Tujina

Tožilstvo vložilo zahtevo za izročitev Puigdemonta Španiji

Madrid, 03. 04. 2018 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.P.
Komentarji
8

Tožilstvo nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je na višjem deželnem sodišču vložilo zahtevo za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta Španiji. Puigdemont, ki je še vedno v nemškem priporu, s pritožbo zahteva preklic obtožb zaradi upora in zlorabe javnih sredstev v lanskoletnem referendumu o samostojnosti Katalonije.

Puigdemont v pritožbi zanika nasilje na referendumski dan, 1. oktobra.
Puigdemont v pritožbi zanika nasilje na referendumski dan, 1. oktobra. FOTO: AP

Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont, ki so ga 25. marca prijeli na meji z Dansko, je še vedno v nemškem priporu.

Tožilstvo nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein pa je danes na višjem deželnem sodišču vložilo zahtevo za njegovo izročitev Španiji. O izročitvi bo zdaj odločalo špansko vrhovno sodišče, ki pa mora odločiti tudi o usodi Puigdemontove pritožbe. 

Nekdanji katalonski voditelj je namreč na špansko vrhovno sodišče naslovil 85 strani dolgo pritožbo, v kateri zahteva preklic obtožb proti sebi zaradi upora in zlorabe javnih sredstev. Po obtožnici, ki jo je špansko pravosodje izdalo proti njemu po lanskoletnem referendumu o samostojnosti Katalonije, mu grozi do 30 let zapora.

Puigdemont po ponedeljkovih navedbah španskih medijev v pritožbi zanika obe očitani mu kaznivi dejanji in trdi, da na dan referenduma, 1. oktobra, ni bilo nobenega nasilja, kar je osnova za obtožbo o uporu.

Pritožba, ki jo je pripravil Puigdemontov odvetnik Jaume Alonso Cuevillas, je bila vložena v imenu še dveh bivših katalonskih ministrov, Clare Ponsati in Lluisa Puiga. Ponsatijeva, bivša katalonska ministrica za pravosodje, se je sicer minuli teden predala škotski policiji v Edinburghu.

Odločitev o izročitvi šele čez tri mesece?

Špansko vrhovno sodišče je evropski priporni nalog za Puigdemonta in več drugih nekdanjih ministrov njegove vlade izdalo 23. marca, in sicer na podlagi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev v povezavi z referendumom in siceršnjimi prizadevanji za neodvisnost Katalonije.

Po poročanju nemških medijev naj bi odločanje zapletla obtožba upora, za katerega je po španski zakonodaja zagrožena zaporna kazen do 30 let, medtem ko v Nemčiji to ni opredeljeno kot kaznivo dejanje.

A kot je v sporočilu navedlo nemško tožilstvo, je obtožba upora - ta se nanaša na razpis neustavnega referenduma kljub pričakovanim nasilnim izgredom - v bistvu primerljiva z opredelitvijo veleizdaje v nemškem kazenskem zakoniku. Dobesedno ujemanje nemške in španske kazenske zakonodaje tako zakonsko ni nujno, je sporočilo tožilstvo v mestu Schleswig.

Po vloženi zahtevi tožilstva je zdaj na potezi višje deželno sodišče. To mora najprej odločiti o zahtevi tožilstva, da Puigdemont do končne odločitve o izročitvi ostane v priporu, nato pa še o sami izročitvi.

Kdaj naj bi sodišče o tem odločilo, še ni jasno, bi pa lahko do končne odločitve pretekli še trije meseci. Puigdemontu poleg tega preostane tudi možnost ustavne pritožbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
03. 04. 2018 15.50
+4
Živela EU in Španska kvazi demokracija!
BUONcaffee
03. 04. 2018 15.32
+1
Ha, ha, he,...dragi Pugdemon, naiven si kot naši levaki. Tale EU te pelje v zapor, ker nisi ubogal.
Frane Šajn
03. 04. 2018 15.51
+7
Bubble ga ni bolj naivnega bitja kot je desni hlkapče!
Fifi 24
03. 04. 2018 17.56
-1
No ja Frane navijači Mesečnika &co so tudi v tretji IQ ligi
Fifi 24
03. 04. 2018 14.35
+7
In zgodovina se ponavlja najprej španija potem njihov zaveznik Nemci sesujejo celo EU na koncu rusi porihtajo
Fifi 24
03. 04. 2018 14.37
+9
Ah pozabil no istočasno angleži zabijejo nož v hrbet Sovjetom- Rusom (Chamberlain 1937 zavrne Sovjetski pakt proti hiterju/musoliniju in dovoli aneksijo češke )
Frane Šajn
03. 04. 2018 15.52
+8
Bravo fifi poduči deskote malo o zgodovini!
Fifi 24
03. 04. 2018 17.50
+2
šajn ne moreš učiti nekoga ki ne more ali želi dojeti..... kar se tiče ponavljanja zgodovine zna bit rahla razlika namreč sedaj nemčija ni največja vojaška sila na svetu kot je bila 1938-41 sedaj je ena druga