Tujina

Prodi prestal prvi preizkus

Rim, 23. 01. 2008 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada je v spodnjem domu parlamenta dobila zaupnico. A najtežja preizkušnja jo še čaka.

Bo Romano Prodi dobil podporo poslancev in senatorjev?
Bo Romano Prodi dobil podporo poslancev in senatorjev? FOTO: Reuters

Poslanci spodnjega doma italijanskega parlamenta so podprli vlado premierja Romana Prodija. Za je glasovalo 326 poslancev, 275 jih je bilo proti.

Težje pa bo jutri, ko naj bi bilo na vrsti glasovanje v senatu. Po odhodu majhne sredinske katoliške stranke UDEUR koalicija namreč tam nima večine. Vse bo zato odvisno od tega, kako bodo glasovali dosmrtni senatorji. Italijanski analitiki ugotavljajo, da prav veliko upanja, da bi se vlada po preizkušnji v zgornjem domu parlamenta obdržala, ni.

Prav zato naj bi Prodija poleg vse glasnejše opozicije k odstopu pozivalo tudi vse več zaveznikov. Da je bolje, da se vlada odpove preverjanju zaupanja v senatu in takoj odstopi, naj bi premierju namignil celo predsednik države Giorgio Napolitano. Prodi ga je obiskal le nekaj ur pred zanj že 32. glasovanjem o zaupnici.

italijanski parlament
italijanski parlament FOTO: Reuters

Napolitano bi v tem primeru lahko razpisal predčasne volitve ali pa določil novega mandatarja, kar bi lahko bil tudi Prodi. Mogoča je tudi sestava tehnične vlade, ki bi pripravila nov volilni zakon. Prva možnost bi bila za trenutno vladajočo levosredinsko koalicijo zelo tvegana. Zadnje javnomnenjske raziskave namreč kažejo na okoli 12-odstotno prednost desne sredine.

Vse več politikov, predvsem opozicijskih, zahteva razpis predčasnih volitev. Med najglasnejšimi je vodja Severnega zavezništva Umberto Bossi. "Če ne bo volitev, bo revolucija. Hočem reči, da bom zbral policiste iz Veneta, Lombardije, Piemonta. Seveda bomo imeli bolj malo orožja, toda prej ali slej ga bomo našli," je v šali dejal novinarjem.

UDEUR je podporo vladi umaknila v ponedeljek, le nekaj dni potem, ko je zaradi afere z mesta pravosodnega ministra odstopil njen predsednik Clemente Mastella. Stranka naj bi že iskala partnerje na desni sredini. "Nocoj bo UDEUR z nami," se je v medijih hvalil vodja opozicije Silvio Berlusconi, ki upa, da bo v primeru predčasnih volitev spet postal mandatar. Mastella njwgovih besed ni potrdil. Nikomur ne bomo dovolili, da bi vplival na nas, je dejal. "Za nas ostaja edina izbira sredina," je dodal.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 01. 2008 22.25
Prodi je preživel že 32. zaupnic, Janša je zahteval pa eno in postal junak našega časa za ves mesec!!