Tujina

Prvi protest proti vrhu G-8

Lausanne, 29. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik Bush se bo v okviru evropskega dela turneje udeležil tudi vrha skupine G-8, ki bo v francoskem Evianu. Za varnost državnikov bo skrbelo okoli 15 tisoč francoskih in švicarskih policistov ter vojakov. Bolj kot terorističnih napadov pa se organizatorji vrha bojijo protestnikov, ki so že pripravili prvi shod.

V Lausanni se je danes zbralo okoli 5000 protestnikov, ki so skupino G-8 označevali za kolonialiste in zahtevali "konec imperialistične zasedbe Iraka". Do konca tedna naj bi se v bližnjih francoskih in švicarskih mestih zbralo več kot 100 tisoč nasprotnikov G-8.

Ameriški predsednik se bo srečal z gostiteljem, francoskim predsednikom Chiracom
Ameriški predsednik se bo srečal z gostiteljem, francoskim predsednikom Chiracom FOTO: Reuters

Varnost na vrhu G-8

Za varnost državnikov bo skrbelo okoli 15 tisoč francoskih in švicarskih policistov ter vojakov. Okoli Eviana bodo nameščene protiletalske rakete, nad mestom krožijo helikopterji, mobilizirane so enote za boj v primeru napada s kemičnim in biološkim orožjem, na pomoč pa bodo priskočile tudi nemške enote. Prebivalci Eviana, kjer se že leta ni zgodilo nič podobnega vrhu najpomembnejših svetovnih voditeljev, menijo, da organizatorji z varnostjo pretiravajo.

Bolj kot varnost in teme pogovorov na vrhu pa državnike tokrat zanima, kakšno bo srečanje med ameriškim predsednikom Bushem in gostiteljem, francoskim predsednikom Chiracom, saj so odnosi med državama tudi po koncu iraške vojne še vedno hladni.

Srečanje se bo začelo z delovnim kosilom, kjer se bo ameriški predsednik moral zadovoljiti s francosko hrano, ki je, kot tudi drugih francoskih proizvodov, domnevno ne mara.