Tujina

Protestniki: Vojaški svet zgolj podaljšek Baširjevega režima

Kartum, 22. 04. 2019 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
1

Opozicija v Sudanu obtožuje vojsko, da ne namerava predati oblasti civilnemu vodstvu države, zato je prekinila stike z začasnim vojaškim svetom. Vojaška oblast pa je protestnikom, ki vztrajajo na ulicah Kartuma, ukazala, naj umaknejo zapore s cest.

Vojaški svet je v Sudanu oblast prevzel potem, ko je vojska 11. aprila izvedla državni udar in aretirala dolgoletnega predsednika Omarja al-Baširja.

protestniki trdijo, da je vojaški svet le nadaljevanje Baširjevega režima.
protestniki trdijo, da je vojaški svet le nadaljevanje Baširjevega režima. FOTO: AP

Vendar pa protestniki trdijo, da je vojaški svet le nadaljevanje Baširjevega režima. Zveza sudanskih sindikatov SPA, eden glavnih organizatorjev protestov, je v nedeljo tako obtožila vojaško oblast, da je zgolj "podaljšek Baširjevega režima" in ljudi pozvala k nadaljevanju protestov.

Kot so napovedali v opoziciji, združeni v skupino Deklaracija za svobodo in spremembe, bodo s protesti nadaljevali vse do popolne izpolnitve zahtev sudanskega ljudstva.

Vojaška oblast pa je protestnikom, ki vztrajajo na ulicah Kartuma, ukazala, naj umaknejo zapore s cest.
Vojaška oblast pa je protestnikom, ki vztrajajo na ulicah Kartuma, ukazala, naj umaknejo zapore s cest. FOTO: AP

V nedeljo je zveza SPA tudi razkrila, da so preiskovalci na domu Baširja našli več kot 7,5 milijona dolarjev gotovine. Državni tožilec je povedal, da preiskujejo sum korupcije in pranja denarja in da bo preiskava v nadaljevanju zajela tudi druge člane iz kroga nekdanjega predsednika.

Neimenovani uslužbenec državnega tožilstva je dodal, da so preiskave del prizadevanj vojaških voditeljev za razkritje korupcije Baširjevega režima. V zadnjih dneh so tako vojaške oblasti aretirale več visokih predstavnikov nekdaj vladajoče Nacionalne kongresne stranke.

General Abdel Fatah al Burhan je v nedeljo zatrdil, da je sudanski začasni vojaški svet zavezan, da bo predal oblast civilnemu vodstvu države, kot to zahteva na tisoče protestnikov. Na zahteve protestnikov se bo začasni vojaški svet, ki ga vodi Burhan, po napovedih odzval v roku enega tedna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Melaj
22. 04. 2019 18.38
+2
Afrika je velika težava, ki jo ne jemljemo dovolj resno. Za prihodnost se napoveduje še večja suša, kot smo ji priča danes. In največji davek bo plačala prav črna celina. Danes jih je dobra milijarda. Čez 70 let jih bo približno 5 milijard. Lačnih, žejnih, v vojnah in sredi epidemij. Ti ljudje bojo za vsako ceno zapuščali Afriko. In svet na to ni pripravljen!