Tujina

Putin pravi, da je našel napadalca: Civilista sta, ne kriminalca

Moskva, 12. 09. 2018 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aleksander Petrov in Ruslan Boširov, moška, ki naj bi bila kriva za zastrupitev nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke z novičokom, sta, tako meni ruski predsednik Vladimir Putin, civilista, ne pa kriminalca.

Osumljenca v primeru Skripal. Foto: Metropolitanska policija
Osumljenca v primeru Skripal. Foto: Metropolitanska policija FOTO: Twitter

Putin zanika navedbe britanskih oblasti, da sta moška pripadnika ruske obveščevalne službe GRU in da je napad ukazal Kremelj.

Ruski predsednik je še sporočil, da je njegova vlada našla oba osumljenca: "Vemo, kdo sta, ker smo ju našli." In da pričakuje, da bosta kmalu "vse povedala". Tako bo po Putinovem mnenju najbolje za vse. "Zagotavljam, da v tej zgodbi ni nič posebnega, nista kriminalca," je zatrdil.

Skripal in hčerka sta bila v Veliki Britaniji zastrupljena marca, napad sta komaj preživela, danes pa naj bi ju skrivali na "skrivni lokaciji".

Scotland Yard in tožilstvo trdita, da je dovolj dokazov zoper oba moška. Velika Britanija in zaveznice pa so prepričane, da za napadom stoji Kremelj, zato so Rusijo zaradi primera Skripal doletele sankcije.

Policija pa napad, ki se je zgodil marca, povezuje tudi z zastrupitvijo z novičokom, ki so ga zabeležili 20. junija, ko sta zbolela Dawn Sturgess in Charlie Rowley, ki naj bi prišla v stik s strupom. Sturgessova je umrla osmega julija.

London Putina obtožuje prikrivanja in laži

"Rusijo smo večkrat prosili za pojasnila o dogajanju v Salisburyju, odzvali pa so se z lažmi in prikrivanjem," so v odzivu zapisali v uradu britanske premierke Therese May.

Scotland Yard in britansko tožilstvo sta pred dnevi sporočila, da imata dovolj dokazov za obtožbo dvojice, ki naj bi 2. marca z ruskimi potnimi listi pripotovala v Veliko Britanijo. Dva dni za tem sta po ugotovitvah policije živčni strup novičok razpršila po vhodnih vratih doma Skripalovih, nato pa še isti dan odpotovala nazaj v Rusijo.

Zanju so izdali evropski priporni nalog, kar pomeni, da ju lahko aretirajo, če bosta potovala v katero od članic EU. Rusija sicer svojih državljanov ne izroča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neuvrscen
12. 09. 2018 17.27
+4
Zastrupili so jih sami, da delajo zdrahe kot zadnjih nekaj stoletji
Maxx365
12. 09. 2018 12.14
+0
In kako lahko "civil" pride do novičoka? Gre za vojaški bojni strup, ki verjetno ni dostopen vsakomur.
komarec
12. 09. 2018 16.59
+2
Vsak kemig ga lahko zvari v parih minutah.
TOX6
12. 09. 2018 12.12
-10
ali bo erjavec izgnal diplomate ali bo še naprej lezel v škrabčevo ri., prej je trdil da ni dokazov. kaj še rabil,da pridejo na njegov dom in mu podpišejo interno izjavo-guilty???? samo amebi lahko trdi nasprotno!!!!!!!!!!
Thin Lizzy
12. 09. 2018 11.28
+11
Putin bo pijone na šahovnici osmešil, again.
AlenkinaBratovš?ina
12. 09. 2018 11.24
+15
prvič slišim, da civilisti ne morejo biti kriminalci. razen v slo, kjer so vsi kriminalci na sodiščih spoznani za nedolžne, civilisti in romi
nightifly
12. 09. 2018 12.00
+9
no , verjetno ste za demokracijo . Torej civilist postane kriminalec takrat ,ko je necesa vsaj obtozen in kasneje obsojen _(ce) .....do takrat pa je Janez Novak , spostovani gospod . Je tako ?
nightifly
12. 09. 2018 11.22
+20
V predsedniskih mandatih 2 predsednikov Amerike ( 2x 8 let) ,torej vsaj od 2003 z napadom na Irak je Amerika s svojmi aleati porusila skoraj pol sveta -na vseh konih in krajih . No ,prej sta nekaj naredila ze Bush st. in pajac Clinton . Amerika je po zdaj znanih podatkih , v zadnjih 15 letih za vojne zunaj porabila 5600 miliard dolarjev . Torej sta Bush ml. in Nobelovec Obama ´´sla v trgovino ´´ in dobro zapravljala . Zakaj ? Zato ,da bi postala v oceh Americanov dobra ,uspesna predsednika . Pa nekako ni slo . Amerikanci ju ne marajo ,,,za Obam pravijo celo ,da je najslabsi predsednik do sedaj . Zame je verjetno kar res ,ce pogledam kaj sta naredila ta dva kljukca v vsaj zadnjih 15 letih ,in vse to s sklicevanjem na demokracijo . O pritiskih na Rusijo niti ne govorim , ker je Obama s svojimi evropskimi Hlapci Rusijo skoraj -oziroma jo hoce osamiti . Nabil ji je serijo sankcij ,ki bi vsako drugo drzavo vrgla na kolena . Zanimivo pa je , da tega Trump noce poceti , kongres in vsa Clinton -hilarijevska klika zadaj Trumpa prisiljuje ,da Ruse napada kar naprej ,ceprav ni nibene osnove . Putin je edini predsednik novejse dobe s katerim se da pogovarjati in dogovoriti .Je edini predsednik ,ki se drzi dogovorov tudi sirse v Evropi in svetu. To kar pocenja Evropa z delom Amerike se bo en dan konalo , ker se mora . Tudi rusija ima vso pravico do svoje obrambe .
nightifly
12. 09. 2018 11.35
+18
Kar pa se tice dveh agentov ,oz. vsega tega zastrupljanja v Angliji , no prevec snovi za pisanje .Brit. tajne sekretne sluzbe ,ki niso prvic ponaredile dejanj ,dokumentov ,pa se kaj , so se ze same zaklale . Vcerjaj je Marija Z. ,tisk .predstavnik ruskega zun .ministrstva uradno vprasala Britansko krono , naj svetu obrazlozi vsaj oba posnetka teh ´´agentov ,,,, Petrova in Boshirova ´´ , ki ju kaze v precej kocljivem polozaju na enem hodniku ,najverjetneje na letaliscu ..toda kako sta lahko -fizikalno gledano -dve personi ob istem casu in datumu ( uri ,minuti , sekundi ) tocno na istem prostoru ,kjer je placa samo za eno osebo .....druga bi morala biti prvi vsaj na ramenih , torej nemogoce ) Pomeni ,da so agenti MI6 slabo opravili svoje delo . Kaj zdaj ? Jasno je , da nobeno sodisce ne more obsoditi cloveka ,ki je sel v drugo drzavo na sprehod ali karkoli , ce na prizoriscu ni pustil svojih odtisov . Rusi ze od prvega dne prosijo brite za dokaze , karkoli ,vsaj prstne odtise ,da bi lahko sledili storilcem .Briti izsiljujejo Ruse s sankcijami ,jim dajejo ultimate in podobno .Do sedaj pa niso predlozili enega samega papirja -dokaza ,ceprav bi po mednarodnem pravu to morali storiti ,ce nekoga ze obtozujejo . Zal mi je , da se bivsa mogocna Krona obnasa tako podlo ...obenem pa se Mayeva in Boris ,pa se kdo . Neverjetno kaksen poden .Vceraj me je pretresel besedenjak britanskih poslancev iz vrst Torijcev ,ki Ruse . s Putinom vred imenujejo kar bastarde , zveri in podobno . Clovek ne more verjeti .
Principat
12. 09. 2018 11.49
+10
+++ / popolnoma se strinjam,, delajo pa taki halo zato , ker 1/3 londona prehaja v poplno islamsko oblast , vsak teden zgubijo eno ulico in to hočejo prikriti , žal je stvar ušla nadzorom in sprehajanje po 21 uri v londonu ni več varno
nightifly
12. 09. 2018 12.03
+9
principat , Briti imajo velike probleme ze kar nekaj casa -pa ne samo z muslimani in arabskimi milarderji ,z vsemi ferrariji in ostalimi vozili delajopeklenski trusc po Londonu in jih nic ne briga ,ker imajo imuniteto . V britaniji je mnozicno metanje kisline v obraze mimoidocih , mlade zabadajo z nozi . Kaksna je to drzava ?
Nightrider
12. 09. 2018 11.01
+35
Kdaj bojo sankcije za Ameriko, Francijo,...
cistajeba
12. 09. 2018 11.15
+29
Amerika po drugi svetovni vojni vpletena v več kot 30 vojn po svetu, več kot 20 milijonov mrtvih-kaj je res s sankcijami?!?
Krpan Martin
12. 09. 2018 10.55
+10
na sliki izgledata, kot da sta se vrnila iz dopustovanja, prava civilista
SVETTEL5
12. 09. 2018 10.44
+40
ha ha Anglija z 500 letno tradicijo laži ubijaj pokradi in Amerika z 250 letno enako tradicijo ter v 239 letih 222 let v vojni..ha ha le kdo še jim verjame
cirenij
12. 09. 2018 10.34
+38
Pa kaj toliko krivijo Putina in Rusijo? Zahodna propaganda, ki bi jih rada uničila, kot že toliko držav na zemeljski obli. Tale novičkov se proizvaja tudi v V. Britaniji in še kje. Putin moder mož, pa se ne da. Upajmo, da se ta zapadna dr..hal sesuje sama vase.
SenecaLucius
12. 09. 2018 10.24
+43
Kar lepo krepijo samozadostnost Rusije, zbijajo rubelj in posledično se v Rusiji že splača proizvajati prav vse. Odlične razmere za njihov razvoj lastne industrije!