Slovenija

Rdeči čevlji kot simbol upora: seksizem v slovenski politiki

Ljubljana, 23. 05. 2022 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
266

Ko je bila nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič izvoljena na čelo Državnega zbora, so bili prej kot njena kredibilnost in znanje pomembni njena obleka in čevlji. Sledil je plaz opazk in zbadljivk moških političnih kolegov na račun njenih rdečih čevljev, pridružile so se jim celo nekatere ženske. Seksizem, šovinizem in diskriminacija zaradi zunanjega videza, tako v naši družbi kot drugod po svetu, niso nič novega.

Ženske na visokih položajih, v politiki, gospodarstvu in v poslovnem svetu so velikokrat tarča seksističnih in diskriminatornih izjav. Pa je res bolj pomembno, kaj ima ženska oblečeno, kot pa kaj ima za povedati? Je res bolj pomembna njena zunanjost kot njene kompetence?

"Meni se zdi seksizem kjer koli in kadar koli absolutno nesprejemljiv in obsojanja vreden. Žalostno je, da se sploh morava pogovarjati o tem v 21. stoletju," pravi evroposlanka Irena Joveva. "Mene vsakič znova to razočara, ker ne govori naša vsebina oz. to, kar smo in to kar želimo dati tej družbi, ampak naša zunanja podoba. Pri moških zagotovo takšnega obnašanja ali ravnanja ni," pa meni kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon.

Joveva in Fajonova sta bili na svoji karierni poti mnogokrat ožigosani zgolj zaradi tega, ker sta ženski. Fajonova nazadnje v minuli volilni kampanji zaradi drže nog. "Ne preseneča me, da se ženske ne podajo dovolj samozavestno in pogumno na take pozicije, ki zahtevajo, da smo bistveno bolj izpostavljene. In vse opazke o nogah, o oblačilih, o tem, kako se nosimo, kakšne imamo frizure, so absolutno neprimerne, ker je prav, da ljudje slišijo, kaj imamo za povedati in kaj znamo," je jasna Fajonova.

"Na žalost nisem edina, nisem ne prva ne zadnja. Tako da jaz na to ne gledam z osebnega vidika, da bi me prizadelo osebno, ker si oni točno to želijo. Prizadene me z vidika, ko vidim, kaj je del politike pri nas postal oz. kaj del politike prinaša," pravi Irena Joveva.

Rdeči čevlji in mesto v politiki

Rdeči čevlji so tako postali simbol upora, simbol borbe, da ženske lahko tako kot moški zasedemo vodilna mesta, ne da bi bile zato zasmehovane. In seksizem bomo izkoreninili, je minuli petek odmevalo v Državnem zboru.

"Zelo sem vesela, da so ženske v rdečih čevljih prepoznale simbol upora proti skrajnemu šovinizmu in to bomo izkoreninili iz DZ-ja ter iz naše družbe. In če bodo rdeči čevlji k temu kaj pripomogli, super, zakaj pa ne," pravi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in dodaja: "To je njihova šibkost, to je samo šibkost. Jaz ostajam močna še naprej."

Seksizem v naši družbi obstaja toliko časa, kolikor obstaja patriarhalna družba, razloži Nina Perger s Centra za socialno psihologijo na FDV, in če ga želimo izkoreniniti, je to tek na dolge proge. Nikakor pa se nanj ne smemo navaditi, še doda: "Če se že na kaj navadimo, se moramo navaditi, da se konstantno in kontinuirano odzivamo na take in različne oblike seksizma. To je edina stvar, na katero se je smiselno navaditi."

Pred devetimi leti so seksistični komentarji leteli tudi na tedanjo predsednico vlade Alenko Bratušek. V ospredju so bili tako namesto njenih potez tigrasti salonarji, za katere so govorili, da so čevlji za v posteljo, ter tigrasta oblačila. Žaljivkam ni ubežala niti nekdanja notranja ministrica Pahorjeve vlade Katarina Kresal. Da bi dosegli spremembe, je ključno, pravi Pergerjeva, da takšno ravnanje obsodimo na najvišji ravni, to je na vrhu politike. 

"Zdi se mi, da slovenska družba včasih ni dovolj zrela, da sprejema ženske na visoke položaje. Jaz si zelo želim, da bi nas bilo veliko več in bi res prišle po naravni poti do te enakosti, ne zaradi kvot, ampak ker smo ženske sposobne," še dodaja Fajonova.  Irena Joveva pa pravi: "Jaz mislim, da se vse začne pri vzgoji. Absolutno je pomembna vzgoja že doma in potem tudi v šolah, ker verjamem, da otroci in mladi imajo starejše ljudi za zgled in če ti pri nekom to gledaš, se ti zdi to nekako normalno." 

Ter da nam bo kot družbi postalo normalno tudi to, da je ženska lahko lepa in pametna hkrati in posega po vodilnih položajih, ne da bi ji zato kdor koli onemogočal njen karierni vzpon, pa pogovor zaključijo sogovornice. 

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
27. 05. 2022 10.30
+1
Zraven pa zelo pašejo rdeči uhančki, samo povem , za prijatelja....lp. !
jutri_pa_res
27. 05. 2022 10.21
...da je ženska lahko lepa in pametna hkrati... Nekaj takega so torej izjavile sogovornice. Sploh se niso zavedale, da so s tem izrekle največji možni seksizem - da se torej sploh govori o 'ženski lepoti' kot o nekem faktorju. Zakaj nihče ne govori o lepoti moških poslancev?
Grma53
24. 05. 2022 10.43
+2
Rdeči mesečniki sedaj javno razglašajo zmago. Medtem ko so podtalno osvajali medije in kolesarje, potem ko so spisali koalicijsko pogodbo so ocenili, da je sedaj čas, da pokažejo kdo je v deželi tej gospodar.
Enmajstr
24. 05. 2022 09.52
+2
Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele, al lepši od Urške bilo ni nobene, nobene očem bilo bolj zaželene ob času nje cvetja dekleta ne žene. - Ko nárbolj iz zvezd je danica svetla, narlepši iz deklic je Urška bila.
talizi
24. 05. 2022 09.42
+0
Niso problem rdeči ali tigrasti čevlji. Gre za paket, v katerem je najbolj izpostavljeno obnašanje. In aktualna gospa ne premore niti trohice dostojanstva, s katerim bi lahko popolnoma sprejemljivo nosila rdeče čevlje.
blackB
24. 05. 2022 09.21
+3
Se dobro da so nasli vsaj cevlje. Tako vsaj vemo, da jim je drugih argumentov zmanjkalo.
Miha_K
24. 05. 2022 09.09
+1
a je to tista, ki so jo vrgli iz sodišča, . . . . potem pa se pridružila ponosnim naslednikom komunističnih zločincev in njihovim pajdašem. . . ???
borjac
24. 05. 2022 09.09
+1
Te ženske in moški iz sekte SDS motijo rdeči čevlji, ampak ko je bila Jelka Godec na obisku pri Predsedniku Pahorju, je imela na krilu tak spaco, pol stegna se je videlo, ubogemu Pahorju je tekel pot po čelu, od strahu ker se je bal kakšnega bolj direktnega osvajanja, je pa bila Jelka zelo privlačna, Zupančičeva ji ne pride niti blizu.
muci007
24. 05. 2022 09.46
+0
Mickay
24. 05. 2022 09.05
+1
Nazaj v rdeči komunistični RAJ ))
cool1
24. 05. 2022 08.59
+4
Zraven k tako lepim čeveljcem pašejo rdeči uhančki....zakaj pa ne ...!
Komendator
24. 05. 2022 08.56
+1
#RedShoeTuesday— Kampanja za kulturno in družbeno ozaveščanje, določa en dan v tednu, ko vsi hodimo v službo z rdečimi čevlji in kravatami, da pokažemo našo podporo karierni rasti žensk. Je vizualni opomnik, ki nam omogoča, da ohranjamo živ pogovor o tem, kako spremeniti kulturo in poiskati rešitve, da bodo ženske lahko dosegle najvišje položaje. To je zabavna, uporabna in virusna ideja na presečišču samopopolnjevanja in mode.
sinhron
24. 05. 2022 08.54
+3
Seksizem, šovinizem in diskriminacija zaradi zunanjega videza , so že od nekdaj skoraj simbol SDS , saj prav njihovi poslanci v parlamentu izražajo take slaboumnosti , na družbenih omrežjih pa poleg njih tudi njihovi komentatorji !
krneki_123
24. 05. 2022 17.39
-1
Tako slaboumne, kot so pri svobodi, težko najdeš. Rig, rig
RichPiana
24. 05. 2022 08.36
-1
Predlagam ministrstvo za izkoreninjenje sexsizma.
JApajaDAja
24. 05. 2022 08.44
+2
Enmajstr
24. 05. 2022 08.33
+6
Problem je nastal v beticah jansistov in ne na nogah poslank
Victoria13
24. 05. 2022 08.31
+2
Najbolje, da še moški pridejo v parlament v rdečij čevljih, da bodo solidarni s svojimi kolegicami...
Komendator
24. 05. 2022 09.09
+4
JApajaDAja
24. 05. 2022 09.09
+0
JApajaDAja
24. 05. 2022 08.25
+9
kaj je lepšega, kot urejena dama z rdečimi salonarji,ki ji hoja v njih ni težava? če je to primerno ,s prozornimi bluzami vred, primerno za dz,povprašajte go.benedetti!kardinali v rdečih rjuhah ,z rdečimi pokrivali na glavi vas pa ne motijo?
trac
24. 05. 2022 08.25
+0
Meni je čisto vseeno, kaj nosijo. Smo dokler bodo mislile, da samo z nošnjo, tokrat, rdečih čevljev naredijo vse, potem ne bo nikoli bolje. Dejanja v vsakodnevnem življenju štejejo (ne pa objave po družbenih medijih v stilu, jaz sem tudi zraven...). Tu je toliko dvoličnosti. Samo npr. ko so prišle predstavnice nežnejšega spola tudi skoraj na pol gole, v tančicah, z razporki, ki so bolj razkrivali, kot skrivali, sicer v črnem (kakor podpora #MeToo), hkrati pa so se grdo spravile na Kate, ki je visoko noseča prišla po kraljevem protokolu v temno zeleni obleki.
mali.mato
24. 05. 2022 08.23
-1
Fajonova in vsebina? Seksizma proti desno usmerjenim ženskam pa niste našteli? Tovariš Milan je za neko svojo izjavo celo dobil nagrado leta.....
sinhron
24. 05. 2022 08.51
+1
Janša je dobil nagrado bob leta , za BLERU ukradeno besedilo !
march76
24. 05. 2022 08.21
+4
Pustmo seksizem. Zanima me zakaj ni vec moskih v šolstvu in več žensk v gradbeništvu,jeklarstvu....?
snupy1
24. 05. 2022 08.19
+1
Kopriva je pršla v rdeči obleki pa jo je general puklasti takoj domou poslal preobleč.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.