Tujina

Prodi skrivoma pripravljal svoj predlog ustave?

Bruselj/London, 11. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pisanju britanskega časnika <em>Financial Times</em> je predsednik evropske komisije Romano Prodi skrivaj pripravljal svoj osnutek bodoče ustave EU. Kar nekaj komisarjev se počuti preveranih, saj je tudi evropska komisija pripravljala predloge za ustavo.

Evropski komisar za zunanje zadeve Chris Patten pravi, da v prihodnosti ne bo več javno podpiral Prodijevih zamisli
Evropski komisar za zunanje zadeve Chris Patten pravi, da v prihodnosti ne bo več javno podpiral Prodijevih zamisli FOTO: Reuters

S Prodijem sta pri tem skrivnem projektu po pisanju britanskega časnika Financial Times (v nadaljevanju: FT) sodelovala dva komisarja: Michel Barnier za regionalni razvoj in Antonio Vitorino za pravosodje in notranje zadeve. Komisar za zunanje odnose Chris Patten je dejal, da se počuti izdanega in da v prihodnosti ne misli več javno podpirati Prodijevih zamisli. Zelo vznemirjena sta bila tudi podpredsednika Evropske komisije Neil Kinnock ter Loyola del Palacio.

Kot poroča FT, naj bi se komisija ta teden sestala že večkrat in sicer zaradi pojasnjevanja Prodija o svojem skrivnem delu. Takoj, ko je Prodi spregovoril, ga je že prekinil Kinnock z besedami "ni sprejemljivo", je za FT povedal neimenovan opazovalec.

Prodi je namreč menil, da bo s svojim predlogom prispeval k večjemu političnemu vplivu, če bo svoj predlog objavil hkrati s predlogom komisije. Vendar se oba predloga sploh nista ujemala, kar je še posebej razburilo njegove kolege. Komisar za konkurenco Mario Monti, sicer znan po svoji umirjenosti, je po pričevanju opazovalca bil tako jezen, da je kar odkorakal iz pisarne, pred tem pa je še dejal, da je prvič po osmih letih priča takšnemu nezaslišanemu ravnanju.

Najverjetneje, piše FT, bi Prodijevi kolegi njegov predlog celo podprli, če bi njegovi bližnji sodelavci zanj znali poiskati podporo - kot je komentiral neimenovan opazovalec: "Če je obstajala politična strategija, je bila neumna." Tudi eden izmed uradnikov je potrdil, da bi komisarji podprli Prodija, če ne bi prišlo do opisanega dogodka.

Ob tem je Prodi že zavrnil kakršnokoli opravičilo v zvezi s svojim skrivnim načrtom, saj je prepričan, da je na ta način zmanjšal tveganje, da bi njegove ideje prodrle v javnost. "Ko se bo hrup umiril, bo osnutek še vedno na voljo ljudem, da ga preučijo. Predstavlja namreč resno delo," je še povedal nek Prodijev zaveznik.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni