Tujina

Protestniki še vedno vztrajajo v univerzitetnem kampusu: številni ranjeni

Hongkong, 19. 11. 2019 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med 100 in 200 protestnikov še vedno vztraja v hongkongškem univerzitetnem kampusu. Nekateri naj bi si želeli kampus zapustiti, a se bojijo aretacij. Grozi jim namreč do deset let zapora. Številni so ranjeni in brez ustrezne zdravstvene oskrbe.

Obleganje hongkonškega univerzitetnega kampusa se nadaljuje že tretji dan. Protestniki, ki so se zabarikadirali v kampus politehnične univerze, so včeraj zažgali glavni vhod v ustanovo, potem ko je policija zagrozila, da bo proti izgrednikom uporabila pravo strelivo. Preden je zagorel vhod na politehnično univerzo, je bilo slišati več glasnih eksplozij.

Kot poroča BBC, je med 100 do 200 protestnikov še vedno zabarikadiranih v kampusu, ki pa je še vedno obkrožen s policisti. Protestnikom pa zmanjkuje zalog hrane, zdravil in ostalih potrebščin. Policija je zagrozila, da jih bodo aretirali, zato so nekateri preveč prestrašeni, da bi zapustili kampus.

Včeraj je bilo namreč večje število protestnikov aretiranih, ko so želeli pobegniti s kampusa. Manjši skupini je sicer uspelo pobegniti s pomočjo vrvi, pred kampusom pa so jih pričakali motorji, na katerih so pobegnili, poroča BBC. Tistim, ki jih je policija aretirala, grozi do deset let zapora.

Kot je povedal eden izmed protestnikov, se je odločil, da zapusti kampus, ker je bil lačen in premražen, dodal je, da je znotraj kampusa več ranjenih in da nimajo dostopa do zdravniške oskrbe.
Kot je povedal eden izmed protestnikov, se je odločil, da zapusti kampus, ker je bil lačen in premražen, dodal je, da je znotraj kampusa več ranjenih in da nimajo dostopa do zdravniške oskrbe. FOTO: AP

Gre za enega izmed hujših izgredov, odkar so protestniki junija zavzeli ulice Hongkonga. Oblasti so sporočile, da je v kampusu zabarikadiranih še okoli 100 do 200 protestnikov, a nekateri so zapustili kampus zaradi zdravstvenih težav.

Kot je povedal eden izmed protestnikov, se je odločil, da zapusti kampus, ker je bil lačen in premražen, dodal je, da je znotraj kampusa več ranjenih in da nimajo dostopa do zdravniške oskrbe. Kot je povedala ena izmed protestnic, je poskušala zapustiti kampus, a jo je bilo strah, da jo bodo aretirali. Skupno je kampus zapustilo okoli 600 protestnikov.

Policija je včeraj sporočila, da so policisti v bližini univerze, kjer so bili zbrani protestniki, izstrelili tri prave naboje, ki pa k sreči niso nikogar zadeli.

V omenjenem kampusu so se protestniki pred vodnim topom zaščitili z dežniki, eno od policijskih oklepnih vozil pa so zasuli z molotovkami. Zoglenelo vozilo je nato ostalo na nadvozu v bližini kampusa.

Policija je kampus, v katerem naj bi bilo še okoli 200 protestnikov, razglasila za prizorišče izgredov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
19. 11. 2019 12.44
+4
To kar vidimo javno je samo vrh ledene gore. Isto se je dogajalo Tibetu.. Počasi, na tiho, potem pa so morali skupaj z Dalajlamo bežati iz svoje države.. Sedaj je vse tiho..
Volga Malek
19. 11. 2019 11.21
-10
Ko je bil Hongkong se britanska kronska kolonija od leta 1841 do 1997 je vse lepo funkcioniralo. S kolonijo je upravljal Guverner prvi je bil Henry Pottinger leta 1843 zadnji pa Chris Patten leta 1997 ki ga je potrdil monarh Zdruzenega kraljestva VB. Hong Kong je se vedno finacno pomembna prestolnica. Ljudje so navajeli se borit na svobodo in demokracijo ampak za razliko od Britancev se komunisticna Kitajska vmesava v njihovo zivljenje. Najvecja napaka je bila storjena leta 1997 ko je Hong Kong postal neke vrste specialna regijska administrativna enota LR Kitajske in tako je se danes.
Volga Malek
19. 11. 2019 11.22
+0
Ce bi bil Hong Kong se naprej britanska kronska kolonija danes ne bi bilo nobenih izgredov ali protestov.