Tujina

Rast BDP ne pomeni nujno, da živimo bolje

Berlin, 17. 01. 2011 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Opozoril, da rast BDP ne more biti več edino merilo uspešnosti in kakovosti življenja, je vse več. V Nemčiji in Franciji tako že razmišljajo, da bi stopnjo blaginje v družbi začeli meriti s t. i. indeksom sreče.

Rast BDP ne pomeni nujno, da živimo bolje.
Rast BDP ne pomeni nujno, da živimo bolje. FOTO: POP TV

V Nemčiji so začeli razmišljati, da bi za ugotavljanje stopnje blaginje v družbi namesto izračunavanja bruto domačega proizvoda začeli uporabljati indeks, ki bi ugotavljal kakovost življenja in zadovoljstvo državljanov.

Večstrankarski odbor pod vodstvom predsednika bundestaga Norberta Lammerta naj bi svoja priporočila izdal v dveh letih in pol. Nemčija se je tako pridružila razmišljanjem v drugih državah, da uporabljanje zgolj kazalca rasti BDP ne odraža kakovosti življenja v pravi meri.

Britanski premier David Cameron je tako na primer že zaprosil nacionalni statistični urad, naj pripravi metode, kako bi merili "splošno blaginjo" v Veliki Britaniji. Tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy je napovedal, da namerava uporabljati "indeks sreče" kot metodo ugotavljanja gospodarskega napredka države.

Da je ravno čas krize idealen čas za razmislek o tem, kakšna naj bo rast, je v nedavnem pogovoru za 24ur.com opozarjal tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Tudi civilna družba že dlje časa opozarja na to, da zgolj gospodarska rast ne pomeni tudi razvoja in dviga kakovosti življenja za vse.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 01. 2011 06.13
Index zadovoljstva in sreče je nemogoče ustvariti, vsak ima svoje kriterije. Na eni lestvici sem videl da so Danci najbolj srečni, to pa zaradi tega ker imajo nizka pričakovanja. Če si aktiven in delaš celo življenje, potem boš srečen.
HLAPCI.HLAPCI
18. 01. 2011 01.24
BDP raste za Pahorja, Janšo Bavčarja in ostale. Za mene in tebe je jutri isti dan kot danes. Upam da isti.
nosferatu
17. 01. 2011 16.04
Kdor je šel na premiero 3. dela filma Zeitgeist - Moving forward, je dobil lepo in podrobno razlago te mehanike prikazovanja BDP in kaj to v resnici pomeni za nas, živa bitja. Na kratko povedano - BDP nima nobene veze s kvaliteto življenja, večinoma je RAVNO OBRATNO! Višji kot je državni BDP, več je v državi revščine, lakote, propadlih podjetij in brezposelnosti IN TO JE DOKAZANO.
Jeunesse
17. 01. 2011 15.48
Večji je BDP in večja je gospodarska rast, tem manjša sta učinkovitost in kvaliteta.
keramicar2
17. 01. 2011 14.34
indeks sreče za slovenskega delavca-99% za tajkune vladajoče itd... 300%.