Tujina

'Prodali so me Američanom'

Washington, 22. 01. 2009 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

“Skoraj sedem let sem bil na koncu sveta, na najbolj groznem mestu na svetu. Guantanamo je mesto brez pravil. Nočem opravičila od ameriške administracije, naj si ga nekam zatlačijo," to so le nekatere izjave nekdanjih zapornikov iz Guantanama.

Vojaški zapisniki razkrivajo, da so dolga zasliševanja Mohameda al-Qahtanija vključevala tudi dolga obdobja izolacije, prisilno deprivacijo spanja, goloto in izpostavljenost mrazu. Prisilili so ga celo, da je nag plesal z moškim, ki ga je zasliševal, in da se je vedel kot pes, pri čemer je moral ubogati ukaze, kot so 'prostor', 'pridi' in 'zalajaj'.
Vojaški zapisniki razkrivajo, da so dolga zasliševanja Mohameda al-Qahtanija vključevala tudi dolga obdobja izolacije, prisilno deprivacijo spanja, goloto in izpostavljenost mrazu. Prisilili so ga celo, da je nag plesal z moškim, ki ga je zasliševal, in da se je vedel kot pes, pri čemer je moral ubogati ukaze, kot so 'prostor', 'pridi' in 'zalajaj'. FOTO: Reuters
Leta 2002 so bili prvi ujetniki premeščeni iz Afganistana v ameriško vojaško bazo v zalivu Guantanamo.

11. januarja je minilo sedem let, odkar so v vojaški zapor Guantanamo na Kubi pripeljali prve zapornike. Številne organizacije, med njimi tudi Amnesty International (AI), opozarjajo na nezakonita pridržanja.

Po podatkih AI so do lanskega decembra izpustili približno 520 oseb. Trenutno naj bi bilo priprtih 250 oseb, med njimi so tudi tisti, za katere je bilo že določeno, da jih izpustijo. Številni zaporniki so poskusili storiti samomor, štirim je tudi uspelo.

V zloglasnem zaporu so zaprti tudi mladoletniki. Odgovorni ne delajo razlik med odraslimi in njimi. Zapornikom v sobah za zasliševanje zvežejo roke in noge ter jih brez vode in hrane pustijo ležati na tleh tudi več kot 24 ur. Tako zvezani in prestrašeni so prisiljeni urinirati kar po sebi. Zapornike so prisiljevali k podpisu priznanja, da so teroristi. Če kdo ni želel sodelovati, so ga pretepali in poniževali. Čuvaji naj bi  uporabljali solzivec, številni se soočijo z izolacijo. Živijo v kletkah. Zasliševalci so uporabljali tudi metodo simuliranega utapljanja zaslišanca. Pentagon je januarja končno priznal, da so zasliševanja zapornikov v Guantanamu spremljale metode, ki ustrezajo definiciji mučenja.

Iz zapora poročajo tudi o gladovnih stavkah. Nekateri so že tako slabotni, da so se pazniki odločili za uvajanje prisilnega hranjenja. Zapornikom se krati tudi pravica do molitve.

Kletka
Kletka FOTO: Reuters
Proti terorizmu se je treba boriti v okviru pravil mednarodnega prava. Ljudi je treba obtožiti konkretnih kaznivih dejanj in jim soditi pred rednimi sodišči ali pa jih izpustiti. Amnesty International

Konec lanskega leta se je Murat Kurnaz odzval povabilu AI Slovenija in obiskal našo državo. V Guantanamu je bil zaprt skoraj pet let, ne da bi ga česa obtožili ali mu sodili. Napisal je tudi knjigo, v kateri je zapisal, da so ga prodali. "Za 3.000 dolarjev. Američanom. To so mi v enem od neskončno dolgih zasliševanj v Guantanamu sami potrdili." Ko so ga zaprli, je bil star komaj 19 let. Na okrogli mizi v Ljubljani je poudaril, da je v zaporu videl tudi mlajše – devet-, dvanajst- in štirinajstletnika. "V zaporu pa je veliko tudi starejših. Videl sem moške, ki so bili starejši od 80 let. Guantanamo je mesto brez pravil, je kamp za mučenje ljudi. Ne moremo govoriti o zaporu," je takrat zbranim razlagal Kurnaz.

"Najhujše, kar sem videl, je, da so tam tudi otroci. Stari devet, dvanajst let, veliko je 14-letnikov. Mučili so jih tako kot ostale. Pretepali so jih. Več let so morali preživeti v majhnih kletkah. Najstarejši pripornik je imel 105 let. Guantanamo je treba zapreti,“ pa je dejal Kurnaz. Nemec turškega rodu je o letih v Guantanamu napisal tudi knjigo.

V Ljubljani sta se leta 2006 mudila tudi Britanca Rhuhel Ahmed in Shafiq Rasul.
V Ljubljani sta se leta 2006 mudila tudi Britanca Rhuhel Ahmed in Shafiq Rasul. FOTO: POP TV

V Ljubljani sta se leta 2006 mudila tudi Britanca Rhuhel Ahmed in Shafiq Rasul. Leta 2001 so ju zajeli v Afganistanu in ju kot domnevna terorista brez obtožnic poslali v Guantanamo. Z njima je bil tudi njun prijatelj. V zaporu so preživeli dve leti in pol. Film Pot v Guantanamo govori o njihovi izkušnji. Eden izmed njih je dejal, da od ameriške administracije ne pričakuje opravičila. "Nočem opravičila od njih. Naj si ga nekam zatlačijo,“ je dejal.

Alžirska skupina

Oktobra 2001 so bosanske oblasti priprle šest državljanov BiH alžirskega rodu zaradi suma, da so povezani z Al Kaido. Njihovi svojci so bili prepričani, da bodo kmalu izpuščeni in da gre le za napako. Vrhovno sodišče BiH je sicer razsodilo, da bi morali biti izpuščeni na prostost, vendar so jih oblasti 18. januarja 2002 predale ZDA, kar so mednarodne in lokalne organizacije za zaščito človekovih pravic močno kritizirale. ZDA so šesterico nato takoj poslale v Guantanamo. 

Ameriški predsednik Barack Obama je danes podpisal odlok o zaprtju zapora za teroristične osumljence v vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi.

Ameriške oblasti so nato zatrjevale, da je skupina načrtovala bombni napad na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Toda ameriški tožilci so konec lanskega leta sporočili, da ne vztrajajo več pri teh obtožbah. Ameriška vlada je takrat sporočila, da je šesterica osumljena načrtovanja odhoda v Afganistan, kjer naj bi se borili na strani teroristov. Toda sodnik Richard Leon je menil, da obtožbe, ki izvirajo le iz enega vira, niso dovolj. Prav tako je menil, da nima želenih in potrebnih informacij, s katerimi bi presodil o kredibilnosti in zanesljivosti vira. Zato je ameriškim oblastem ukazal, naj takoj poskrbijo za izpustitev petih Alžircev.

Skoraj sedem let sem bil na koncu sveta, na najbolj groznem mestu na svetu,” je po vrnitvi v domovino konec lanskega leta dejal Ait Idr Mustafa in dodal, da je popolnoma nedolžen in da ni storil stvari, ki so ga obtožili.


  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PaleRider
05. 02. 2009 15.39
ampak tale "okhasan1" pa je en kreten a ne?
djdj
24. 01. 2009 01.21
Iztožit Zda in Busha da bo on enkrat izkusil bedo
zogby
23. 01. 2009 11.49
pkorosec Najlepša hvala za popravek. No dejstvo je da je Guantanamo prišel iz španskih v ameriške roke(Kubanci so to nekako požrli,ker so videli rešitev v odvisnosti od Španije). Drugače je pa cela Amerika(tako južna kot severna) veljala za interes ZDA ,znani rek se je glasil "Ameriko američanom". Take interesna območja imajo velesile(ZDA imajo v Lat.Ameriki kr nekaj "marionet"(Kolumbija,Mehika,Peru,Čile,..... tako kot ima Rusija v Srednji Aziji(Uzbekistan,Kazahstan,Kirgizistan,Tađikistan,... naklonjene vlade,pa Kitajski vpliv na Myanmar,Kambođo,Mongolijo,Pakistan,tudi Sudan,...) torej nič novega! Kar se pa tiče Kubanske diaspore v ZDA kot "domačih izdajalcev",ki so bežali v ZDA po Kubanski revoluciji 1959 in mnogi niso preživeli(utopitve,eliminacija ubežnikov) ali pa gnijejo v zaporih.Torej če je Castro prepričan v pravilno zasnovo sistema naj pusti oditi "zabite ovce" in naj živijo v "nesreči" ker so neumni,saj se nima kaj bati ljudstvo je na njegovi strani!? ŽIVELA REVOLUCIJA!!!
blah-blah
23. 01. 2009 08.02
Koni9...bravo.končno eden,ki je mal pogledal po spletu in ne laja v luno.ostali,predvsem mojca96,ste navadni rasisti,ozkogledni slovenceljni,ki še niste uspel pogledat preko svojega plota.
cosmoss
23. 01. 2009 03.27
Islamci so vsi po vrsti teroristi potem se pa jočejo ko jim kdo stopi na rep.
sladoledcebula
23. 01. 2009 00.47
kaj rasistični islam ne uči odpuščanja kot kršanstvo?
pkorosec
23. 01. 2009 00.10
"Saj ozemlje,kjer stoji Guantanamo imajo ZDA v oblasti še preden je Kuba postala samostojna država. Dobili so ga pa od Španije,prav tako je Kuba nastala iz španske kolonije!" Popravek! Americani Guantanam niso dobili od Spancev! Takrat Kuba že vec ni bila španska kolonija, bila pa je ameriska kolonija, v realnosti, a brez uradnega statusa kot kolonija. Proti koncu 19st. so kubanci zaceli vojno za neodvisnost od Španije. Boj je vodil legendarni kubanec Jose Marti. Kot si lahko mislite, je Kubi takoj na pomoc proti Španiji priskocila prav ZDA. Mnogi amerikanofili bi bili sedaj seveda preponosni, ces glej kak fajni pomagaci so. Ampak ZDA so pomagale v vojni proti Spaniji izkljucno zato, da bi nadomestile praznino kolonialne vladarice, ko bi Španija izgubila Kubo. Jose Marti, čigar legitmni politicni naslednik je Fidel Castro, je v času vojne za neodvisnost rekel: "ko nam bodo ZDA pomagale pregnati Špance iz Kube, bo nastopil čas, ko bomo morali iz Kube pregnati še ZDA!" Žal, je leta 1895 v bitki s španci Jose Marti umrl in kubanska revolucija za neodvisnost je propadla in revolucijo izpeljala le napol. Ko pa ni bilo več špancev, pa so ZDA na kubi postavile svoje marionetne domorodce, ki so bili v bistvu njihovi direktni sluzabniki. In tako so ZDA leta 1903 kubi narekovale nov zakon, ki bi americanom za vedno dovoljeval neomejene pravice imeti v Guantanamo svojo vojaško oporišče. Tipično za ameriski imperializem. In takratne marionete, ki so bile vse po vrsti tiranske, so pri tem ploskale in povdarjale prijateljstvo med ZDA in Kubo. Zato pa je Fidelova revolucija bila tista zares kubanska, ki se ni uperila le proti domačemu diktatorju Batisti, ki so ga postavile ZDA, ampak tudi proti ameriski nadvladi, za popolno neodvisnost otoka - tako kot je hotel in zahteval Jose Marti. Pateticni cinizem brez okusa je dejstvo, da se mnogo kubanske diaspore, ki živi v ZDA v Miamiju, da vseeno časti Jose Martija. Se vidi kaksni neumni in nerazgledani ljudje so to, ki so izdali Kubo stoletnemu okupatorju ZDA. Jose Marti je za izdajalce zahteval smrtno kazen! Kar se pa koni9 tice ... pohvalno! Tocno prav si povedal, vendar te moram spomnit, da nima smisla razlagat s argumenti, ker tistim ki jim razlagas, verjetno sploh ne berejo argumentov, saj jih niso sposobni niti razumeti. Tile znajo nazaj argumentirat le v eni ali dveh vrsticah osebnih zaljivk na nivoju problematicnih mulcev. Sam sem preprican, da tudi po tem prispevku, od teh cvetov inteligence ne bo nihce razumel kaj sem napisal.
ResSteBolniki
22. 01. 2009 23.30
koni9 - ti si definitivno mal ... ne vem kako bi rekel ... pa nima veze, zgleda da rad pravljice bereš pa mal copy/paste, pa saj ... kaj pa češ, v neki morš verjet.
jansa-arms
22. 01. 2009 22.22
V mednarodnem pravu je partizanski način bojevanja priznan kot legitimni način odpora ! Zato ne vem zakaj bi bili partizani teroristi ? Razen domačih izdajalcev jih nihče tako ne jemlje niti naziva !
zogby
22. 01. 2009 20.50
se nam spahuje mal po komunimu? :)
okhasan1
22. 01. 2009 20.39
KONI , PARTIZANI SO BILI TUDI TERORISTI, IN IZVAJALI TERORISTIČNE AKTE, IN JIH ŠE DANES SPOŠTUJEJO IN ČASTIJO, A ZAKAJ? ZATO KER SO IMELI RADI SVOJO DOMOVINO, TAKO KOT PALISTINCI IMAJO RADI SVOJO, IN SE NA ENAK NAČIN KOT PARTIZANI PROTI ŠVABAM,SE BORIJO PROTI IZRAILU. IN AL-KAIDE NE BI BILO , ČE NE BI EVROPA IN AMERIKA SOVALA SVOJE NEPOŽREŠNE NJUŠKE V TUJE DRŽAVE.
jansa-arms
22. 01. 2009 18.30
Izraelsko kraljestvo se sooča z zloveščo pretnjo potem, ko Filistejska vojska prekorači meje izraelske države. Filistejski vojski poveljuje veliki bojevnik Goljat. Ta velikanska pošat izzove na dvoboj najboljšega izraelskega vojaka, narod tistega, ki bo izgubil, pa bo postal suženj zmagovalca. Štirideset dni Goljat izziva na dvoboje a nihče ne iztopi. Končno pa eden od dečkov le stopi naprej. David, pastirjev sin, je oborožen le s fračo in vero v boga, ki je večja kot moč kot moč sovražnika. ZDA vsekakor lahko enačimo z Goljatom in Davida z "teroristom." Nafta bo nekoč presahnila , sovraštvo verjatno nikoli .
BandaKomunisti?na
22. 01. 2009 17.46
Skratka koni9, ful ste revčki, sam škoda ker se nikomur ne smilite, razen sami sebi.
jansa-arms
22. 01. 2009 17.29
V primerjavi navadnimi in gverilskimi vojnami nima terorizem nobene opore v mednarodnem pravu, z vidika domačega prava je vsakršen upor označen kot zločin. Zato terorizem kot metoda boja in teroristi kot vojskujoča se stran ne morejo upati, da bi si pridobili legalni status. Terorizem lahko zato opišemo kot nelegalen način vojskovanja, nikakor pa ne za nemoralnega. Teroristi se vojskujejo po njihovih lastnih standardih, ne po standardih njihovih sovražnikov.S tega vidika je terorizem nemoralna oblika vojskovanja v demokratičnih (kapitalistično - imperialističnih) družbah dvajsetega stoletja. Vendar je to označevanje jalovo z druge strani, saj vemo, da so vse strani vpletene v sodobne vojne , na veliko kršile tudi zakone vojne vsaj napram civilnemu prebivalstvu. Teroristi se navadno sploh ne ozirajo na zakone, medtem ko države zavestno kršijo zakone z uporabo prepovedanega orožja ter ubijanjem civilistov. Recimo bombardiranje Sudana, ki ga je naročil Clinton kot povračilo za teroristična napada na ameriški veleposlaništvi, podatkov o žrtvah in škodi ni, ker so ZDA blokirale vsakršno preiskavo posledic , ter uporaba radioaktivnega streliva v Srbiji in v Gazi ( beli fosfor ),napalm bombe v Vietnamu itd. Na ta način lahko delujejo samo ZDA in njihove zaveznice ,vsi drugi so " teroristi " in do njih ni usmiljenja ! V Guantanamu ni niti enega "pravega terorista, " ker niti v 7 letih ne morejo jim dokazati terorističnega dejanja kljub temu da znajo izsiliti priznanje in zelo dobro prirediti obtožnice ! O Al Kaidi ( ime projekta CIE za urjenje talibanov ) ni nobenih tehtnih dokazov da obstaja ! Bin Laden ,ki naj bi bil njihov vodja je agent CIE in družinski prijatelj Bushevih !
BandaKomunisti?na
22. 01. 2009 17.02
koni9 - in zdaj smo spremenili mnenje ... LOL ... to ti lahko nakladaš tvojim albanskim otročičkom.
jansa-arms
22. 01. 2009 16.41
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je pojavil takoimenovani verski ali religiozni terorizem ! Pojav je začilen predvsem za bližnji vzod ( v Evropi IRA ),kjer je razvti zahod zaradi izkoriščanja naftnih virov skregal paktično vsa arabska plemana med seboj ! Iz tega je nastalo,edino njihovo skupno smrtno sovraštvo do vsega, kar ni islamske vere ! Po moji oceni leži krivda v tem ker vera ni ločena od cerkve ! Tako se tudi politiki sklicujejo na vero . In ta eligiozna teroristična dejanja so med najnevarnejšimi, kajti te skupine se vidijo izključene iz sveta, njihova dejanja so tako naperjena proti vsem, ki ne pripadajo njihovi skupini. Torej vsak je lahko žrtev, prav tako se religiozni teroristi pogosto ne zmenijo za javno mnenje, kar pomeni, da se ne ozirajo na to koliko žrtev in škode povzročajo njihova dejanja. Zaradi slepega sovraštva jim je tudi čisto vseeno kdo so njihove žrtve ! Treba pa poudariti da te skupine delujejo predvsem lokalno in niso globalni teroristi kot se jih hoče na vsak način prikazat !
zogby
22. 01. 2009 16.37
ddrej "A ni kuba "največja sovražnica" ZDA?!? Kako so sploh lahko ustanovili zapor v sovražni državi?" Saj ozemlje,kjer stoji Guantanamo imajo ZDA v oblasti še preden je Kuba postala samostojna država. Dobili so ga pa od Španije,prav tako je Kuba nastala iz španske kolonije!
jansa-arms
22. 01. 2009 16.06
Termin terorizem uporabljajo države, politiki , mediji, znanstveniki, da bi z njim opisali nekatere oblike nasilja, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo. Tako pomeni za nekatere terorizem nasilje skupin proti državi, za druge nasilje države nad lastnim prebivalstvom in spet za druge vojaške akcije držav. Nameni, okoliščine in metode državnega nasilja nad državljani se popolnoma razlikujejo od tistih značilnih za nasilje držav nad državami ali od nasilja skupin nad državami.Terorizem je orožje šibkejših proti močnimi, ki z svojim delovanjem hočejo imeti politično in ekonomsko nadvlado . Šibkejši se ne morejo zoprstavljati niti politično niti vojaško,zato se zatekajo k takemu načinu borbe . Uporaba termina terorizem za vse tri oblike nasilja je lahko zavajajoča tako na znanstvenem, medijskem kot tudi na političnem področju. Res je tudi, da se termin pogosto uporablja ravno zato, da zavaja. Dokler terorizem označuje zgolj nasilno obnašanje naperjeno proti tistemu, ki izraz uporablja, potem vemo, da se ga uporablja v propagandne namene.
BandaKomunisti?na
22. 01. 2009 15.55
105 let my ass !! Uni dripci že pri 60 letih zgledajo stari 90 let, sploh ne vejo katerega leta so se rodili. Nobene evidence, nobene hišne številke, kakšen EMŠO ... hahaha .... skratka kaos !!!
BandaKomunisti?na
22. 01. 2009 15.39
Najbolj se obnesejo tankerji predelani v zapore, ki plujejo pod muslimanskimi zastavami.