Tujina

Razpuščen avstrijski parlament

Dunaj, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski parlament se je soglasno odločil za predčasno razpustitev, s čimer je odprta tudi pot za sklic predčasnih volitev. Najverjetnejši datum predčasnih volitev je 24. november, datum pa bo v nedeljo določila avstrijska vlada.

Izvedbo predčasnih volitev je predlagal kancler Wolgfang Schüssel
Izvedbo predčasnih volitev je predlagal kancler Wolgfang Schüssel FOTO: Reuters

Zadnje zasedanje avstrijskega parlamenta pred njegovo napovedano razpustitvijo, ki se je začelo včeraj, je doslej zaznamovala predvsem debata o uspešnosti dveinpolletnega vladanja črno-modre koalicije pod vodstvom avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla in podkanclerke v odstopu Susanne Riess-Passer. S predčasno razpustitvijo avstrijskega parlamenta naj bi se sicer strinjali vsi, razen nekaterih predstavnikov svobodnjakov (FPÖ).

Včerajšnjo razpravo v avstrijskem parlamentu je poleg razprave o "bilanci zvezne vlade" zaznamovala razprava o pomoči pri odpravljanju posledic letošnjih katastrofalnih poplav in vprašanje spornega nakupa vojaških letal. Največ pozornosti so poslanci sicer namenili razpravi o napovedanih predčasnih parlamentarnih volitvah, ki naj bi jih izvedli 24. novembra.

Ozadje padca vladajoče koalicije

Za predčasne volitve se je kancler Schüssel izrekel 9. septembra, potem ko so podkanclerka Susanne Riess-Passer in trije vodilni člani iz FPÖ ponudili odstop. Kriza v vrstah avstrijskih svobodnjakov je nastopila po sporu med koroškim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem in Riess-Passerjevo, ki je do nedavnega vodila tudi FPÖ.

Haider je namreč zahteval izvedbo davčne reforme, ki bi razbremenila ljudi z nižjimi prihodki, in odpoved nakupa osemnajstih sodobnih vojaških letal. Riess-Passerjeva pa je zagovarjala stališče vlade, po katerem naj bi odložili načrtovano davčno reformo na račun pomoči za poplave in ostali pri nakupu letal. Ob Riess-Passerjevi so odstopili še finančni minister Karl-Heinz Grasser, minister za promet in infrastrukturo Mathias Reichhold in vodja poslanske skupine FPÖ Peter Westenthaler.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni