Tujina

Protestniki ohromili letališče v Hongkongu: odpovedani vsi leti

Hongkong, 12. 08. 2019 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA / Ti.Š.
Komentarji
5

Na hongkonškem letališču so zaradi protestnikov, ki so zasedli dvorane, namenjene prihodom potnikov, odpovedali vse današnje prihode in odhode. Izjema so odhodni leti, pri katerih so potniki že opravili postopek prijave na let, in prihodi letal, ki so že na poti.

Upravljavec enega največjih letališč na svetu se je za ukrep odločil, ker je letališke prostore preplavilo več kot 5000 protestnikov. S prihodi na letališče so poleg tega močno zgostili promet v njegovi okolici in povsem napolnili parkirišča ob letališču.

Aktivisti so policijo obtožili uporabe čezmerne sile, potem ko so protestnike na železniški postaji pred aretacijo napadli z solzivcem. Oblečeni v črne majice in z maskami na obrazu so protestniki na letališču danes potnikom delili fotografije ranjenih, ki dokazujejo nasilje policije. 

"Javnosti svetujemo, naj ne prihaja na letališče," je še navedlo vodstvo letališča. Po objavi obvestila o odpovedi letov so začeli obvestilo predvajati tudi prek zvočnikov v letališki zgradbi in ljudi obenem pozivati, naj jo zapustijo.

Na letališču in v njegovi okolici so protesti potekali že pretekle dni, a niso bili tako številčni. Kljub temu se je na njih zbralo več kot tisoč ljudi.

Hongkonški letalski prevoznik Cathay Pacific je svoje zaposlene danes opozoril, da jih lahko odpustijo, če bodo sodelovali na protestih ali protestnike zgolj podpirali.

Preko hongkonškega letališča je sicer v letu 2018 potovalo 75 milijonov potnikov.

Protestniki so ohromili hongkonško letališče.
Protestniki so ohromili hongkonško letališče. FOTO: AP

Protesti zaradi zakona o izročitvah osumljencev Kitajski, pa tudi proti policijskemu nasilju

Množični protesti so izbruhnili 9. junija zaradi predloga zakona, ki bi dopustil izročitev osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Čeprav so oblasti predlog zakona umaknile, so protesti v prerasli v obsežne protivladne proteste.

Protesti so del demonstracij, ki ulice Hongkonga hromijo že več kot dva meseca. Demonstracije so se začele kot nasprotovanje predlogu zakonodaje, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Razširile so se v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

V zadnjih dveh tednih jih je zaznamovalo tudi nasilje, tako na strani protestnikov kot policije. Slednja je večkrat streljala na protestnike z gumijastimi naboji in proti njim uporabila solzivec, ti pa so policiste napadali nazaj. V več posredovanjih policije je bilo tako ranjenih več ljudi.

Hongkonške oblasti so ta teden proti več kot 40 aktivistom vložile obtožnice zaradi upora in jim grozi do deset let zapora. Poteza je le še dodatno podžgala protestnike, ki verjetno še nekaj časa ne bodo odnehali. Glede na nedavno javnomnenjsko raziskavo z vlado ni zadovoljnih 70 odstotkov vprašanih, raven nezaupanja pa znaša 60 odstotkov.

Zaradi protestov so v zadnjih tednih v Hongkongu že opazili upad števila turistov, številne države pa so med drugim izdale varnostna opozorila za mesto. Tudi na strani slovenskega zunanjega ministrstva piše, naj se popotniki v Hongkongu izogibajo krajem množičnih zborovanj ter naj pozorno spremljajo aktualna poročila in medije.

Hongkong je nekdanja britanska kolonija, ki je leta 1997 postala administrativno območje Kitajske, a ji je bila v skupni deklaraciji zagotovljena avtonomija vse do leta 2047. Številni prebivalci oziroma protestniki menijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih ogrožene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
12. 08. 2019 17.27
A se pri nas že kej pozna upad kitajskih turistov?
Rade 74
12. 08. 2019 14.19
+1
Kitajska nič ne bo izgubila, to naj vam bo jasno! Trenutno so daleč najmočnejša vojaška sila, sploh kopenska. Ne Rusi, ne Američani jim ne morejo nič!
LazniviZares
12. 08. 2019 11.38
+13
Dokler se ne resijo vseh povezav z barbar**o rdeco zvezdo ne bodo prenehali in prav imajo.
Rde?iAlarm
12. 08. 2019 12.27
+3
honkong je kitajski......avonomijo upravljanja imajo samo do 2047 potem kitajci prevzamejo vse tudi rdečo zvezdo.......
hansola
12. 08. 2019 12.42
+7
Do 2047 bo Kitajska izgubila ob Hong Kongu tudi njihov glavni tehnološki rezor, Taiwan, brez Taiwana pa bo kitajska proizvajala res še samo škrt robo za 2€ s poštnino vred.