Tujina

Pussy Riot noč preživele v zaporu, niso jim dovolili govoriti z odvetnikom

Moskva, 16. 07. 2018 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nedeljsko finalno tekmo med Francijo in Hrvaško je z vdorom na igrišče v 52. minuti tekme popestrila provokativna ruska skupina Pussy Riot. Štirje člani so noč preživeli na lokalni policijski postaji, kjer jim ni bilo dovoljeno govoriti z odvetnikom. Sodišče jim je prepovedalo udeležbo na športnih dogodkih.

Štirje člani provokativne ruske skupine Pussy Riot, ki so oblečeni v policijske uniforme vdrli na nedeljsko finalno tekmo med Francijo in Hrvaško, so noč preživeli na lokalni policijski postaji, je razvidno iz zapisov skupine na družbenem omrežju Facebook.

Policija jim prav tako ni dovolila govoriti z njihovim odvetnikom Nikolajem Vasiljevim ter s tem kršila njihovo pravico do odvetnika. 

Po dolgih urah je odvetnik nato sporočil, da so pridržane članice v popoldanskih urah iz pripora odpeljali na sodišče Kamovničeski v Moskvi na zaslišanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodišče je člane skupine Veroniko Nikulšino, Olgo Kuračovo in Pjotra Verzilova obsodilo na 15 dni upravne zaporne kazni, je skupina sporočila za njihovi Facebook strani. Hkrati so jim prepovedali udeležbo na športnih dogodkih. Informacije o četrti članici pa zaenkrat še niso znane. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med nedeljskim finalom svetovnega nogometnega prvenstva so tri ženske in en moški, člani kontroverzne ruske skupine v 52. minuti tekme vdrli na igrišče na stadionu Lužniki. Oblečeni so bili v policijske uniforme, varnostniki pa so jih morali dobesedno odvleči iz igrišča. 

Na finalno tekmo so vdrli v 52.minuti igre.
Na finalno tekmo so vdrli v 52.minuti igre. FOTO: AP

Skupina je želela s tem opozoriti na kršitev človekovih pravic v Rusiji. Na družbenih omrežjih so se pojavile njihove zahteve, med njimi je tudi zahteva po izpustitvi političnih zapornikov, prenehanju nelegalnih aretacij protestnikov ter da se dovoli politična konkurenca v največji državi sveta. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
17. 07. 2018 13.44
+2
A kršitev nogometne tekme je pa v redu??? Nabunkat, pa enkrat zapret za 5 let v Sibirijo v Gulag. A še imajo gulage??
emilzapata
17. 07. 2018 11.22
+2
ko jih bodo pa zopet za nekaj mecesev zaprli v delavna taborišča, bodo pa zopet pisarile obupana pisama v javnost, kakšno trpljenje preživljajo. Bilo pa je najlepše iz zimskih olimpiskih iger v Sočiju, ko so jih zaradi njihovega norenja prebutali ruski Kozaki s konjskimi biči.
DeBill
16. 07. 2018 22.59
+9
mili ukrepi, kako bi recimo to sankcionirali v zda? terorizem? že odnesli jih ne bi tako nežno.