Tujina

'Nisem spal, samo gledal sem skozi okno, kaj se bo zgodilo'

Sarajevo/Zenica/Kakanj, 04. 02. 2019 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Raven rek na poplavljenih območjih v Bosni in Hercegovini je začela upadati, sanacija in odstranjevanje mulja sta v polnem teku. V Zenici in Kakanju je moralo 50 družin zapustiti svoje domove, na Ilidži pa je narasla voda uničila še ne dokončan most. Ljudje so prestrašeni, spomin na katastrofalne poplave leta 2014 je namreč še kako živ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hude poplave in plazovi
    02:16
    Iz 24UR: Hude poplave in plazovi
  • Poplave v BiH
    03:24
    Poplave v BiH

V Bosni in Hercegovini je prenehalo deževati in stanje na poplavljenih območjih se je začelo umirjati. A za prebivalci, pripadniki civilne zaščite in drugih reševalnih služb je burna in težka noč – na stotine jih je namreč bedelo ob rečnih strugah in svojih domovih, da bi preprečili najhujše.

Najhuje je v kantonu Sarajevo, Osrednjebosanskem kantonu in zeniško-dobojskem kantonu, kjer so se prebivalci borili z naraslo vodo, ki je poplavljala hiše in avtomobile ter uničevala polja in cestno infrastrukturo. Razmere so marsikoga prestrašile in spomnile na leto 2014, ko so to območje prizadele katastrofalne poplave, kakršnih dotlej še ni bilo.

"Raven vode je začela upadati – ker je prenehalo deževati in zaradi vseh sanacij, ki smo jih opravili ponoči," je za Oslobođenje povedala Majda Kovač, tiskovna predstavnica Federalne uprave civilne zaščite (FUCZ). Upadajo vodostaji rek Une, Sane, Vrbas in zgornjega toka reke Bosne. Srednji in spodnji tok reke Bosne imata prav tako manjšo intenziteto. Narašča samo še vodostaj reke Save, a ta v tem trenutku ne ogroža nikogar.

Pripadniki civilne zaščite postavljajo protipoplavne vreče.
Pripadniki civilne zaščite postavljajo protipoplavne vreče. FOTO: Federalna uprava civilne zaščite BiH

'Nihče ni prišel, da bi mi pomagal'

Občine v Osrednjebosanskem kantonu, ki so na poplavnih območjih, so Busovača, Travnik, Vitez, Kiseljak in Novi Travnik. Najbolj je prizadeta Busovača, kjer je zapadlo največ snega, velike količine dežja pa so še poslabšale situacijo. Tako tam kot v Kiseljaku so razglasili izredne razmere.

Prebivalci Kaonika in Busovače danes z lopatami odstranjujejo mulj in vse, kar jim je nanesla reka Lašva. Pravijo, da so prepuščeni samim sebi. Pero Bagarić iz Kaonika je bil sam v hiši, ko je v klet začela vdirati voda. "Nič nisem spal, samo gledal sem skozi okno, kaj se bo zgodilo. Nihče ni prišel, da bi mi pomagal," je dejal za Klix.ba. Danes sam poskuša očistiti hišo in popraviti škodo. "Hiša je polna vode, podobno je bilo pred 12 leti,a zdaj je veliko huje kot takrat," je dejal.

Zaradi prelivanja reke Bosne so iz varnostnih razlogov zaprli regionalno cesto Maglaj–Zavidovići, ki še vedno ni odprta.

Okoli 50 pripadnikom FUCZ je ponoči uspelo omogočiti prehod na magistralni cesti Lašva–Busovača. Direktor FUCZ Fahrudin Solak je za Klix.ba povedal, da se situacija normalizira, a njihovi delavci še ne morejo počivati. "Delamo s sedmimi ali osmimi črpalkami. Ponoči smo se osredotočali na glavne prometnice, ker na tem območju ni ljudi, ki bi potrebovali našo pomoč. Ne moremo si privoščiti, da bi počivali, še naprej bomo na terenu, osredotočeni na vse težave. Trenutno je vse pod nadzorom in ni razloga za paniko," je dejal.

Kovačeva pa je še povedala, da so ponoči evakuirali neko starejšo žensko iz Busovače. Prepeljali so jo v bolnišnico Nova Bila. Občino je že obiskal tudi premier Federacije Bosne in Hercegovine Fadil Novalić.

Škoda na cestni infrastrukturi pri Zenici.
Škoda na cestni infrastrukturi pri Zenici. FOTO: AP

V Zenici in Kakanju evakuirali 50 družin

Tudi v Zenici in občini Kakanj so razglasili izredne razmere, od 40 do 50 družin pa je moralo zapustiti svoje domove, poroča Oslobođenje. Večinoma so se namestili pri sorodnikih in prijateljih. Kot je za regionalno televizijo N1 povedal župan Fuad Kasumović, je najhuje v naselju Tetovo, kjer je poplavilo okoli 20 hiš. V nekaterih je bila voda visoka kar meter in pol. Odnašalo je tudi mostove in ceste.

Danes se tudi tu situacija umirja, po zadnjih meritvah se nivo reke Bosne, ki je sinoči v Zenici dosegel pet metrov, počasi znižuje, je sporočil direktor Kantonalne uprave civilne zaščite Zeniško-dobojskega kantona Džavid Aličić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V občini Kakanj so sanacija, odstranjevanje mulja in čiščenje cest v polnem teku. "V Karaliskem polju se reka Bosna preliva na regionalno cesto, ustavljamo jo z nasipi. V Modrinju je viseči most postal prepreka za odpadke, ki jih nanosi reka in dvomim, da bo zdržal, glede na to, da je nivo vode nad mostom. Vse razpoložljive ekipe in prebivalci so angažirani ali v stanju pripravljenosti," je že včeraj povedal podžupan Kaknja Aldin Šljivo. Pozneje se je most za pešče v Modrinju, ki ga omenja, povsem porušil.

Iz občine so sporočili, da so vse ceste na območju Kakanja že prehodne, družine, ki so morale zapustiti svoje domove, pa bodo obiskali in videli, kako jim lahko pomagajo. Takoj bodo stekli tudi postopki za ocenjevanje škode.

V kantonu Sarajevo s hitrim ukrepanjem preprečili najhujše

Na področju kantona Sarajevo so poplavljena naselja v dolini rek Bosne, Željeznice in Zujevine. Največ škode je nastalo v Hadžićih, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku in delih Rajlovca in Reljeva, kjer so prebivalci ponoči črpali vodo iz svojih hiš. Manjšo škodo so utrpeli tudi v občini Vogošča.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaščite Samir Džihić je povedal, da je bilo v Hadžićih in Pazariću ogroženih 35 objektov. "S pravočasnim ukrepanjem naše službe in drugih pristojnih služb smo uspeli preprečiti najhujše. Trenutno ni ogrožena nobena hiša, niti ni nobena pod vodo. Poplavljena pa so polja, saj se topi sneg iz okoliških gora," je dejal za Klix.ba. Po njegovih besedah v nobeni občini situacija ni bila tako alarmantna, da bi morali razglasiti izredne razmere, zato kanton Sarajevo tega ni storil. Posledično ljudje, ki so utrpeli škodo, niso upravičeni do pomoči iz mestnega proračuna.

Nov most na Ilidži skoraj popolnoma uničen

Narasla voda je uničila tudi še ne dokončan most za pešce na reki Željeznici, ki povezuje naselji Lužani in Pejton na Ilidži. Vrednost mostu, ki so ga začeli graditi maja 2018 in bi moral biti končan v roku 12 mesecev, je približno 1,4 milijona konvertibilnih mark (dobrih 700.000 evrov).

Edin Porobić, direktor podjetja, ki je izvajalec del na mostu, je škodo ocenil na 40 do 50.000 evrov. "Most ni bil fiksiran, pričvrščen je bil samo osrednji del, tako potekajo dela. Takšnih izrednih okoliščin nismo mogli predvideti. Zdaj bomo ta osrednji del spet sneli in ga na novo zgradili," je dejal za Klix.ba. Stebri so po njegovih besedah stabilni, počila sta plošča in opaž, reka pa je odnesla železno konstrukcijo. Kljub temu, pravi, imajo še tri mesece časa za končanje del. "Odvisno od vremena, če nam bodo okoliščine to dopuščale, bomo za popravilo potrebovali mesec dni in bodo dela končana pravočasno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dež je težave povzročal tudi prebivalcem Mostarja, kjer je voda poplavila nekaj cest in ulic v mestu. Sprožilo se je tudi nekaj skalnih podorov, v katerih pa k sreči ni bil nihče poškodovan, oviran je bil le promet.

Poplave v BiH je povzročila nenadna odjuga. Temperature so zdaj presegle 10 stopinj Celzija, kar je naglo stalilo sneg, ki ga je bilo na območju veliko. Dodatne težave so povzročile tudi močne padavine na območju ta konec tedna, pa tudi slabo vzdrževanje brežin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
05. 02. 2019 17.32
+4
Na poplavljenih območjih, kjer je odtekla voda je ostalo ogromno svinjarije, predvsem plastike. Še večji packi so kot Slovenci. Ljudje so ubogi, pomoči pa zagotovo ne bodo dobili, saj pomoč, ki jo dobi država zgine v privatne žepe, do ljudi pa zagotovo ne pride.
flojdi
04. 02. 2019 19.40
+5
Žalostno ./ ampak Zemlja = voda , ogenj, zrak. ljudje smo (še vedno) samo male bolhice
Ramzess
04. 02. 2019 16.34
+0
"Nič nisem spal, samo gledal sem skozi okno, kaj se bo zgodilo. Nihče ni prišel, da bi mi pomagal" Ta je pa dobra, stoka namesto da bi ukrepal, potem bi dobil tudi pomoč.
puspan
04. 02. 2019 15.45
+5
Že itak nimajo nič, sedaj pa se to.
jezek_lula_lula
04. 02. 2019 14.00
+6
24ur, napiše se: "V Kaknju," in ne Kakanju...
Ramzess
04. 02. 2019 16.32
+2
V slednjem primeru bi kraj sedajle še upravičil ime.
TOX6
04. 02. 2019 13.40
-7
Yuugoslavije ni več, kako je s poplavami v ostalih sorodnih EU dezavah?
HorstWiesel
04. 02. 2019 15.31
+7
gongomatrona
04. 02. 2019 12.56
-3
Naj začnejo Bosanci namenjat denar za poplavno varnost in zaščito, namesto za šinterje, ki preganjajo, lovijo in pobijajo uboge in neškodljive pse. To je karma za njihova dejanja..... žal
fairplayy
04. 02. 2019 12.46
+1
globalno segrevanje kaže zobe povsod to je šele začetek
MojsterSplinter
04. 02. 2019 12.45
+15
Narava sporoča narodom BiH, da naj se osredotočijo na to, kar je v življenju edino pomembno. Preživetje in pomoč drug drugemu.
fukju
04. 02. 2019 15.51
+4
Bolj marljivega naroda od bosancev še nisi srečal,tko da ne klobasaj neumnosti. Kljub vojne in vsega kar se jim je dogajalo,bosanci še nikoli niso razočarali in so vedno pripravljeni skočiti na pomoč. Če se pa zgleduješ po politikih,potem smo vsi narodi isti...