Tujina

'Najpomembnejši dogodek po razglasitvi neodvisnosti'

Priština, 15. 11. 2009 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prve volitve na Kosovu, odkar je država februarja lani razglasila samostojnost, so potekale v znamenju nizke volilne udeležbe.

Kosovo je razglasilo neodvisnost februarja lani, doslej pa ga je priznalo 63 držav, med njimi ZDA in večina držav Evropske unije, tudi Slovenija. Srbija samostojnosti Kosova ne priznava, saj je zanjo še vedno del njenega ozemlja.

Prve volitve na Kosovu, odkar je država februarja lani razglasila samostojnost, so potekale v znamenju nizke volilne udeležbe. Do 17. ure je svoj glas oddalo okoli 33 odstotkov volilnih upravičencev, je sporočila volilna komisija. Volitev se je udeležilo tudi nekaj predstavnikov srbske manjšine, ki so tako ignorirali poziv Srbije k bojkotu volitev.

Več kot 2000 volišč na Kosovu se je odprlo ob 7. uri zjutraj, volitve pa so potekale mirno. Volišča so se zaprla ob 19. uri. Do 11.30 se je volitev udeležilo le 15,29 odstotka volilnih upravičencev. Predstavniki kosovske nevladne organizacije Demokracija v akciji so ob zaprtju volišč sporočili, da so volitve potekale brez težav, čez dan so zabeležili le nekaj manjšin nepravilnosti.

Najvišjo volilno udeležbo (slabih 48 odstotkov) so zabeležili v občini Hani i Elezit (Đeneral Jankovič) na meji z Makedonijo, najnižjo pa v občini Leposavić na meji s Srbijo, kjer se je volitev udeležilo zgolj 0,48 odstotka volivcev. Prve rezultate volitev naj bi objavili v noči na ponedeljek.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. FOTO: Reuters

Volitve je nadzorovalo 180 mednarodnih in 2400 kosovskih opazovalcev. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je v petek državljanom sporočil, da volitve niso pomembne samo za prihodnost Kosova, ampak so tudi pomemben izpit za nadaljnjo integracijo Kosova v EU, Nato in druge mednarodne ustanove. Hkrati je pozval vse kosovske volivce, naj se volitev udeležijo.

Po vsem Kosovu je bilo danes sicer odprtih več kot 2000 volišč. Kosovski volivci so na tokratnih volitvah izbirali župane in občinske svetnike za 36 mest, vključno s prestolnico Prištino in tremi novimi občinami s srbskim večinskim prebivalstvom: Gračanico, Ranilugom in Klokotom.

Volilna udeležba je bila v občinah južno od Kosovske Mitrovice in z večinskim srbskim prebivalstvom do 14. ure med 10 do 12 odstotkov. Na lokalnih volitvah pred dvema letoma se je volitev udeležil manj kot odstotek kosovskih Srbov.

Na volitvah se je za podporo okoli 1,4 milijona volilnih upravičencev po navedbah kosovske volilne komisije potegovalo74 strank, volilnih koalicij in državljanskih skupin, od tega 23, ki zastopajo kosovske Srbe, in neodvisni kandidati. Največ možnosti za zmago naj bi imeli Demokratska stranka Kosova (PDK) kosovskega premierja Hashima Thaqija in Demokratska zveze Kosova (LDK) kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja.

Po pričakovanjih se bo največja bitka odvijala za glavno mesto Priština, ki velja za oporišče LDK, v njem pa tudi živi četrtina prebivalcev Kosova. Sedanji župan iz vrst LDK Isa Mustafa naj bi imel največ možnosti za zmago, njegov najresnejši protikandidat pa je kandidat iz vrst PDK Astrit Salihu, ki pa mu pripisujejo zelo omejene možnosti za zmago. Večje spremembe bi se lahko po napovedih ljubljanskega Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) zgodile v nekaterih drugih večjih mestih.

Kosovski premier Hashim Thaqi.
Kosovski premier Hashim Thaqi. FOTO: Reuters

Zanimanje Kosovcev za udeležbo na volitvah sicer usiha. Tudi zaradi tega so mednarodni predstavniki Kosovce pozivali, naj na dan volitev izkoristijo "svoje demokratične pravice". Glede udeležbe na volitvah pa so razdeljeni tudi kosovski Srbi. Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je nedavno izjavil, da je stališče srbskega predsednika in srbske vlade, da ni pogojev, da bi se kosovski Srbi udeležili volitev. Nekateri kosovski Srbi pa menijo, da bi morali sami vzeti usodo v svoje roke in da bi lahko izvoljeni lokalni predstavniki srbski manjšini na Kosovu koristili. Tudi skupina beograjskih intelektualcev je kosovske Srbe pozvala, naj se volitev udeležijo.

'Najpomembnejši dogodek po razglasitvi neodvisnosti'

Kosovski premier Thaqi je ob oddaji glasu na enem izmed volišč v Prištini dejal, da so tokratne volitve "najpomembnejši dogodek po razglasitvi samostojnosti". "Danes potrjujemo, da si naša država zasluži samostojnost in ima evropsko perspektivo," je dejal Thaqi.

Volitve na Kosovu
Volitve na Kosovu FOTO: Reuters

Vodja Srbov na Kosovu in kandidat za župana v srbski enklavi Caglavica na obrobju Prištine Momčilo Trajković pa je ob oddaji glasu dejal, da je to dejanje znak boljših časov za srbsko manjšino na Kosovu, ki je od leta 1999 številčno močno upadla. Na Kosovu, večinoma v enklavah, po ocenah živi okoli 100.000 Srbov.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić pa je dejal, da Srbija ne priznava volitev, ki jih organizira "tako imenovana Republika Kosovo", vendar pa se ne bodo "maščevali" Srbom, ki na volitvah sodelujejo. "Kosovo je sestavni del Srbije in vedno bo tako," je bil odločen Jeremić.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletariat@email.si
16. 11. 2009 11.20
aja, jaz sem pa danes zmagal na volitvah od mojega stanovanja. bo to tudi na porocilih?
DeadBull
16. 11. 2009 11.15
gepl: Ta tvoja zgodovina je ameriška verzija. S takimi izjavami samo dokazuješ, da odločajo ljudje, ki se ne spoznajo na razmere niti na mentaliteto narodov. Kar počasi, saj se bo še pokazalo, zakaj se nemški kancler Bismarck ni hotel vmešavati na Balkan...
REMINGTON
16. 11. 2009 10.21
ales6m Samo ti upaj, upanje umire zadnje. 100% vem da se ti želja v tem in naslednjih 100 življenj ne bo izpolnila. Svetujem ti da spremeniš upanje v nekaj drugega, npr. kako boš zadel 7 na Loto ali kaj takega ker se ti bo ta želja sigurno prej izpolnila. VELIKO SREČE V UPANJU.
ales6m
16. 11. 2009 07.34
Upajmo na osvoboditev Kosova prej ali slej, odvisno je od velesil.Shiptarji se naj imajo fajn v Albaniji, Srbe pa naj pustijo na miru in njihovo zemljo tudi. KOSOVO JE SRBIJA!
Kum_Urke
16. 11. 2009 07.06
brez skrbi mcn1ck upam povedat in sem tud ze reko ne bodi brez skrbi...
usvet11
16. 11. 2009 04.32
Sloda da se prerekate zaradi necesa kar je nam malo poiznano.Sem Slovenec in tako meni kot nam ni jasno zakaj se kregajo okoli Kosova. Ce reces albancem- siptarji jih nic ne zalis, saj drzava iz katere izhajjo se ji v albanskem jeziku rece Siptar. Drugo in najvaznejse je pa to da imajo Srbi na kosovu "manastirje" ali samostane,ti pa so del njihove zgodovine se s casov ko so se borili z turki zato ne pricakujte,da se bodo z lahkoto odrekli nepremicninam kot bi za nas Slovenci bil Blejski grad,Franciskanska cerkev,Arena petrol.............itd. Naj vsi zivijo v miru in spostujejo drug drugega ter njihovo kulturno dediscino.
mcn1ck
16. 11. 2009 03.36
kum urke ne vem kaj si slovenec ali srb.. 1stvar ne žali albancev s siptarji kr pomojem jim to v obraz ne upaš povedat 2 stvar zakaj ne more biti albansko maš kakšen pametnejši razlog kot pa tole kosovo je suvereno del srbije srbi so bli vedno tam? tam so mel bitko s turki ? tam se je začela njihova vera? maš še kak drug razlog...?
gepl
15. 11. 2009 23.34
Zgodovina je takšna ;) 14.st so Srbi osvojili Kosovo a ne za dolgo v znameniti Kosovski bitki je pripadlo ozemlje Ottomanskem cesarstvu vse do leta 1912 in ne pisat ,da je to Srbska zemlja ;) Popis prebivalstva leta 2007 - 92 % Albancov in 5,3 % Srbov ;) Zasluženo,da imajo svojo državo ;)
nmjev
15. 11. 2009 23.20
realo Ne, seveda obstaja resnica nekje in v tem primeru je na nasi strani lahko ti dokazem na vse mozne nacine. Lep pozdrav, jutri imas solo!
kinggg333
15. 11. 2009 23.18
nmjev...to je pač ena zgodba, obstaja tut velik drugih zgodb...vsak bo povedu tisto zgodbo k mu ustreza...sej ni važn, gremo spat :) pa pozdrav tistga glupana inidreta al kaj je že. lp
nmjev
15. 11. 2009 23.15
Ce si pripravljen in ce bi rad pustil roke stran od srbske propagade ti lahko jaz povem veliko, ce si zainteresiran mi pusti MSN.
nmjev
15. 11. 2009 23.14
realo Sej sem napisal da je bil otrok posvojen (Kosovo). Upam da si ta stavek razumel. Na zalost ne ves resnicne zgodovine albancev. Da bi ti to tle pisal je pa prevec. Upam da se bos sam spravil in izvedel resnico, verjemi mi da ti bo veliko veslje izvesti toliko novega o nasi zgodovini.
kinggg333
15. 11. 2009 23.12
iridenta...grčija španija rusija... to so vse nerazvite države a ? jao glupan en
kinggg333
15. 11. 2009 23.11
nmjev...to si vse lepo napisu sam ne vem zakaj to men pišeš...jst sam pravm da ne more npr. zdej en hrvat al srb pridt v slovenijo in tuki ustvart večinsko prebivalstvo in da jih je na konc več k slovencev in na koncu zahtevat svojo državo hrvaško al srbijo..to pač mislm da ni prou
REMINGTON
15. 11. 2009 23.08
realo Kosovo so priznale vse demokratične in razvite države sveta, ostale tudi če jo ne priznajo nikoli Kosovarjem ne bo hudega. Kako bo funkcionirala je to NJIHOVA SVTAR, Ti se raj pobrigaj zase.
nmjev
15. 11. 2009 23.05
realo Mislim da si pod 18 let in recimo da se izselis od tvojih starsev in gres na svoje noge. Pa recmo da sta tvoja starsa (Srbija) tebe posvojila (Kosovo) in da so te matretirali celo zivljenje, niso te pustili it vn, se izobrazevat, starsta sta kadila, alkohol, nasilje. Potem se odpravis v svet sam in se odlocis da bo trpljenja konec. Zacetek je bil tezak saj si moral dobiti denar a pocasi se naucis veliko (imeti drzav) kar te stari niso mogli. Upam da bos tako razumel.
1821
15. 11. 2009 23.02
IRIDENTA ... Koncno nekdo ki ve kako pa kaj. Bravo, Bravo! XD
kinggg333
15. 11. 2009 23.01
kosovo bo težko kdaj funkcionirala kot normalna država...sej tut ne bi smela ker to ni država, to je srbska pokrajina pa tut za večino drugih držav je tako..poglejte si kok držav kosova ni priznalo kot državo..ne gre to tko da se reproduciraš in pol zahtevaš avtonomijo..če bi se vsi tko šli bi na svetu mel prek 1000 držav. lp
D34THD34L3R
15. 11. 2009 22.59
ne pozabite da so Srbski tanki prisli in vozili tudi po slovenskem narodu pa ne pozabite da so srbi ubijali bosance na carsiji pa ne pozabite da so srbi hodili po vukovarju pa ne pozabite da so srbi zgali po kosovu...ne sej to je vse laz!!!!
REMINGTON
15. 11. 2009 22.57
1913-Kraljevina Srbije, 1945- Jugoslavija (velika Srbija), 1995- Srbija in Črna gora-SČG, 1996-Srbija brez Črne Gore skupaj s Kosovom in Vojvodino, 1999- Srbija brez Kosova ampak z Vojvodino, 2010- Srbija brez Vojvodine, skupaj s Šumadijo in Beograjskim pašalukom, 2014-Srbija brez Šumadije, samo BEOGRADSKI PAŠALUK. SRBIJA KO NOKIA, VSAK TOLK ČASA NOV MODEL A VSE MANJ IN MANJI.