Tujina

Trump si z razglasitvijo izrednih razmer tlakuje pot do zidu na južni meji

Washington,, 15. 02. 2019 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z. / V.Š. / STA
Komentarji
260

Trump je v svojem govoru potrdil, da bo razglasil izredne razmere, s tem pa se bo odprla možnost, da denar za zid na meji z Mehiko, ki ga v proračunu ni, pobere iz drugih proračunskih postavk. Še vedno pa ni jasno, kje bo vzel dodaten denar poleg 1,4 milijarde dolarjev (približno 1,24 milijarde evrov), ki mu jih je za zid potrdil kongres.

Trenutno še ni povsem jasno, kaj natančno razglasitev izrednih razmer na meji z Mehiko pomeni, razen tega, da bo predsednik Donald Trump skušal zaobiti ustavni proces, po katerem o proračunski porabi odloča kongres, in najti denar za zid na meji iz neke druge proračunske porabe, ki je bila že potrjena. Najverjetneje namerava denar vzeti vojski, saj se je pohvalil, da ji je dal doslej največ denarja v zgodovini in ga ima nekje nekaj viška.

'Nato bomo šli na vrhovno sodišče, kjer bomo zmagali'

"Šel bom nazaj v Belo hišo in podpisal papirje. Potem nas bodo tožili. Tožili nas bodo v 9. okrožju, čeprav ne bi smeli. Dobili bomo slabo sodbo, potem bomo spet dobili slabo sodbo. Nato bomo šli na vrhovno sodišče, kjer nas bodo upam pošteno obravnavali in bomo zmagali, kot smo zmagali glede prepovedi," je posledice svoje odločitve v izjavi pred Belo hišo pojasnil Trump.

Predsednik pričakuje vlaganje tožb proti njegovi razglasitvi izrednih razmer tam, kjer so sodišča bolj liberalna, na primer v Kaliforniji, kjer bo njegova pritožba na poraz na prvi stopnji oziroma sodna blokada ukaza šla pred prizivno sodišče v San Franciscu, kjer spet pričakuje poraz. Nato Trump pričakuje zmago na vrhovnem sodišču, kamor je imenoval dva konservativna sodnika. Pričakuje podoben razplet, kot v primeru njegove prepovedi vstopa muslimanom v ZDA.

Njegovi kritiki ga medtem obtožujejo, da krši ustavo, pozivi za uvedbo postopka odstavitve oziroma impeachmenta pa se krepijo.

Po napovedi podpisa okrog 330 milijard dolarjev (293 milijard evrov) vrednega proračuna za vladne agencije in izrednega stanja se je Trump zapletel v verbalni dvoboj z dopisniki Bele hiše, ki so ga opozarjali na drugačno realnost kot tisto, ki jo je opisoval

'Edina kriza na južni meji je tista kriza, ki jo ustvarja predsednik ZDA'

V skladu s Trumpovo napovedjo se bodo sedaj začele tožbe od zahodne do vzhodne obale ZDA. Tožile bodo organizacije, pravosodni ministri in morda tudi kongresni demokrati. Pravosodno ministrstvo ZDA je Trumpa na to že opozorilo.

"Edina kriza na južni meji je tista kriza, ki jo ustvarja predsednik ZDA," je izjavil pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra. "Ločevanje družin, zapiranje otrok, zavračanje prosilcev za azil in še več."

Trumpovi odvetniki naj bi mu svetovali, da lahko najde denar za zid na druge načine, vendar pa je predsednik to zavrnil v strahu, da bo pred svojo bazo izpadel šibak.

Med njegovim govorom je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders na Twitterju objavila sliko predsednika v ovalni pisarni s pripisom: "Predsednik podpisuje deklaracijo izrednih razmer, ki bo rešila varnostno in humanitarno krizo ne južni meji."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpova razglasitev izrednega stanja brez podpore zunaj njegove baze

"Gre za nezakonito razglasitev zaradi krize, ki ne obstaja," sta skupaj sporočila predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer.

"Gre za nasilje nad ustavo in krajo nujno potrebnega denarja za varnost države in vojske. Predsednikov ukrep jasno krši izključna pooblastila kongresa nad porabo, ki so jih ustanovitelji ZDA zapisali v ustavo. Kongres bo branil ustavna pooblastila v kongresu in na sodiščih ter v javnosti," sta še sporočila demokrata.

Republikanci v kongresu opozarjajo, da se postavlja nevaren precedens, ki ga bodo v prihodnosti lahko izkoristili demokratski predsedniki, na primer za kratenje pravice do orožja. Demokrati gredo v kritikah veliko dlje. "Gre za izmišljeno krizo na meji. Njegovo odločitev bomo preučili in se odločili, kako se ji bomo zoperstavili po zakonodajni in po sodni poti," je izjavila demokratska predsednica odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu Nita Lowey.

Vodilni demokrat v sorodnem odboru senata Patrick Leahy je zagotovil, da ni nobenih izrednih razmer. "Nihče, ki je v stiku z realnostjo, ne more trditi drugače. Trumpa motivira želja po uresničitvi neumne predvolilne obljube. Dogovora za potraten zid nečimrnosti ni uspel skleniti. Mehika mu zidu ni plačala. Ni se uspel dogovoriti niti z lastno stranko v času, ko je obvladovala oba domova kongresa," je sporočil Leahy.

V dveh letih republikanske večine se Trump za zid ni preveč trudil

Trump je leta 2016 obljubljal čudoviti visok betonski zid po celotni 3000 kilometrov dolgi meji z Mehiko, za katerega bo plačala južna soseda in s katerim bi po njegovem rešili problem nezakonitega priseljevanja v ZDA, problem nasilja mamilarskih in drugih tolp v ZDA in problem tihotapljenja mamil v ZDA. Izven njegove baze tem trditvam ni verjel nihče drug in Trump se dve leti, ko so imeli republikanci večino v obeh domovih kongresa, okrog tega ni preveč trudil.

Prva prioriteta je bila uničenje zdravstvene reforme predsednika ZDA Baracka Obame, druga pa potrditev velikih davčnih olajšav, ki zdaj krepko jezijo večino Američanov, saj opažajo precej nižja vračila davkov od zvezne davkarije kot prejšnja leta. Obamova zdravstvena reforma ostaja pri življenju, razlika je sedaj v tem, da jo Trumpovi podporniki razumejo kot Trumpovo zdravstveno reformo.

Govor Donalda Trumpa
Govor Donalda Trumpa FOTO: AP

Po demokratski osvojitvi večine v predstavniškem domu kongresa se je začelo z zidom muditi. Trump je slogan kampanje iz leta 2016 "Postavi zid" spremenil v "Dokončaj zid", obenem pa je v zameno za financiranje lastne vlade postavil pogoj 5,7 milijard dolarjev (dobrih pet milijard evrov) za zid. Demokrati so pristali v 1,6 milijarde (približno 1,42 milijard evrov) in Trump je 22. decembra prekinil financiranje agencij lastne vlade, ki še niso imele potrjenega letošnjega proračuna.

Po ustavi o proračunski porabi odloča kongres

Demokrati so v času zaprtja vlade zavrnili kakršenkoli denar za zid, v dogovoru s kongresnimi republikanci za potrditev proračuna pa pristali v 1,4 milijarde (okrog 1,24 milijarde evrov) za 90 kilometrov železnih pregrad v Teksasu. Trump je omahoval, nato pa dogovor sprejel, vendar z dodatkom, da razglasi izredno stanje in si najde več denarja za zid oziroma pregrade ali ovire.

Ob razglasitvi izrednih razmer je dejal, da bo v ta namen izbrskal skupaj še 6,5 milijarde dolarjev (5,8 milijarde evrov), poleg potrjenih 1,4 milijarde (okrog 1,24 milijarde evrov). Še vedno ni jasno, kje bo denar našel, vendar pa je Bela hiša zagotovila, da denarja, namenjenega pomoči po naravnih nesrečah, ne bo jemal. Našel naj bi ga na računih finančnega ministrstva in vojske, ki ima za gradbene projekte potrjenih 21 milijard dolarjev (18,4 milijard evrov). Vendar pa zakon določa, da se ta denar porabi v podporo vojski, ne pa za zid.

Po ustavi o proračunski porabi odloča kongres, ki vladi odmeri, kaj in koliko lahko porabi za kaj. Trumpovi predhodniki so podobno premetavali denar z razglasitvijo izrednega stanja, vendar nikoli ob nasprotovanju kongresa. Šlo je za to, da se je moral na hitro najti denar na primer za naravne nesreče ali druge nujne ukrepe doma ali v tujini ob razumevanju, da bo to kongres kasneje blagoslovil.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Kongres bo predvidoma potrdil resolucijo za zavrnitev Trumpove odločitve, vendar pa bo pri tem ključna podpora republikancev. Vodja večine v senatu Mitch McConnell predsednika ne kritizira, ker mu je bilo najbolj pomembno to, da ne pride do novega politično za republikance zelo nerodnega zaprtja vlade.

'Izredne razmere se lahko razglasijo v primeru naravnih nesreč'

"Izredne razmere se lahko razglasijo v primeru naravnih nesreč ali katastrofalnih dogodkov. Uporaba tega orodja bi bila v tem primeru najmanj ustavno dvomljiva," je opozorila republikanska senatorka Susan Collins iz Maina. Kolege je posvarila, da bo morda v prihodnosti demokratski predsednik sledil Trumpovemu zgledu in razglasil izredno stanje za uvedbo strožjih ukrepov proti orožju.

Tudi Trumpovi kritiki med ustavnimi strokovnjaki priznavajo, da lahko predsednik v skladu z zakonom iz leta 1978 uvede izredno stanje, vendar pa obenem menijo, da vseeno nima pooblastil, da se tega loti samo zato, ker od kongresa skozi normalen politični proces ni dosegel, kar je hotel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
12. 02. 2021 08.56
Kaj vse prenese demokracija!
cool1
16. 02. 2019 13.54
Berlinski zid se ni obnesel, kolikor vem, ta zid na mehiški meji bo tudi prej padel, predno bo narejen....nihče ni za njega....samo res skrajno desničarski kapitalisti v usa , z Trumpom na čelu....
glava2
16. 02. 2019 13.22
-2
pa predlagam violeti oz. kar vsej levici, da se vsedejo na letalo, pa grejo rešit njihov sistem v venezuelo, kjer nimajo kaj jesti..
Infraping
16. 02. 2019 13.21
+1
Zid mora biti. Sem delal v ZDA, pa vem, kakšni primitivci so njihovi južnjaki.
glava2
16. 02. 2019 13.16
-2
bravo! America first, prima gli Italiani, ...... pri nas je žal prvo ilegalci.....
nightifly
16. 02. 2019 13.18
+1
prima gli Sloveni in Slovenia ,,,, ostie .
nightifly
16. 02. 2019 12.49
+5
Hasan 16.02.2019, 10:06:10 +3 Zavaruje svojo državo?Pred kom?Naivneži,ki padajo na floskule populistov/////////////// hasan ,,,,,,, no, iz vasega podtona razberem marsikaj . Je pa dejstvo , da tudi kot levicar (le zakaj ne bi smel imeti te pravice) ,zavarujem svoj dom ,svojo druzino in na koncu koncev tudi sebe ter lastnino. Kaj pravite ? A ni dovolj ,da en kup raznih huseinov seje smrt po svetu , se bolj v njihovih dezelah , in to svoje rojake ,ki se nocejo podrediti raznim verskim fanatikom ......torej o cem naj debatiramo ? Od kdaj je pravica do zavarovanja osebne integritete ilegalna ,v nasprotju z ustavo ene demokraticne drzave ? Preberite kaj napisete . Veliko mojih kolegov na Levi ,ki so resnicno levakarji ,ne pa Levicarji , so dvakrat vecji populisti in ekstremisti kot normalni ´´desnicarji´´ . Veste ,med zlahtnim levicarem in zlahtnim desnicarjem ni niti ne vem kaksne diference ,Tako kot med skrajnimi levi ali desnimi tudi ne . Tam vlada samo teror in doseganje ciljev z nasiljem . Jaz to nocem biti . Poznam veliko ljudi ,ki so v svojem jazu konservativci , ,pa se vedno ljudje,ki jih je treba samo spostovati . In prav tako ,se kot konservativci razdjajo za revne ljudi . Tudi na ´´moji lvi´´ zal ni vse tako kot je treba . En cel Mt .Everest hipokrizije je tudi na levi . To se je videlo tudi v kriznih casih velikih migracij . Pa tudi sam Vtikan ,razen PR floskul ni ne vem kako radodare n ...Je , seveda , toda s tujim denarjem in tujo pomocjo . In neverjetno vero v boga . Toda ce bodo migranti cakali na bozji kruh ,ne bo eden prezivel . Ne levi , ne desni , samo dobri ljudje po srcu naredijo svoje clovesko -humano poslanstvo .Pa niti njihovih imen ne vemo . Je tako Husein ?
nightifly
16. 02. 2019 12.49
Hasan
16. 02. 2019 13.30
OK,prvo-nič nimam proti temu,da zavaruješ svoj dom.Pika!Za Huseina pa si prvo preberi,kdo ga je ustoličil,oborižil,uporabil za svoje zle namene,potem pa ga napadel.Ko prebereš to boš verjetno bral naprej in prišel do skrajnežev in kalifata.Verjemi mi,da ti branje ne bo škodilo.Boš pa lažje razumel od kot ti nevarnost res grozi.Nisem pa nikoli napisal,da verski skrajneži niso nevarni.So in to zgodovina potrjuje.Tudi o tem je dovol dobrega čtiva.Lp
Iniesta
16. 02. 2019 11.27
-3
Mega100
16. 02. 2019 11.06
+4
Levaki bi pomagali migrantom.....levaki pojdite v Afriko, tam vas potrebujejo, mal da se delajo norca iz vas ker ste beli bedaki...lol.
Mega100
16. 02. 2019 11.04
+3
Levaki če imate radi migrante. Peljite si jih domov. Ops...sej sem pozabil, noben levak nobenemu migrantu noče nič pomagati, samo polna usta hinavskih laži so vas.
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.24
-2
Berem zgoraj o novem strelskem obračunu, pet žrtev žal Trumpa ni med njimi. Pa drugič!
Ka pa mislis
16. 02. 2019 10.24
+0
klump naj se s kanado nardi mejo. pol se pa naj postrelajo, kar jim gre najbolje od rok, pa bo mir
Al83
16. 02. 2019 10.15
+4
Senatna preiskava v koluziji z Rusijo v kateri so sodelovali levi in desni tudi v dveh letih ni mogla najti niti enega dokaza, in s tem dokazala, da so vladni uslužbenci zavestno vršili prevaro, ko so s pomočjo lažnega steelovega dosijeja, ki ga je dala naredit Hillari Klinton, poskušali zrušiti aktivnega predsednika. Upam, da bo Trump razglasil narodno krizo tudi zaradi tega, kjer bo pripeljal agente moćvirja pred vojaška sodišča, kjer jih ne bodo mogli oproščati levi aktivisti v sodstvu niti levi agenti FBI, ki so hillarij oprostoli še preden so imeli zaslišanje z njo.
Al83
16. 02. 2019 10.09
+6
Pri nas tudi nimamo krize na južni meji, kjer so v zadnjem letu zajeli 10.000 ilegalcev, kakih desetkrat toliko se jih je pa verjetno izmuznilo policiji, glede na njihovo učinkovitost.
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.29
+1
Verjetno je to zadnja novica iz nore 24 ur. Ne grejo ljudje več na te plehko /lažnjive limance. Poskusi na Madžarskem mogoče bo tam več sreče. ti malinaci!!
glava2
16. 02. 2019 13.15
+1
Frane, ne vem, če se bi prebivalci bele krajne strinjali s teboj....
Nabru3
16. 02. 2019 14.08
+1
@Frane, upam, da si plačan provokator ali fake nickname, sicer, bog pomagaj tvoji duši, intelektu in razgledanosti. Da o možnosti razmišljanja pred lajanjem, ne govorim.
trdokuhanojajce
16. 02. 2019 10.05
+0
Mich Diam
16. 02. 2019 09.50
+11
Saj ravna prav! Svojo državo se zavaruje pa bluzite postali kakor hočete!
Hasan
16. 02. 2019 10.06
+3
Zavaruje svojo državo?Pred kom?Naivneži,ki padajo na floskule populistov.
maijster
16. 02. 2019 10.13
+0
...ne bluzi-zid nič ne reši dilerji pridejo mimo 100x,begunci tudi,a kramp nas vse pa po drugi strani vraća v obdobje hladne vojne a kaj bo zid v zraku nad amerikani tudi postavil ?ta žuti degen zaostruje ves svet ne samo sebe
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.30
+0
Ja tu gre pa za zmožnost dojemanja, žal ti moram reči , da te s tem bog ni ravno obdaril!
wolfterier
16. 02. 2019 09.37
+5
Bravo,Trump.Šarec,a vidiš,kako se varuje državo.
Brakedirt
16. 02. 2019 09.47
-4
torej je treba tudi v sloveniji ukiniti zdravstveno zavarovanje.
trdokuhanojajce
16. 02. 2019 10.06
+4
kaj ima zdravstveno zavarovanje z varovanjem državne meje????
srebrnibreg
16. 02. 2019 10.10
+1
Zanimivo. Poveličujete Trumpovo varovanje meje. Od kod pa izvira poreklo Trumpa in vse ostalih Američanov razen Indijancev. Kaj so s staroselci torej Indijanci počeli sedanji Američani?
maijster
16. 02. 2019 10.17
+2
z zidom varuješ državo?,he,he,he,he,,,,ti si si pa res bogi no,pa ta klovn rumeni že ima itak na tisoče sovražnikov v lastni državi,sovražnikov ki si jih je sam ustvaril.
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.32
+0
Se mi je takoj zdelo, da nisi čistokrven to tudi šifra pove!
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.33
+1
Se vidi takoj po šifri , da pisec ni ravno čistokrven!
Brakedirt
16. 02. 2019 10.53
+2
brezglavo ploskate trumpu pri gradnji zidu,torej mu ploskate tudi pri ukinitvi zdravstvenega zavarovanja.ti je kapnilo?
Bolfenk2
16. 02. 2019 08.45
+6
Država, ki ne zna zavarovati svojih meja ni država. Rusi in Američani odlično in odločno varujejo svoje meje, evropska civilizacija pa bo čez nekaj desetletij propadla.
Brakedirt
16. 02. 2019 09.24
+2
drzava,ki unici zdravstveno reformo pa je drzava?
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.40
+1
S tako klientelo kot" Bolfek2 "neminovno! Če imaš toliko v žepu kar močno dvomim obišči enkart tisti eldorado tam čez lužo vzemi s seboj kakšen poceni fotoaparat pa poslikaj vsako raso, ki jo boš tam videl. in kaj boš ugotovil nič ker za to mora človek imeti možgane žal.
Mirjiam90
16. 02. 2019 08.38
-10
Množice kar derejo v ZDA odkar je TRUMP predsednik..in te množice so predvsem iz srečnih socialističnih držav kjer narod uživa izredno skrb Levičarjev za njih. kjer imajo vse brezplačno in vsak dan izzrecno bedijo nad otroci.. Med ljudem prijaznim SOCIALIZMOM in Trumpovim krvoločnim neprijaznim Kapitalizmom vsak izbere Kapitalizem ?? ..zakaj, sam prašam..??
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.35
+2
To ni vprašanje za širše množice bolj za vaš beloobčni klub zaprtega tipa!
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.41
-1
Ahtaj se belinarček ahtaj tja čez doklere je čas, pol bo že drat na meji!!!!!
maijster
16. 02. 2019 08.36
+3
kramp ostane kramp
wolfterier
16. 02. 2019 09.37
-1
Frane Šajn
16. 02. 2019 10.36
+0
Mešanček pa mešanček, pač nima cene pa naj si bo še tako lepo ščene.
Hasan
16. 02. 2019 07.38
+8
Ameriški medijski cirkus.In to je to.Kakšni emigranti,droge itd.Njegovi volilci imajo zid pred očmi,pa ne vidijo realnega stanja.Guverner Kalifornije je vse povedal.