Tujina

Clintonova zmagala v Portoriku

Washington, 01. 06. 2008 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
13

Hillary Clinton je v Portoriku premagala svojega nasprotnika za osvojitev predsedniške nominacije Baracka Obamo.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v skladu s pričakovanji in anketami v nedeljo v Portoriku premagala svojega nasprotnika za osvojitev predsedniške nominacije Baracka Obamo.

Clintonova bo iz Portorika dobila levji delež od skupaj 55 delegatov za nacionalno konvencijo stranke, ki so bili na voljo v tej z ZDA povezani državi, ki ni prava zvezna država, niti povsem samostojna država in njeni volivci nimajo pravice sodelovati na splošnih volitvah novembra. Kakšna bo natančna razdelitev delegatov bo znano po končanem štetju glasov. Zmaga Clintonove je simbolična, saj Obame več ne more prehiteti po številu delegatskih glasov.

Demokrati bodo imeli zadnje volitve za predsedniškega kandidata v torek, 3. junija v Montani in Južni Dakoti, kjer je na voljo skupaj 31 delegatov. Po sobotnem kompromisu demokratskega odbora za pravila, ki je dal polovične glasove delegatom s Floride in Michigana, ki sta bili kaznovani zaradi prehitre izvedbe volitev, je imel Obama pred Portorikom skupaj 1025 delegatov, Clintonova pa 1877,5. Za zmago je potrebno po novem zbrati 2118 delegatov.

Boj se nadaljuje

Hillary Clinton je zmagala tako na Floridi kot v Michiganu.
Hillary Clinton je zmagala tako na Floridi kot v Michiganu. FOTO: Reuters

Ameriška Demokratska stranka se je odločila, da bo upoštevala izide strankarskih volitev za predsedniško nominacijo na Floridi in v Michiganu, ki so bile zaradi prezgodnjega datuma volitev vnaprej razveljavljene. Stranka pa se je tudi odločila, da bodo delegati iz Michigana in Floride na strankini konvenciji imeli le polovico glasu.

Hillary Clinton, ki je zmagala v obeh državah, je vztrajala pri upoštevanju glasov, čeprav se je lani strinjala, da izidi ne bodo veljavni. Sobotna odločitev je kompromis, ki Baracku Obami omogoča, da ostaja v igri za nominacijo, medtem ko so jezni privrženci Hillary Clinton že napovedali, da se bodo borili še naprej.

Odbor za pravila pri nacionalnem odboru Demokratske stranke ZDA se je v soboto odločil, da deloma upošteva volilne izide za predsedniškega kandidata stranke v zveznih državah Florida in Michigan, ki sta bili kaznovani zaradi prehitrih volitev.

Letošnje volilno leto ugodno za ameriške demokrate

Republikanski predsednik George Bush uživa najnižjo podporo javnega mnenja, odkar so v ZDA začeli izvajati ankete, Američane pa skrbita gospodarstvo in vojna v Iraku, na vseh dosedanjih posebnih volitvah pa so demokrati zmagovali v doslej docela republikanskih okrožjih.

Vendar imajo demokrati letos tudi ponovno možnost, da ne bodo zmagali na predsedniških volitvah. V tekmi za strankino nominacijo namreč vodi temnopolti Obama, njegova izzivalka pa je ženska, kar sta dve kategoriji, ki ju Američani doslej nikoli niso izvolili za predsednika ZDA. Poleg tega se Clintonova, ki ne more več zmagati, noče predati in vleče poteze, ki bi lahko privedle tudi do razkola stranke.

V soboto se je v Washingtonu sestal odbor stranke za pravila, ki je odločal, kaj storiti s Florido in Michiganom. Obe državi sta imeli volitve prehitro januarja in vsi demokratski kandidati, vključno s Clintonovo, so se pred volitvami strinjali, da rezultatov v teh dveh državah ne bodo upoštevali. Za Clintonovo je to veljalo le, dokler ni začela izgubljati volitev in je zahtevala, da se rezultati upoštevajo povsem.

V Michiganu, kjer je bilo na glasovnicah le njeno ime, je zmagala, prav tako na Floridi, kjer so bila na glasovnicah tudi imena drugih kandidatov. Če bi Clintonova že pozdravila in priznala neizogibno zmago Obame, težav niti ne bi bilo, vendar newyorška senatorka vztraja v izgubljeni tekmi, najverjetneje zato, da bi dobila podpredsedniški položaj, ali pa položaj vodje demokratske večine v senatu.

Barrack Obama ostaja v igri za nominacijo.
Barrack Obama ostaja v igri za nominacijo. FOTO: Reuters

Odbor za pravila Demokratske stranke je v soboto sprejel edino možno legalno odločitev. Obe državi bosta lahko na konvenciji stranke, ki bo konec avgusta v Denverju potrdila zmagovalca, sodelovali z delegati, ki bodo vredni le polovico glasu. Clintonova je iz Michigana tako dobila 69 delegatov, Obama pa 59. Iz Floride je Clintonova dobila 105 delegatov, Obama pa 67. Vsi delegati so vredni le polovico glasu.

Obama ima tako pred volitvami v nedeljo v Portoriku in v torek v Montani in Južni Dakoti 2025 delegatov, Clintonova 1877,5. Za zmago je zaradi dodatka delegatov Floride in Michigana po novem potrebno zbrati 2118 delegatov. V treh volitvah bodo podelili proporcionalno še 88 delegatov in Obama potrebuje le še nekaj super delegatov, to je strankarskih veljakov, ki se lahko odločijo po svoje. Z odločitvijo odbora stranke niso zadovoljni v taboru Clintonove, kjer so hoteli vse zase in so sklicali demonstracije privržencev, medtem ko je Obama svojim svetoval, naj se demonstracij ne udeležijo, ker potrebujejo enotno stranko za boj proti republikanskemu kandidatu Johnu McCainu.

Clintonova ne le, da se ne predaja, sedaj zahteva tudi spremembo kriterija za zmago. Po pravilih zmaga tisti, ki zbere zadostno število delegatov, Clintonova pa bi sedaj rada, da zmaga tisti, ki ima večje število vseh glasov volivcev po ZDA. Pri tem uporablja "enronovsko" računovodstvo in zanemarja volivce v državah, kjer so bila strankarska zborovanja ter prišteva volivce ozemelj, kot je Portoriko, kjer v nedeljo pričakuje zmago, čeprav prebivalci otoka ne smejo voliti na splošnih volitvah.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
02. 06. 2008 23.15
isto kot big brother!!!!!! men je slabo "!!!!!
og_bobycar@hotmail.com
02. 06. 2008 14.50
ahahah dj tiho mulci.. sami naabi
rozshica
02. 06. 2008 07.27
Kaj je og_bobycar? Si končno skapiral netspeak, pa se moras z njim vazit tud tam, kjer sploh nima smisla? Drgac pa GO OBAMA!
Zatarra
01. 06. 2008 23.46
Clintonovo en klinac gleda. Samo ugled si še kvari. S takšno ambicioznostjo bi bila slaba izbira za (demokratsko) nominacijo.
Nenad Koji? 1
01. 06. 2008 23.28
og_bobycar... get a life...
og_bobycar@hotmail.com
01. 06. 2008 17.19
rofl!!! naab=noob=nuub=newbie madafaka nauč se mau... pa kva je z zvezdicam a mi lupče pišiljaš ooh *sweet <3<3<3<3<3<3<3 :**********...
mathia
01. 06. 2008 14.28
og_bobycar, kaj te muči toti "faaaaaaaaak naaaab" ?!?! A si kaj slabega pojedu?!?! Na njeni strani glede koga izbrati Obama / Clinton!! Drugič, ti **** mamino, raje prej vprašaj kako to mislim "na njeni strani", preden zalajaš v zid! In ja, svaka ti čast - Turk / Obama / Clinton / Janša so v tak tesni povezavi sam da niso sorodniki! ******* **** ***** *******!
highlander
01. 06. 2008 13.39
Clintonovi svetujem, da takoj po koncu demokratskih volitev (se pravi že konec naslednjega tedna), da obišče kakšnega priznanega psihiatra, da ji bo pomagal, da se sooči z svojimi številnimi osebnostmi. New Yorškim volivcem pa veliko modrosti in sreče, da je leta 2012 ne bodo ponovno izvolili za senatorko.
E-OL
01. 06. 2008 13.20
v ZDA je itak vse dovoljen, postaja čedalje bolj podlo :)
kritika@email.si
01. 06. 2008 12.58
Tale Hillary Clinton je pokazala, da je podla, saj za dosego ciljev ni izbirala sredstev. Celotnemu svetu pa je bilo dovolj enega svetovnega diktatorja/terorista, ki je postal predsednik ZDA (Bush), ne potrebujemo še drugega! GO OBAMA!!!
og_bobycar@hotmail.com
01. 06. 2008 12.07
biu si na njeni strani??? wadafak naab?!?!? A ti ona vod državo al Turk/Janša?? faaak...
mathia
01. 06. 2008 11.59
Prej sem biu bol na njeni strani, samo sem pol vidu da probava na nekimi cenenimi forami osvojit folk! Kao tisto ko je bla v Bosni! "so kao rakete letale nad njeno glavo" pol pa so skapirali da je bla dol pol leta po vojni! lol......
ci.nik
01. 06. 2008 11.47
hileri počas postaja monika levinski.....popušila je