Tujina

Pompeo: Džong Un pristal na obisk mednarodnih inšpektorjev

Seul, 08. 10. 2018 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je potrdil, da je severnokorejski vodja Kim Džong Un pripravljen dovoliti mednarodnim inšpektorjem, da obiščejo jedrske in raketne lokacije na severu države in se na lastne oči prepričajo, ali Severna Koreja dejansko sledi obljubam o denuklearizaciji države.

Po nedeljskem srečanjem Kim Džong Una z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom je slednji danes potrdil, da je severnokorejski voditelj vendarle pristal na to, da dovolijo prihod mednarodnih inšpektorjev, ki bodo preverili uničenje poligona za jedrske poskuse na severovzhodu države. Njun pogovor je po poročanju televizije CNN označil za "dober in produktiven". Jedrski poligon, kjer je Severna Koreja izvedla šest jedrskih poskusov, je bil vkopan v goro v bližini meje s Kitajsko. Inšpektorjem pa bodo dovolili nadzor takoj, ko se bosta strani dogovorili o logističnih vprašanjih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

H komentarju na potek srečanja je sekretarja Pompea izzval južnokorejski predsednik Mun Džae In, ki je dejal, da želi biti svetovna javnost seznanjena z rezultati srečanja v Pjongjangu in če "nam lahko te rezultate razkrijete, nam, prosim, povejte"

Pompeo je prepričan, da je tokratno novo srečanje s Kim Džong Unom obrodilo sadove.
Pompeo je prepričan, da je tokratno novo srečanje s Kim Džong Unom obrodilo sadove. FOTO: AP

Pompeo pa je gostitelju odvrnil: "Nimam veliko dodati. Več o najinem pogovoru vam bom povedal na štiri oči. Kot je dejal predsednik Trump, je na poti do končnega cilja veliko korakov, tokrat pa smo naredili še en korak več naprej." 

Poudaril je še, da želi "popolnoma usklajen in enoten pogled na to, kar bo potrebno za uspeh procesa denuklearizacije".

Južnokorejski voditelj Džae In pa je izrazil upanje, da bo obisk Pompea in napovedan drugi vrh ZDA-Severna Koreja omogočil "odločilen korak naprej v denuklearizaciji in mirovnem procesu na Korejskem polotoku".

Pogovor tudi o podrobnostih drugega vrha

Ameriški državni sekretar, ki je trenutno že na poti na Kitajsko, pa je med drugim potrdil tudi informacijo, da so "precej blizu" dogovoru o podrobnostih drugega vrha, ki ga je Džong Un predlagal ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v minuli mesec poslanem pismu. 

Junijsko srečanje Kim Džong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
Junijsko srečanje Kim Džong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa. FOTO: AP

Po uničenju poligona za jedrske poskuse so konec junija v javnost prišli satelitski posnetki, iz katerih je bilo jasno razvidno, da Pjongjang kljub zavezi k denuklearizaciji, h kateri se je Džong Un zavezal na zgodovinskem junijskem srečanju s predsednikom Trumpom v Singapurju, nadaljujejo z gradnjo centra za jedrske raziskave. 

Satelitski posnetki, ki so razburili svetovno javnost.
Satelitski posnetki, ki so razburili svetovno javnost. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpija35
08. 10. 2018 19.54
+2
naše leve komunistke bo še pobralo hahah trump the Man!!
komarec
08. 10. 2018 19.02
-1
Vsi politiki sveta se lahko zgledujete po Kimu, ki mu po mojem mnenju pripada nobelova nagrada z mir.
SuperBog=?lovk
08. 10. 2018 17.29
+2
spet te ameriške risanke!
Dragonball
08. 10. 2018 16.35
+2
Končno ena dobra novica glede jedrskega orožja. Zdaj pa je potrebno, da se preostali svet, ki tega atomskega hudiča nima združi in izvede močan pritisk na še vseh ostalih 8 držav, ki posedujejo jedrsko orožje(Rusija, Kitajska, ZDA, VB, Francija, Indija, Pakistan in Izrael)
BUONcaffee
08. 10. 2018 15.31
-2
Kim in Trump edina pacifista na tem planetu.