Tujina

Rasmussen - veliki heroj širitve

London/Koebenhaven/Strasbourg, 16. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Če bi morali izbirati najbolj priljubljenega politika Evropske unije, bi bil rezultat nedvoumen: Anders Fogh Rasmussen. Danski premier, ki mu je minuli petek uspelo izvesti širitev v slogu "velikega poka", povrhu vsega pa še pravočasno in v okvirih za to določenih finančnih sredstev.

Berlusconi pravi, da je Rasmussen najlepši premier v Evropi
Berlusconi pravi, da je Rasmussen najlepši premier v Evropi FOTO: Reuters

Rasmussen je po pisanju britanskega časnika Financial Times priznal, da so bila pogajanja "malce groba", njegovo učinkovitost pa je pohvalil tudi italijanski premier Silvio Berlusconi, pri tem pa dodal, da je Danec tudi "najlepši ministrski predsednik v Evropi."

Ko je Danska prevzela predsedovanje EU v juliju, so mnogi napovedovali, da širitve ne bo mogoče izvesti po načrtovanem urniku. Po mnenju britanskega časnika Financial Times so bile ovire na poti do širitve zelo velike, vendar so imeli Danci srečo: najprej so Irci na referendumu dahnili svoj "da" sporazumu iz Nice, konec oktobra pa sta francoski predsednik Jacques Chirac in nemški zvezni kancler Gerhard Schröder sklenila dogovor o financiranju skupne kmetijske politike in vnovič zagnala francosko-nemški motor povezave.

Rasmussen zase pravi, da je v dobri formi
Rasmussen zase pravi, da je v dobri formi FOTO:

Nek danski diplomat je za časnik priznal, da so imeli Danci sicer res nekaj sreče, vendar je proces širitve vključeval veliko "priprav, odprtosti in politične odločnosti." Tako je Rasmussen dansko notranjo politiko postavil na stranski tir, njegove glavne tri prioritete pa so se glasile: "širitev, širitev, širitev." Čeprav med danske uspehe sodijo takšni preboji, kot so rešitev vprašanja Kaliningrada, uspešno upiranje poljskim zahtevam po višjih sredstvih in napredek pri oblikovanju novih konkurenčnih pravil, pa vseeno niso uspeli rešiti perečega problema obdavčenja prihrankov. Vendar pa je Danska kljub temu dokazala, da majhne države na čelu EU svoje delo velikokrat opravijo bolje kot velike. Sedaj se bo mnogo razprav osredotočilo na institucionalne probleme unije, opozarja FT in kot možnega kandidata za morebiten položaj stalnega evropskega predsednika vidi tudi premiera najbolj evroskeptične države v EU: Danca Rasmussena. "Sem v dobri formi," je za britanski časnik povedal Rasmussen.

Evropski parlament o vrhu v še ta teden

Evropski parlament se bo pozno popoldne v Strasbourgu sestal na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju, na katerem bodo poslanci med vrsto tem do četrtka obdelali tudi rezultate nedavnega vrhunskega zasedanja Evropske unije v Koebenhavnu. O vrhu, na katerem je petnajsterica sklenila pristopna pogajanja z desetimi kandidatkami za članstvo, bosta poslankam in poslancem v sredo dopoldne spregovorila predsedujoči EU, danski premier Anders Fogh Rasmussen, in predsednik Evropske komisije Romano Prodi.

Evro-parlament bo poročilo o koebenhavnskem vrhu obravnaval še ta ateden
Evro-parlament bo poročilo o koebenhavnskem vrhu obravnaval še ta ateden FOTO: Reuters

Ta teden bodo dokončno sprejeli tudi unijin proračun za prihodnje leto ter sklepno poročilo o ukrepih proti slinavki in parkljevki. Posebej slovesno pa bo v parlamentu v torek, ko bo že petnajstič podeljena nagrada Saharov za svobodo razmišljanja - prejel jo bo Oswaldo Jose Paya Sardinas. Priložnostne slovesnosti se bodo udeležili tudi nekateri dobitniki nagrade iz preteklosti.

Po četrtkovem koncu letošnjega zadnjega zasedanja se bo parlament iz Strasbourga znova "selil" v Bruselj, kjer se bo v petek še zadnjič letos sestala konvencija o prihodnosti EU. Predsednik parlamenta Pat Cox pa bo skupaj z voditelji političnih skupin odpotoval v Atene, kjer se bodo o prihodnjem grškem predsedovanju EU v prvi polovici leta 2003 pogovarjali s premierom Kostasom Simitisem.

Tudi danske prostitutke so zadovoljen z vrhom v Koebenhavnu
Tudi danske prostitutke so zadovoljen z vrhom v Koebenhavnu FOTO: Reuters

Vrh EU dober za posel

Po poročanju danskih medijev je bil koebenhavenski širitveni vrh EU prinesel veliko dela tudi tamkajšnjim prostitutkam. Prostitutke so povedale, da so imele med vrhom veliko dela, veliko strank pa je bilo tujcev. Podjetnikov, politikov in novinarjev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA