Tujina

Zagorelo zaradi pregretih zavor?

Calais, 12. 09. 2008 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evrotunel po četrtkovem požaru ostaja zaprt. Vzrok požara zaenkrat še ni znan, preiskovalci pa izključujejo možnost, da bi bil podtaknjen.

Skozi Evrotunel vsakodnevno vozijo vlaki Eurostar express, ki povezujejo London, Pariz in Bruselj.

Evrotunel, predor med Francijo in Veliko Britanijo, ki so ga zaprli v četrtek, potem ko je v njem zagorel tovornjak, tudi danes ostaja zaprt. To predstavlja težavo predvsem za tisoče potnikov, ki povezavo med državama uporabljajo vsakodnevno. Odgovorni sicer dopuščajo možnost, da bi vsaj eno cev predora lahko odprli še danes, a je vse odvisno od varnostnega pregleda.

Pred predorom so se že ponoči začele nabirati dolge kolone tovornjakov, ki pa bodo čakali še vsaj en dan. Kot so pojasnili odgovorni, namreč ne pričakujejo, da bi predor dan po požaru že lahko odprli, poroča britanski BBC. "Požar je treba najprej pogasiti, prezračiti predor in ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo," je dejal francoski minister za promet Dominique Bussereau. Kot je še povedal, prve ugotovitve kažejo, da je šlo za nesrečo in da ni dokazov, da bi bil požar podtaknjen. Agencija AFP sicer poroča, da naj bi zagorelo zaradi pregretega zavornega sistema, ogenj pa se je nato razširil na dva sosednja tovornjaka.

Pred predorom nastajajo dolge kolone tovornjakov.
Pred predorom nastajajo dolge kolone tovornjakov. FOTO: Reuters
Vsak dan skozi predor približno 50 vlakov Eurostar prepelje več kot 30.000 potnikov.

Zaradi zaprtja predora so na eni ali drugi strani ostali tudi številni počitnikarji. So pa odgovorni pri železnici sporočili, da bodo vsem, ki zaradi požara ne morejo nadaljevati svoje poti, pomagali, kolikor bo v njihovi moči, da bi prišli na želeni cilj. Številni so dobili karte za trajekte, ki vozijo skozi Rokavski preliv, spet drugi pa so se odločili počakati.

Požar je izbruhnil približno 11 kilometrov od francoskega mesta Calais, z njim pa se je spopadlo okoli 100 gasilcev. Na francoskem notranjem ministrstvu so pojasnili, da je požar okoli 15. ure zajel tovornjak, namenjen v Veliko Britanijo, ki je prevažal strupeni fenol. Ob tem naj bi se tovornjak na tovornem vlaku tudi prevrnil. Gasilci so se z ognjenimi zublji spopadali vso noč in še danes dopoldne, čeprav je bil požar pod nadzorom že kmalu po njihovem posredovanju.

Belgijski voznik tovornjaka Patrick Legein je za radio France Info povedal, da so na vlaku slišali dve močni eksploziji, nato pa je začel dim vdirati v vagon. Med 32 vozniki, kolikor jih je potovalo na vlaku, je zavladala panika, saj se nobena vrata niso odprla, dokler ni nekdo razbil okna in so se potniki lahko umaknili na varno. V požaru je bilo skupno poškodovanih 14 ljudi, vključno s šestimi, ki so se zastrupili z dimom.

V požaru nihče ni bil težje poškodovan, vseh 32 potnikov so po cevi za vzdrževanje predora prepeljali na varno. 14 potnikov je bilo lažje poškodovanih, zaradi dima so imeli predvsem težave z dihanjem.

Predor ostaja zaprt.
Predor ostaja zaprt. FOTO: Reuters

Od odprtja predora leta 1994 je bilo v Evrotunelu že kar nekaj požarov. Prvi komaj dve leti po odprtju, takrat je bilo kar nekaj ljudi težje poškodovanih. Avgusta 2006 so morali zaradi požara, ki je izbruhnil na tovornjaku, evakuirati 34 ljudi. Požar, ki je gorel več kot pet ur, je povzročil za več sto milijonov evrov škode.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 09. 2008 12.32
Eh no, seveda je bi podtaknjen, čigave zavore pa se bi sredi predora pregrele in vžgale, od vlaka, prvič slišim, zakaj bi le ta zaviral na vso moč, tovornjaki so že dolgo mirovali, njihove zavore so bile hladne kot špricar. Tile so slabši od otrok, da dajejo ven take nesmisle, pol pa pričakuje da jim bodo verjeli, ko morda ugotovijo pravi vzrok, ne gre kar tako, to ni igra. Poleg tega bodo morali preiskovalci pojasniti zakaj potniki, čeprav jih je bilo malo, niso mogli iz vlaka, zakaj so vrata bila zaprta, to očitno postaja kar navada, saj ni prvič. Zakaj sistem zaklepa vrata, ko bi jih moral odkleniti, oz. sprostiti za ročno odpiranje, če seveda le to obstaja. Človek res več ne ve kje lahko kaj pričakuje, težave namreč. Nekateri se očitno zabavajo, ko se takole igrajo s človeškimi življenji, spomnite se množice ljudji nedavno, in otrok, ki so bili dolgo, več ur, ujeti v tem tunelu, pod napačno razsvetljavo (barva svetlobe), vsi so bili psihološko skoraj na tleh. Že takrat je bilo rečeno, da nekateri ne poznajo psihologije človeka.
askim
12. 09. 2008 11.18
Šefe kak čemo ovaj tunel isto rušit...dam mi štemaricu Zehrim.
askim
12. 09. 2008 11.14
halo zehrim šta delaš u tunelu
askim
12. 09. 2008 11.12
Halo ja sem Askim Sehić, radim u Sct , imam malco i pišam vam .halo ...na internet , ukro mi je zehrim lojtro ..
dragica
12. 09. 2008 10.00
pri nas se to vedno dogaja pa brez nesrč
___
12. 09. 2008 09.04
Če bi sct to gradil bi tunel odpirali 2 leti... ker bi se ves protipožarni omet podrl na avtomobile ki so v rangu 2km naprej in nazaj po tunelu. Avtomatsko gašenje z materialom... podobno kot metanje peska na ogenj. :D