Tujina

Vi za punčko odštejete 35 evrov, kitajska delavka pa dobi cent

Peking, 09. 12. 2018 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poje. Se sveti. Ima bujne rdeče lase. Vašim otrokom nariše nasmeh na obraz. Za sijočim videzom punčke pa se skriva spoznanje, da so jo naredile delavke, ki za lutko, pod katero se na trgovinskih policah bohoti cena 35 evrov, dobijo le en cent in so tako izčrpane, da med kratkimi odmori obležijo na tleh tovarne.

"Otroci obožujejo božič, a radi bi, da njihovi starši razumejo, da v tovarni igrač ni prav nobene božične čarovnije. Igrače so narejene na račun delavcev, ki nelegalno delajo nadure za le nekaj centov. Za njih je božič le dan bede."
"Otroci obožujejo božič, a radi bi, da njihovi starši razumejo, da v tovarni igrač ni prav nobene božične čarovnije. Igrače so narejene na račun delavcev, ki nelegalno delajo nadure za le nekaj centov. Za njih je božič le dan bede." FOTO: Thinkstock

Guardianova preiskovalna zgodba razkriva, kako se bodo letos tisoči otrok po svetu razveselili, ko jih bo pod božično smrekico pričakala praznično zavita lutka Ariela. Za bliščem svetleče morske deklice pa se skrivajo žulji, nelegalne nadure, nočno delo, izčrpanost in osebne stiske žensk, ki v kitajski tovarni tovrstne punčke izdelujejo za le en cent.

Brez pravice do dopusta ali bolniške

Za bliščem svetleče morske deklice se skrivajo žulji, nelegalne nadure, nočno delo, izčrpanost in osebne stiske žensk, ki v kitajskih tovarnah tovrstne punčke izdelujejo le za en cent.
Za bliščem svetleče morske deklice se skrivajo žulji, nelegalne nadure, nočno delo, izčrpanost in osebne stiske žensk, ki v kitajskih tovarnah tovrstne punčke izdelujejo le za en cent. FOTO: Thinkstock

Raziskava kitajske organizacije za zaščito pravic delavcev in delavk pod okriljem Guardiana razkriva dokaze o nelegalnih nadurah, izčrpanosti delavk in manj kot evrski urni postavki. Ženske, ki izdelujejo igrače, nimajo pravice do dopusta, prazničnih dni, bolniške, poleg tega so fizično in psihično bolne. Zaznani so številni primeri, ko so delavke odpustili ali šikanirali, ker so bile na bolniški več kot tri dni.

V tovarni Vah Tung v mestu Hejuan, ki zaposluje približno 2.000 delavcev, izdelujejo tudi Disneyjevo morsko deklico Arielo, ki se prodaja za 35 evrov. Tam izdelujejo tudi igrače nekaterih drugih velikih mednarodnih proizvajalcev igrač, kot navaja poročilo, naj bi med njimi bile tudi igrače mednarodnega velikana Mattel, a korporacija je te navedbe iz poročila zanikala. 

Če želijo preživeti družine, morajo sprejeti nadure

Večina spletnih trgovin je razprodala vse punčke, do božiča pa nestrpno pričakujejo novo zalogo. Vsako poletje, ko je višek sezone izdelave igrač, se dnevno iz tovarne odpelje 2.400 bleščeče zavitih punčk z gostimi rdečimi lasmi in svetlečim repom, ki se v božični različici spremeni v neke vrste božično kroglo.

Poje. Se sveti. Ima bujne rdeče lase. Za sijočim videzom punčke pa se skriva spoznanje, da so jo naredile delavke, ki za lutko, pod katero se na trgovinskih policah bohoti cena 35 evrov, dobijo le en cent.
Poje. Se sveti. Ima bujne rdeče lase. Za sijočim videzom punčke pa se skriva spoznanje, da so jo naredile delavke, ki za lutko, pod katero se na trgovinskih policah bohoti cena 35 evrov, dobijo le en cent. FOTO: amazon.com

Delavke v tovarni so razkrile, da so oddelale kar 175 nadur mesečno z le enim prostim dnem v tem obdobju, kar je, kot piše Guardian, kršitev kitajske delavne zakonodaje.

Povprečna plača za delavko v tovarni je tako nizka, da delavke nimajo druge izbire, kot da sprejmejo nadure, če želijo preživeti svoje družine. Na mesec tako delavke v tej tovarni domov odnesejo približno 250 evrov.

Raziskava je pokazala tudi na veliko neenakost spolov na Kitajskem, kjer je na devet moških na vodstvenih položajih le ena ženska, kar 80 odstotkov delovne sile za tekočimi trakovi pa predstavljajo ženske. 

Med kratkimi odmori v službi spijo, nad njimi povzdigujejo glas

Inšpektorica iz človekoljubne organizacije Solidar Suisse, ki se bori za dostojno obravnavo delavcev, se je za mesec dni pridružila delavkam v proizvodni enoti, kjer izdelujejo Disneyjevo Arielo. Ugotovila je, da so na dan delavke v povprečju naredile od dve do pet nadur in da je včasih z vključenimi vikendi število njihovih nadur na mesec poskočilo celo na 175, kar je petkrat več od zakonsko predpisanih 36 dovoljenih nadur na Kitajskem.

Delavke so morale na delo prihajati pred uradnim začetkom delovnega časa, mnoge od njih so bile izgorele zaradi dolgega delavnika. Fotografije prikazujejo, kako delavke zaradi utrujenosti med kratkimi odmori spijo ali počivajo.

"Veliko delavk je bilo starejših in so pri delu potrebovale očala. Delale so zelo previdno in hitro, a kljub temu so njihovi nadzorniki nad njimi pogosto povzdigovali glas, naj delajo hitreje. Delavke so po tem le tiho nadaljevale svoje delo."
"Veliko delavk je bilo starejših in so pri delu potrebovale očala. Delale so zelo previdno in hitro, a kljub temu so njihovi nadzorniki nad njimi pogosto povzdigovali glas, naj delajo hitreje. Delavke so po tem le tiho nadaljevale svoje delo." FOTO: Thinkstock

Inšpektorica je v svojem dnevniku zapisala: "Veliko delavk je bilo starejših in so pri delu potrebovale očala. Delale so zelo previdno in hitro, a kljub temu so njihovi nadzorniki nad njimi pogosto povzdigovali glas, naj delajo hitreje. Delavke so po tem le tiho nadaljevale svoje delo."

'Čas je, da podjetja dobiček delijo z delavci'

Simone Wasman iz organizacije Solidar Suisse je velika mednarodna podjetja z igračami pozvala, naj del svojega dobička delijo s svojimi delavci: "Otroci obožujejo božič, a radi bi, da njihovi starši razumejo, da v tovarni igrač ni prav nobene božične čarovnije. Igrače so narejene na račun delavcev, ki nelegalno delajo nadure za le nekaj centov. Za njih je božič le dan bede. V tovarnah nadur ne delajo, ker bi si to želeli, ampak, ker je to edini način, da lahko zaslužijo dovolj za preživetje."

Organizacija opozarja, da bi si podjetja lahko privoščil pritisk na tovarne in tudi sama prispevala za povišanje njihovih plač: "Čas je, da podjetja vrnejo nekaj ljudem, ki so odgovorni za njihov dobiček. Nekaj centov manj v blagajni podjetja od vsake prodane punčke bi delavkam mogoče vrnilo dostojno življenje."

Iz Disneyja so se odzvali, da so njihove igrače certificirane, ki zagotavlja etično proizvodnjo in odgovorno ravnanje z delavci, a da bodo primer preverili. Prav tako so za Guardian to zatrdili tudi izdajalci etičnega certifikata ICTI, ki bo po njihovih navedbah takoj uvedel preiskavo v tovarni. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan res grozni
09. 12. 2018 21.30
+4
Nakladanje v članku. S centom za lutko bi morala delavka za 250 evrov, ki jih dobi na mesec, izdelati eno lutko na minuto. Račun bi se izšel z evrom na lutko, s centom nikakor ne. Tako plačilo ni v skladu s podatki mednarodnih institucij, ki pravijo, da je kitajski osebni standard že pred dvema letoma presegel srbskega. Zaradi stroškov dela Kitajci selijo proizvodnjo v Vietnam, Tajsko, Kampučijo in vse več v Afriko.
BUONcaffee
09. 12. 2018 19.49
-4
Na Kitajskem imajo vsi stanovanja, , službo, veliko otrok, socialno varnost. Direktorji, politiki, župani ne kradejo in ne izkoriščajo delavcev , državljanov in občanov, plačilna disciplina urejena. No ne vem kaj tu na 24 ur želijo povedati z tem prispevkom????
Janez_53
10. 12. 2018 10.56
+2
Kje hudiča pa si pobral te informacije??? Si res takšen naivnež, da verjameš takšnim zgodbicam?
Transformerji
09. 12. 2018 18.25
+4
Pa kaj spet pišete: kakšne imajo pa življenjske stroške, pa davke, koliko otrok imajo? Koliko plačajo za položnice, za stanovanje? Vedno moramo upoštevati vse plati - pa boste ugotovili, da imamo pri nas preveč Kitajcev.
babicagrenajug
09. 12. 2018 17.12
+0
Goljufom-komunistom dobrodošlica in rdeča preproga, našim podjetnikom pa davke in DURS. Hvala EU.
A si ti mal bogi
09. 12. 2018 16.51
-17
Naj jih pa več naredi!
Uporabnik1385495
09. 12. 2018 16.44
+7
Lahko delajo in prezivljajo druzine,lahko ne delajo in ne prezivljajo druzin.250Eur/mesec je placa.Vprasajte cistilne servise,koliko oni placajo svoje delavce in koliko pravic imajo.V EU/Sliveniji in ne na Kitajskem.Sploh pa...lepo pise,da krsijo Kitajsko zakonodajo...ce je temu tako...imajo inspektorje,kazni....Kot pri nas za tiste delodajalce,ki krsijo zakonodajo v Sloveniji.
wolfterier
09. 12. 2018 16.50
+5
Kitajskega čudeža bo konec,ko bodo delavci zahtevali plačo.Komunisti so jih navadili,da delajo zastonj.
ivan res grozni
09. 12. 2018 21.21
+1
BUONcaffee
09. 12. 2018 16.37
+9
Zbiramo denar, igrače, stvari za ogrožene Slovence. Baje da mnogim plača ni dovolj za preživetje. Delavci po službi hodijo na karitas po hrano, ker nimajo za jest.
kajpavzdevek
09. 12. 2018 16.26
+10
No kako pa je pri nas ? Na tem področju se bližamo kitajcem z to razliko da se nebo dalo niti z nadurami preživet
Uporabnik113189
09. 12. 2018 15.55
-1
Mene pa bolj zanima ali bo Elan prodan kitajcem ali kateremu drugemu kupcu iz EU, ameriški lastnik kot kaže želi svojo naložbo prodati. Tukaj ne gre za neko daljno prihodnost, ampak tisto na našem pragu. Da se ne bi potem kdo pritoževal, če nima ne bolniške, ne dopusta in podobne zgodbe..
BUONcaffee
09. 12. 2018 15.35
-3
Na Kitajskem ne poznajo gospodarskega kriminala, črpanja podjetij in izkoriščanja delavcev. Baje, da električni stoli uredijo zadevo.
BUONcaffee
09. 12. 2018 15.34
-1
Lažje življenje na Kitajskem kot pri nas. Vprašajte Kitajce kaj si misijo o delavcih v EU pa vam bo jasno.
BUONcaffee
09. 12. 2018 15.28
+22
No tale prispevek dokazuje kako se širijo neresnice o Kitajski in delavcih. Očitno mediji želijo dajati vtis kako je pri nas vse v najboljšem redu, medtem ko Kitajci za en cent pregorijo. Vprašaje naše delavce kako je pri nas!
flojdi
09. 12. 2018 15.27
+7
.samo še tokrat Vprašam : Kdo ste , ki ste si kaj takega Izmislili; in kdo ste , ki ste kaj takega Dopustili
zemljan10
09. 12. 2018 15.21
+22
Če Kitajska delavka dobi en cent,potem je pa res svinjarija,da mi damo 35€. Absolutno preveč.
andrejak28
09. 12. 2018 15.14
+0
Me sploh ne zanima , ker kitajca zanas tudi ne skrbi koliko dobimo in delamo po 9 ur in sobote pa nikoga ne briga
flojdi
09. 12. 2018 14.50
+46
. mene pa zanima še, koliko dobi NAŠ , Priden kmet , za en liter mleka svoje Pridne Kravice. / in za koliko MARŽE Poberejo...eni
flojdi
09. 12. 2018 14.51
+10
korintos23
09. 12. 2018 14.52
-18
Ne slabo, kar trije ali štirje pridni traktorji stojijo na dvorišču pridne kravice! hahahaha
flojdi
09. 12. 2018 15.12
+5
.ampak še noben traktor ne da niti deci Mleka
flojdi
09. 12. 2018 15.16
+3
.traktor, znabiti , pomaga Lažje Nahranit Kravice. Tudi kravice potrebujejo hrano. da se jih lahko krade. celo leto. in vsa živeča leta.
ivan res grozni
09. 12. 2018 14.39
+2
Popravek komentarja: Bil sem prehiter; ne dobijo cent/uro ampak cent za lutko. 250 evrov/mesec za 208 rednih ur (26 delovnih dni) + 175 nadur = 383 ur pomeni 0,65 evrov/uro. Če bi izdelala 65 lutk na uro ali vsako minuto eno, bi se izšlo.
SLO-SURVIVAL
09. 12. 2018 14.39
+30
To so krive vaše trgovske marže, ne pa marsovci kot vi mislite! V Sloveniji so marže oderuške, zato kupujem na ebayu, aliexpres itd....tam dobim 10 istih izdelkov za 2 evra, medtem ko pri nas za en izdelek plačam 5 € ! Kriva je pa vaša zakonodaja in ker ste vsi pohlepni!
Uporabnik113189
09. 12. 2018 14.49
+9
Khm, gre za tako imenovani dumping ali striženje, mogoče še kak drug izraz. Ni zaman Trump znorel in omenil "nepoštene trgovske prakse" in krajo intelektualne lastnine. Vsi poznamo da obstaja tudi brezplačna dostava na dom, nihče pa o tem ne razmišlja, kako je to sploh mogoče..Je mogoče če ta velika država komunistična povrne vse stroške dostave izvoznika. Pri nas v EU se temu pravi prepovedana državna pomoč in se sankcionira. Je pač tako, da nič na tem svetu ni zastonj in tisti, ki verjame v brezplačno dostavo verjame tudi v marsovce. Če država ni sposobna dojeti, da ji nekdo od zunaj uničuje logistični sistem s prepovedano državno pomočjo, potem ji pač ni pomoči..
94001
09. 12. 2018 14.53
-2
A vidiš ko ne znaš razmišljati. Marže niso krive. Krivi smo potrošniki, ker to kupujemo. A misliš, da nisi prispeval k izkoriščanju, ko si naročil dorektno pri Kitajcih?
flojdi
09. 12. 2018 15.18
+2
. še vedno me zanima, in to MočnoHudo, kdo so , ki so dvignili marže s 30 na 300+.
flojdi
09. 12. 2018 15.22
-1
.recimo . en primer , ki mi ni jasen. grem nekam z namenom prodat zbirko 20ih Čudovitih knjig. prej vidim , da se ena, točno taka ista knjiga, prodaja za 2 evra. meni bi dali 5o centov na komad . 1.50 zase ? Lop ovi pika
SLO-SURVIVAL
09. 12. 2018 19.56
+1
haha to ti misliš, kupoval bom pri kitajcih, ker so 100x cenejši, pa tudi tankat hodimo v avstrijo in tudi v hofer in lidl, ja marže so krive in tu ne kupim ničesar, kar dobim v tujini ceneje!
Uporabnik1430139
09. 12. 2018 14.38
+18
Vsi drugi se bogatijo na račun proizvajalca in to je vsepovsot enako.
flojdi
09. 12. 2018 16.30
-1
Dj hype
09. 12. 2018 14.35
-11
kwa me briga kolk dobi folk placan.