Tujina

Protesti iz New Yorka še v Washington

New York/Washington, 04. 04. 1999 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Washingtonu se je v soboto zbrala množica 2500 demonstrantov, ki so protestirali proti grobim policijskim postopkom. Demonstracije so potekale pod vodstvom newyorškega črnskega aktivista Ala Sharptona, povezane pa so bile z umorom gvinejskega imigranta v Bronxu.

Četverica policistov v civilu je Amadoua Dialla zamenjala za posiljevalca ter pred njegovim domom vanj izstrelila 41 nabojev. Nesrečni umor je sprožil val protestov v New Yorku, ki so jih spremljale različne oblike državljanske nepokorščine. Najbolj značilno je bilo, da so se ljudje usedli pred vrata glavne policijske postaje na Manhattanu in se pustili aretirati. Med aretiranimi so se sčasoma našli tudi kongresniki, bivši župani in filmski igralci.

Velika porota, ki je raziskovala okoliščine umora, je proti četverici policistov vložila obtožnico, vendar protesti s tem niso ponehali. Zdaj so se celo preselili v Washington, kjer je množica v soboto od kongresa in predsednika Billa Clintona zahtevala pomoč pri boju proti policijski brutalnosti. Sharpton, ki je že več let na bojni nogi z newyorškim županom Rudolphom Giulianijem, ki ga obtožuje neenakopravnega obravnavanja pripadnikov različnih ras, je celo omenjal afero z Monico Lewinsky. Sharpton je predsednika pozival, da vrne uslugo pripadnikom črnske skupnosti, ki ga je nedeljeno podpirala med škandalom in impeachmentom. Newyorški črnski aktivist Clintona poziva, naj prispeva k sprejemu potrebnih zakonskih predpisov, ki bi zmanjšali neenakopravno obravnavo državljanov s strani policistov.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.