Tujina

Putin podprl predsednika Abasa

Moskva, 31. 07. 2007 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladimir Putin je podprl Mahmuda Abasa in izrazil prepričanje, da bo ta naredil vse za enotnost Palestincev.

Putin je podprl Abasa
Putin je podprl Abasa FOTO:

Ruski predsednik Vladimir Putin je podprl palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, pri čemer je izrazil prepričanje, da bo Abas naredil vse za enotnost Palestincev.

''Ves čas smo zagovarjali legitimen interes palestinskega naroda glede ustanovitve enotne države," je poudaril Putin. Abas je ob tem dodal, da bo naredil vse za enotnost Palestincev po nasilnem prevzemu oblasti na območju Gaze, ki je od junija pod nadzorom gibanja Hamas. "Naredili bomo vse, da bi presegli to, kar se je zgodilo, in vrnili razmere v prvotno stanje," je dodal.

Želim vam zagotoviti, da vas bomo podprli kot zakonitega voditelja palestinskega naroda. Prepričani smo, da boste naredili vse za zagotovitev enotnosti Putin palestinskemu predsedniku

Palestinski predsednik je medtem poudaril, da dialog s predstavniki Hamasa ni mogoč, dokler se omenjena skupina ne odpove nadzoru nad območjem Gaze. "Situacija mora biti takšna, kot je bila pred udarom, da lahko pride do normalizacije," je izjavil Abas in dodal, da morajo predstavniki Hamasa "prevzeti krivdo in se opravičiti za zločine".

Pridobivanje podpore

Abas je poudaril, da dialog s predstavniki Hamasa ni mogoč
Abas je poudaril, da dialog s predstavniki Hamasa ni mogoč FOTO: Reuters

Abas, ki je v Rusijo prispel v nedeljo zvečer, se je v ponedeljek srečal z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki ga je označil kot zakonitega voditelja vseh Palestincev in izrazil "podporo vsem njegovim prizadevanjem, ki so namenjena ustvarjanju enotnosti med Palestinci". Zunanji minister Rusije, edina članica bližnjevzhodne četverice, ki je ohranila stike z gibanjem Hamas, je Abasu še povedal, "da v Rusiji razpravljajo o vprašanju podpore Palestincem in Abasovi administraciji".

Namen Abasovega obiska v Moskvi je predvsem pridobivanje podpore Rusije v sporu med Abasovo stranko Fatah in gibanjem Hamas, ki je po več kot tednu dni spopadov v sredini junija prevzelo nadzor na območju Gaze.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.