Tujina

Pristopnica EU: Litva

, 26. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
0

Glavno mesto Litve je od geografskega središča Evrope oddaljeno le dvajset kilometrov, pa vendar bo država s prvim majem postala najbolj vzhodna med članicami. Le tri tedne pred tem so Litovci ostali brez predsednika. Poslanci parlamenta Sejmasa so ga zaradi političnih stranpoti odstavili.

Avtorica prispevka: Danijela Levpušček

Odstavitev litovskega predsednika (Foto: POP TV))
Odstavitev litovskega predsednika (Foto: POP TV)) FOTO: POP TV

Največja med baltsko trojico se je tako v zgodovino zapisala kot prva evropska država, kjer so predsednika odstavili z impeachmentom. Rolandasu Paksasu so očitali, da je zlorabil položaj, ker je sodeloval z ruskim podzemljem.

"Vem, da predsednik nima pravice delati napak, tudi če je pod velikim pritiskom. Sam sem svoje že popravil. Opravičujem se poslancem in vsem Litvancem," je v parlamentu izjavil odstavljeni predsednik Litve.

Rolandas Paksas
Rolandas Paksas FOTO: Reuters

Kljub obtožbam, da je ogrozil ugled države, ima Paksas, oče dveh otrok in navdušen akrobatski pilot, številne privržence. Ti v njem še vedno vidijo zlatega dečka litovske politike, ki je kot župan prestolnice Vilne poskrbel za preporod mesta. Razcvet doživlja tudi gospodarstvo, v zadnjem letu se Litva lahko pohvali z rekordno, devetodstotno rastjo. Država, ki se je zaradi navezanosti na ruski trg še pred petimi leti spopadala s hudo krizo, danes skoraj polovico menjave opravi z Evropsko unijo. Finančne injekcije iz Bruslja naj bi gospodarsko rast ohranjale tudi v prihodnje. Litva se je namreč uvrstila med države, ki bodo prejemale največ razvojne pomoči. Zato pa so morali pristati na zaprtje jedrske elektrarne Ignalina.

Jedrska elektrarna Ignalina
Jedrska elektrarna Ignalina FOTO: POP TV

"S tehničnega stališča bi elektrarna lahko delovala še dolgo časa. Njeno zaprtje je bila politična odločitev," je povedal Oleg Klepalov, strokovnjak za jedrsko energijo.

Kljub temu so Litovci na referendumu z devetimi desetinami glasov podprli priključitev petnajsterici. Litva bo polnopravna članica Unije postala štirinajst let po razglasitvi neodvisnosti. To je storila kot prva med republikami nekdanje Sovjetske zveze. Bila je tudi prva novonastala država, kjer so prenovljeni komunisti zmagali na volitvah. Čeprav ob vzhodni meji Unije, leži Litva v geografskem središču Evrope.

Vilna, prestolnica Litve
Vilna, prestolnica Litve FOTO: POP TV

Njena prestolnica je bila v svoji tisočletni zgodovini kulturni center ne le Litovcev, temveč tudi Poljakov, Belorusov in celo Ukrajincev, zaradi nekoč številne judovske skupnosti pa je bilo mesto znano kot Jeruzalem severa. Danes se v Vilno vračajo turisti, litovski gospodarstveniki pa upajo, da bodo množice spet privabili tudi v nekoč mondeno letovišče Palanga.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni