Tujina

Prvi napad po 70 letih: v New Yorku morski pes ugriznil dva otroka

New York, 19. 07. 2018 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V newyorški četrti, na otoku Manhattan, sta preplah sprožila dva ločena napada morskih psov. Morski pes naj bi med kopanjem na obali vzhodno od Manhattana v nogo ugriznil 12-letno deklico in 13-letnega dečka. Oblasti so zaradi domnevnih napadov morskih psov, ki so na tem območju sicer izjemno redki, do nadaljnjega zaprli plaže za kopalce.

Kot poroča The Guardian, je med kopanjem vzdolž obale ob otoku Fire morski pes ugriznil dva otroka, stara 12 in 13 let. To naj bi bil prvi takšen primer v zadnjih 70 letih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na analizo poslali košček zoba

Tamkajšnje oblasti so sporočile, da sta otroka utrpela poškodbe noge. 12-letna deklica in 13-letni deček sta bila, potem ko so jima oskrbeli rane, iz bolnišnice že odpuščena in naj bi kmalu popolnoma okrevala.

Dečku so iz noge odstranili košček zoba, ki naj bi pripadal morskemu psu. Zdaj so ga poslali na analizo, da bodo ugotovili, za katero vrsto morskega psa pravzaprav gre.
Dečku so iz noge odstranili košček zoba, ki naj bi pripadal morskemu psu. Zdaj so ga poslali na analizo, da bodo ugotovili, za katero vrsto morskega psa pravzaprav gre. FOTO: iStock

Dečku so iz noge odstranili košček zoba, ki naj bi pripadal morskemu psu. Zdaj so ga poslali na analizo, da bodo ugotovili, za katero vrsto morskega psa pravzaprav gre. V bližini območja so sicer ujeli kar dva metra dolgega tigrastega morskega psa, a oblasti ne verjamejo, da je otroka napadel tako velik morski pes.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Deklica Lola Pollina opisuje, da je ravno do pasu zakorakala v vodo na plaži Sailor Haven, ko je začutila ugriz: "Opazila sem, da okoli mene nekaj plava, začutila bolečino, potem pa sem zagledala plavut. Kar naenkrat sem videla, da je moja noga povsem krvava." Opisala je, da je bil morski pes dolg približno 120 cm.

Ugrizi morskih psov na Jadranu so izjemni redki, a v zgodovini je bilo znanih 11 napadov morskih psov na kopalce, ki so se končali s smrtjo.
Ugrizi morskih psov na Jadranu so izjemni redki, a v zgodovini je bilo znanih 11 napadov morskih psov na kopalce, ki so se končali s smrtjo. FOTO: Thinkstock

Zaprli vse plaže

Na območju New Yorka so napadi morskih psov sicer izjemno redki, doslej so zabeležili le okoli deset napadov na ljudi, zadnji se je zgodil leta 1948. Oblasti sicer še niso uradno potrdile, da je šlo za napad morskega psa. Ker obstaja velika verjetnost, da košček zoba iz dečkove noge pripada morskemu psu in da oblika ugriza na nogah dečka in deklice ustreza ugrizu velike ribe, so preventivno do nadaljnjega zaprli vse okoliške plaže.

Kaj pa pri nas?

Ugrizi morskih psov na Jadranu so izjemno redki, a v zgodovini je bilo znanih 11 napadov morskih psov na kopalce, ki so se končali s smrtjo. Na hrvaškem območju je umrlo devet ljudi, med žrtvami je bila tudi državljanka Slovenije. Zadnji napad, ki pa se ni končal s smrtjo, je bil leta 2008 v bližini Visa, ko je morski pes v golenico ugriznil 43-letnega slovenskega potapljača. 

Ste vedeli, da lahko nekatere vrste morskih psov brez hrane zdržijo tudi leto dni? Morski pes zelo redko napade človeka. Pravzaprav ljudje morskega psa precej bolj ogrožajo s praksami, kot je rezanje plavuti morskega psa, ki jih uporabljajo za drago azijsko juho. Nekateri ribiči odrežejo plavuti morskega psa in jih, ko so ti še živi, odvržejo nazaj v morje. To početje je prepovedano v večini svetovnih oceanov, a kot opozarjajo v Društvu za trajnostni razvoj morja, je v Evropi zakonodaja glede tega med najslabšimi na svetu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemzi28
19. 07. 2018 13.11
+4
slike zgledajo kot da jih je pes ugriznu pa ne morski...krneki
estelle.r
19. 07. 2018 12.37
+19
Še prepisat ne znate novice. Omenjena plaža nikakor ni na Mahattnu, lepo vas prosim.
BobbyP
19. 07. 2018 12.28
+8
Psom, ki jih ne poznaš, se ne približuje. 🤨
AlenkinaBratovš?ina
19. 07. 2018 12.40
+7
tarzan13
19. 07. 2018 20.43
+1
ja ovčarju se ni fajn prebližati..ker se itak on tebi