Tujina

Ptičja gripa v Bolgariji?

Sofija/Pariz, 11. 10. 2005 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Bolgariji preiskujejo skrivnosten pogin ptic, zaenkrat pa še ne kaže, da bi državo zajel nevarni virus.

Bolgarija je v strahu pred pričjo gripo poostrila varnostne ukrepe
Bolgarija je v strahu pred pričjo gripo poostrila varnostne ukrepe FOTO: Reuters
Prve primere okužbe z virusom ptičje gripe, ki pa ne ogroža ljudi, so potrdili tudi v Kolumbiji.

Bolgarske oblasti so sporočile, da so na treh različnih področjih v regiji Pleven, ki je okoli 100 kilometrov oddaljena od meje z Romunijo, našli tri mrtve ptice.

Trupla ptic so poslali na testiranje v Sofijo, rezultate pa pričakujejo v roku enega tedna. Oblasti poudarjajo, da bodo teste opravili zaradi ostrejšega nadzora in da so lahko ptice poginile zaradi različnih vzrokov, ne nujno zaradi ptičje gripe.

Bolgarija, ki šteje 8 milijonov prebivalcev, je že povečala varnostne ukrepe, potem ko so v sosednji Turčiji in Romuniji zabeležili prve primere okužbe s ptičjo gripo. Tako so prepovedali uvoz perutnine, vsako vozilo, ki pripelje iz sosednje Romunije, pa temeljito razkužijo.

Strah pred pandemijo

Ptičja gripa ogroža ves svet
Ptičja gripa ogroža ves svet FOTO: Reuters

Znanih je več oblik virusa ptičje gripe, večina pa je ljudem nenevarnih. Strokovnjake skrbi predvsem virus H5N1, ki se lahko prenese na človeka. V zadnjih dveh letih je bil usoden za 65 ljudi.

Če bi virus mutiral in se začel prenašati med ljudmi, svetu grozi pandemija, ki bi lahko zahtevala več milijonov življenj. Združeni narodi se zato trudijo najti cepivo za preventivno zajezitev okužb s ptičjo gripo. “Ne moremo biti zagotovo prepričani, da bi bila obstoječa cepiva, ki jih imamo na zalogi, učinkovita,” je dejal koordinator ZN David Nabarro.

Strokovnjaki bi potrebovali vsaj pol leta, da bi uspeli razviti dovolj učinkovitega cepiva. Kar pa je, kot zatrjujejo, prepozno, da bi zajezili uničujoče mutacije virusa, ki bi se lahko prenesle na človeka.

Francozi za usklajene ukrepe EU

Slovenija je v ponedeljek prepovedala uvoz žive perutnine in mesa iz Turčije. Ob tem so na kmetijskem ministrstvu oz. veterinarski upravi poudarili, da uvoz žive perutnine in proizvodov iz perutninskega mesa, ki niso termično obdelani, iz Turčije že do sedaj ni bil mogoč. Turčija namreč ni uvrščena na ustrezen seznam držav pri Evropski komisiji, iz katerih je možen uvoz tovrstnih živali in proizvodov.

Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je ob pojavu več primerov okužbe z virusom ptičje gripe v Turčiji in Romuniji pozval k organizaciji ministrskega srečanja, na katerem bi ministri EU, pristojni za zdravje in za zunanje zadeve, uskladili ukrepe, ki bi preprečili možnost pandemije v Evropi.

"Gre za pandemijo ptičje gripe. Virus H5N1 se širi in je že pred vrati," je dejal Douste-Blazy ter se zavzel za čimprejšnjo pripravo srečanja, na katerem bi pristojni ministri koordinirali potrebne ukrepe.

V ponedeljek je Evropska komisija prepovedala uvoz žive perutnine in perja iz Turčije, potem ko je država konec tedna potrdila več primerov okužbe z virusom ptičje gripe. Balkanske države so v ponedeljek napovedale prepoved uvoza perutnine iz Romunije in Turčije, Evropska Komisija pa je prepovedala uvoz vse žive perutnine iz Turčije.

V Sibiriji še koljejo perutnino

Glavne prenašalke virusa so ptice selivke
Glavne prenašalke virusa so ptice selivke FOTO: Reuters

Na zahodu Sibirije ptičje gripe še niso uspeli povsem izkoreniniti, zato nadaljujejo množično pobijanje perutnine. Po izbruhu te bolezni na eni od farm v bližini kraja Kurgan naj bi do drevi ubili skupno 460.000 piščancev in druge perutnine.

Tudi iz Kolumbije poročajo o prvih primerih ptičje gripe. V provinci Tolima v osrednjem delu države so v neki regiji, kjer je več kokošjih farm, odkrili virus H9, ki naj bi bil sicer manj nevaren od virusa ptičje gripe v Aziji, pa tudi od tistega, ki se je pojavil v Rusiji in vzhodni Evropi.

Domneve o smrti v Džakarti

V bolnišnici v Džakarti je v ponedeljek umrl moški, ki naj bi bil domnevno okužen z virusom ptičje gripe. Po navedbah zdravnikov je bolnik umrl nekaj ur po sprejemu v bolnišnico, simptomi, ki jih je kazal, pa so podobni znakom okužbe z virusom ptičje gripe. Laboratorijskih izvidov umrlega, ki bi potrdili ali ovrgli sum obolelosti za ptičjo gripo, še ni.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni