Tujina

Protiameriške demonstracije v Iranu

Teheran, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V več iranskih mestih so danes potekale množične protiameriške demonstracije, s katerimi so protestirali proti grožnjam in vmešavanju ZDA v notranje zadeve Irana.

V Teheranu se je po podatkih policije zbralo 800.000 ljudi, po podatkih zbranih novinarjev pa 300.000. Iranski mediji so poročali o mirnih protestih tudi v Tabrizu, Ispahanu, Širazu in Mašhadu.

Protiameriške demonstracije v Iranu
Protiameriške demonstracije v Iranu FOTO: Reuters

Protestniki v Teheranu so med drugim vzklikali "Dol z Izraelom" in "Dol z ZDA". V odzivu na izjavo ameriškega predsednika Georga Busha, ki je v začetku leta označil Iran, Irak in Severno Korejo za države osi zla, pa so protestniki vzklikali "Grožnje nas ne bodo ustrahovale". Nekateri med njimi, zlasti mladi, pa so nosili tudi majice z napisi "Veliki satan (ZDA) ne bo nikoli uspel uničiti Irana".

Med udeleženci današnjih protestov v Teheranu so bili tudi številni pripadniki iranskih elitnih vojaških in policijskih enot, pa tudi ženske, oblečene v črne čadorje. Svoje nasprotovanje so izrazili tudi glede Bushevih izjav, ko je v uradnem dokumentu Iran pozval k demokratičnim spremembam, ter naj se odreče svoji "destruktivni in nepopustljivi politiki", in podaril, da moderniziran in reformiran Iran "ne bo imel boljšega zaveznika, kot so ZDA". Teheran se je že odzval na te pozive in Busha obtožil, da želi razdvojiti iransko ljudstvo in vlado, iranski mediji pa so ameriški poziv označili kot vmešavanje v notranje zadeve Irana.

SORODNI ČLANKI