Tujina

Protesti so končani

Tallinn/Moskva, 04. 05. 2007 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prokremeljski aktivisti so končali protest, ki se je začel zaradi premestitve spomenika sovjetskemu vojaku v Talinu.

Prokremeljski aktivisti so končali proteste.
Prokremeljski aktivisti so končali proteste. FOTO: Reuters

Prokremeljski aktivisti, ki so zaradi odločitve estonskih oblasti, da premestijo spomenik sovjetskemu vojaku v Talinu, od minulega petka vztrajali pred estonskim veleposlaništvom v Moskvi, so danes ponoči protest končali. Estonski konzulat, ki je bil iz varnostnih razlogov v minulih dneh zaprt, je tako danes ponovno odprt.

Na desetine pripadnikov nacionalistične mladinske skupine Naši in Mlade straže, ki je del vladajoče stranke Združena Rusija, je pred estonskim veleposlaništvom in konzulatom v Moskvi protestiralo noč in dan vse od 27. aprila. Proteste so končali po tem, ko se je estonsko zunanje ministrstvo v četrtek odločilo, da pošlje tamkajšnjo veleposlanico Marino Kaljurand na 14-dnevni "dopust".

Kremelj tarča kritik

Kremelj je proteste dovolil in zaradi tega postal tarča številnih kritik, med drugim tudi iz ZDA, Evropske unije in zveze NATO. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v telefonskem pogovoru z estonskim predsednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom v četrtek zvečer potrdila podporo Washingtona Estoniji.

Kremelj je proteste dovolil in zaradi tega postal tarča številnih kritik.
Kremelj je proteste dovolil in zaradi tega postal tarča številnih kritik. FOTO: Reuters

Riceova je tudi obsodila ponavljajoče se napade na uradne spletne strani estonskih državnih organov, so sporočili iz urada estonskega predsednika.

Prestavljanje spomenika sprožilo nasilje

Do zapletov v odnosih med Rusijo in Estonijo je prišlo pred tednom dni, ko je ob prestavljanju spornega spomenika sovjetskemu vojaku v središču Talina izbruhnilo nasilje, ki je zahtevalo smrtno žrtev. Oba domova ruskega parlamenta sta v odzivu na ta dogodek pozvala rusko vlado k sankcijam in prekinitvi diplomatskih odnosov z Estonijo.

V ponedeljek so estonske oblasti sporni spomenik prestavile na vojaško pokopališče v središču prestolnice, v torek pa so ob njem položili vence predstavniki ruske dume. Nato pa so v sredo prokremeljski protestniki zmotili novinarsko konferenco estonske veleposlanice v Moskvi ter napadli njen avtomobil in avtomobil njenega švedskega kolega. Sledila je vrsta mednarodnih obsodb Rusije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.