Tujina

Puigdemont potrdil umik kandidature za ponoven mandat. Jo bo zdaj vložil Sanchez?

Barcelona, 02. 03. 2018 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Nikoli se ne bomo vdali," je na Twitterju zapisal odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ko je potrdil umik kandidature za ponoven mandat. S tem je omogočil kandidaturo kolega Jordija Sancheza, za katerega naj bi se dogovorile vse tri večje katalonske stranke, ki si prizadevajo za neodvisnost. Ta je sicer trenutno v zaporu.

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je na družbenem omrežju Twitter v četrtek potrdil umik kandidature za ponoven mandat. Kot je zapisal, je odpoved kandidaturi edini način za oblikovanje nove katalonske vlade. "Nikoli se ne bomo vdali," je dodal.

Da Puigdemont umika kandidaturo, je v četrtek poročal časnik El Nacional, ki se je skliceval na vire iz Puigdemontove stranke Junts per Catalunya. Po navedbah časnika je tako omogočil kandidaturo kolega Jordija Sancheza, vplivnega vodje civilnodružbenega gibanja ANC. Mediji poročajo, da so se za Sancheza kot novega kandidata dogovorile vse tri večje katalonske stranke, ki si prizadevajo za neodvisnost.

Sanchez je sicer trenutno v zaporu zaradi obtožb upora in vstaje med prizadevanji za neodvisnost Katalonije in ni še jasno, ali bodo španske oblasti njegovo kandidaturo dovolile.

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je potrdil umik kandidature za ponoven mandat.
Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je potrdil umik kandidature za ponoven mandat. FOTO: AP

V Kataloniji sicer že več tednov traja politična blokada, potem ko je ustavno sodišče 27. januarja prepovedalo imenovanje Puigdemonta, ki se je zatekel v Bruselj pred obtožbami španskega sodstva zaradi upora in vstaje. Parlament je nato za 30. januar predvideno zasedanje, na katerem naj bi ga izvolili za predsednika, preložil in od takrat tri stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, razpravljajo o nadaljnji strategiji.

V četrtek je katalonski parlament branil Puigdemonta kot legitimnega kandidata za katalonskega predsednika. To je bil prvi sklep, ki ga je parlament sprejel po lokalnih volitvah 21. decembra lani, na katerih so stranke, ki si prizadevajo za neodvisnost Katalonije, znova osvojile večino v regionalnem parlamentu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
05. 03. 2018 09.25
To je politika bogatih renegatov pijančkov ala Juncker...samo da imajo preskrbljeno rit... Menijo, da se ne more več zgoditi revolucija v Evropi...kakšna napaka.
Jožajoža
02. 03. 2018 12.45
+1
izgleda, da je CIA dvignila roke s tega projekta.
mackon08
02. 03. 2018 12.26
+0
Carles Puigdemont je navaden strahopetec. ko so na referendumu sprejeli samostojnost Katalonije, bi jo moral tudi razglasiti. On pa je rajši pobegnil v tujino. Navaden izdajalec je, po njegovi zaslugi samostojnosti ne bo.
peresni
05. 03. 2018 09.26
Mackon...ti v svojem fotelju nisi večkrat prdnil kot je ta človek izpostavil svoje življenje, družino za ostale...ki kot ti na koncu znajo samo lajati.
?rnogled
02. 03. 2018 10.56
+2
Če hočejo hitro pogrnit na celi črti,jim rade volje šenkamo Luko Meseca.