Tujina

Prometni kolaps v Hongkongu: odpovedanih več kot 200 letov

Hongkong, 05. 08. 2019 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že deveti konec tedna zapored na ulicah Hongkonga potekajo protivladni protesti. Protestniki blokirajo železniški in letalski promet, letalski prevozniki so odpovedali že več kot 200 letov.

Več deset tisoč protestnikov se je že deveti konec tedna zaporedoma zbralo na ulicah Hongkonga z zahtevo po več demokracije. Kljub vedno strožjim ukrepom oblasti protestniki vztrajajo pri tedenskih demonstracijah. Poleg pozivov k večji demokratizaciji družbe, pozivajo tudi k odstopu voditeljice Hongkonga Carrie Lam, poroča britanski BBC.

V soboto in nedeljo je bilo v spopadu s policijo ranjenih več protestnikov, policija je uporabila tudi solzivec. 

Danes bo v mestu potekal še večji protest, po ocenah organizatorjev se ga bo udeležilo več kot 14.000 ljudi. Protesta se bodo udeležili tudi javni uslužbenci, ki so običajno zvesti oblastem. 

Protestniki so že zavzeli ulice in povzročili prometni kolaps. Velike zamude so zabeležili v železniškem prometu, na več postajah so se namreč med seboj sporekli potniki in aktivisti, ki so vlakom želeli preprečiti odhod s postaje. Na letališču so odpovedali več kot 200 letov, večinoma domačih letalskih družb Cathay Pacific in Hong Kong Airlines. Eno izmed najbolj obremenjenih letališč na svetu je potnike pozvalo, naj na spletni strani preverijo status svojega leta. 

Na novinarski konferenci v pondeljek je voditeljica Carrie Lam dejala, da so protestniki mesto "potisnili na rob nevarnih razmer"

Zaradi prometnega kolapsa so odpovedali več kot 200 letov.
Zaradi prometnega kolapsa so odpovedali več kot 200 letov. FOTO: AP

Protesti zaradi zakona o izročitvah osumljencev Kitajski

Množični protesti so izbruhnili 9. junija zaradi predloga zakona, ki bi dopustil izročitev osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Čeprav so oblasti predlog zakona umaknile, so protesti prerasli v obsežne protivladne proteste, pa tudi v proteste proti policijskemu nasilju. V več posredovanjih policije proti protestnikom je bilo namreč ranjenih več ljudi.

Hongkonške oblasti so ta teden proti več kot 40 aktivistom vložile obtožnice zaradi upora in jim grozi do deset let zapora. Poteza je le še dodatno podžgala protestnike, ki verjetno še nekaj časa ne bodo odnehali. Glede na nedavno javnomnenjsko raziskavo z vlado ni zadovoljnih 70 odstotkov vprašanih, raven nezaupanja pa znaša 60 odstotkov.

Hongkong je nekdanja britanska kolonija, ki je leta 1997 postala administrativno območje Kitajske, a ji je bila v skupni deklaraciji zagotovljena avtonomija vse do leta 2047. Številni prebivalci oz. protestniki menijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih ogrožene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
05. 08. 2019 19.46
+1
Živeti v takšni gneči mora biti zelo naporno. Potem pa še protesti,ki še poslabšajo situacijo.
Marija Forti?
05. 08. 2019 10.41
-3
Mafija na Kitajskem dobro deluje.To so ti protesti.
felixkp
05. 08. 2019 10.20
+7
Kitajska uprava bo naredila edino kar zna...poslala bo policijo in vojsko.