Tujina

Pristopnica EU: Slovaška

Ljubljana, 28. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovaška republika sodi med najrevnejše nove članice Unije, saj je po razpadu Češkoslovaške večina donosnih gospodarskih panog ostala na Češkem. Najbolj zaskrbljujoča je visoka stopnja brezposelnosti, ki je ponekod tudi 25-odstotna. Med nezaposlenimi je največ Romov, ki zaradi slabih življenjskih razmer na Slovaškem že načrtujejo selitve znotraj meja EU.

Avtorica prispevka: Barbara Levak

Slovaki po predsedniških volitvah in vstopom v Evropsko unijo upajo na boljšo prihodnost (Foto: Reuters)
Slovaki po predsedniških volitvah in vstopom v Evropsko unijo upajo na boljšo prihodnost (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Slovaški premier Mikulas Dzurinda
Slovaški premier Mikulas Dzurinda FOTO: Reuters

Na Slovaškem je po razpadu skupne države ostala le vojaška industrija, tuje investitorje pa je v 90. letih odvračala vladna politika, ki jo je vodil teatraličen desničarski voditelj Vladimir Mečiar. "Slovaška zdaj spreminja svojo politiko. Smo praktično edina država med desetimi pristopnicami, ki ima zares nizke davke," pravi slovaški politični analitik Michael Vasecka.

Razmere so se po letu 2001 izboljšale, tuja vlaganja povečala, veliko oviro pa še vedno predstavlja nerazvita infrastruktura. Pospešeno se razvija le prestolnica Bratislava, medtem ko podeželje močno zaostaja. Najbolj prizadeta je regija Košice, ki ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v državi. Tukaj živi velik del romske populacije, brezposelnost med njimi naj bi bila več kot 80-odstotna. Romi pravijo, da so se pripravljeni seliti za boljšim življenjem, morda v druge članice Unije, potem ko bo prehod čez meje lažji.

V boju za predsedniški stolček je dosedanjega prvega moža slovaške politike Vladimirja Mečiarja…
V boju za predsedniški stolček je dosedanjega prvega moža slovaške politike Vladimirja Mečiarja… FOTO: Reuters

Novih meja Evropske unije pa se bojijo obmejni prebivalci Ukrajine, kjer se jih veliko preživlja s tihotapljenjem obleke in hrane prek slovaško-ukrajinske meje. Slovaki bodo po 1. maju morali biti na to mejo še posebej pozorni, saj so v preteklosti preko nje v Evropo nelegalno pripotovali številni prebežniki iz Azije. "Sem popolnoma prepričan, da bo po dveh letih, ko bomo vložili dokumente za vstop v schengensko območje, meja med Slovaško in Ukrajino popolnoma ustrezala zahtevam," je dejal slovaški premier Mikulas Dzurinda.

… premagal kandidat neparlamentarne stranke Ivan Gašparovič (Foto: Reuters)
… premagal kandidat neparlamentarne stranke Ivan Gašparovič (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sicer so se Slovaki v preteklih tednih bolj kot z vstopom v Evropsko unijo ukvarjali z domačim političnim dogajanjem. V boju za predsedniški stolček je dosedanjega prvega moža slovaške politike Vladimirja Mečiarja premagal kandidat neparlamentarne stranke Ivan Gašparovič, katerega korenine segajo na Balkan. Gašparovič je v preteklosti glasno podpiral nacionalistično politiko, ki je na Slovaškem večinoma protimadžarska. Slovaki zato nad njim niso preveč navdušeni, a mnogi pravijo, da so izbrali manjše zlo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA