Tujina

Putin: ZDA skušajo uveljaviti dominanco na Balkanu, kar vodi v destabilizacijo

Moskva, 16. 01. 2019 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladimir Putin obtožuje ZDA in njene zahodne zaveznice, da skušajo na Balkanu 'uveljaviti prevladujočo vlogo', s tem pa destabilizirajo celotno regijo. Njegove izjave prihajajo v času, ko se je makedonski parlament odločil za spremembo imena, s čimer se je državi odprla pot v Nato.

Makedonski parlament je pretekli teden sprejel ustavne amandmaje v skladu s sporazumom z Grčijo o spremembi imena države v Republiko Severno Makedonijo. Svoje mnenje na spremembo imena je sedaj podal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki trdi, da želijo Združene države Amerike 'uveljaviti dominanco' na Balkanu, povečanje zahodnega vpliva v regiji, ki je nekdaj veljala za sod smodnika, pa naj bi le-to po Putinovih besedah destabiliziralo. 

Ruski predsednik je kritiziral 'namerna prizadevanja za povečanje zahodnega vpliva' v delu sveta, ki ga Kremelj tradicionalno razume kot svoje vplivno območje: "Politika ZDA in nekaterih zahodnih držav na Balkanu, ki želijo povečati svojo prevlado v regiji, je velik destabilizacijski faktor. To bo sčasoma povečalo nezaupanje v Evropo in ustvarilo napetosti, ne pa povečalo stabilnosti," njegove besede povzema The Guardian.

Putinove izjave prihajajo v času pred njegovim napovedanim obiskom Srbije, tradicionalne največje in najbolj zveste ruske zaveznice v regiji. Ob tem je Putin obsodil tudi Natovo 'destruktivno' politiko širitve na nestabilnem Balkanu: "Večkrat smo ponovili, da vidimo Natovo širitev kot ostanek hladne vojne, kot nevedno in uničujočo vojaško in politično strategijo."

Uradna Moskva je očitno zaskrbljena zaradi Natove širitive na Balkan.
Uradna Moskva je očitno zaskrbljena zaradi Natove širitive na Balkan. FOTO: AP

Zgodovinska sprememba imena Makedonije, ki bo končala tudi skorajda 30 let trajajoč spor z Grčijo, bo namreč državo pripeljala na pot pridružitve zvezi Nato in Evropski uniji, kar je bil tudi eden izmed glavnih argumentov za sprejetje sporazuma.

Vladimir Putin pa je ob Makedoniji izpostavil tudi Črno goro, ki jo je, po njegovih besedah, pridružitev severnoatlantskemu zavezništvu aprila 2017 pripeljala na pot 'politične nestabilnosti'.

Makedonski sporazum z Grčijo 'zahodna zarota'?

Svojo zaskrbljenost zaradi vse večjega zahodnega vpliva na Balkanu je pred dnevi izrazil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter dejal, da ima Rusija verodostojne razloge za dvom o legitimnosti postopka, v skladu s katerim Makedonija spreminja svoje ime. Sporazum z Makedonijo pa je opisal kot 'zahodno zaroto', s katero želi državo povleči v zvezo Nato.

S spremembo imena bo Makedoniji omogočena pot v Nato in EU.
S spremembo imena bo Makedoniji omogočena pot v Nato in EU. FOTO: AP

A na drugi strani so prav na Kremelj v preteklosti leteli številni očitki s strani zahodnih držav o vmešavanju v regijo, vključno z domnevno podporo poskusu državnega udara v Črni gori leta 2016. ZDA in EU sta Rusiji vmešavanje očitali tudi v primeru Makedonije, uradna Moskva naj bi namreč na vse načine skušala preprečiti, da se ta nekdanja jugoslovanska republika pridruži Natu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
17. 01. 2019 14.36
+6
Širitev NATO kot nevedna in uničujoča vojaška in politična strategija, pravi Putin. Podpišem, posebej za balkan. Za to področje bi potrebovali poseben pristop, ki bi bil nevtralen tako s strani zahoda kot vzhoda. Vsak pritisk na te države in tudi našo povzroča samo turbulence, ki se lahko tragično končajo..
Kollerik
17. 01. 2019 08.21
-4
Uradna Moskva bi se morala bolj brigati za svoje stvari, kot pa za Balkan. Ravno tako Amerika. Pa se ne. vtikujejo se povsod zraven, kjer se le lahko, pošiljajo celo denar raznim protievropskim političnim strankam v smislu razijanja EU od znotraj (primer financiranja Le Penove v Franciji med volilno kampanijo) in tako naprej. Če smo Evropejci res tako nesposobni, da dovolimo tujcem šariti in zdrahariti po naši večji EU hiši, potem si kaj boljšega od tega res ne zaslužimo.
Melaj
17. 01. 2019 07.50
-5
Rusija: največja država na svetu. 140.000.000 ljudi, kar danes ni ogromno, ni pa malo. Ogromne količine naravnega bogastva..največji rudniku, ogromno energentov, ogromno kmetijskih kultur in še lahko naštevamo. Ko bo Putin ali kdo drug znal unovčiti vse to v svoj prid in iz Rusije narediti državo ljudi, ki živi danostim primerno (v blaginji)..potem vam bojo tudi ostali bolj zaupali. Za začetek: Rusi morejo posodobiti gospodarstvo, ker brez cenovno ugodnih ali celo brezplačnih energentov ni konkurenčno nikomur. Kaj bi bilo, če ne bo zemlja dajala, kar jim daje? Verjetno nekaj takega kot je v Sudanu.
HorstWiesel
17. 01. 2019 08.27
+11
Saj počasi bodo porihtal. Glede na Jelcinovo dediščino so že ogromno naredili. Gre pa seveda težje in počasneje, ker jih na vsakem koraku amerikanci zavirajo, blokirajo,...... seveda je pa to na dolgi bolje, ker bodo samozadostni in neodvisni od kogarkoli.
Melaj
17. 01. 2019 12.29
+1
Dvomim v uspeh Rusov. Ni krivde nikjer drugje, kot samo pri njih. Samo oskrbni so. Od nekdaj velja, da je Russija edina na svetu, ki bi se lahko po vsesplošnem zlomu postavila na noge. To jim zagotavlja njihova zemlja. Problem je v glavah Rusov, ki pa so take, kot jih njihovi voditelji želijo. In to jih po drugi strani tepe. Da država dobro deluje (solidno, ker nikoli ne bo idealno), more imeti male podjetnike in podjetja, ki ustvarjajo. Rusija podpira velike mafijaše, ki obvladujejo vsa podjetja in peljejo vodo na lasten mlin. Kar je potrebno pa gre v Putinovo malho. V zahodnem svetu, ki nikakor ni idealen in pošten..države vseeno pustijo poslovat malim ljudem, manjšim obrtnikom in jih tudi na vse mogoče obdavčijo. Ta svet je krut, ampak uspešni nekako preživijo in dajejo to, kar potrebujemo. Rusi se tega ne lotijo, ne poznajo, ne znajo in nočejo. Saj v naši državi od nekdaj vlečno lokomotivo žene malo gospodarstvo. Veliki so državni, zadolženi in nenehno jih finančno oskrbujemo. Ne delajo to, čemur so namenjeni.
Melaj
17. 01. 2019 12.36
+6
Največji svetovni giganti ne bi preživeli krize, če niso enostavno oropali državljane, ki so njihovi potrošniki. Velja za vse. Pred časom je Joc Pečečnik povedal javno, da, če bi ljudje vedeli koliko se pobere njim in podjetnikom, ne bi nikogar volili in bi vse nagnali iz oblasti. Očitali so mu, da je kapitalist. Povedal je, da je, če tako hočemo. Je pa kapitalist, ki more prekleto dobro poslovat, da ima zase, zaposlene in predvsem državo, ki ga obira. Kdor je kdaj poskušal odpret podjetje ali se s tem ukvarja ve, da je država vreža brez dna. Nepovratna sredstva pa so le delček vsega, kar se pobere..drobtinica, ki ti jo vrnejo.
nikhrast
16. 01. 2019 22.41
-26
Kdo na Balkanu bi se pa priklopil Rusiji, vsi gledajo proti zahodu, vse hoče v EU, NATO, euro... Je Putin resen, kaj jim pa ponuja Rusija, kakšno orožje, plin, nafto..., pa vsega tega imamo zadost.
Schnitzel
16. 01. 2019 22.33
+29
Lep primer je Kosovo, ki je NATO država v kateri so Albanci samo podnajemniki in nič drugega.
Sputnik
16. 01. 2019 22.11
-2
čarovniku je mama ugasnila računalnik
Schnitzel
16. 01. 2019 22.39
+0
Cisto na hitro
16. 01. 2019 21.56
+14
Mi smo se odlocil za Nato na referedumu. In to je treba spostovati. Nismo se pa odlocil za masovne migrante. Za to je odlocila levaska klika, ki ne zaupa ljudsvu da se odloca. To so vazne reči.
krtofl
16. 01. 2019 21.59
-6
Zmaga Ukrajini ..
16. 01. 2019 22.15
+3
Runo,... saj smo spoštovali. Ampak zdaj so drugi časi in drugačne okoliščine. Vse se spreminja... In glede tvojega tuljenja o referendumu bi se lahko počasi že naučil, da morajo biti za razpis referenduma izpolnjeni določeni pogoji, ki v tem slučaji niso bili, poleg tega pa o tej stvari sploh nima kaj debatirati parlament, ker je to POVSEM stvar vlade.
Schnitzel
16. 01. 2019 22.29
-2
Belibog
16. 01. 2019 21.49
+6
Ime bi moralo biti Vardarska Makedonija, kot se je vedno imenovala
obamafix
16. 01. 2019 21.32
+10
balkanske ofce pa spet vsak svojemu pastirju...jao kaj so nardil iz vas...
Cisto na hitro
16. 01. 2019 21.19
-23
Ce pogledas objektivno je Vladimir homofob in to se mi upira.
Sputnik
16. 01. 2019 21.31
+23
če pogledaš objektivno je ta človek vedno objektiven kar zate težko rečem in to se mi upira
Chavez2
16. 01. 2019 21.18
-1
Vsa čast in slava Predsednik Trump, slava in čast tudi predsedniku Putinu. Taprava dva voditelja, ki ne popuščata skrajnežem in peljeta svet v pravo smer.
za bojši jutri
16. 01. 2019 21.16
+41
Če se kdo vmešava v države na Balkanu, so ameri in njihovi podrepniki in nikakor Rusija
Dragonball
16. 01. 2019 20.58
-50
Putin je kot trgovec, ki prodaja umazane in raztrgane srajice, ki jih nihče noče kupit, ki obsoja in napada drugega trgovca, ki prodaja Lacoste in D&G srajice, pri katerem vsi kupujejo, češ da je on kriv, da nobeden ne kupuje njegovega blaga... Eja dragi ruseki, bo treba malo izboljšat ponudbo, zvišat standard, nudit finančno pomoč drugim državam, da se bo kdo sploh odločil za sodelovanje z vami. Ste imeli cel Varšavski pakt, kup zavezniških držav drugje po svetu, imate ogromne količine surovin, da bi bili lahko tako bogati kot Norveška ali Kanada, ne zdaj jokcat če niste in še vedno ne znate izkoristit prilike, folk bo šel tja, kjer bo videl prihodnost in pri vas je očitno nihče ne vidi
Uporabnik473573
16. 01. 2019 21.03
+62
Karkoli že, bolj mi gre na bruhanje ZDA kot Rusija. V vseh pogledih so ZDA večji barbari če le pogledaš objektivno.
Sputnik
16. 01. 2019 21.05
+35
kaj pa prodaja nato?? smrt in ti to opevaš kot da so ti ne vem kaj dali ali omogočili. res si umetniški mešalec dreka. ne vem edino a mešaš na roke ali z mešalcem za beton
Ate_ist
16. 01. 2019 21.07
+8
Zmaga Ukrajini ..
16. 01. 2019 21.23
+10
Čarovnik, kaj se ti danes dogaja? Polna luna bo šele v ponedeljek.
Sputnik
16. 01. 2019 21.34
+23
čarovnik če je tako kul ta tvoja amerika zakaj pol oni ne sprejemajo migrantov?? rusi s tem nimajo težav ker niso oni zakuhali vojne pa tudi med članicami ki jih morajo sprejemat niso kar za razliko od rusije mi smo točno ta država. in okoli nas je polno takih ki rinejo v tuje države in za kazen sprejemajo migrante. če je putin tako neumen ne vem kako to da mu je uspelo nekaj takega nam ki smo pa največje glave na enem kupu se pa kopičijo migranti. dej razloži prosim pa objektivno
Equilibre
16. 01. 2019 20.56
+17
nevem kako lahko vidite ruse ali američane kot kakršne koli zaveznike? oboji vas bodo izkoristili za svoje dobro preklete ovce ene da vas ni sram! prodajate sebe in državo velesilam kot prostitutka za 1€ ni čudno da nas noben noče niti pogledat kaj šele kakšno investicijo nardit v tej kmečki državi
Dragonball
16. 01. 2019 20.51
-19
Pri putki nečesa ne razumem: zakaj za vraga godrnja če se države kot po tekočem traku priključujejo NATU, saj jih vendar ni noben prisilil, da se včlanijo? Zakaj se tip raje ne vpraša zakaj nihče namesto z NATO-m ne sodeluje oz. se vojaško poveže z Rusijo, kaj je tisto, zaradi česar se države vzhodne Evrope niso trudile ohraniti Varšavskega pakta ampak so jo kolikor hitro je le mogoče vse pobrisale v NATO? Zakaj se še države, ki so bile že od pamtiveka del ruske vplivne sfere(Gruzija, Ukrajina, Azerbadžan...) na vse pretege trudijo vstopiti v NATO? Je to mogoče boljša konkurenčnost in razvitost držav NATO pakta v primerjavi z Rusijo, je to mogoče nižja stopnja korupcije in kriminala v teh državah, je to morda zato, ker NATO temelji na demokratičnosti in enakopravnosti, ki je te države kot del ruskega bloka nikoli niso bile deležne?
samuray1
16. 01. 2019 21.00
+3
Francija,Španija,Italija,Grčija,Nemčija...razumeš?
Zmaga Ukrajini ..
16. 01. 2019 21.19
+13
Morda pa zato, ker jih ne mara pred pragom? Tako kot so bili tudi kavbojci celi živčni, ko se je v 60-ih letih prejšnjega stoletja zgodila Kubanska raketna kriza. Sovjeti so na Kubo, se pravi prav na ameriški prag pripeljale vse žive rakete takega in drugačnega dosega, svet pa nikoli ni bil bližje jedrskemu spopadu. Jasno, da tudi Putin ne želi tega na svojem pragu. Glede NATA ima v bistvu kar prav. Danes se že vse države članice EU (ki so tudi članice NATA) sprašujejo in dvomijo o smiselnosti članstva. Zakaj že?
puspan
16. 01. 2019 20.41
-23
Putin naj kar pri sebi doma najprej uredi tisto, kar so desetletja zanemarili, potem šele lahko poskusi kje drugje.
samuray1
16. 01. 2019 21.01
+6
Ti bi tudi moral uredit v Nemčiji tisto kar si desetletja zanemarjal. OK.
Sputnik
16. 01. 2019 20.24
+28
ko bo putin šel v penzijo in če ne bo rusija dala svetu novega človeka tipa putin bo cel svet moral uživat v dreku ki ga bo nasrala amerika ker če komu ne bo všeč bojo širili demokracijo
...U.D.B.A...
16. 01. 2019 20.24
+5
Če nebi hotele ZDA bi bili pa Rusi...ali pa kdo drug ...
Dragonball
16. 01. 2019 20.19
-26
Rusi naj prvo doma poštimajo svojo ropotijo, majo več kot zadosti dela, sicer pa s takim standardom in demokracijo kot jo imajo še dolgo ne bojo mogli nobenega pritegnit na svojo stran, na drugi strani pa so članice NATA tudi najbolj uspešne, demokratične, socialne in gospodarsko napredne države, kot npr. Norveška, Danska, Kanada, Nizozemska, Islandija, Luksemburg...)
nominator13
16. 01. 2019 20.09
+16
Makedonija???.V Skopju je 133 džamij in 112 cerkev.
Dragonball
16. 01. 2019 20.28
-28
Imaš kak problem s tem? Si že kdaj slišal za svobodo veroizpovedi?