Tujina

Rdeča luč za iranska letala?

London, 05. 07. 2010 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran trdi, da njihova letala v Veliki Britaniji, Kuvajtu, Nemčiji in Združenih arabskih emiratih ne smejo dotakati goriva. Slednji dve državi sta to že zanikali.

Nekatera letališča so prižgala rdečo luč za iranska letala.
Nekatera letališča so prižgala rdečo luč za iranska letala. FOTO: Reuters

Na letališčih v Veliki Britaniji, Nemčiji, Združenih arabskih emiratih in Kuvajtu so zavrnili polnjenje goriva za letala iranskih letalskih prevoznikov, potem ko so ZDA prejšnji teden uvedle enostranske sankcije zoper Iran zaradi njegovega jedrskega programa.

Po besedah sekretarja Zveze iranskih letalskih prevoznikov Mehdija Alijarija so se na omenjenih letališčih za ukrep odločili prav v času poletnih počitnic, ko se veliko število iranskih izseljencev, predvsem iz Evrope, odpravlja na obisk v domovino.

Posledice zavračanja polnjenja goriva naj bi doslej najbolj čutila državni letalski prevoznik Iran Air in vodilni zasebni prevoznik Mahan Air, ki letita predvsem v Evropo.

Iran pripravlja povračilne ukrepe

Predstavnik parlamentarnega sveta za zunanjo politiko in nacionalno varnost Pervez Sorui je medtem že posvaril pred povračilnimi ukrepi Teherana, ki naj bi bili usmerjeni predvsem proti Združenim arabskim emiratom. Iran je namreč njihov pomemben trgovinski partner, zato bi po njegovih besedah ta odločitev lahko sprožila "nekaj reakcij Irana".

Nemčija in Združeni arabski emirati navedbe zanikajo

Nemška vlada je navedbe Irana že zanikala. Polnjenje goriva za iranska letala ni prepovedano niti po sprejetju novih sankcij proti Iranu v Varnostnem svetu ZN niti zaradi ukrepov EU, je poudaril predstavnik nemškega ministrstva za promet "Tudi prihodnje tovrstne prepovedi niso predvidene," je dodal.

Prav tako naj bi iranski letalski prevozniki svoja letala lahko napolnili z gorivom na letališčih v Združenih arabskih emiratih. Pristojne letalske oblasti so namreč že sporočile, da nimajo nobenih podatkov o tovrstni prepovedi.

Najstrožje sankcije doslej

ZDA so sicer proti Iranu uvedle najstrožje sankcije doslej. Usmerjene so predvsem proti bančnemu in energetskemu sektorju in predvidevajo kazni za podjetja, ki Iranu prodajajo petrokemične izdelke, ter proti finančnim ustanovam, ki bodo poslovale z Iranom. Ameriške banke tudi ne bodo smele sodelovati s tujimi bankami, ki sodelujejo z iransko revolucionarno gardo ali pomagajo jedrskemu programu. Tujim podjetjem pa so z njimi prepovedali dostop do vladnih pogodb ZDA, če Iranu pomagajo s tehnologijo za omejevanje svobodnega pretoka informacij.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
06. 07. 2010 21.45
@ gozdar1: Ti pa kot priden subjektivnez gledas vse samo z sovrastvom do ZDA. Naj te poucim, ker sam ocitno nisi. Tudi Rusija je skrbela za vse to kar si napisal. In vojne so in bodo bile, plod Rusije in ZDA oziroma velesil. Lahko pa pogledas kdo je prvi okupiral Afganistan. Ce ne ves, to so bili Rusi. In kdo ej poskrbel za dobavo orozja in posledicno protinapadov talibanov na Ruse? ZDA. Kasneje pa obratno. ZDA napadejo Afganistan, Rusi pa so seveda dobavitelj orozja, taksnega in drugacnega. Ti je zdaj jasno? To je objektivnost!
Misija1
06. 07. 2010 21.42
@ damirg: Seveda, Iran bo zaprl pipico da bo skodil svetu z dvigom cen nafte, sam pa bo stradal? Prosime te lepo, daj razmisli malo. Sami sebi bodo pluvali v skledo? Edino kar izvazajo bodo zaprli, sigurno ja! @ jeti48: Ti si misli kar zelis. Dejsto je, da so ZDA odvrgle atomski bombi iz dveh razlogov. Prvi je preizkus novega orozja in pokazat ostalemu svetu moc. Drugi in najvaznejsi pa je bil preprecitev ogromnih izgub lastnih vojakov in Japonskih. Izracunali so namrec, da bi z popolnim desantom na Japonsko ZDA izgubile nekje 500 000 do 1 000 000 vojakov, Japonska pa 1 000 000 do 5 000 000 vojakov. Namrec, Japonci kot narod so zelo castni in so takrat in v preteklosti smatrali samomor v korist temu da ubijejo nasprotnika kot nekaj najvecjega kar lahko dozivis v zivljenju. Kar pomeni da bi se 50 % vseh prebivalcev Japonske takrat obnasalo kot regularna vojska ki bi branila desant na njihovo drzavo. Izgube bi bile ogromne, predvsem za civiliste. Tako je bila 1 bomba se koliko toliko upravicena, ceprav bi jo lahko odvrgli an samoten del in ubili bistveno manj civilistov. Druga bomba pa cisti nesmisel in v bistvu le test novega principa jedrske bombe - plutonijeve. Prva je uporabljala uran za cepitev in je bila preizkusena ze v prvem testu, medtem ko tista z plutonijevim jedrom ni bila in so jo americani pac zeleli stestirat. Grozno, samo tako pac je.
SLOVENIASTAN
06. 07. 2010 14.12
Vojna proti Iranu ni mogoca ker je iran trikrat vecji pa desetkrat mocnejsi kot irak
gozdar1
06. 07. 2010 11.39
@Biofrutek pa si ti bil na več kot 3urah zgodovine da veš zakaj totalitarni režimi niso OK in da ni OK da se jim pusti izdelava jedrskega orožja? Pozabljas , da so ZDA najvecji krivec , da je ta rezim sploh nastal...rusenje demokraticne oblasti, postavljanje diktatorja rezultat pa trenutni rezim...
RobinHood
06. 07. 2010 08.22
sannja505.07.2010, 23:12 ja napaka, hotel sem napisat IRAN (se opravičujem) kununurra06.07.2010, 00:59 "Pa že takrat so jim težili, ko sta Iran in Venezuela želela trgovati nafto z Evri namesto dolarjev. Na koncu bodo pa embargo najbolj kršili ravno Američani kot vedno,..." To, veliki denarji so v igri, civilne žrtve ki jih povzročajo v vsaki vojni jim pa itakniso pomembne, plus, če okupirajo še Iran s tem še bolj zapirajo krog okoli Rusije. So največji agresorji in okupatorji na svetu. Žalostno je da smo samo tiho prikimavamo in potem še pošljemo vojake da čistijo za njimi za njihovimi krvavimi osvajalskimi pohodi.
Kimberley-Echo
06. 07. 2010 00.59
Nobene sankcije še niso uspele in tudi te ne bodo. Če hoče Amerika uvest embargo naj ga, samo da pa drugim serjejo po glavi kaj naj naredijo, je pa gnusno. Pa že takrat so jim težili, ko sta Iran in Venezuela želela trgovati nafto z Evri namesto dolarjev. Na koncu bodo pa embargo najbolj kršili ravno Američani kot vedno, ker kdo pa njim kaj more. Aroganca je vrlina Američanov.
povemvsem
06. 07. 2010 00.00
Busheva administracija govorila o povezanosti Iraka z Al-Kaido,ker tega niso mogli dokazati, je cel svet preplavila novica, da ima Irak orožje za množično uničevanje in da ga je pripravljen uporabiti.Temu je nasedel domala ves svet,saj kasneje se je izkazalo, da Irak tega orožja nima in isti oblastniki, ki so se par mesecev nazaj zaklinjali, da orožje je, so potem ponižno priznali, da ga ni. Zaradi tega ni nihče odgovarjal,niti je za pričakovati,da bo nekega dne.
povemvsem
05. 07. 2010 23.44
Šokantno dejstvo glede jedrskega orožja: Nekdanji predsednik ZDA Herbert Hoover je v govoru o nadaljnjih ameriških nalogah v svetu in novih temeljih ameriškega delovanja s ponosom trdil: "Dokler imamo mi in samo mi jedrsko bombo, lahko našo politiko vsiljujemo vsemu svetu." Vir: Svetovna zgodovina, Cankarjeva založba
sannja5
05. 07. 2010 23.12
Robin Hood@Mars: Napad na Irak? Ta je bil že zdavnaj, Iran pa bo trši oreh. Če bodo res to naredili, hočejo pobit par milijonov ljudi, kar bo zelo priročno še za reševanje recesije. Upajmo, da prevlada zdrava pamet, če ne nas reši samo še molitev, ker bo hudo.
jeti48
05. 07. 2010 23.05
Biofrutek, razlog zaradi katerega so Američani vrgli dve atomski bombi ni tisto kar si Ti prebral v kakšni knjigi ampak je ta da so hoteli japonsko kapitulacijo preden bi Sovjetska zveza vstopila v vojno z Japonci - kar bi pomenilo da bi si vojni plen moral deliti z Rusi! Kar se pa tiče povezave totalitarizem - bomba ali demokracija - bomba vidijo razliko samo oboževalci demokracij tipa ZDA, Izrael, Velika Britanija...
RobinHood
05. 07. 2010 23.01
Mars05.07.2010, 22:50 Ameri načrtujejo napad na Irak. Da, in spet bo tisoče in tisoče nič krivih ljudi umrlo amerika je glede tega res podn od podna
Mars
05. 07. 2010 22.50
Ameri načrtujejo napad na Irak. Folk zbudi se!!!
RobinHood
05. 07. 2010 22.37
- amerika je največja grožnja svetovnemu miru -
coca.eskim
05. 07. 2010 22.34
ZDA že brez atomskega orožja pobijejo dovolj ljudi.
_dolfi_
05. 07. 2010 22.11
za to so krivi Iluminati...kdo pa drug...ljudje brez skrbi..kmalu bo 3.svet.vojna...Rotschildi si bodo spet manili roke...in prevlada..ter NWO......nekateri mislite da pišem neumnosti...nekateri pa vejo da je tako..in nikakor drugače...
Biofrutek
05. 07. 2010 22.06
Še enkrat mi zbriš komentar ki NI bil žaljiv pa pridem jutri pred službo tja pa ti potrgam tista študentska ušesa admin! Za vsako besedo boš šel v slovar pa povedu ali je žaljiva al ne! @ smrekar1 dobra :)))) @ svobodni: Greva počas...TOTALITARNI režim in pa jedrsko orožje...ti kej cingla v glavi?? Ne paše skupej ane. Amerika in njihovi atomski bombi...odpri kakšno zgodovinsko knjigo pa si preberi zakaj so jih zmetali na Japonsko potem pa lahko debatirava naprej.
Defo
05. 07. 2010 22.04
baje ima iran orožja(metke, bombe..) obogatene z cobalt-om 60. To pomeni da je vojna na tleh za ostale "osvoboditelje" zgubljena. Cobalt pa mu dobavlja severna korea.. Počasi bojo v navezi z korejo, kitajci in rusijo težili židom, egiptu itd. Pričakujemo lahko v naslednjih mescih blitzkrieg radiranje iz zraka(in seveda take in onakve izgovore), ampak eu zgleda noče sodelovat pri temu kolkor vem.. stay tuned
Biofrutek
05. 07. 2010 21.59
Smrekar1 ja res je se opravičujem :))))) @ svobodni: pa si ti bil na več kot 3urah zgodovine da veš zakaj totalitarni režimi niso OK in da ni OK da se jim pusti izdelava jedrskega orožja? Če nebi v šolo hodil samo na malico bi tudi vedel čemu so američani zmetali tiste dve bombi na Japonsko.
damirg@email.si
05. 07. 2010 21.53
robinhood, izrael zaposljuje na stotine ljudi ravno v te namene, da objavljajo propagandni material na youtube, cnn forume ipd, kjer dejansko navadna populacija sodeluje v konversaciji. vsak dan se recimo na youtube objavi neko število video posnetkov enih in istih ljudi.
RobinHood
05. 07. 2010 21.18
Ravno je na netu posnetek kako so fake posnetke delali in potem s temi posnetki blefirali celemu svetu in težili Iranu da podpira Talibane in da zaradi tega da jim ne gre od rok. Spet same laži in manipulacije iz njihove strani.