Gospodarstvo

Razpis le za tiste, ki imajo kot glavno dejavnost prijavljen turizem ali gostinstvo

Ljubljana, 24. 11. 2020 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
0

Podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom in gostinstvom, imajo na voljo razpis agencije Spirit za spodbujanje podjetništva, pri katerem zaprosijo za pridobitev enkratne pomoči v višini 10 tisoč evrov. Vendar pa morajo imeti podjetja za pridobitev pomoči v Ajpesu kot svojo glavno dejavnost registriran turizem ali gostinstvo. Številna podjetja tako izpadejo iz razpisa, medtem pa bodo do pomoči lahko prišli na primer tisti, ki imajo na prvem mestu zapisane gostinske storitve, pa gostinskega obrata sploh nimajo.

To je katamaran, ki je pred epidemijo vsako soboto, letos bi bilo 11 leto, iz Pirana odplul proti Benetkam. Katamaran v lasti Žige Uhlja je imel običajno 85-odstotno zasedenost. Pred epidemijo je iz Pirana vsako soboto odplul proti Benetkam, zdaj pa zaradi koronavirusa sameva.

Na idejo o prevozu turistov do Benetk in nazaj je prišel Uhelj iz ene najstarejših zasebnih turističnih agencij pri nas – v družini se s tem ukvarjajo že 30 let. Zdaj so se prijavili na Spiritov razpis za pomoč gostinstvu in turizmu in iz razpisa gladko izpadli, "ker iz nam nelogičnega razloga ne gledajo dejanskega poslovanja podjetja". Pogledali so samo to, kaj piše v prvi vrstici v Ajpesu, pravi Uhelj.

Katamaran, s katerim so prevažali potnike v Benetke.
Katamaran, s katerim so prevažali potnike v Benetke. FOTO: Kanal A

Iz razpisa je razvidno, da so do enkratne pomoči upravičeni zasebniki in podjetja s področja turizma in gostinstva, a pozor: tista, ki imajo kot svojo glavno dejavnost prijavljeno eno od teh dejavnosti. Uhelj ima kot glavno dejavnost prijavljen krajevni in medkrajevni prevoz potnikov. "Ker opravljamo tudi prevoze za naše potnike in partnerje iz Slovenije na italijanska letališča. Če hočemo to opravljati, moramo imeti tudi italijansko davčno številko, italijanska davčna uprava pa je od nas zahtevala, da imamo kot primarno dejavnost naveden kopenski potniški promet. In to smo tudi vpisali," pravi Uhelj.

Izpadli so tako iz razpisa za pomoč turizmu in gostinstvu, čeprav imajo prijavljeno tudi dejavnost turistične agencije, kot tudi iz nedavne državne pomoči prevoznikom, ki so jo prejeli zgolj avtobusni prevozniki, saj turiste do Lipice in Postojne prevažajo s kombiji.

Žiga Uhelj: "Nismo edini, ki smo iz razpisa izpadli zaradi prve vrstice v Ajpesu."
Žiga Uhelj: "Nismo edini, ki smo iz razpisa izpadli zaradi prve vrstice v Ajpesu." FOTO: Kanal A

Bodo pa do pomoči lahko prišli tisti, ki imajo na prvem mestu napisane gostinske storitve, pa gostinskega obrata na primer sploh nimajo. "Sedaj bo takšno podjetje dobilo subvencijo, mi, ki dejansko poslujemo kot turistična agencija, pa ne. Odgovori, da se bom lahko prijavil na naslednjega, računov, ki zapadejo ta teden, ne bodo plačali," pravi. 

"Propad za nas ne bo pomenil zgolj izgube 22 delovnih mest, ampak tudi izgubo plačanih davkov. Katamaranska linija PiranBenetke je uveljavljena," je dejal in dodal, da bo stranke, za katere so se borili vse od leta 2009, zdaj pobral ladjar. "Ladje plujejo pod malteško zastavo. Celoten priliv se bo tako zlival na račun na Malti, kjer je pa ta dejavnost popolnoma neobdavčena," opozarja.

Pred epidemijo je imelo Uhljevo podjetje milijon in pol evrov prometa, letos pa le 200 tisoč evrov, ki so jih večino dobili do februarja. "Nismo edini, ki smo iz razpisa izpadli zaradi prve vrstice v Ajpesu, pri čemer to nikoli ni bil kriterij za nič, saj imajo podjetja registrirana po 20 dejavnosti," še dodaja Uhelj. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.