Tujina

'Nisem mogel zaspati, ker sem se bal, da me bodo pojedli'

Santiago, 14. 02. 2011 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vsi smo spremljali reševanje čilskih rudarjev. A kaj se zdaj dogaja z njimi? Nekateri jemljejo močna zdravila, drugi gradijo zidove okoli svojega doma, tretji imajo psihološke težave, večina pa jih je ostala brez invalidskega nadomestila.

Dogodek je pritegnil več kot milijardo gledalcev po vsem svetu, bil je eden najbolj gledanih televizijskih dogodkov v zgodovini. Ljudje so bili hipnotizirani, ko je 33 čilskih rudarjev iz teme stopilo na svetlobo. To bi lahko bila ena največjih reševalnih akcij. Kaj pa rudarji? Bili so živ dokaz, da v tem računalniškem stoletju pogum in vzdržljivost še nista izginila. Zdaj so doma, v rudniškem mestu Copiapo, ki se nahaja v najbolj sušni puščavi na svetu.

Pred rešitvijo so rudarji sklenili dogovor, da o preživetem času pod zemljo ne bodo govorili. Vendar so zdaj nekateri spregovorili.

Rudarji so bili pod zemljo ujeti 69 dni.
Rudarji so bili pod zemljo ujeti 69 dni. FOTO: Reuters

Eksplozija ni bila presenečenje

Po petih urah v službi se jim je porušil svet. Delavci na površju so povedali, da je bilo slišati, kot bi eksplodiral vulkan. Bil je šok, so rekli, vendar ne presenečenje. Rudnik San Jose je imel eno najslabših varnostnih evidenc v regiji.

Prva reševalna skupina ni prišla prav daleč, saj je bila podzemna pot blokirana s steno, ki je bila dvakrat težja od Empire State Buildinga. Je 33 rudarjev še živih? Možnosti so ocenili na dva odstotka.

Pretresljive zgodbe

Več kot pol kilometra pod zemljo je Victor Zamora popravljal streho rudnika, ko ga je sila eksplozije potisnila ob zid. Zatekel se je v zaklonišče, kjer so hranili hrano prav za take nujne dogodke. Hrane je bilo dovolj za nekaj obrokov. Na vprašanje, kakšna je bila njihova reakcija na to, je Zamora odgovoril: ''Bili smo nori. Skoraj ničesar ni bilo tam. Nismo mogli verjeti, da bi lahko preživeli s takimi količinami. Slabše so nas obravnavali kot živali. Bilo je pretresljivo.''

Zgodbo rudarjev je spremljal ves svet.
Zgodbo rudarjev je spremljal ves svet. FOTO: Reuters

Tri dni po nesreči so reševalci rudarje pod zemljo iskali s sondami. Težava je bila le v tem, da niso vedeli, kje jih iskati. Vse, kar so imeli, so bile skice, ki so bile zastarele in nepravilne. Vendar so vrtali naprej, dan in noč. Hrup je bil oglušujoč. Rudarji so slišali vrtanje, ki se jim je približalo in se nato ustavilo. Zaradi tega se jim je mešalo.

Enkrat pa se je mehaniku Alexu Vegi zdelo, da sliši rešitev. ''Rekel bi, da niso vrtali več kot dva metra od našega zaklonišča,'' se spominja. ''Bilo je res zelo blizu.'' Na vprašanje, ali se spominja, kako se je počutil, ko je izvedel, da vrtalnik ne bo vrtal do njih, je Vega odgovoril: ''Ja, izgubil sem upanje. Bil sem obupan.''

Obupane pa so bile tudi njihove družine, ki so pred rudnikom postavile šotore. Postojanko so poimenovali 'Kamp upanja'. In upanja nekateri niso nikoli izgubili, čeprav po 16 dneh iz globin pod zemljo še ni bilo znakov življenja. Družine pa niso vedele – in tudi javnosti do sedaj ni bilo znano – da so bili rudarji tako obupani, da so tudi razmišljali o samomoru.

Florencio Avalos, prvi rešen rudar - 8
Florencio Avalos, prvi rešen rudar - 8 FOTO: Reuters

Misli na samomor vse pogostejše

''Prijatelju sem rekel: 'Če bomo še naprej trpeli, bi bilo bolje za nas, da gremo v zaklonišče, prižgemo motor in pustimo ogljikovemu monoksidu, da opravi svoje delo','' se spominja Zamora. Na vprašanje, ali je samo on čutil tako ali so bili tudi drugi istega mnenja, je dejal: ''Mislim, da smo bili vsi istega mnenja. V tistem trenutku sploh ni šlo za samomor. Šlo je za končanje trpljenja. Tako ali tako bi umrli,'' je še dodal.

Pisatelj Jonathan Franklin, ki je napisal knjigo '33 mož', je povedal, da so imeli možje izjemno disciplino. Za vsako stvar so glasovali in držali so se dnevnega urnika – najprej sestanek, nato molitev. Nato so imeli, kot so jo imenovali, večerjo. Možje so si vedno delili hrano, tudi ko so imeli le eno žličko tune na vsakih 48 ur.

Do dneva 16 pa so rudarji že stradali in sprejeli so dejstvo, da bodo morali prvega, ki bo umrl, pojesti. ''Povedali so mi, da so imeli kozico in žago pripravljeno,'' je povedal Franklin. Na vprašanje, ali misli, da so potencialni kandidati vedeli, kdo so, je pisec odgovoril: ''Eden izmed kandidatov mi je povedal, da so se možje hecali. 'Hej, če boš umrl med spanjem, boš zajtrk, kosilo in večerja.' Zadnjih nekaj dni tako ni mogel zatisniti očesa. Bil je preveč prestrašen, da bi ga kolegi pojedli, če bi umrl.''

Iz zaklonišča so jih na površje potegnili skozi jašek v posebni kapsuli.
Iz zaklonišča so jih na površje potegnili skozi jašek v posebni kapsuli. FOTO: Reuters

Vodja skupine Mario Sepulveda je povedal, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bi prišlo do tega. ''Rekel bi pet ali deset dni. Ne vem. Bil sem pa prepričan, da bom odšel od tam, ne glede na vse. S hrano ali brez nje. Kako? Moral sem misliti na to, kateri rudar se bo najprej zgrudil, in nato sem mislil na to, kako ga bom pojedel. Ni me bilo sram, nisem se bal,'' je povedal.

Rešitev

Nato pa jih je rešilo vrtanje. Na 17. dan so reševalci zavrtali v njihovo steno in takrat so vse misli o kanibalizmu in samomoru izginile. Reševalci na površju so slišali udarce po vrtalniku. Ko so ga potegnili na površje, so na njem zagledali rdečo barvo. Nato so našli sporočilo. ''Dobro smo, v zaklonišču, vseh 33." Reševalci so pod zemljo poslali kamero in svet se je zazrl v temne oči presenečenih preživelih.

Po 69 dneh napetosti je prišlo odrešenje. Eden za drugim so shujšani rudarji stopili na trdna tla in na svetlobo.

Reševanje rudarjev je potekalo dva dni.
Reševanje rudarjev je potekalo dva dni. FOTO: Reuters

In kaj je zdaj z njimi?

Victor Zamora, popravljavec strehe, je posnel film o vsem, vključil je tudi reševanje v magični kapsuli in ljubezenski prizor, ko je bil spet združen s svojimi ljubljenimi. Edisona Peno so morali zaradi depresije in anksioznosti hospitalizirati, Mario Sepulveda pa jemlje močna zdravila. Najstarejši rudar Mario Gomez sploh ne more zaspati.

Alex Vega pa ne more pojasniti, zakaj postavlja zid okrog svoje hiše, vendar ga. ''Kadar koli slišim hrup, se prestrašim in gledam okoli sebe. Moje srce začne hitreje biti. Ne prenesem majhnih prostorov. Zdaj jemljem pet ali šest tablet na dan,'' je povedal.

Vsi razen enega rudarja so utrpeli resne psihološke težave, je povedal zdravnik. Rudarji se tudi pritožujejo, da ne prejemajo enake zdravstvene oskrbe, ki jo potrebujejo in so jim jo obljubili. 19 od njih jih je že izgubilo invalidsko nadomestilo.

Rešeni rudarji so se srečali tudi s predsednikom države.
Rešeni rudarji so se srečali tudi s predsednikom države. FOTO: Reuters

Victor Zamora, ki se je od rešitve prvič odpravil k rudniku, se počuti, kot bi bil še vedno ujet. ''Preden sem šel v rudnik, sem bil vesel moški. Zdaj pa imam nočne more in težave. Nisem več isti človek. Sanjam, da sem ujet, da prijatelji okoli mene umirajo. Skale padajo. Drugi del mene je še vedno tam,'' je povedal in dodal, da ne more imeti normalnega odnosa z družino.

Na vprašanje, kako gleda zdaj na prostor, kjer je bil ujet, je Zamora dejal: ''Čutim žalost, veliko žalosti. Raje bi bil mrtev.''

Še danes ljudje ne razumejo, kaj se lahko zgodi z ljudmi, ko so bili v peklu. Ampak rudarji vedo. Pravijo, da je rudnik boginja maščevalnosti, ki zahteva svojo ceno. Včasih je cena smrt, včasih preživetje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
16. 02. 2011 16.32
-1
Simon2010, moje pričevanje je resnično in ni z ničemer povezano z avtosugestijo in ne vem še s kom vse. Jaz se vedno Bogu zahvalim za vse uspehe in mu jih darujem. Vedno ga prosim za pomoč, tudi recimo pri službenih zadevah, nikoli pa ga ne prosim, naj mi napolni denarnice, ker če prosiš za modrost, da bi bil dober do drugih, za znanje, za spoštovanje drugih, za pomoč pri rešitvi problemov, pridejo tudi denarci. Zakaj tebi ne napolni denarnice, zato ker ne verjameš Vanj in ker ga to ne prosiš in ker preveč denarja pokvari človeka. Veruj v Jezusa z vsem srcem in dušo, pa ti bo dal da boš imel dovolj. Namesto, da me zmerjate, poskusite prositi kot sem vam predlagal, pa bomo videli. Samo morate prositi v veri, da Jezus obstaja.
JEZKE-BLOKIRAT
15. 02. 2011 05.26
samo da sluzjo se mal pa bojo zacel govoriti os sexu
Hiccup
15. 02. 2011 04.40
Brstični ohrovt. Vse skupaj. Prav res.
Spetsnaz
14. 02. 2011 21.54
Nakladanje ! Tako lazje prodajo "zgodbe 2 lacnim pisunom iz celega sveta ..verjamite ! Prosim, vas..veliko je podobnih zgodb..spomnite se druge svetovne vojne..pa niso jedli mrlicev !
major1
14. 02. 2011 20.45
Vietmanski sindrom v rudarski verziji - to je realnost dolge stresne situacije, ki ni nikakor pravljična, še bolj pa je sedaj realna, ko je napočil čas streznitve, ko se vedno bolj pozablja na obljube, ki so bile dane pred, ob in po reševanju.
Robberto
14. 02. 2011 20.43
Se vidi, da je to napisal Slovenec, poln pesimizem. Ali bi bilo potem bolje, da bi vsi umrli?
Simon2010
14. 02. 2011 19.31
Danes sem prosil boga da je že čas da flamengo in njemu podobni pridejo k pameti in da končajo z svojim nakladenjem o bogu. Če se bo to uresničilo potem tudi jaz ne bom več ateist. Flamengo zakaj mi bog noče napolnit denarnice ko je prazna. Pa čeprav veliko delam je denarja zmeraj premalo.Mislim da je zato kriv bog Pahor.
24kurv
14. 02. 2011 19.27
če bi jih rešil bog ne bi zdaj imeli toliko posledic.imeli so srečo da so preživeli.eni jo imajo drugi je nimajo.zastonj toliko denarja ko so ga dobili od vseh ljudi na svetu če nimajo zdravja.
Zkip
14. 02. 2011 19.07
Flamengo, si kdaj slišal v avtosugestijo? Mind over matter? Iz tvojega komentarja je več kot razvidno, da si samo še ena zavedena ovčica, ki vzame vsako tujo besedo za svojo resnico, verjame neki stari knjigi ki je tako ali tako največji nateg človeštva in ne razmišlja s svojo glavo. Žalostno. Sploh nočem komentirat naprej to je težko.
24minut
14. 02. 2011 18.18
flamengo - ti k si tako veren mi povej zakaj jih je Bog pustil u rudniku, če jih je potem tako herojsko rešil? mam en predlog zate - namesto da skoz o tem Bogu tle neki nakladaš pejt raj kaj delat, pa ti nebo hudo! Boga ni! nekateri niste dovolj izobraženi, da bi to lahko videli - mislite s svojo glavo in ne s župnikovo!!
HALAcR7
14. 02. 2011 17.55
chuk norris jih je resu a ne vidite na slike je prvi
makki-2
14. 02. 2011 17.29
FLAMENGO..........NIMAŠ POJASNILA ,AL KAJ ZA TISTO PREJ DAJ MI PROSIM POJASNI ,KAKO IN KAJ,ČE JE JEZUS BOG AL, KAJ.
flamengo
14. 02. 2011 17.26
kununurra, naj ti povem še drugi primer. 2008 me je že drugič uskalo križu in mene tako zelo useka, da me je žena dobesedno podpirala - nosila do stranišča. Ko sem drugi dan po tem dogodku v mukah in preklinjanju vstajal mi je rekla naj rajši te neznanske bolečine predam Jezusu. Ko me tako naloži na hrbet sem rekel Jezus hvala ti za to preizkušnjo, tebi te bolečine predajam in v tistem trenutku, ko sem to govoril mi je bolečina v hrbtenici popustila skoraj v celoti in lahko sem že takoj samo hodil. Na bolniški sem bil en teden, ko me ne prvič sem bil doma cel mesec. Tudi dobro ženo sem si izprosil z rožnim vencem, ki sem ga molil skoraj vsak večer in to toliko časa, da se je razletel. Prosil sem več kot leto dni. Aleluja.
makki-2
14. 02. 2011 17.23
FLAMENGO.............MENI SE ZDI DA SI TI SPOZNAL SAMEGA HUDIČA, KAJ SI RES KOMUNICIRAL Z JEZUSOM ,ALI PA IMAŠ MOGOČE ŠIZOFRENIJO
flamengo
14. 02. 2011 17.13
Mogoče sem bil malo prezahteven, poskusite zvečer preden zaspite tako sami pri sebi kakšno težave ali skrbi predati Jezusu v trdni veri, da bo rešena. To je pa čisto lahko, vsakdo lahko poskusi in nobeden razen Jezusa ne bo vedel, da si z njim komuniciral. Kaj se bojite, če mislite, da ne obstaja, vas to ne bo pokončalo. Poskusite to za foro. Drugače vam ne morem dokazati Njegovega obstoja kot tako, da ga sami spoznate. Niti vam niti treba v cerkev.
HALAcR7
14. 02. 2011 17.06
a ne vidite z desne strani kdo jih je resu,ja čak noriss kdo pa
Prudi
14. 02. 2011 16.59
tipično, mediji in država, te prežvečijo in izpljunejo.
SuperX
14. 02. 2011 16.47
Ok.. kaj ima vera vezo z rudarji in njihovim trenutnim stanjem? Mislim.. neumnosti, še malo pa bo debata o tem kateri TV program gledajo. Koga to briga!
tmt
14. 02. 2011 16.42
Flamengo, a ne bi bilo dobro, da bi naslednja tvoja prošnja v kelih bila ta, da postaneš manj nadležen in posledično temu s svojo obsedenostjo ne posiljuješ vseh okoli sebe. Mogoče bi lahko zaprosil tudi za zmanjšanje lenobe, da ne bi cele dneve visel na internetu.
Kimberley-Echo
14. 02. 2011 16.39
Flamengo- problemi se gotovo ne rešujejo na ta način. Ni mogoče biti veren en teden in potem se ti izpolnijo želje. Nekako kot razlika med recimo tableto proti glavobolu in placebom. Če imaš migreno ti Lekadol ne bo pomagal, pa če verjameš v boga ali pa ne. Res pa je, da včasih sugestija pomaga. Pomaga takrat, ko imaš namišljene bolečine, kar pa migrena nikakor ni. Če bi se jo dalo pozdraviti z vero v boga (glede na bolečine, ki jih povzroča), bi to ljudje storili. T.i. bolezen želodca bi ti lahko pozdravil tudi drugače in seveda ne nujno s tabletami. Zdaj ali z drugačno prehrano ali psihološkim učinkom, ne vem. Ti si jo pozdravil z globokim verovanjem v boga oz. z prepričanjem, da ti bog lahko pomaga. Močno dvomim, da je imel tukaj prste vmes faktor bog. A kot rečeno, če v neko stvar absolutno verjameš se ta lahko zgodi. Človeški možgani so še precej neraziskani, saj menda uporabljamo le okoli 10% le teh. Seveda, pa me ne moti, da si goreč zagovornik vere, ker vsakdo v nekaj verjame, čistih ateistov najbrž ni.