembah osnutka resolucije, tako da bi ta postal sprejemljiv tako za Beograd kot tudi za Unijo in administracijo v Washingtonu.

EU in ZDA namreč s sedanjim osnutkom resolucije niso zadovoljne in so kritizirale Beograd, ker ga je brez vnaprejšnjih posvetovanj vložil v GS ZN. O resoluciji – ta poziva k ponovnim pogajanjem o odprtih vprašanjih med Beogradom in Prištino ter hkrati obsoja enostransko razglasitev neodvisnosti Kosova – bo GS ZN razpravljala na plenarnem zasedanju septembra.

A kot je danes ponovil Tadić, bo moral biti morebiten nov osnutek resolucije v skladu z nacionalnimi interesi Srbije, ki neodvisnosti Kosova ne bo nikoli priznala. "Srbija ne bo nikoli priznala Kosova. To je rdeča črta, ki je ne bomo prestopili," je poudaril.

Pripravljenost Beograda, da razpravlja o omenjeni resoluciji, sledi obisku nemškega zunanjega ministra v Beogradu.

Kot je še dodal, je to povsem jasno povedal tako Westerwelleju kot tudi ameriški državni sekretarki Hillary Clinton, francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, nemški kanclerki Angeli Merkel in drugim. In noben tuji politik mu po njegovih besedah nikoli ni dejal, da je priznanje Kosova pogoj za vstop Srbije v EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
30. 08. 2010 00.17
Abacus Likašenko je en navaden butelj....zadnji cajt da se ga dol vrže...pa mi je čisto vseeno,če ga Rusi in enga svojga naštimajo...z vsakim bo bolje kokr s tem,k sam gleda kam vetr piha...pa sam za to se mu gre,da bo doživljensko na oblasti..
mjolnir
29. 08. 2010 18.46
Od njih bi se vsi morali učiti kaj pomeni spoštovanje celovitosti ozemlja! Da priznanje Kosova ni noben pogoj pa je še kako res, saj tudi nekaj držav članic EU ne priznava Kosova!
Abacus
29. 08. 2010 17.30
Martian 29.08.2010, 09:48 Svoj glas ste že oddali 0 Abacus29.08.2010, 04:24 1 Nerazumem kako ,da zaveznik ZDA stevilka 1 ,kar Izrael je ne priznava Kosova ,saj je to bila posredno gledano njihova ideja. ..napačno..ZDA je zaveznik št.1 za Izrael in ne Izrael zaveznik št.1 za ZDA!As ti že kje vidu,da bi šli izraelci v kakšno vojno skupi z ZDA?Od ZDA zaveznik št.1 je Velika Britanija!Drgač pa je pri teh priznavanjih zlo zanimivo!Tudi npr. pri Abhaziji in J.Osetiji,ki ju npr..ni priznala Belorusija..pa čeprov je dobesedno odvisna od Rusije... /// Tocno to je vse le kuhinja politike. Nedavno sem bral clanek kako Rusija ne prenasa vec Aleksandra Lukasenka kot samodrzca Belorusije ,veliko ljubsa bi jim bila druga vlada Belorusije ceprav pro-zahodna ,le da bi bila za biznis kar Lukasenkova ni ,velika vecina podjetij v Belorusiji pa je tako v ruskih rokah ,s cimer pro-zahodna vlada niti nebi ogrozila odvisnost Belorusije od Rusije. Dejansko in paradoksalno EU in nasploh Zahod sploh neve ali bi podprl opozicijo v Belorusiji ali Lukasenka ,ki ga ze sedaj nekako sprejemajo bolj kot 10-15 let nazaj.
TV-MindControl
29. 08. 2010 17.01
bigich kaj maš ti kakšne probleme????
Juzni
29. 08. 2010 14.32
bigich Zgleda,da je tebe bic udaril pri samem rojstvu. ----------------------------------------... pogledas v zgodovino lahko vidis,da so turki vedno trdili,da bo v kratkem na Balkanu krscanstvo povsem izumrlo in bo cel Balkan Turcija. Zgodilo se je prav obratno. Tako bo tudi s Kosovom. Ko ZDA ne bodo imele vec interesa za Kosovom ga bodo pustile na cedilu. Isto tako kot so pustili na cedilu talibane. Americani so jih podpirali,ko so se talibani borili proti rusom. Danes pa so najhujsi sovrazniki. Bodi preprican,da se bodo albanci se borili proti americanom,ce se ti seveda se prej neumaknejo.
darvil
29. 08. 2010 14.28
Martian-REMINGTON, Podrepniki vašega kova niste kompetentni za to da bi komentirali mnenja in stališča Srbov do njihove zemlje Srbije in njene celovitosti..Ameriška nacistična klika in ostali zahodni mešetari pod vodstvom prekaljenega vojnega zločinca Billa Clintona niso nikoli niti pomisli na albance ob nasilni secesiji srbske pokrajine Kosova od matice Srbije in niso Kosovo promovirali kot državo zaradi albancev ampak zaradi Ameriških strateških interesov kateri so na vašo žalost le kratkoročni .Sramni akt bombardiranja ZRY je bil le poskus kako srbe prisiliti v strateško partnerstvo,vendar tega srmnega akta se globoko sramujejo številni ugledni američani in evropejci ,le vi ste ponosni na zločine take vrste ,če prav pozabljate da ste poslužili le kot brezznačajno sredstvo za opravičevanje kolateralne škode..Preberite si knjigo od znanega francoskega vojaškega stratega in generala Pjer Mari Galoa da boste lažje razumeli kdo in kaj ste in kakšen je prav zaprav vaš pomen v svetovni strateški politiki in seveda komu sploh pripadajo zasluge za to da si vi mislite kako radi vas imajo recimo Nemci ,Francozi ...seveda boste tudi dojeli kako pomembno vlogo ima Srbija v tem delu sveta. Kot veste američani že sramežljivo priznavajo da edini strateški partner Amerike na tem prostoru je le Srbija.
bigich
29. 08. 2010 14.18
Zivelo kosovo :) Bic bozji za vse srbe :> nebeski narod :D hahahah
Martian
29. 08. 2010 13.43
Srbija je Kosovo!
REMINGTON
29. 08. 2010 12.58
Srbija bo v kratkem priznala Kosovo in jo bo hkrati prosilo za kontra priznanje. Kosovo ni sestavni del Srbije od trenutka ko Srbija ni bila član ZN "99 (takrat so jo izgnali zarado genocidne politike). Kosovo je edina država ki ima overjeno priznanje s strani Mednarodnega sodišča pravde v Hagu. Tako priznanje nima niti Amerika kaj šele banana država Srbija tako da se sploh nima kaj vtikati v notranje zadeve Države Kosoo. Tudi če jo nikoli ne prizna to Kosovarjem ne pomeni PRAV NIČ, itak od Srbije niso nikoli imeli nič dobrega razen silovanj, umorov in drugih genocidnih dejanj. Veliko bolje je za Kosovo da jo Srbija NIKOLI ne prizna saj bo s tem veliko lažje in bolje živeli. Kar se tiče aktivnosti srpskih obveščevalcev in njihovih pomagačev na teritoriji Države Kosovo, se zelo dobro zavedajo vse Kosovske obveščevalne in kontraobveščevalne službe (javne in tajne) kot so: AKI- Agjensioni Kosovar i intelegjences /Obveščevalna Agencija Kosova/, SHIK- SHerbimi informativ Kombetar /Sližba nacionalne varnosti/, SSH- Sigurimi SHteteror /ržavna varnost/ ter ostale sorodne službe z podporo najbolj elitnih služb prijateljev kot so: CIA, MI5, MI6, MOSAD, BND.... Zaenkrat se te službe (Srbije) ukvarjajo, vglavnem s delovanjem proti državljanov Kosova, Srbskega rodu in to z namenom ustvarjanja panike in negotovosti pri njih da bi preprečili vsakdanje in vse boljše zavedanje Kosovskih Srbov da je EDINA IN NAJBOLJŠA rešitev za njih, NJIHOVA DRŽAVA KOSOVO a ne sosedna Srbija. Izrazito poboljšanje življenskega stanjdarda predvsem Kosovskih Srbov (zaščiteni so kot beli medvedi-veliko bolj kot Albanci) s strani vseh inštitucij DRŽAVE KOSOVO je med drugim tudi ena od metod kontraoveščevalnega delovanja KOSOVSKE DRŽAVE kar je tudi prav saj so po USTAVI KOSOVA enakopravni državljani. VI ŠE NAPREJ SANJAJTE DA JE KOSOVO SRBIJA MOREBITI BO NEKOČ KONTRA, IN BO, VERJEMITE MI...
Martian
29. 08. 2010 09.48
Abacus29.08.2010, 04:24 1 Nerazumem kako ,da zaveznik ZDA stevilka 1 ,kar Izrael je ne priznava Kosova ,saj je to bila posredno gledano njihova ideja. ..napačno..ZDA je zaveznik št.1 za Izrael in ne Izrael zaveznik št.1 za ZDA!As ti že kje vidu,da bi šli izraelci v kakšno vojno skupi z ZDA?Od ZDA zaveznik št.1 je Velika Britanija!Drgač pa je pri teh priznavanjih zlo zanimivo!Tudi npr. pri Abhaziji in J.Osetiji,ki ju npr..ni priznala Belorusija..pa čeprov je dobesedno odvisna od Rusije...
papaaa!
29. 08. 2010 04.47
albanci so evropski "begunci" že 50 let! nekoč so jih preganjali srbi, danes jih "preganja" hashim! samo v švici in nemčiji jih je trikrat več kot v matični državi! koliko jih je v franciji, državah beneluksa, zda in kanadi, ni podatkov.
Abacus
29. 08. 2010 04.24
Nerazumem kako ,da zaveznik ZDA stevilka 1 ,kar Izrael je ne priznava Kosova ,saj je to bila posredno gledano njihova ideja.
droljax
29. 08. 2010 01.40
Juzni..n potem bomo imeli Albanijo z nekaj 100 tisoci begunci -------- Albanijo z nekaj 100 tisoči "begunci" ima EU že sedaj, vsako leto!
WikiX
29. 08. 2010 01.12
Največja napaka genocidnega preseljevanja narodov Jugoslavije, je bila prav to. Prej smo bili vsi rabno prav zmešani med sabo, zdaj pa so v nekaterih bivših republikah prave etnično čiste zone, kakršnim bi se čudil še sam Hitler. Ker je to le Balkan, je zato še več velikonacionalnega fanatizma, ki se reducira na 3-4 narode, torej Srbe, Hrvate, Slovence in mogoče del Albancev, ki so se odločili za versko svobodo. Iz teh se da sestaviti celo bivšo Jugo in večji del Balkana, zakaj zdaj komplicirajo s 1001 republiko. Evropa bo proces le še pospešila, na koncu bodo ostale le Srbo Hrvato in Sloveno krajine, kjer so se nekoč šopirile silne državice in so si nekoč ti južno slovanski kmetje, omislili celo svojo skupno državo. Le zakaj, se bodo spraševali, če se potem ko pojejo in popijejo, vedno stepejo.
Martian
29. 08. 2010 00.55
kva je sploh važn,če Srbija prizna al pa ne Kosovo?Pa koga briga kva Srbija prizna?Sej Kitajska tut ne prizna Tajvana,pa je Tajvan danes ena najbolj uspešnih držav na svetu,Na začetku pa je bil Tajvan še slabš kokr je donc Kosovo...
Martian
29. 08. 2010 00.46
tito1628.08.2010, 23:39 4 Če srbi napadejo kosovo grem na prvo bojno črto...za srbe seveda... ja in kva bo?Srbija bo spet popušila..tko kot vedno..a še niste dost fasal?a mate slab spomin?
Ceda
29. 08. 2010 00.12
Če se gre EU in ZDA tako politiko, kako jih ni sram da rečejo da podpirajo celovitost Gruzije in Bosne in Hercegovine !! Ti dve državi obstajata samo na papirju v realnem življenju NE ! EU, ZDA, priznaje J. Osetijo, Abhazijo in Republiko Srpsko ! Čez kakšno leto še Katalonijo Baskijo itd. in nikoli konca...
TV-MindControl
29. 08. 2010 00.00
danas rezglašavam svoju neodvisnu državu i neodvisan stan od ovog bloka , zvat ču ga mala neodvisna republika garsonjera u drugom spratu vrata 12. računam na turiste še posebej na tiste ki uživajo marihuano,vsak dan lahk pride nekdo do mene in zvije enga , tako da nem jaz rabu kupovat.
Juzni
28. 08. 2010 23.59
A ja se to. Kosovo je ze danes polno srpskih obvescevalcev,ki otopavajo teren za akcijo proti albanskim skrajnezem,ki trenutno vladajo na Kosovu. Samo se caka ugoden trenutek. Ta trenutek pa bo verjetno ob naslednjem dogotku kot je bil 11 september 2001 oz. se nekoliko hujsi. Se pravi,ko ZDA enostavno ne bodo imele casa za Kosovo in ko se bodo znasli v paniki.
Juzni
28. 08. 2010 23.52
Zgodba o Kosovu se bo zal koncala zelo krvavo in najbol bodo to obcutili tisti,ki imajo danes podporo ZDA in EU. ZDA se bodo umaknile s Kosova,ker bo to za njih najboljse EU-ju pa bo vseeno,ker bodo ze vsi utrujeni od Kosova. In potem bomo imeli Albanijo z nekaj 100 tisoci begunci,ki jim bomo vsi pomagali namesto,da jim zdaj recemo kaj jih caka. Zakaj lagati nedolzne ljudi,ki verjamejo v boljso prihodnost? Srbija pa ze iz svoje zgodovine lahko ugotovi, da se bo tak scenarij zgodil,ker se je vse tako koncalo. Vsaj kar se tice drzave Srbije.