Tujina

Ranjenih 150 policistov

Rostock/London, 02. 06. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
16

Antiglobalisti so v policiste v nemškem Rostocku metali steklenice in kamenje. Protesti so potekali tudi v Londonu.

V Rostocku se je po ocenah policije zbralo okoli 25.000 protestnikov.
V Rostocku se je po ocenah policije zbralo okoli 25.000 protestnikov. FOTO: Reuters

V spopadih med policijo in približno 500 protestniki, ki so izbruhnili med demonstracijami v nemškem Rostocku proti bližnjemu vrhu G-8, je bilo ranjenih najmanj 150 policistov. Nekateri med njimi so bili huje poškodovani, je sporočil tiskovni predstavnik policije.

Protestniki proti policistom
Protestniki proti policistom FOTO: Reuters
Množica protestnikov je nosila zastave in transparente z napisi "Drugačen svet je mogoč", "Nismo teroristi, sanjamo le o boljšem svetu" in "Ustavimo globalno segrevanje". Protestniki so v zrak spustili tudi dva velika balona - snežena moža, ki naj bi bila simbol proti podnebnim spremembam.

Maskirani protestniki so med shodom protestnikov po ulicah Rostocka, ki je blizu Heiligendamma, kjer se bodo naslednji teden sestali voditelji najrazvitejših držav sveta, v policiste metali vse od kamenja in steklenic pa do molotovk. Prav tako so na poti prevrnili in zažgali več avtomobilov. Policisti so odgovorili z uporabo solzivca in vodnih topov, aretirali pa naj bi tudi več oseb. Po navedbah policije naj bi se protestov udeležilo okoli 20.000 ljudi, medtem ko organizatorji število ocenjujejo na okoli 80.000.

Demonstracije tudi v Londonu

Protesti so potekali tudi v središču Londona. Protestov naj bi se po navedbah organizatorjev udeležilo okoli 10.000 ljudi, ki so pozvali voditelje skupine G-8, naj se držijo preteklih obljub o boju proti revščini. Do protestov prihaja le nekaj dni pred začetkom tridnevnega vrha G-8 v Nemčiji in dve leti po vrhu te skupine v Gleneaglesu na Škotskem, kjer so se najmočnejše države sveta obvezale, da bodo do leta 2015 prepolovile revščino v svetu.

Protestniki v Londonu v spodnjem perilu ''hlačke za revščino''.
Protestniki v Londonu v spodnjem perilu ''hlačke za revščino''. FOTO: Reuters

"Žalostno je, da smo zbrani tukaj in ponavljamo tisto, kar smo govorili že pred dvema letoma," je dejal eden izmed protestnikov in dodal, da je namen protesta pokazati britanskemu premierju Tonyju Blairu in drugim svetovnim voditeljem, da ljudje pričakujejo izpolnitev obljub, ki so jih dali pred dvema letoma.

Protestniki, ki so zasedli območje ob reki Temzi blizu britanskega parlamenta, so z mobilnimi telefoni, budilkami in piščalkami priredili tudi simbolične "tri minute hrupa".

Merklova pričakuje dogovora glede okolja

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred bližnjim vrhom dejala, da Berlin ni pripravljen odstopiti od postavljenih ciljev v boju proti podnebnim spremembam. Ob tem je dodala, da na vrhu ne pričakuje dogovora z ZDA glede podnebnih sprememb.

Pojasnila je, da ni pripravljena na nikakršne kompromise glede cilja, ki ga je postavila Evropska unija, da bo do leta 2050 omejila globalno segrevanje ozračja pri dveh stopinjah Celzija. "Če se ZDA ne bodo premaknile, bodo ostali verjetno čakali. Rešitve ta teden ne pričakujem," je dejala.

Kanclerka je odločno zavrnila predlog, po katerem bi v nasprotju s ciljem dveh stopinj, ki ga je predlagala Mednarodna skupina Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC), mednarodna skupnost za zgornjo mejo globalnega segrevanja ozračja postavila štiri stopinje Celzija. "To bi bilo natanko to, čemur pravim gnil kompromis. Osredotočiti se moramo na ugotovitve strokovnjakov, teh pa na smemo mehčati," je dejala.

Merklova se je tudi jasno izrekla, da mora biti vsak nadaljnji dogovor o znižanju izpustov toplogrednih plinov sprejet v okviru Združenih narodov.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
06. 06. 2007 19.36
Še en tomijev umotvor: "Tovrstne organizacije bi bilo potrebno uničiti, aktiviste pa zapreti, saj na tem svetu ne sme biti prostora za nasilje." UNIČITI? Na čim bolj brezkompromisen, krvav in NASILEN način, kajne tomi? V KRVI zadušiti levičarsko vstajo, anede, tomi? Če je tu kdo hinavec, si to ti. Svetovni prvak, pravzaprav. Le "Pravi" Svobodnjak in Exim ti sežeta blizu. Itak pa sumim da gre le za tri alteregote iste zblojene osebnosti.
KLIPAN71
04. 06. 2007 09.35
Najprej so bili hipiji, ki so opozarjali na svetovne težave, uničevanje okolja, pa so se jim desničarji in kapitalisti smejali in jih niso jemali resno. Potem so prišli pankerji in tudi njih ni nihče jemal resno. V zadnjem desetletju na probleme opozarjajo antiglobalisti in tudi njih nobeden ne jemlje resno. Celo "zgražajo " se nad tem ker so kao nasilni. Da Američani in njihove sluge dnevno pobijejo nekaj deset ljudi, da zaradi politike velesil umira za lakoto miljone ljudi, da bomo zaradi kapitalistične logike izkoriščanja naravnih dobrin crknili vsi čez nekaj desetletij pa kao ni nasilje ali kaj?? Antiglobalisti so kaplja v morje proti nasilju svetovnih velesil. Saj niso demonstranti sprožili vojn, ki se dogajajo po svetu, niso oni krivi za globalno segrevanje, ampak kapitalistične države. Ampak nekateri bodo sprevideli šele, ko bodo imeli zunaj 50 stopinj in vodo po kaplicah, pa še takrat bodo mislili da bo jim bog pomagal.....
prisoten@email.si
03. 06. 2007 10.02
tomi tebi se blede ali pa jemlješ drogo
tomi.passion@gmail.com
03. 06. 2007 08.27
Težava pri levičarskih aktivistih je v njihovi dvoličnosti. Tudi pri naših. Po eni strani se borijo in protestirajo za neke ideale kot so pravičen in miren svet, enkost vseh itd. Ironija pri tem pa je, da so to najbolj nasilne organizacije, ki protestirajo z uporabo nasilja in anarhije. Tovrstne organizacije bi bilo potrebno uničiti, aktiviste pa zapreti, saj na tem svetu ne sme biti prostora za nasilje. Pa sem že mislil, da so samo naši komunisti takšni dvoličneži, zdaj pa vidimi, da je to širša komunistična hiba.
mit.ya@email.si
03. 06. 2007 03.00
Bravo, protestniki !
goso
03. 06. 2007 01.30
Ja, menda bo Človek diktiral temperaturo Zemlje. Na stopinjo natančno. Kje? Na Antarktiki? Al na ekvatorju? Al kr neki vmes.
vargus
02. 06. 2007 23.28
Se podpišem pod spodnje tri objave.
prisoten@email.si
02. 06. 2007 23.09
vegos in malasutra se strinjam
Vegos
02. 06. 2007 22.21
Malasutra, ne trudi se. Svobodnjak in njegov klan ne vidijo dlje od svojega nosa. Vraga, saj oni mislijo da solata raste v trgovinah na polici.
malasutra@gmail.com
02. 06. 2007 21.39
tipični izkoriščevalci prvega sveta razmišljajo natanko tako, kot pravi svobodnjak in piko. ej, ne gre za to, da naj bi mi futrali reveže, gre za to, da izkoriščevalske težnje prvega sveta ustvarjajo pogoje za revščino drugod. mi živimo tako dobro zato, ker namesto nas drugi živijo v totalni revščini. nepravična distribucija dobrin je tista, ki polarizira svet. to, da je večina kapitala skoncentrirana v rokah nekaterih posameznikov in držav. tega svet ne bo zdržal neskončno dolgo. me zanima, piko ali svobodnjak, kako bi razmišljala vidva, če bi morala dvanajst ali šestnajst ur na dan šljakati v kakšni tovarni za pol dolarja na dan, kjer bi proizvajala artikle za beli prvi svet. no, res me zanima.
piko2263
02. 06. 2007 21.19
Pokazat jim hudiča tem demonstrantom. Pretepst jih je treba tko, da zase nebodo vedel. Uničevat tujo lastnino, mater jim je. Lenuhi leni.
PraviSvobodnjak
02. 06. 2007 20.26
Ti protestniki sami ne vedo, kaj bi radi. Protestirajo kar nekaj tja v tri dni. Še najmanj pa za pravičnejši svet. Svet ne more biti pravičen, če moraš futrati reveže samo zato, ker so reveži, čeprav nič ne delajo.
malasutra@gmail.com
02. 06. 2007 19.29
ne, proti čemu. pravo vprašanje je, za kaj demonstrirajo? odgovor: za pravičnejšo globalizacijo. za to, da si prvi svet ne bo debelil svojih riti na račun večine v revnih in nerazvitih državah. edino pravilno. en svet za vse!
prisoten@email.si
02. 06. 2007 19.26
še več protestov bi moralo biti. Angela Merkel glede segrevanja ozračja pa se strinjam s teboj. vendar bi morali sprejeti še hujše kriterije. lp.
hot-shot69
02. 06. 2007 19.16
Vse te levičarske protestnike bi dal protestirat v kakšno zavrto Ameriško državico, Alabamo al pa kje tacga...vsi desničarji pa bolj oboroženi kot policisti, bilo bi zanimivo.
janezgorenc@email.si
02. 06. 2007 10.41
Eeeeem... Proti čemu bodo pa demonstrirali?